Prijava
Registracija Pozabljeno geslo

Miti o metabolizmu in hujšanju

Nekaj dejstev o metabolizmu

26. apr 2011 0:00
2

... kar pomeni, da trošijo energijo počasneje, suhi pa hitro in trošijo energijo hitreje. Vendar so raziskave pokazale, da je to zgolj mit.

Termin 'metabolična stopnja' se nanaša na energijo (kalorije), ki jo potrošimo tekom dneva zgolj za vzdrževanje delovanja telesa, kot na primer za bitje srca in dihanje pljuč. To se pogosto imenuje osnovna metabolična stopnja. Znanstveniki so izmerili natančno količino kalorij, ki jih tako ljudje s prekomerno kot tudi tisti z zdravo telesno težo potrošijo med sedenjem oziroma ležanjem. To so napravili z merjenjem količine vdihanega kisika in izdihanega ogljikovega dioksida. 

metabolizem

Rezultati omenjene študije so dosledno pokazali, da predebeli ljudje potrošijo več energije za funkcioniranje svojih teles. Krivec za to pa je ravno njihova debelost, saj imajo širša telesa z večjimi mišicami in notranjimi organi. Če pa izvzamemo razlike v velikosti teles, pa je raziskava pokazala, da imajo tako vitki kot prekomerno debeli ljudje podobno metabolično stopnjo.

Na osnovno metabolično stopnjo lahko vpliva zgradba telesa: mišica za pravilno delovanje potrebuje več energije kot maščoba. Ko se staramo, smo podvrženi pridobivanju maščobe in izgubljanju mišic. To pojasnjuje, zakaj se navadno z leti osnovna metabolična stopnja zmanjša. Podobno imata lahko dva človeka enake starosti in teže različno metabolično stopnjo, če je eden v boljši kondiciji (kar pomeni, da ima več mišic) kot drugi. Seveda pa energijo uporabljamo tudi za premikanje tekom dneva. Osnovna metabolična stopnja in energija, potrebna za fizično aktivnost, predstavljata našo skupno porabo energije oziroma potrebo po le-tej. Ta naša skupna potreba po energiji je v veliki meri odvisna od tega, koliko smo aktivni.

Raziskava je pokazala, da ljudje navadno pojedo več, kot si mislijo

Toda, saj tako malo jem!

 
Predebeli ljudje pogosto verjamejo, da pojedo zelo malo in se kljub temu redijo: od tu tudi izvor teorije 'počasne presnove'.A raziskava je pokazala, da ljudje navadno pojedo več, kot si mislijo.
 
Kadar so naprošeni, naj zabeležijo vse, kar so zaužili čez dan, ljudje navadno prikažejo, da pojedo veliko manj kot v resnici. To je zato, da bi bodisi naredili večji vtis na raziskovalca ali pa na nekatere podrobnosti odkrito pozabijo. Na dan beleženja vnešene hrane nekateri celo izbirajo hranila z manjšo kalorično vrednostjo, kot jih navadno pojedo. Osnovno pravilo je, da pridobimo na teži, če zaužijemo več kalorij, kot jih naše telo porabi. To dejstvo zna biti težko sprejemljivo, a spoznanje potrebe po spremembi je bistvenega pomena za uspešno hujšanje.
 
Dobra novica je, da ljudjem ne samo uspe shujšati, ampak da so težo sposobni tudi dolgoročno vzdrževati.

Nekatere snovi, kot npr. nikotin, dejansko učinkujejo, čeprav zelo blago, vendar vsako pospeševanje metabolizma na tak način lahko spremljajo povečanje srčnega utripa in druge škodljive stranske učinke, zato niso priporočljivi za odpravljanje prekomerne debelosti. Dejstvo je, da tudi pri preverjeno učinkovitih prehranskih dopolnilih niti ena sestavina ne bo stopila telesne maščobe brez nekaj lastnega truda, da zmanjšamo količino kalorij, ki jih zaužijemo. 

Kako lahko pokurim kalorije?
Najboljši način porabe kalorij je, da povišamo našo raven fizične aktivnosti. Količina, ki jo bomo pokurili, je odvisna od velikosti našega telesa, starosti in spola, a v grobem velja:
 
 • za 60 minut vrtnarjenja porabimo 300 Kcal;
 • za 60 minut hoje porabimo 200 Kcal;
 • za 90 minut nogometa porabimo 600 Kcal;
 • za 45 minut plesa porabimo 450 Kcal. 

Dolgoročno bo izboljšanje strukture našega telesa (povečanje mišic in zmanjšanje maščobe) s tem, da smo fizično aktivnejši, vodi k pomembnemu povišanju naše osnovne metabolične stopnje­

Dolgoročno bo izboljšanje strukture našega telesa (povečanje mišic in zmanjšanje maščobe) s tem, da smo fizično aktivnejši. To vodi k pomembnemu povišanju naše osnovne metabolične stopnje.

 

2

Galerija

  Preberi še


  Razvrsti po:
   • Tanja

   • 4. maj 2011 15:00

    Hm, sicer hvala za komentar, ampak mislim, da nisi prav razumela vsebine (morda bi veljalo članek še enkrat oz. predvsem bolj natančno prebrati). Govori namreč o tem, da so mnogi debeli ljudje prepričani, da ne morejo shujšati, ker mislijo, da imajo POČASEN (sam po sebi, ne UPOČASNJEN zaradi stradanja) metabolizem in ne, ker v resnici jedo preveč, kar je dokazala raziskava z vodenjem dnevnika prehranjevanja. Nikjer ni govora o dejansko upočasnjenegem metabolizmu zaradi kaloričnega deficita, ker to ni tematika članka, je pa to omenjeno v kar nekaj drugih člankih. Viri so pa dodani.

   0
   • ekselenca

   • 3. maj 2011 23:53

    Bom komentirala, ker clanek ponovno objavljate, zadnjic sem se namrec namerno zadrzala. Avtor clanka ni podpisan, niti ni navedenih virov o tem, kje so dognali, da je upocasnjen metabolizem mit, ker je to namrec dalec od resnice. V primeru dietiranja oyiroma vzdrzevanja dolgotrajnega dficita se lahko metabolizem bistveno upocasni, kar se mimogrede da preverit tudi z metodo spremljanjem jutranje telesne temperature. In kot resitev navajate telesno aktivnost, ki mimogrede problem se povecuje, saj je posledicno deficit se toliko vecji. Problem se resuje z bistveno povecanim vnosom kalorij, predvsem iz hitrih OH. To se jay vem, pa nisem noben expert, niti ne pisem clankov na to temo. Bi si zelela, da bi se avtorji clankov v tematike dejansko poglobili, namrec tole je dalec od pravega clanka.

   0
  Kozmetometer
  Zadnje ocene
  Zadnji izdelki
  • Tanja 19. mar 2023 20:52
   RES slabo, meni izsušuje kožo
  • Tanja 21. feb 2023 18:20
   Izvrsten, najboljši
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:25
   Svaljka se
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:05
   Ne preprečuje vonjav
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 11:57
   Ne neguje
  Forum
  Zadnje objave
  Najbolj brano
  Trenutno dogaja
  Izpostavljamo
  Ali vas zastrupljajo vaši tamponi? Ugotovitve študije so pokazale 16 kovin v široko dostopnih blagovnih znamkah tamponov.