Prijava
Registracija Pozabljeno geslo

Vaš otrok slabo spi? Poskrbite za zadosten vnos omega-3 maščob!

17. mar 2014 8:00
0

Oglasno sporočilo

... vplivov na zdravje povezane tudi z boljšim spancem, je pokazala dvojno slepa randomizirana placebo raziskava, opravljena na univerzi Oxford. Višja količina omega-3 maščob DHA, ki so sicer pomemben sestavni del možganov, se je pokazala kot močno povezana z boljšim spanjem, manj motnjami spanja in lažjem zaspanjem zvečer.

V raziskavi, ki je trajala 16 tednov, je sodelovalo 362 otrok, starih 7 do 9 let, ki so dnevno prejemali 600 mg omega-3 maščob. Vprašalnik o spanju so izpolnili njihovi starši in rezultati so pokazali, da imajo 4 od 10 otrok težave s spanjem. Ko so dnevno jemali omega-3 maščobe, pa se jim je spanje izboljšalo; manj je bilo motenj spanja, zvečer so lažje zaspali, manj so se prebujali ponoči in spali so skoraj za celo uro več (58 minut). Otrokom, ki so jemalo placebo (sojino olje), se spanje ni izboljšalo.

PREBERITE TUDI: Omega-3 za majhne otroke in Omega-3 za otroke
 

Glavni avtor raziskave, profesor Paul Montgomery, je povedal: "Različne snovi, ki jih telo ustvari iz omega-3 in omega-6 maščob, so že dolgo znane, da imajo ključno vlogo pri regulaciji spanja. Npr. nizke količine DHA so povezane z nižjo količino melatonina, ki je ključnega pomena za spanje." Soavtorica, dr. Alex Richardson pa je dodala: "Pretekle raziskave so že pokazale, da so količine omega-3 maščob pri dandanašnjih otrocih alarmantno nizke, to pa je povezano tudi z otrokovimi sposobnostmi učenja in njihovim vedenjem. Očitno pa tudi s slabim spancem, ki stanje še dodatno poslabša."
Rezultati raziskave so bili objavljeni v strokovni reviji Journal of Sleep Research.

PREBERITE TUDI: Pomanjkanje omega-3 vzrok za težave z učenjem in branjem pri otrocih
 

Foto: maternityinstitute.com

0

Galerija

  Preberi še


  Razvrsti po:
  Kozmetometer
  Zadnje ocene
  Zadnji izdelki
  • Tanja 19. mar 2023 20:52
   RES slabo, meni izsušuje kožo
  • Tanja 21. feb 2023 18:20
   Izvrsten, najboljši
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:25
   Svaljka se
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:05
   Ne preprečuje vonjav
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 11:57
   Ne neguje
  Forum
  Zadnje objave
  Najbolj brano
  Trenutno dogaja
  Izpostavljamo
  Ali vas zastrupljajo vaši tamponi? Ugotovitve študije so pokazale 16 kovin v široko dostopnih blagovnih znamkah tamponov.