Prijava
Registracija Pozabljeno geslo

Aerobika vs. fitnes

Fitnes

4. nov 2010 10:20 Tamara Smonker
6

Oglasno sporočilo

Fitnes je individualna vadba. Kadar se v osnovi odločimo za fitnes, je edino pravilo igre, da razumemo način delovanja naprav, čemu so namenjene in kakšen je pravilen način izvajanja vaj. Za dober rezultat je pravi nasvet nasvet inštruktorja v fitnesu. Vsak fitnes center ima inštruktorje in osebne trenerje: inštruktorji so namenjeni uvajalnim treningom in spoznavanju naprav in vsakdo, ki se vpiše v fitnes center, ima pravico do inštruktorja in uvajalnega treninga. Osebni trenerji dodajo piko na i našim treningom, nam pomagajo, da je rezultat res najvišji, so z nami ob vsakem treningu, nam svetujejo glede jedilnikov in sestave treningov.

Oprema pri fitnesu je enaka kot pri vodenih vadbah. Podplat pri supergah ne igra bistvenega pomena, saj je fitnes anaerobna vadba, kar pomeni, da so vaje statične, torej na napravah in stopala niso ekstremno izpostavljena. Dober pripomoček za motivacijo v fitnesu je iPod oziroma Mp4 predvajalnik. Glasba je lahko vodnik tudi če gre za individualni trening.

fitnes3 


V fitnesu obstaja več načinov treniranja. Aerobni treningi so usmerjeni v del, ki se ga izvaja na tekačih, steperjih ali kolesih. Tu je pozornost pravilno izbranih superg pomembnejša. Če namenimo po 20 minut vsaki napravi, je to približno enako eni uri vodene vadbe. Naslednja možnost so vaje z utežmi in napravami, ki zajemajo bistvo fitnesa. Temu rečemo anaerobni trening. Najbolje je, da za uvajalni trening poskrbi inštruktor v fitnesu, po določenem času pa si treninge sestavljamo sami. Če se odločimo samo za trening z utežmi in napravami, je nujno potrebno, da se prej vsaj za 5 do 10 minut ogrejemo na napravi za tek, kolo ali steper, po koncu treninga pa naredimo nežen razteg mišic.

Ko osvojimo prvo stopnjo, je stopničk do uspeha še mnogo. Vsaka  stopnička predstavlja dodaten kapital našemu telesu, zato pravimo, da gre za način življenja. Ko enkrat pridobimo občutek kontrole nad telesom, občutek, da znamo poskrbeti zanj, poti nazaj ni.


Urnik

Če na koncu potegnemo črto, se ustavimo še pri urniku. Pri vodenih vadbah so ure vnaprej določene, kar pomeni, da naj bi prišli točno ob določeni uri, če želimo čim več od samega treninga. Na srečo imajo vsi malce bolj sodobni centri več dvoran in ogromno izbiro vadb, ki potekajo ob dopoldnevih (za tiste, ki imajo dopust ali popoldansko izmeno), do zgodnjih popoldanskih uric, takoj po službi, pa vse do poznih večernih ur. Pri fitnesu si uro obiska določamo sami, kar ni nujno dobra izbira, saj to pomeni, da obisk lahko v nedogled odlašamo!

Ne glede na to, ali se odločite za vodene vadbe ali za fitnes, gre za igro med našim telesom in duhom, pri kateri skušamo doseči dopolnitev, vzajemnost in sinergijo. Izkoristimo vsak dani trenutek, obarvajmo ga s trudom po najmanjši liniji odpora z maksimalnim učinkom! Game on!

body_pump 

Pojdi na stran

6

Galerija

  loading...


  Preberi še


  Razvrsti po:
   • Smonker

   • 9. avg 2009 21:51

    ZBA: tako se govori! =) Upam, da bo par km več, ne samo minutk.. =)

    EVENIN: odlična odločitev, sporoči, kako gre... =)

   0
   • evenin

   • 29. jul 2009 20:32

    Meni je erobika ful dobra zato bom septembra začela z latino erobiko v kranju v urški.

   0
   • zba

   • 22. jul 2009 13:24

    sem čisto pozabil, da imam lahko mp3 v fitnesu... morda pa pretečem nekaj minut več.. Smile

   0
   • Tanja

   • 14. jul 2009 11:21

    Aerobika 4 ever! Smile 1 Ne predstavljam si življenja brez, moj izbor so pa body pump, body combat, body attack, body jam, power step, dance aerobics.

   0
   • Smonker

   • 13. jul 2009 21:18

    Hvala, hvala, draga Malina. =) Za nadaljevanje bom poskusila max, glede na to, da obstajajo omejitve pri omenjanju imen... =)
    Nadaljevanje v smeri aerobika & fitnes seveda lahko pričakuješ.

   0
   • Malina

   • 13. jul 2009 15:53

    energijsko in navdihujoče :)! z veseljem bi prebrala tudi morebitno nadaljevanje članka v smeri opisa največjih ljubljanskih centrov, ki nudijo aerobiko in fitnes, kjer bi bile pregledno zbrane informacije o cenah, pogojih vadbe ter seveda izkušnjah uporabnic(e).

   0
  Kozmetometer
  Zadnje ocene
  Zadnji izdelki
  • Dow* 14. nov 2021 20:14
   super
  • Dow* 14. nov 2021 20:09
   še kar
  • Dow* 14. nov 2021 20:07
   v redu
  • Dow* 5. okt 2021 18:38
   v redu
  • Dow* 5. okt 2021 18:36
   še kar
  Forum
  Zadnje objave
  Najbolj brano
  Trenutno dogaja
  Izpostavljamo
  Prišel je december in hkrati čas praznovanj in zabav.