Prijava
Registracija Pozabljeno geslo

DHA pozitivno vpliva na razvoj možganov pri otrocih

11. jan 2010 11:46
0

Oglasno sporočilo

Raziskava je pokazala, da imajo otroci, ki so bili dojeni, superiorne kognitivne sposobnosti napram tistim, ki so bili hranjeni z nadomestno hrano. Razlog za to je v tem, da materino mleko vsebuje esencialne maščobne kisline DHA, ki se nahajajo v omega-3 maščobah (ribje olje). Nova raziskava pa je pokazala, da imajo tudi otroci, ki so bili hranjeni z nadomestno hrano, obogateno z DHA, veliko boljše kognitivne sposobnosti kot otroci, hranjeni z navadno nadomestno hrano.

V raziskavi so uporabili precej višje količine DHA kot v prejšnjih tovrstnih raziskavah, sodelovalo pa je 229 dojenčkov, od katerih so eni prejemali nadomestno hrano, obogateno z DHA, in drugi navadno. Vsi so dobili nadomestno hrano kmalu po rojstvu: po 6 tednih dojenja ali po 4 do 6 mesecih dojenja. Ko so dopolnili 9 mesecev, so jim dali rešiti test, v katerem so morali dokončati serijo korakov, da so dobili ropotuljico (igračko).
Otroci, ki so bili hranjeni s hrano, ki je bila obogatena z DHA, so pogosteje prišli do ropotuljice in pokazali tudi bolj premišljeno vedenje, ki jih je privedlo do ropotuljice.

Rezultati raziskave jasno kažejo na to, da bi morala biti za optimalni kognitivni razvoj otrok nadomestna otroška hrana (in seveda tudi ostala hrana kasneje) obogatena z DHA. Predhodne raziskave so pokazale tudi, da imajo otroci, katerih hrana je vsebovala DHA, višji IQ in boljši besedni zaklad od tistih, katerih hrana ga ni vsebovala.

Omega-3 maščobe oz. DHA se nahaja v ribjem olju, na voljo pa so v obliki omega-3 maščob, olja polenovke in krilovega olja. Več o koristnih omega-3 maščob si lahko preberete v tem članku in o krilovem olju v tem članku.

Raziskava je bila objavljena je bila v lanski septembrsko-oktobrski številki časnika Child Development.

0

Galerija

  loading...


  Preberi še


  Razvrsti po:
  Kozmetometer
  Zadnje ocene
  Zadnji izdelki
  • Tanja 15. apr 2020 13:56
   Pozitivno presenečenje :)
  • Tanja 25. mar 2020 19:31
   Uau! Totalno pozitivno presenečenje
  • numi 24. mar 2020 18:18
   zimski
  • numi 24. mar 2020 18:00
   Dobra ampak
  • numi 24. mar 2020 17:53
   top
  Forum
  Zadnje objave
  Najbolj brano
  Trenutno dogaja
  Izpostavljamo
  Nastopilo je poletje in kljub previdnosti je oz. bo marsikdo dobil sončne opekline, ki so vse prej kot nedolžna stvar.