Prijava
Registracija Pozabljeno geslo

DHA pozitivno vpliva na razvoj možganov pri otrocih

11. jan 2010 11:46
0

Oglasno sporočilo

Raziskava je pokazala, da imajo otroci, ki so bili dojeni, superiorne kognitivne sposobnosti napram tistim, ki so bili hranjeni z nadomestno hrano. Razlog za to je v tem, da materino mleko vsebuje esencialne maščobne kisline DHA, ki se nahajajo v omega-3 maščobah (ribje olje). Nova raziskava pa je pokazala, da imajo tudi otroci, ki so bili hranjeni z nadomestno hrano, obogateno z DHA, veliko boljše kognitivne sposobnosti kot otroci, hranjeni z navadno nadomestno hrano.

V raziskavi so uporabili precej višje količine DHA kot v prejšnjih tovrstnih raziskavah, sodelovalo pa je 229 dojenčkov, od katerih so eni prejemali nadomestno hrano, obogateno z DHA, in drugi navadno. Vsi so dobili nadomestno hrano kmalu po rojstvu: po 6 tednih dojenja ali po 4 do 6 mesecih dojenja. Ko so dopolnili 9 mesecev, so jim dali rešiti test, v katerem so morali dokončati serijo korakov, da so dobili ropotuljico (igračko).
Otroci, ki so bili hranjeni s hrano, ki je bila obogatena z DHA, so pogosteje prišli do ropotuljice in pokazali tudi bolj premišljeno vedenje, ki jih je privedlo do ropotuljice.

Rezultati raziskave jasno kažejo na to, da bi morala biti za optimalni kognitivni razvoj otrok nadomestna otroška hrana (in seveda tudi ostala hrana kasneje) obogatena z DHA. Predhodne raziskave so pokazale tudi, da imajo otroci, katerih hrana je vsebovala DHA, višji IQ in boljši besedni zaklad od tistih, katerih hrana ga ni vsebovala.

Omega-3 maščobe oz. DHA se nahaja v ribjem olju, na voljo pa so v obliki klasičnih omega-3 maščob, olja polenovke in krilovega olja. Več o koristnih omega-3 maščob si lahko preberete v tem članku in o krilovem olju v tem članku.

Sicer je idealno otrokom dodajati čiste DHA v obliki prehranskega dopolnila.

Raziskava je bila objavljena je bila v lanski septembrsko-oktobrski številki časnika Child Development.

0

Galerija

  Preberi še


  Razvrsti po:
  Kozmetometer
  Zadnje ocene
  Zadnji izdelki
  • Tanja 19. mar 2023 20:52
   RES slabo, meni izsušuje kožo
  • Tanja 21. feb 2023 18:20
   Izvrsten, najboljši
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:25
   Svaljka se
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:05
   Ne preprečuje vonjav
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 11:57
   Ne neguje
  Forum
  Zadnje objave
  Najbolj brano
  Trenutno dogaja
  Izpostavljamo
  Zaradi visoke cene in priljubljenosti je oljčno olje pogosto predmet goljufij na različnih stopnjah predelave, pakiranja in distribucije.