Prijava
Registracija Pozabljeno geslo

Pomanjkanje vitamina D vzrok za mehke kosti

7. jan 2010 11:46
0

Oglasno sporočilo

Poleg tega lahko dojenje brez dodajanja vitamina D prehrani mater to pomanjkanje še podaljšuje, kar lahko vodi v resne zdravstvene težave otrok kasneje v življenju, vključno z diabetesom tipa 1 in nižjo gostoto kosti. V preteklosti so mehke lobanje pri sicer normalnih novorojencih označevali kot fiziološko stanje brez potrebe po zdravljenju, vendar podatki novejših raziskav kažejo, da takšno pomanjkanje vitamina D lahko vodi v zelo nevarno pomanjkanje vitamina D.

Raziskava, v kateri so preučili 1120 novorojencev v starosti med 5 in 7 dni in 246, kar je 22 %, je imelo mehke kosti lobanje. Ugotovili so tudi, da je bilo to zelo odvisno od letnega časa, kar nakazuje na to, da je to odvisno od tega, ali je bila nosečnica izpostavljena UV sevanju ali ne.

Pomanjkanje vitamina D pri novorojenčkih se lahko nadaljuje tudi kasneje v življenju, še zlasti če dojenčki ne dobijo vit. D v obliki prehranskih dopolnil. V tej raziskavi je več kot polovica dojenih otrok z mehkimi kostmi lobanje imelo zaskrbljujoče nizko količino vitamina D, nekateri med njimi pa so imeli tudi simptome prekomerno aktivne ščitnice, kar je povezano s pomanjkanjem vitamina D.

Vitamin D je zelo pomemben tudi za preprečevanje rahitisa pri otrocih in mehčanja kosti pri odraslih, vodi pa lahko tudi v avtoimune bolezni kot so multipla skleroza, diabetes tipa 1 in celo kolorektalni rak. Zato znanstveniki priporočajo, da se vsem doječim materam ali dojenim otrokom daje vitamin D. Vitamin D v naravni obliki lahko uživate v obliki olja polenovke, s čimer dobite še izjemno zdrave in koristne omega-3 maščobne kisline.
Raziskava je bila opravljena leta 2008 na Japonskem in objavljena v majski številki časnika Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism.

0

Galerija

  loading...


  Preberi še


  Razvrsti po:
  Kozmetometer
  Zadnje ocene
  Zadnji izdelki
  • Tanja 4. feb 2020 17:58
   Dobra maska, slaba embalaža in oblika
  • Katrin 22. sep 2019 21:52
   prva pomoč
  • Katrin 22. sep 2019 21:40
   Navdušena
  • Katrin 22. sep 2019 21:34
   nisem opazila učinka
  • Katrin 22. sep 2019 21:30
   ne zamenjam več
  Forum
  Zadnje objave
  Najbolj brano
  Trenutno dogaja
  Izpostavljamo
  Niacinamid je ena izmed sestavin, ki lahko vaši koži zelo koristi, saj ima kar nekaj neverjetnih pozitivnih učinkov.