Prijava
Registracija Pozabljeno geslo

DHA pozitivno vpliva na razvoj možganov pri otrocih

11. jan 2010 11:46
0

Oglasno sporočilo

Raziskava je pokazala, da imajo otroci, ki so bili dojeni, superiorne kognitivne sposobnosti napram tistim, ki so bili hranjeni z nadomestno hrano. Razlog za to je v tem, da materino mleko vsebuje esencialne maščobne kisline DHA, ki se nahajajo v omega-3 maščobah (ribje olje). Nova raziskava pa je pokazala, da imajo tudi otroci, ki so bili hranjeni z nadomestno hrano, obogateno z DHA, veliko boljše kognitivne sposobnosti kot otroci, hranjeni z navadno nadomestno hrano.

V raziskavi so uporabili precej višje količine DHA kot v prejšnjih tovrstnih raziskavah, sodelovalo pa je 229 dojenčkov, od katerih so eni prejemali nadomestno hrano, obogateno z DHA, in drugi navadno. Vsi so dobili nadomestno hrano kmalu po rojstvu: po 6 tednih dojenja ali po 4 do 6 mesecih dojenja. Ko so dopolnili 9 mesecev, so jim dali rešiti test, v katerem so morali dokončati serijo korakov, da so dobili ropotuljico (igračko).
Otroci, ki so bili hranjeni s hrano, ki je bila obogatena z DHA, so pogosteje prišli do ropotuljice in pokazali tudi bolj premišljeno vedenje, ki jih je privedlo do ropotuljice.

Rezultati raziskave jasno kažejo na to, da bi morala biti za optimalni kognitivni razvoj otrok nadomestna otroška hrana (in seveda tudi ostala hrana kasneje) obogatena z DHA. Predhodne raziskave so pokazale tudi, da imajo otroci, katerih hrana je vsebovala DHA, višji IQ in boljši besedni zaklad od tistih, katerih hrana ga ni vsebovala.

Omega-3 maščobe oz. DHA se nahaja v ribjem olju, na voljo pa so v obliki omega-3 maščob, olja polenovke in krilovega olja. Več o koristnih omega-3 maščob si lahko preberete v tem članku in o krilovem olju v tem članku.

Raziskava je bila objavljena je bila v lanski septembrsko-oktobrski številki časnika Child Development.

0

Galerija

  loading...


  Preberi še


  Razvrsti po:
  Kozmetometer
  Zadnje ocene
  Zadnji izdelki
  • [*jag0da*] 14. jul 2020 11:04
   Odlična formula
  • Tanja 15. apr 2020 13:56
   Pozitivno presenečenje :)
  • Tanja 25. mar 2020 19:31
   Uau! Totalno pozitivno presenečenje
  • numi 24. mar 2020 18:18
   zimski
  • numi 24. mar 2020 18:00
   Dobra ampak
  Forum
  Zadnje objave
  Najbolj brano
  Trenutno dogaja
   • Tjaška je komentiral/a članek NAGRADNA IGRA: Planet Lepote praznuje 17. rojstni dan!.

    pred 5 dnevi
    Čestitke PLANET LEPOTE Smile še leto do polnoletnosti Wink
    Všeč mi je barvitost in ličnost člankov in strani ... Pogrešam pa čase, ko še ni bilo toliko reklam da pridemo do člankov ... No pa saj vem, nekako je treba tudi zaslužiti Wink bomo ...
    0
   • VICKY je komentiral/a članek NAGRADNA IGRA: Planet Lepote praznuje 17. rojstni dan!.

    pred 6 dnevi
    Najprej čestitke PL za rojstni dan; spremljam vas že kar nekaj let, najbolj dragocena pa so nepristranska testiranja na Kozmetometru in vsaj zame - seznanitev s sestavinami kozmetičnih izdelkov, ki mi je odprla popolnoma nov pogled na kozmetiko. ...
    0
   • Vesna20 je komentiral/a članek NAGRADNA IGRA: Planet Lepote praznuje 17. rojstni dan!.

    pred 6 dnevi
    Na PL mi je najbolj všeč, da je zbranih veliko informacij na enem mestu, najdeš hitro, kar potrebuješ in veliko je povratnih informacij iz prakse, kar je najbolj pomembno. Ne pogrešam ničesar, vse je super, vse pohvale.
    0
   • sanda je komentiral/a članek NAGRADNA IGRA: Planet Lepote praznuje 17. rojstni dan!.

    pred 6 dnevi
    Ne glede na to, da sem bila včasih bolj aktivna članica na PL, tudi sedaj, ko pridem in iščem kakšno informacijo, jo vedno najdem, sploh kadar iščem kakšno kremico Wink Tako, da meni je uporabno vse, ne pogrešam ničesar.
    0
   • Travica je komentiral/a članek NAGRADNA IGRA: Planet Lepote praznuje 17. rojstni dan!.

    pred 6 dnevi
    Vse najboljše, planetek! Smile
    Najbolj všeč mi je, da ostaja PL zvest sam sebi in da ni sponzoriran od nikogar. Tako lahko zaupam člankom in nasvetom, ki jih najdem tukaj. Verjamem, da ostane takšen še vnaprej.
    0
  Izpostavljamo
  Kar nekaj podjetij tekmuje v pripravi cepiva za prehladno-gripozni virus, poimenovan COVID-19, saj so cepiva izjemen vir zaslužka farmacevtske industrije.