Prijava
Registracija Pozabljeno geslo

Naše telo – mehanizem in skulptura

Oda telesu – mehanizem & skulptura

10. avg 2009 14:12 Tamara Smonker
4

­

Vsi vemo, da je vsak sam gospodar svojega telesa, še bolj privlačna pa je misel, da imamo kontrolo nad tem, kako bomo izgledali. Ko se naučimo, kako telo deluje, ko začnemo obvladovati njegov mehanizem, lahko telesu dodamo še maksimalen estetski videz – skulpturo.

kathy_feldman_fitnes_model

Preden odpremo vrata v delavnico za izgled in popravke našega telesa, je potrebno osvojiti cel kup drugih prvin, ki so predpogoj za to, da vizualna podoba po preobrazbi ni samo spremenjena podoba navzven, ampak je pod njo tudi močno jedro.


Zavedanje svojega telesa

Ne mine dan, ko se ne bi ukvarjali z našim telesom, počutjem in izgledom. Vsak posameznik se znajde na točki, ko bi rad nekaj naredil za svoje telo. Paziti moramo, da mu res prisluhnemo in naredimo to, kar je dejansko dobro zanj. Lahko se zgodi, da mu s pretirano skrbjo prej škodujemo, kot koristimo. Zavedati se moramo, da je vsako telo edinstveno. Razvijmo spoštovanje do telesa! Cenimo ga! V pomoč imamo splošno znana dejstva, ki jih ni malo, pa vendar je še vedno telo tisto, ki bo pokazalo ali ta dejstva delujejo na njem, ali ne. To pomeni, da se naučimo poslušati telo, da ga postopoma treniramo, da ne gremo vedno znova čez rob zmogljivosti. Le na tak način nam bo še dolgo koristilo kot močno jedro in minimalni dodatek k maksimalni lepoti.

Ne bomo se slepili in si govorili, da smo ves čas zadovoljni s svojim telesom, če pa vemo, da nam industrija vedno ponuja opcije za lepši, boljši, mladostnejši izgled. Težko se je upreti mamljivim slikam in lepotnim oglasom. Če lahko drugi, zakaj ne bi mogli še mi? Ali je s tem kaj narobe? Če smo pri tem iskreni do sebe in do drugih, ter ne škodujemo svojemu telesu, ostalemu človeštvu in okolju, zakaj potem ne bi delali na tem? Ko delamo na svojem izgledu, delamo na sebi, na svoji podobi. Skupaj z zunanjo podobo raste tudi naša notranja podoba. Skozi proces dela na sebi pridobivamo večje samospoštovanje, večje zadovoljstvo, večjo samozavest, kar so pozitivni dejavniki, ki dajejo nam in ostalim zagon in elan za dolgo in kvalitetno življenje. Seveda nekateri to razumejo, drugi spet ne, ampak nismo zato tu, da bi sodili in razmišljali, kaj drugi pravijo o naših odločitvah. Tu smo zato, da smo srečni in zadovoljni sami s seboj!


Gibanje – naš vsakdanjik

Gibanje je motivacija telesa. Telo je narejeno, da se giba. Malce znanosti in formul, in gibanje lahko obrnemo lepoti v prid. Če želimo z gibanjem do lepega telesa, se moramo zavedati, da je potrebno ogromno truda, nekaj znanja in še in še volje. Ena ura gibanja na dan, ki nam najbolj ustreza, je za začetek odlično izhodišče. Vse ostalo je samo še pot navzgor. Gibanje je dodatek k našemu vsakdanjiku, pa naj bo to gibanje zunaj (sprehodi, tek, kolesarjenje, rolanje, plezanje, smučanje, plavanje …) ali notri (ples, fitnes, aerobika, badminton ...).

body_pump 


Najpreprostejša formula pri gibanju je: 'Toliko kot daš energije iz sebe, toliko se je vrne nazaj.' Ko se telo navadi na gibanje, postane to zdrava odvisnost. Nadgradnja temu bi bila gibanje zaradi boljšega izgleda. Idealen način za to je vadba z utežmi v kombinaciji s treningi, kjer je srčni utrip višji od normalnega npr. tek, borilne veščine, kolesarjenje ali aerobika z visokim srčnim utripom – bodyattack, bodystep, powerstep, bodycombat, spining, rpm.
Druga formula za korak bližje k oblikovanju telesa je: 'Vnos kalorij ne sme biti višji od potrebnega vnosa za telo in tudi ne nižji, da ne povzročimo izgubljanja mišične mase.'

Pojdi na stran

4

Galerija

  Preberi še


  Razvrsti po:
   • Smonker

   • 11. avg 2009 9:25

    Mariposa: To so le črnoglede misli, izkoristi vsak prosti trenutek, pojdi peš eno postajo več, namesto z avtobusom, pojdi po stopnicah namesto z dvigalom, namesto na kavo, pojdi na sprehod, pa si nekaj že naredila, predvsem pa jej vsaj 6 obrokov, kar pomeni, da tiste tri ki jih ješ čez dan absolutno zmanjšaš na pol in jih razdeliš na vsaj 6 obrokov. No pa si že naredila korak več da se ti maščobne blazinice ne bodo še dodatno kopičile... vse ostalo so le izgovori.. =)

   0
   • Mariposa07

   • 11. avg 2009 0:25

    sej vem, sam js tko rečm, pač celulitis je posledica lenitisa ;D

   0
   • Tanja

   • 10. avg 2009 21:37

    Fantastičen članek! Mi je dal novo motivacijo in zagon! Big smile
    (Mariposa, pravilno je celulit :-))

   0
   • Mariposa07

   • 10. avg 2009 19:31

    Med šolo sploh proti maturi se nisem nič gibala..sploh ni bilo časa za to, v Lj pa bo vse samo še slabše, zih :/ ,pa še študij za kterga sem se odločila je precej zahteven (vsaj tako pravjo). Pa bomo lepo sedeli in si pridno nabirali "celulitis".

   0
  Kozmetometer
  Zadnje ocene
  Zadnji izdelki
  • Tanja 19. mar 2023 20:52
   RES slabo, meni izsušuje kožo
  • Tanja 21. feb 2023 18:20
   Izvrsten, najboljši
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:25
   Svaljka se
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:05
   Ne preprečuje vonjav
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 11:57
   Ne neguje
  Forum
  Zadnje objave
  Najbolj brano
  Trenutno dogaja
  Izpostavljamo
  Ali vas zastrupljajo vaši tamponi? Ugotovitve študije so pokazale 16 kovin v široko dostopnih blagovnih znamkah tamponov.