Prijava
Registracija Pozabljeno geslo

Aerobika vs. fitnes

Aerobika

4. nov 2010 10:20 Tamara Smonker
6

Živimo v svetu, v katerem štejejo sprememba, hitrost in izgled. Utrip mesta narekuje tempo. Popoldanske urice prostega časa so štete in želimo jih izkoristiti učinkovito in zabavno. Če dodamo še element zdravja, se izbor omeji na rekreacijske aktivnosti. Možnosti za rekreacijo je nešteto.

zenska_utezi_1 


Tokrat izberimo fitnes in aerobiko, ki nam ponujata maksimalen rezultat in zabavo v kratkem času. Seveda obstajajo pravila igre, ki jih je dobro upoštevati, če se odločimo, da bomo akterji. To je rekreacija, od katere poleg 'zapravljanja' časa pričakujemo tudi rezultat.

Izbira wellness centrov, fitnes centrov in telovadnic je izjemna. Najprej se odločimo, kolikšen bo naš doprinos, koliko denarja smo pripravljeni porabiti, kdaj bomo center obiskovali in kaj natančno želimo od tega imeti.
Če smo popolni začetniki, je najbolje izbrati center, ki je v bližini našega doma ali službe. Pomembno je, da vemo, kaj natančno bomo za kupljeno karto dobili, kolikšne so kapacitete v fitnesu, kakšne vodene vadbe so na razpolago in če jih predstavljajo dobri inštruktorji in trenerji.

Aerobika (vodena vadba)

Ne gre za predalčkanje ampak za splošno dejstvo, da se večina moških še vedno raje zadržuje v fitnesu, ženske pa v telovadnicah za aerobiko. Še vedno obstaja upanje, da bodo predsodki "aerobika je samo za ženske" kmalu pozabljeni. Beseda aerobika je že rahlo izzvenela, saj se je razvila v vejo, ki je postala vodnik telesa za dobro počutje in dvig kakovosti na dolgi življenjski rok. Gre za širši pojem vodenih vadb, pri katerih se lahko najde popolnoma vsak posameznik. Od plesnih ur kot so Latino, Dance, HipHop, Body Jam, koreografski izzivi na steperju, do umirjenih in večinoma statičnih vadb Pilatesa, Joge, BodyBalancea.
Velik izbor obstaja tudi za tiste, ki želijo večji izziv, višji utrip srca in bolj udarno glasbo; za njih so primerne vadbe Body Combat, Body Attack, Body Step in Power Step ali pa vadbe z dodatkom teže; Body Pump, Freestyler. Nikakor ne pozabimo še vadbe za nosečnice in seniorje. Najbolje je najti ravnotežje med vsemi vadbami, jih preizkusiti vse in jih prilagajati glede na svoje počutje. Prednost vodenih vadb je v tem, da gre za skupinsko druženje, nabito s pozitivno energijo.

aerobika2 

Ko  si izberemo center, ki ga bomo obiskovali in si v glavo zasidramo misel, da je potrebno za zdravje žrtvovati tudi nekaj cekinov, se prepričamo, da imamo tudi primerno opremo. Moda vodenih vadb je postala vsesplošna. Tako imamo za vsako vrsto vadbe različne sloge. Od astronomskih cen do tudi dokaj normalnih se najde marsikaj za vsako denarnico. Nujno potrebne so udobne superge, pri katerih je za bolj tekaško usmerjene ure pomembno, da je podplat čimbolj narezan, za plesne ure so na voljo posebni plesni copati, za borilne veščine višje superge, ki zavarujejo območje gležnja (ni pomemben samo izgled) itd., najbolj pomemben pa je položaj stopala v supergi.

Če ostanemo pri osnovnih potrebščinah, so poleg superg nujni pripomočki še majica in hlače, ki so namenjene samo potenju v centrih, nadomestno perilo, brisača, nekaj tekočine in japanke za pod tuš, pa smo pripravljeni za podvig. Za najbolj optimalno uresničitev le-tega je najbolje poskrbeti že zjutraj pred službo, ko si torbo pripravimo in vzamemo kar s sabo v avto. Kadar bo dan dolg in naporen, si namesto navadne vode med vadbo privoščimo hladen izotonični napitek. Energijski napitki niso škodljivi, je pa bolje, da se jih po 18. uri ne uživa. Superge in oblačila, ki jih nosimo v centrih, so navadno namenjena izključno takšnim vadbam, saj s supergami, ki jih nosimo zunaj, ni dovoljeno hoditi po centru in telovadnicah.

Ko se privadimo na ritem centra in na ostale udeležence, ki največkrat obiskujejo samo določene ure, postane klima zanimiva. Druženje in klepetanje pred in po vadbah nas dostikrat zelo sprosti, saj nam med hitrim ritmom življenja malokrat ostane čas za oddih in klepet. Tako poleg aktivnosti, ki je naložba v naše telo, odkrijemo novo družbo, nastanejo nove vezi in poznanstva.

Ali moramo imeti kakšna predznanja in kondicijo, da lahko začnemo obiskovati vodene vadbe? NE! Vodene vadbe so namenjene vsem, ki se želijo posvečati svojemu telesu ob dobri glasbi in družbi. Občutek, da smo pod drobnogledom; da nas vsi opazujejo; da bo kaj narobe, če korak ni pravilno narejen; če vaje ne zdržimo tako dolgo kot ostali ... vse to je odveč. Inštruktor na odru ima zelo veliko dela z usmerjanjem in vodenjem, zato je že zelo veliko, če nakloni po 1 minuto vsakemu vadečemu. To pa vsekakor ni dovolj, da bi opazil naše slabosti, zato kar mirno kri. Če pa se še vedno ne najdete v vodenju skupinske vadbe, vam ostane še fitnes.

Pojdi na stran

6

Galerija

  Preberi še


  Razvrsti po:
   • Smonker

   • 9. avg 2009 21:51

    ZBA: tako se govori! =) Upam, da bo par km več, ne samo minutk.. =)

    EVENIN: odlična odločitev, sporoči, kako gre... =)

   0
   • evenin

   • 29. jul 2009 20:32

    Meni je erobika ful dobra zato bom septembra začela z latino erobiko v kranju v urški.

   0
   • zba

   • 22. jul 2009 13:24

    sem čisto pozabil, da imam lahko mp3 v fitnesu... morda pa pretečem nekaj minut več.. Smile

   0
   • Tanja

   • 14. jul 2009 11:21

    Aerobika 4 ever! Smile 1 Ne predstavljam si življenja brez, moj izbor so pa body pump, body combat, body attack, body jam, power step, dance aerobics.

   0
   • Smonker

   • 13. jul 2009 21:18

    Hvala, hvala, draga Malina. =) Za nadaljevanje bom poskusila max, glede na to, da obstajajo omejitve pri omenjanju imen... =)
    Nadaljevanje v smeri aerobika & fitnes seveda lahko pričakuješ.

   0
   • Malina

   • 13. jul 2009 15:53

    energijsko in navdihujoče :)! z veseljem bi prebrala tudi morebitno nadaljevanje članka v smeri opisa največjih ljubljanskih centrov, ki nudijo aerobiko in fitnes, kjer bi bile pregledno zbrane informacije o cenah, pogojih vadbe ter seveda izkušnjah uporabnic(e).

   0
  Kozmetometer
  Zadnje ocene
  Zadnji izdelki
  • Tanja 19. mar 2023 20:52
   RES slabo, meni izsušuje kožo
  • Tanja 21. feb 2023 18:20
   Izvrsten, najboljši
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:25
   Svaljka se
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:05
   Ne preprečuje vonjav
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 11:57
   Ne neguje
  Forum
  Zadnje objave
  Najbolj brano
  Trenutno dogaja
  Izpostavljamo
  Ali vas zastrupljajo vaši tamponi? Ugotovitve študije so pokazale 16 kovin v široko dostopnih blagovnih znamkah tamponov.