Prijava
Registracija Pozabljeno geslo

Prezgodaj rojenim otrokom zelo pomagajo omega-3

14. jan 2010 12:03
0

Oglasno sporočilo

 

Raziskava, v kateri so prezgodaj rojene otroke 'zdravili' z maščobnimi kislinami omega-3, je prinesla pravo revolucionarno odkritje. Odkrili so namreč, da lahko omenjeni dodatek prepreči nastanek težav v razvoju, kakršen je značilen za prezgodaj rojene otroke (nedonošenčke).

nedonosencek_v_inkubatorju

Raziskava, ki je trajala kar šest let, je pokazala, da velike količine ustreznih maščobnih kislin, ki so jih prezgodaj rojeni dojenčki dobivali preko materinega mleka ali nadomestne hrane, obogatene z omega-3, zelo pomagajo pri njihovem duševnem razvoju. Ugotovili so, da ključne maščobe v možganih, to so omega-3 maščobe (ki vsebujejo DHA), niso dobro razvite pri nedonošenčkih, ki so se rodili pred 33. tednom nosečnosti, kar lahko vodi v zaostal duševni razvoj.

Da bi to preprečili, so močno povečali količine DHA na kar 1000 mg na dan in jih dajali doječim materam v obliki oljnih kapsul. Po potrebi so nedonošenčkom dodajali tudi nadomestno hrano, obogateno z DHA. Med 657 prezgodaj rojenimi otroci, kolikor jih je sodelovalo v raziskavi, jih je imelo kar 50 % manj težave pri razvoju napram tistim, ki so prejemali zelo malo DHA.

Še posebej zanimivo je, da se je razlika bolj pokazala pri prezgodaj rojenih deklicah; tiste, ki so prejemale velike količine DHA, so imele veliko boljši razvoj kot tiste, ki so prejemale zelo malo DHA. Predvidevajo, da zato, ker imajo lahko dečki hitrejši metabolizem in potrebujejo večje količine DHA za dejanski učinek. Tudi nedonošenčki, ki so tehtali manj kot 1250 gramov in so prejemali velike količine DHA, so pokazali boljši mentalni napredek s kar 40 % manj možnosti za duševno zaostalost. Zakaj so se otroci odzivali tako različno, raziskovalci zaenkrat še ne znajo pojasniti, zato bo potrebnih še precej raziskav tega področja.
Rezultati raziskave so bili objavljeni pred letom dni v časniku Journal of the American Medical Association (JAMA).

0

Galerija

  loading...


  Preberi še


  Razvrsti po:
  Kozmetometer
  Zadnje ocene
  Zadnji izdelki
  • Sannnja5 22. jan 2021 11:52
   schauma šampon
  • Dow* 20. jan 2021 18:57
   žal ukinjen
  • Dow* 20. jan 2021 18:49
   dober
  • Dow* 20. jan 2021 18:41
   žal ukinjena
  • Dow* 20. jan 2021 18:35
   stalnica
  Forum
  Zadnje objave
  Najbolj brano
  Trenutno dogaja
  Izpostavljamo
  Naj si gre za modo, ličenje ali opremljanje stanovanj – vsi vemo, da se trendi vedno znova vračajo in obračajo. Letošnje leto to (ponovno) potrjuje.