Prijava
Registracija Pozabljeno geslo

Kako shujšati in novo težo tudi obdržati?

Ste naredili spremembo?

22. avg 2007 0:00 Tina Repanšek
47

Oglasno sporočilo

A kako ta sprememba življenjskega sloga dejansko izgleda, kako se jo občuti in kako veš, da si jo dejansko naredil? Glede na način, kako ljudje govorijo o tem, se vam zdi, kot bi bilo v »narediti spremembo« nekaj prav čarobno modrega, saj stalno poslušate, kdaj in kako jesti ter da številke na tehtnici niso pomembne. Ali to pomeni, da se s »slavno« spremembo zgodi tisto, kar imate od nekdaj za nekaj neverjetnega: prenehate hrepeneti po sladkarijah in tako namesto njih vzljubite zdravo hrano?

diete1

Osnovna razlika med bistvom diet in med bistvom življenjskega sloga je preprosto v načinu gledanja na celotno situacijo. Gledati s prave perspektive morda ne pomeni, da bo zelenjava postala okusnejša od čokolade, a lahko pomeni vso razliko na tem svetu, ko se dotaknemo doseganja svojih ciljev in se pri tem izognemo nepotrebnemu trpljenju in grenkemu priokusu na poti do njih.

Tukaj je nekaj glavnih značilnosti, v katerih se dieta razlikuje od življenjskega sloga:

 1. Pri dieti se vse vrti okoli številk – številka na tehtnici, število zaužitih in porabljenih kalorij. Uspeh je odvisen od tega, kako striktno sledite in se držite vaših številk.
 2. Pri spremembi življenjskega sloga pa se vse vrti okoli vas samih. Gre za izboljšanje vaših prehranjevalnih navad in redno fizično aktivnost – gre za prilagoditev le-teh tako, da se čim bolj približate svojim ciljem in željam. Uspeh je definiran s tem, kako te spremembe vplivajo na vaše osebno počutje.
 3. Bistvo diete predpostavlja, da boste s tem, ko boste dosegli določeno telesno težo, prišli do ključa, ki odpira vrata do vaše sreče in reši vse ostale težave. Zato je lahko en sam dan, ko se predpisanih številk ne držite in jim ne sledite, kot ste si zastavili, tako zelo depresiven! Saj izgleda, kot da ste s tem dnevom pokvarili skoraj vse, kar je za vas trenutno zares pomembno.
 4. Bistvo življenjskega stila predpostavlja, da je prekomerna telesna teža ponavadi rezultat težav in ne njihov vzrok. Ko boste težave dojemali tako, bo to najboljši način, da jih tudi odpravite – ne le težave, tudi vašo prekomerno težo. Vse to pa pomeni, da se morate osredotočiti še na marsikaj drugega kot le na številke na tehtnici ter na številke v kalorijah. Te številke namreč govorijo le majhen del celotne zgodbe in "slabe" številke so ponavadi dobro opozorilo ter vam pokažejo področja, ki zares potrebujejo vašo posebno pozornost.
 5. Iti na dieto vključuje površinske – zunanje in začasne spremembe v vaši prehranjevalni tehniki. Tako začnete šteti in meriti, prenehate jesti določeno hrano, začnete jo nadomeščati z drugo, odvisno od tega, kaj vam predpisuje vaša izbrana dieta. Najverjetneje začnete tudi s telovadbo, da porabite nekaj odvečnih kalorij. Avtomatsko predpostavljate, da je tehnika tista, ki vam prinese rezultate, in ne vi sami. Rezultati diete so torej površinski: če imate srečo, se boste morda spremenili na zunaj, a ne tudi v vaši notranjosti. Ko enkrat dosežete želeno težo, tehnike, s katero ste jo dosegli, ne potrebujete več in vaše navade se začnejo počasi “normalizirati”. In prav tako se zgodi z vašo težo. In seveda so vsi problemi, za katere ste upali, da jih bo rešila izguba telesne teže, še vedno prisotni.
 6. Narediti spremembo v življenjskem stilu vključuje notranje in dolgotrajne spremembe v vašem odnosu do hrane, do prehranjevanja in do fizičnih aktivnosti. Spoznate, da osnovni problem ni ravno v tem, kaj jeste ali celo koliko pojeste, temveč kako in zakaj jeste. Nezavedno in impulzivno prehranjevanje in/ali izkoriščanje hrane za obvladovanje vaših čustev, da se zamotite pred neprijetnimi mislimi – to je tisto, kar morate zares spremeniti! Potrebno se je naučiti, kako pravilno in zadostno poskrbeti za svoje čustveno, fizično in duhovno zdravje in s tem boste dosegli, da za reševanje problemov ne boste več posegali po hrani, ki problemov zares ne more rešiti. Vse to pa je proces, ki se ga učite celo življenje, saj se stalno spreminjate, tako kot se spreminjajo vaše potrebe in razmere, v katerih živite. Seveda to ne pomeni, da površinske, zunanje stvari niso pomembne. Jasno je, da je potrebno imeti nadzor nad tem, koliko in kaj pojeste in vaš izgled je zelo dobra motivacija. Bistvo pri vsej stvari je v tem, kje se VI vklopite v celotno sliko. Ključ do stalne izgube telesne teže in do tega, da ste srečni in zadovoljni sami s seboj in s svojim življenjem, je v tem, da prevzamete odgovornost za stvari, ki jih lahko nadzirate, vse ostale pa pustite.

Obstaja namreč cel kup dejavnikov, na katere ne morete imeti vpliva – vaši geni, starost, vaše preteklo zdravstveno stanje in zgodovina telesne teže. Ti faktorji lahko določajo, koliko teže lahko izgubite, kako hitro jo lahko izgubite in kako boste izgledali in se počutili, ko boste prišli tako daleč, kolikor boste lahko.

Kadar se preveč ozko osredotočate le na številke na tehtnici ali na tisto, kar vidite v ogledalu, takrat svojo srečo in zadovoljstvo definirate v rečeh, ki jih dejansko ne morete nadzirati. To pa vam bolj ali manj zagotavlja, da boste postali kronično zaskrbljeni, kronično pod stresom in se boste stalno počutili neprijetno. In iz tega bo bolj verjetno kot iz katerega koli drugega razloga sledilo čustveno prenajedanje.

Kadar ste torej preveč okupirani z raznimi dietami – tj. orodji, tehnikami in pravili, ki vam določajo vaše početje, takrat spreobračate vašo lastno odgovornost in jo spreminjate v orodja in tehnike. Če se zalotite, da pogosto izgubljate motivacijo in se počutite brez moči, da bi nadzirali svoje lastno vedenje, se to najverjetneje dogaja zato, ker se zanašate na orodja, da naredijo tisto potrebno delo, ki bi ga sicer morali opraviti vi sami. Edino vi ste tisti, ki se lahko odločate, kaj je za vas pravilno, samo vi lahko spremenite svoje obnašanje in perspektivo pogleda tako, da se bo ujemala z vašo osebno resnico.


 

Obstaja mnogo nasvetov in dobrih informacij ter praktičnih idej, kako zadolžiti sami sebe in se postaviti za odgovornega za spremembo vašega življenjskega sloga. Eden najboljših načinov, da začnete prehod iz diete na zdrav življenjski slog, je torej ta, da prevzamete odgovornost in prepoznate težave, ki vas pestijo ter začnete zbirati potrebne informacije in delati na tem, da težave odpravite. Kadar pridete do teme čustvenega prenajedanja, izboljšanja zunanjega izgleda in do tega, kako najti vizijo življenja, ki ga želite živeti, takrat pridete do spoznanja, da niste edini ter da je na voljo veliko podpore in pomoči. Narediti morate le prvi korak stran od “dietnih” miselnosti in tako stopiti bližje novemu, izboljšanemu življenju oziroma življenjskemu slogu. Le pogumno!
47

Galerija  Preberi še


  Razvrsti po:
   • Mašy

   • 21. avg 2009 19:07

    Super članek!!
    Res je veliko na tem, s katerega zornega kota gledaš na situacijo. Priporočam delo na sebi, na svoji noranjosti - da najdeš srečo v sebi, ne v tem kako bo fajn KO bo, ampak zdaj. Da aktivno dosegaš svoje sanje, da prevzameš odgovornost zase in svoja dejanja, svoj način življenja.
    Brez izgovorov, namesto da se postavimo v vlogo žrtve se zavedajmo, da lahko vedno spremenimo svoj pogled in res je veliko lepše živeti z "napol polnim kozarcem". Pozitivno razmišljanje in prevzemanje odgovornosti za svoje zdravje in srečo, ključni zadevi ne glede na to kaj nas obremenjuje!

   0
   • TADEJAG

   • 26. okt 2008 14:06

    Zelo v redu napisan članek. Vsem polagam na srce, da vse to sploh ni težko izvesti, le odločitev mora pasti, tako, kot pri vsaki drugi stvari, ko se za kaj odločimo. Zagotovo pa mora biti motivacija samo vaša, notranja, ne pa zunana.

    Sama sem se na svoj 50. rojstni dan odločila hujšati in od 15.julija letošnjega leta do danes izgubila 18 kg, kar fenomenalno vpliva na moje počutje in seveda na pozitiven odnos do sebe in okolja v katerem živim. Izgubiti želim še najmanj 8 - 10 kg, da dosežem idealno težo, vendar verjamem, da mi bo uspelo, čeprav pozimi počasneje, spomladi pa hitreje. Prvi rezultati so že tu, prišli bodo tudi končni, saj sem poleg svoje pozitivne naravnanosti pridobila tudi zaćudene poglede iz okolice (v pozitivnem smislu), ki deluje name kot balzam, je okolje tudi izjemna motivacija, saj sedaj vem, da sem na pravi poti. Počutim se 20 let mlajša in tudi zunanji izgled je tak, saj sem zamenjala garderobo in si uredila celoten izgled, kar mi daje notrane in zunanje boljše počutje, navzven pa še poseben čar.

    Kako sem to dosegla ?
    Z veliko željo, da bi shujšala, seveda.
    Sprva sem vključila v športne aktivnosti mlajšega sina. Med gledanjem treningov, sem si zaželela ta šport tudi sama trenirati, saj sem ugotovila, da sem ta del življenja, ki sem ga imela najrajši, kar izpustila ob vseh teh obveznostih. Močna želja, da se bi lahko tokrat posvetila tudi sama sebi in naredila tudi zase kaj koristnega, me je tako prevzela, da sem se odločila s sinom trenirati tenis. Urnik je bil s tem že tako nabit, da ni bilo časa misliti na nič drugega, kot na treninge in šolo.

    Veselje in navdušenje je bilo tako veliko, da mi ni bilo težko več niti abnormalno se angažirati na več področjih, vključno z vsemi družinskimi obveznostim.

    V začetku sem jedla normalno, vendar samo obroke, kjer smo bili vsi zbrani, slaščic sem se izogibala, kolikor se je dalo, vmes pa sadje in zelenjavo, ter pila izredno veliko vode (tudi do 10 litrov na dan). Temu primerno sem se tudi potila, še toliko bolj, ker je bilo poletje in vročina. Veliko sem tudi spala, saj me je utrujalo na smrt. Tudi bolele mišice. Kupila sem kremo ICE POWER in si blažila boleče mišice, saj me ni nič več ustavilo.

    Po dveh mesecih treningov, so me prenehale boleti mišice in začelo se je dolgo pričakovano intenzivno hujšanje. Kar naenkrat sem ugotovila, da sem shujšala sem za 10 kg. Telesno težo sem potem začela redno spremljati, vsak dan. Postopoma sem zavestno jedla manjše obroke, vendar zajtrka nisem zanemarila.

    Hujšanje je prineslo tudi postaranje kože in mlahavost, zato sem po vsakem tuširanju celo telo masirala s kremo Afrodita, ki mi je še veliko celulita odpravil, koža pa je veliko lepša in prožna.

    Jem pa vse od kraja. Nobenih drugih diet, razemn manjše količine hrane in pa vmes le sadje in zelenjave. Če vem, da bodo prazniki in da bom vnašala v telo precej več kalorij, si pomagam z radičem, ki ga zaužijem kako uro pred obrokom, pa tudi urnik izpeljem tako, da po kaki kalorični hrani obvezno telovadim ali grem tečt, ali sprehod ali igrat tenis (odvisno od vremena.

    Do danes mi je, kot že rečeno, na ta način uspelo zmanjšati svojo težo za 18 kg.

    Aktivnost telesa po moje igra najbolj pomembno vlogo pri hujšanju, hrana je na drugem mestu. Zato se v prvi vrsti začnite ukvarjati s športom vsi, ki želite shujšati in doseči lepo postavo, telo pa vam bo potem samo povedalo kaj in koliko potrebuje, če mu boste le prisluhnili.

    Upam, da bo moja izkušnja še komu prav prišla, saj je vse to bilo možno doseči brez posebnega napora, odrekanja ali trpljenja. Samo želja in dobra volja, pa gre.

   0
   • Tanja

   • 30. jun 2008 12:04

    Marsy, preberi si vse članke v tej kategoriji, pa boš videla, kako. Smile 1 Za dodatne nasvete pa si vabljena še na forum Rekreacija in zdrava prehrana.

   0
   • marsy

   • 29. jun 2008 19:47

    teško je shujšat, kako vsem rata men pa ne ?
    je pa odličen članek,ampekše vedno NE VEM KAKO SHUJŠAT!!!

   0
   • roky200

   • 31. avg 2007 20:13

    res je dober

   0
   • Sinthija

   • 31. avg 2007 17:18

    Odlično napisano in še kako zelo resnično!

   0
   • goinup

   • 28. avg 2007 22:01

    Zanimiva zadeva Smile

   0
   • Tinčka

   • 28. avg 2007 20:54

    Super članek! Tako resnično, da ni res.

   0
   • majda310

   • 28. avg 2007 13:54

    popolnoma res!!

   0
   • igor007

   • 28. avg 2007 10:19

    zelo resnično

   0
   • inca

   • 26. avg 2007 17:21

    tina, bravo res enkraten članek

   0
   • Janyica

   • 26. avg 2007 13:35

    Vse lepo in prav, le spremeniti se je treba Smile

   0
   • popcorn

   • 25. avg 2007 19:58

    vse je SO TRUE Smile

   0
   • MajaKo

   • 25. avg 2007 14:44

    super članekl!

   0
   • micip

   • 24. avg 2007 20:20

    Pod ta članek se pa samo podpišem. Vse je res. Sama sem preizkusila metodo spremembe življenjskega sloga in preizkušeno......DELUJE

   0
   • candy

   • 24. avg 2007 19:05

    Tina - super članek in ti res znaš napumpat z motivacijo!

   0
   • Helenna

   • 24. avg 2007 16:08

    Članek je zelo,zelo resničen in dejansko je vse kar v njem piše res.Če spremeniš življenske navade in pogled na življenje ne rabiš diet,ki so,kakor je že v komentarjih pred mano napisano,kkratkoročne kile se ti pa vrnejo vsaj v podvojeni obliki,če ne še več.

   0
   • baby_blue

   • 24. avg 2007 12:50

    Se strinjam z ostalimi!Res dober članek!

   0
  • 0
   • Danisimi

   • 22. avg 2007 23:49

    Pa še res je!

   0
  Kozmetometer
  Zadnje ocene
  Zadnji izdelki
  • Tanja 9. maj 2022 18:38
   Slavospev poceni laku za nohte
  • Tanja 26. apr 2022 16:57
   Razočaranje
  • Tanja 26. apr 2022 15:39
   Odličen
  • Dow* 14. nov 2021 20:14
   super
  • Dow* 14. nov 2021 20:09
   še kar
  Forum
  Zadnje objave
  Najbolj brano
  Trenutno dogaja
  Izpostavljamo
  Ali se vam zašibijo kolena in se vam začnejo potiti dlani, ko se vam nekdo približa s široko odprtimi rokami? Ali pa vam je vsaj skrajno neprijetno?