Prijava
Registracija Pozabljeno geslo

Višje izobraženi starši hranijo svoje otroke bolj zdravo

7. maj 2014 0:00
0

Oglasno sporočilo

... na razgledanost ljudi. Ta se kaže tudi v osveščenosti o zdravju, zdravem načinu življenja, preprečevanju bolezni in zaviranju staranja s pomočjo zdravega življenjskega sloga. To pa je potrdila tudi nedavno opravljena raziskava, ki je potrdila, da bolje izobraženi starši svoje otroke hranijo bolj zdravo – njihova prehrana vsebuje več zelenjave in sadja in manj procesirane hrane in nezdravih maščob, medtem ko nižje izobraženi starši hranijo svoje otroke z veliko več nezdrave hrane, sladkorja in nezdravih maščob.

Mednarodna skupina strokovnjakov iz osmih evropskih držav je analizirala povezavo med stopnjo izobrazbe staršev in prehrano njihovih otrok. Sodelovalo je kar 14426 otrok v starostni skupini med 2 in 8 let iz osmih evropskih držav: Italije, Estonije, Cipra, Belgije, Švedske, Madžarske, Nemčije in Španije. Rezultati, objavljeni v strokovni reviji Public Health Nutrition so potrdili, da nižje izobraženi starši hranijo svoje otroke s hrano, ki vsebuje več nezdravih maščob in sladkorja, bolj izobraženi starši pa skrbijo za kakovostno prehrano svojih otrok, ki vsebuje veliko zelenjave, sada, polnozrnatih izdelkov in zdravih maščob.

Največje razlike so bile med družinami kar se tiče uživanja sadja, zelenjave in sladkanih pijač. Uživanje nezdrave hrane povzroča debelost in pojav mnogih bolezni že med otroci, zato je preventiva v obliki zdrave hrane tako pomembna. Otroci v starostni skupini od 2 do 14 let pospešeno rastejo in se razvijajo, zato je prehrana v tem obdobju toliko bolj pomembna. Zato strokovnjaki opozarjajo na pomembnost spremljanja prehrane otrok, saj je bilo leta 2010 že skoraj 40 milijonov otrok pred dopolnjenim 5. letom starosti predebelih.

Zdrava prehrana otrok se pravzaprav ne razlikuje od priporočil zdrave prehrane odraslih; vsebuje naj čijm več zelenjave, sadja, polnozrnatih izdelkov, beljakovin (pusto meso, ribe, jajca) in zdravih maščob (hladno stiskano olivno, laneno olje, nepraženi oreški). Strokovnjaki tudi odsvetujejo, da bi se s hrano otroke kaznovalo ali nagrajevalo, saj morajo razviti zdrav občutek za prehrano.

Foto: livescience.com

0

Galerija

  loading...


  Preberi še


  Razvrsti po:
  Kozmetometer
  Zadnje ocene
  Zadnji izdelki
  • [*jag0da*] 14. jul 2020 11:04
   Odlična formula
  • Tanja 15. apr 2020 13:56
   Pozitivno presenečenje :)
  • Tanja 25. mar 2020 19:31
   Uau! Totalno pozitivno presenečenje
  • numi 24. mar 2020 18:18
   zimski
  • numi 24. mar 2020 18:00
   Dobra ampak
  Forum
  Zadnje objave
  Najbolj brano
  Trenutno dogaja
  Izpostavljamo
  Narava pomaga blažiti nekatere negativne vplive drakonskih ukrepov.