Prijava
Registracija Pozabljeno geslo

keya

 • keya je všečkal/a forumski zapis Kaj vas moti pri članicah Planeta Lepote?.

  7. mar 2016 23:10
  0
 • keya je všečkal/a forumski zapis Mango.

  3. feb 2016 23:12
  0
 • keya je všečkal/a forumski zapis Slabokrvnost.

  4. jan 2016 14:15
  0
 • keya je všečkal/a forumski zapis Slabokrvnost.

  20. nov 2015 12:36
  0
  • keya je napisal/a na forum v temo Slabokrvnost.

   20. nov 2015 12:04

   Pazi pri dodatkih - morajo biti v pravilni obliki!

   Železo naj bo dvovalentno; B12 v methyl obliki (če se jemlje B12 samostojno naj bo v obliki spreja ali podjezične tablete) in ne jemat folne kisline ampak folat >> to je tudi problem pri B-kompleksih, ker v veliki večini vsebujejo folno kislino in ne folata, prav tako pa redki vsebujejo methyl B12.
    
   B-kompleks sem do sedaj našla samo tega, da je ok: http://goo.gl/wO93aa

   Kar se pa napotnice tiče .. srečno Smile Samo bo zelo težka, dala ti bo hemogram in železo, preostalega pa ne (oz. ne verjamem) - pa še razlagala ti bo, kako vse drugo ni potrebno preveriti, ker se bo vse videlo iz tega (ha ha). smiley

   83
  • keya je napisal/a na forum v temo Slabokrvnost.

   20. nov 2015 10:37
   models je napisal/a

   No, Keya, uff nikoli si nisem mislila, da bi bil to res velik problem, da bi morala celo do osebne zdravnice smiley Se pa to dogaja med zimo, ko pridem v kako prostoru in dam dol rokavice, so vsi prsti beli po nekaj minut rdeči in nazadnje spet v normalno barvo, vedno sem to pripisovala temu roke so občutljive na mraz+precej slabokrvnost+črna kava 2x na dan(moti absorpcijo železo) = beli prstki.

   Kar se tiče prehranskih dopolnil, jih jemljem redno in veliko in raznolika, zdrava prehrana z občasnimi prekrški (oreo in jagodna milka smiley).

   Zdaj pa sem se res zamislila glede na to, da sem aktivna kolikor mi čas dopušča, zdrava prehrana, vitamini, zakaj bi bila potem slabokrvna smiley Hvala, Keya smiley, do naslednjega tedna se spravim do osebne zdravnice pa, da vidimo. 
   Zdaj pa se spravim od začetka brati to temo. 

    

    

   Če si slabokrvna je vsekakor najboljše, da preveriš in zadevo ustrezno saniraš. Bolje za tvoje telo in tudi počutje ;) 
   Nisem sicer ciljala na to s prsti (to nisem dovolj stručko, da bi upala kaj na podlagi tega govorit; js bi na blef rekla slaba prekrvavitev), ampak na tvojo omembo slabokrvnosti.

   Absorpcijo železa moti mleko&co., tako da stran od tega in, kot je omenila Tanja, dodajat vitamin C ob obrokih bogatih z železom (ali ob dodatkih z železom).

   Hja, vprašanje sedaj je - kaj točno jemlješ od prehranskih dopolnil (in koliko)?? Wink Ta podatek sam po sebi nič ne pove, pa tudi eni XY dodatki nič ne pripomorejo ravno pri temu, da ne bi bila slabokrvna - razen, če vsebujejo železo, samo močno dvomim, da so v primernih količinah, da bi bila kakšna razlika.
    

   Binas je napisal/a

   Ali je kdo letos samoplačniško preverjal folno kislino, B12, železo, Hemoglobin? Koliko cekinov je to stalo?

   Sicer se mi upira ideja o plačevanju, ker itak mesečno vplačujem zdravstvo, koristim pa praktično nikoli. Ampak zdravniki tako zelo neradi pošljejo v laboratorij "če ti nič ne manjka".

    
    

   Ja, to je hudič, ne govori .. 50€/mesec za zavarovanje na koncu moraš pa vse (pametne) preiskave opraviti samoplačniško. Kar je meni čisto zgrešeno .. samo naš zdr. sistem žal ne deluje na principu preventive, ampak se aktivira šele, ko je že res hudo (pa čeprav bi bila preventiva tudi za državno blagajno boljša opcija).

   Evo cenik:

   Poliklinika (KIKKB) vs. AdriaLab vs. ZD LJ
   železo 0,54€ - 1,70€ - 2,80€
   hemogram 2,40€ - 2,70€ - 1,23€*
   feritin 4,93€ - 5,60€ - 3,40€
   folna kislina 8,10€** - 11,00€ - 8,10€
   B12 8,10€** - 11,00€ - 8,10€

   * Na ceniku imajo še eno opcijo, Hemogram + DKS, ki stane 4,56€
   ** Ti dve preiskavi opraviš v kleti, spodaj je tudi cenejši odvzem (2,50€ vs. 5€ - prosiš, da ti odvzamejo dodatne ampule, ki jih nato odneseš po stopnicah v prvo nadstropje, kjer plačaš preostalo - zgubit se pa ne moreš tudi če se zelo potrudiš Tongue )

   V Hormončku lahko najdeš celoten seznam (primerjavo) za Polikliniko in AdriaLab, ZD LJ pa ima objavljen svoj cenik na internetu.

    

   83
 • keya je všečkal/a forumski zapis Slabokrvnost.

  19. nov 2015 11:50
  0
  • keya je napisal/a na forum v temo Slabokrvnost.

   19. nov 2015 11:50
   models je napisal/a

   Tanja, ker vem, da čisto obvladaš na tem področju, sem screenshotala članek, ker me zanima, zakaj se bolj priporoča multivitamini brez železa kljub slabokrvnosti. Sama sem precej slabokrvna, sploh med zimo se pozna, ko se mi prsti rok spremenijo v belo barvo in omrtvičijo pa čeprav nosim usnjeno podloženo rokavico. Ali je bolj smiselno, da se železa jemlje posebej in zakaj? Hvala smiley

    

   models v laboratorij!
   Preveri železo, hemogram in obvezno še feritin, čeprav ti tega osebni zdravnik najverjetneje ne bo želel dati na napotnico - pa pač preveri samoplačniško. Isto velja za B12. Pri izvidih imej v mislih, da ni dovolj, da so vrednosti samo v mejah normale ampak morajo biti tudi primerno visoke - feritin naj bo vsaj 80, idealno okoli 100, B12 minimalno 450.

   Z izvidi se lahko potem oglasiš v FB skupini Hormonček, ti bodo punce znale bolj točno povedati kaj in kako .. lahko, da bodo izvidi dovolj slabi, da boš lahko zatežila osebnemu zdravniku za dvovalentno železo na recept, npr. Tardyfer 80mg (drugih se ne spomnim na pamet, bi morala po skupini pobrskat) - Ferrum Lek ni ok, ker je trivalenten (večina pa še vedno veselo tega štuli, jim je treba največkrat točno povedati katerega bi). Če pa bodo vrednosti dovolj visoke za osebnega zdravnika, da nadomeščanje po njegovo ne bo potrebno (ha ha), čeprav bodo še vedno prenizke .. pa je v skupini zdaj že par predlogov, kateri izdelki so ok. 

   Pri slabokrvnosti železo iz multivitaminov nikakor ne zadošča, da ne bi o temu, da so multivitamini (IMHO) en velik crap, ker načeloma vsebujejo nepravilne in/ali cenejše oblike. Še pri B-kompleksu sem do sedaj zasledila samo en izdelek, ki vsebuje ok oblike ( http://goo.gl/wO93aa ) .. ok multivitamin more bit šele ena misija nemogoče. :) 
   Osebno sem itak pristašica nadomeščanja zadev po potrebi .. 

   83
  • keya je napisal/a na forum v temo Prestavitev menstruacije - Primolut Nor.

   18. nov 2015 21:47

   skyone, sicer nimam odgovora glede uporabe Primolut Nor .. imam pa eno vprašanje - imaš že dlje časa neredne menstruacije (od kdaj)? Glede na tvoja leta bi sedaj že skoraj morala imeti precej redno (+/- kak dan), nek razlog mora biti .. morda veš, je ginekologinja naredila UZ? 

   56
 • keya je všečkal/a forumski zapis Kaj vam gre na živce - 5. del.

  9. nov 2015 22:02
  0
  • keya je napisal/a na forum v temo Ščitnica.

   3. nov 2015 20:53
   candice je napisal/a

   Mene bi zanimalo katera prehranska dopolnila se oz.se ne priporočajo pri boleznih ščitnice, ampak na internetu vidim, da ni kaj dosti in sigurnih informacij o tem... Je treba bolj tuje vire gledatsmiley Je pa toliko različnih mnenj, da včasih res ne veš, kaj je res in kaj ni. Je pač treba probat.

   Drugače tistim, ki imajo težave s ščitnico se odsvetujejo nekatera superživila tudi npr. maca in ashwagandha, ker naj bi vplivale na njeno delovanje.

   Od športne prehrane pa se seveda odsvetujejo razni fat burnerji (l-karnitin), verjetno potem tudi kapsule zelenega čaja, zelene kave, guarane in ostala "poživila"...?

   A kdo ve, kako je s CLA (konjugirana linolna kislina), ki naj bi koristila pri procesu kurjenja maščobe itd. (malo poguglajte) v povezavi s ščitnico?

   Edit: sem našla nekaj, če morda še koga zanima - tukaj in tukaj.

    

   Tole je sicer že staro, pa vseeno, morda bo komu drugemu prav prišlo, konkretnih odgovorov za CLA sicer nimam, lahko samo malo nasplošno/osnovno. Smile

   Čisto odvisno od tega za kakšno obolenje se gre! Ravno to je težavno pri nepopolnih zapisih na spletu in ugotovitev a la aha, njej je pri ščitnici pomagal X, meni bo tudi ziher - ne, ne in ne!! Sicer pa namesto, da se nabavlja ene xyz dodatke je pri težavah s ščitnico veliko bolj smiselno preveriti stanje določenih zadev (in ščitničnih hormonov, ne samo TSH ampak obvezno tudi fT3 in fT4) in po potrebi ugotovljene manjke nadomeščati. 

   Praktično vedno je priporočljivo preveriti feritin (in hemogram, železo), B12 in vitamin D - sploh pri Hashijih je to sveta trojica. Smile Feritin naj bo minimalno 80, B12 minimalno 450 in vitamin D minimalno 75(nmol/l) .. je pa seveda pomembno, da so te dodatki v primerni obliki in dozi:
   * železo (za feritin) - Solgar Gentle Iron http://goo.gl/SU0KOT (pri nas se sicer da dobit primerno obliko na recept, samo dobit recept je pa druga zadeva Smile Ferrum Lek ni ok oblika, mora biti dvovalentno)
   * B12 - Boost sprej pri nas ali recimo Jarrow Formulas 1000mcg http://goo.gl/mh8tNY ali 5000mcg http://goo.gl/MuSvnI (doza odvisna od pomanjkanja; meni osebno so Jarrow Formulas podjezične tablete boljše od Boostovega spreja, cenejše in predvsem ne tako sladke, sprej je res sladek; naj bo v methyl obliki in v obliki spreja ali podjezične tablete)
   * vitamin D - Healthy origins http://goo.gl/Y6i7Ip 

   Priporoča se še magnezij vendar je spet odvisno od tega v kakšni obliki je .. ipd ipd ..

   student10 je napisal/a

   V bistvu naj bi moje težave (po zdaj znanem) izvirale že kar veliko prej. Moja telesna temperatura je nižja in verjetno malokrat preseže  mejno vrednost 37 ampak takrat je pa že kar hudo. Zadnje čase se mi pa kar "vsake dva meseca" na ustnicah pojavi kakšen ocvirek (domnevno zmanjšana odpornost). Tudi v gibanju, torej kolesarjenju nisem tako navdušen nad daljšimi vožnjami, zadnje dni kar čutim utrujenost po vožnji v klanec, pa sploh ni tako dolg. Sicer ne znam našteti vseh sprememb. To, da me moti svetloba, sem sicer že nekje omenil. Spremeba je tudi na teži in nisem toliko ostalega pojedel Smile

   Predhodno sem bil pri zdravnici za manjše probleme, ne vse skupaj, pa me je vedno odslovila, da je vredu oz. sem dobil kakšno kremo. Sam pa (zdaj) mislm, da je to bolj problem ščitnice, ko ti deluje premalo. Če bi šel na pregled krvi, kolikšna je verjetnost, da to sam pozdravim, ali je bolje z zdravili.

   student10 za dvig odpornosti priporočam višje doze C vitamina, recimo kaj od tega: http://goo.gl/kC2yKj Sama bom naročila verjetno te http://goo.gl/xjDp12 oziroma te http://goo.gl/fUwmw1 (razlika samo v številu tablet) - ne nabavljaj tega pri nas, ker boš plačal 3x več! Pri nas za verzijo s 100tbl plačaš 19,93€, preko iHerb pa 7,63$! o.O Verjetno pa bi ti prav prišel tudi magnezij .. Baje te lahko svetloba moti pri premalo vitamina A - nisem prepričana, malo poguglaj. Se da tudi nadomeščati, sama sem ravno nabavila malo nižjo dozo (spet preko iHerba), nisem pa še šla preveriti v laboratorij. 

   Če sumiš na težave s ščitnico in te osebna zdravnica ne upošteva - pojdi v laboratorij. Preveri TSH, ft3 in fT4 (vedno vse 3, nikoli ni dovolj samo TSH) - imej v mislih, da zgolj v mejah normale ni dovolj! Najbolje bi bilo, če bi se potem kar oglasil z izvidi tu (priporočam pa tudi FB skupino Hormonček (sicer me vedno znova zmrazi zaradi pomanjševalnice, haha, samo je res super skupina)) ..
   Vsekakor pa ne bi škodilo, če bi preveril tudi ti še prej omenjene parametre (feritin, B12 in vit. D).

   V primeru, da ščitnični izvidi niso ok lahko s tem zahtevaš napotnico za tirologa. Druga opcija je, da greš k tirologu samoplačniško (če te zanima se mi javi v ZS za kakšno priporočilo), stane cca 70€ - skupaj z UZ. Fora je, da se včasih lahko že kaj kuha pa tega običajni laboratorijski testi (torej TSH, fT3, fT4) še ne pokažejo in se spremembe lahko vidijo na UZ in/ali ob testiranju protiteles (lahko jih tudi sam preveriš v laboratoriju).

   Hja, sam pozdravil .. stvar je v temu, da je čisto odvisno za kaj se gre. Smile
   Če se ti kuha avtoimuno obolenje in še ni primerno za nadomestno terapijo potem lahko sam s spremembo prehrane, nadomeščanjem manjkov ipd. narediš zelo veliko! Čeprav bodo vsi zdravniki in tirologi trdili, da se ne da (psst: nekateri že priznavajo, da morda so pa res povezave, samo uradno ti tega ne bodo potrdili - še). Wink Je pa res, da se da hipertirozo lažje kontrolirati s prehrano ipd., kot pa hipotirozo .. nepravilno delovanje ščitnice oziroma ne najbolj idealni laboratorijski izvidi pa so lahko tudi samo začasna posledica kakšnih drugih težav ..

    

   Če slučajno še nisem dovolj zakomplicirala, da bi bilo očitno že iz tega .. ščitnična obolenja znajo bit precej tricky. Smile Ampak vse se da ;) 

   111
 • keya je všečkal/a forumski zapis Kaj storiti, kako naprej?.

  29. sep 2015 10:36
  0
 • keya je všečkal/a forumski zapis Kaj storiti, kako naprej?.

  29. sep 2015 10:35
  0
 • keya je všečkal/a forumski zapis Posoda z učinkom vročega kamna.

  24. sep 2015 17:56
  0
 • keya je všečkal/a forumski zapis Kaj storiti, kako naprej?.

  24. sep 2015 16:18
  0
 • keya je všečkal/a forumski zapis Vitamin D.

  24. sep 2015 16:17
  0
  • keya je napisal/a na forum v temo Vitamin D.

   24. sep 2015 16:17
   Ninja je napisal/a

   Lahko vprašam za katero FB skupino gre? Morda se pridružim in se še kaj novega naučim. 

   Sicer bom pa takole rekla: Tudi naša meja 75 nmol/l NI ok, to je po ameriških standardih zgolj 30 ng/ml. Občutno premalo! Mogoče ravno zato po vaše zadostuje dodatek 5.000 iu - ker uporabljate napačne smernice. Od 50 - 70 ng/ml (125-175) naj bi bilo optimalno - zakaj ne bi torej ciljali na zgornjo optimalo ali še višje, če se pa od 70-100 ng/ml (175-250 nmol/l) zdravijo težje bolezni - AI bolezni, rak, srčne bolezni... Ugotovili so tudi, da vrednosti nad 100 ng/ml niso toksične. 

   Seveda pa hvala za popravek glede testiranja - to je nujno, prav tako je dobro testirati po 3 mesecih dodajanja. 

   http://vitamindprotocol.blogspot.si/

   http://vitamindprotocol.blogspot.si/p/the-k2-revolution.html

    

    

   Skupina je Hormonček - v prvi vrsti za težave s ščitnico, pa tudi vsa druga možna (hormonska) neravnovesja :) 

   Vem vem, pravim da je to "bolj pravilna" spodnja meja in da jo - končno - vedno bolj upoštevajo tudi pri nas, vsekakor pa to še ni optimalno (sem tudi dopisala kaj se smatra za optimalno).

   Meni se je z 5.000IU dnevno, pa še to ne pretirano redno, dvignil v slabih dveh mesecih iz 34 nmol/l na 81 nmol/l; tudi večini se lepo dviga, par je pa res takih, ki se jim še z 10.000IU dviga prav po polžje .. Zato zagovarjam, da se v prvi vrsti preizkusi nižjo dozo in potem po potrebi viša.
   Marsikdo potem na vrat na nos navali na tablete z dozo 10.000IU (po logiki večje je avtomatsko boljše) .. se mi zdi, da je lažje reguliranje z nižjo (vsak dan eno), kot ugotavljanje ker dan moraš vzet, če se izkaže da je dnevna doza 10.000IU pa malo preveč. 

   Sicer pa, kar se sestave in jemanja tiče .. kakor za koga. Smile Sama bom raje izbrala te http://goo.gl/Y6i7Ip (primerna doza za cca 11€ - za celo leto!), kot pa vit.D na vodni osnovi s celim spiskom sestavin (kot recimo tudi Plivitove kapljice, ne samo iz članka). Vsak si pa sam izbere na koncu kaj ima raje. Smile

   ---------------------------------------------------------------------------------
   Če je nekaj zgolj v mejah normale še ne pomeni avtomatsko, da je tudi super, pri nas so pri marsikateri zadevi meje postavljene čisto narobe (za vit. D smo začeli s spraševanjem glede prenizko postavljenih mej lih dve leti nazaj) .. pri zadevah kot so vitamin D, B12, železo, selen ipd. zagovarjam, da se zadeve predhodno preveri v krvi in nikomur ne priporočam, da kar malo na blef dodaja - pa tudi upam, da so osebe vsaj same do sebe toliko odgovorne, da se ne grejo tega drugače. 

   9
 • keya je všečkal/a forumski zapis Vitamin D.

  23. sep 2015 21:57
  0
  • keya je napisal/a na forum v temo Vitamin D.

   23. sep 2015 21:47
   Ninja je napisal/a

   Veseli me, da se tudi na Planetu Lepote pojavljajo novice povezane z vitaminom D. 

   https://www.planet-lepote.com/tak-ucinek-ima-pomanjkanje-vitamina-d

   Vendar pa moram žal dodati nekaj popravkov -  najprej, priporočljivo je merjenje vitamina D v krvi! Vendar je ob tem treba upoštevati dejstvo, da so referenčne vrednosti naših laboratorijev postavljene čisto napačno. Za normalne se štejejo vrednosti od 190 - 250 nmol/l oz 75 - 100 ng/l. V naših laboratorijih žal ostajajo še vedno pri vrednostih od 40 - 80 nmol/l. Kar je čisto narobe in škodljivo.

    

   Sama bi rekla, da vsekakor prej preveriti situacijo v krvi! Nikakor ne priporočam dodajanje zadev kar tako malo, na blef. Ne pravim za vse zadeve, samo po eni strani .. mi je rahlo neodgovorno. Je pa res, da ta preiskava ni ravno najcenejša zadeva, na Polikliniki (KIKKB, prvo nadstropje) stane cca 20€, v Adrialabu pa 30€. 

   Ne vem, če bo tole glede referenčnih vrednosti pri nas držalo, vsaj sama nisem zasledila .. Referenčne vrednosti naših laboratorijev so večinoma >30 nmol/l oziroma >32 nmol/l, nekateri laboratoriji že spreminjajo meje tako, da je ta postavljena na >75 nmol/l (vem za NM in prejšnjič sem zasledila tako na enemu od laboratorijev Poliklinike LJ, verjetno še kje). Prilepim kasneje lestvico kako se pri nas uradno smatra kaj je pomanjkanje vitamina D in kaj ne.

   Sigurno 190-250 nmol/l? smiley Sama sem največkrat zasledila, da je idealno/optimalno tam, cca 120(-170) nmol/l.
   Če kateri prav pride: tabela za preračunavanje nmol/l v ng/l (in obratno) - pri nas večinoma laboratoriji uporabljajo nmol/l, večina zapisov v tujini pa uporablja enote ng/l.
    

   Dotaknila bi se še predlaganega dodatka za vitamin D3 v članku. Ta seveda ni v redu - pod nobenim pogojem! Vsebuje občutno premalo vitamina D3 - to je 1000 iu - to še za otroke ni dovolj! Za dvig vitamina D3 v serumu potrebujemo 10.000 iu vitamina d3 DNEVNO! Če se dobro odzivate na dodatek d3 bi šlo mogoče tudi s 5.000 iu. Poleg tega vitamin D3 NIKOLI ne sme biti v tableti, pač pa v kapsuli in v oljni osnovi. 

   S tem se pa ne morem najbolj strinjat oziroma se mi zdi, da veliki večini zadošča 5.000IU dnevno in da redki potrebujejo višje doze. Vsaj v naši skupini nisem zasledila, da bi bil trend obraten, pa smo sami kronični oz. AI bolniki (pa naj bi kao ravno te načeloma imeli težave z dvigom zadev, kar se mi zdi zelo verjetno, ne dam pa roke v ogenj) .. Sama sem sicer pristašica zmernosti, raje poskusim z nižjo dozo in če se ne odzovem ok, po potrebi povišam (ne pa kar takoj na max). Smile  Za doze do 5.000IU dnevno tudi ni potrebno dodajati K2, pri višjih pa vsekakor (pa tudi sicer ne škodi, samo ne zdi se mi pa nuja - IMHO!).

   Drugo se pa strinjam, v obliki cholecalciferol + oljni osnovi
   Pri nas predpisujejo Plivitove kapljice - samo stran oz. naredite si uslugo, pa si sami nabavite boljše opcije. Sama imam te in sem zadovoljna - Healthy Origins, 5.000IU, 360 tablet http://www.iherb.com/healthy-origins-vitamin-d3-5-000-iu-360-softgels/18335?rcode=dfh759 .. pa tudi sicer so zelo pohvaljene (+v naši FB skupini jih ima precej in so zadovoljne), pa še ugodne so, kar tudi ne škodi ravno. smiley 

   Tudi za otročke .. raje si nabavite kapljice Oleovit (imajo jih v Avstriji) ali pa preko iHerba se tudi sigurno dobi kakšna precej boljša opcija (od Plivitovih kapljic)! 

   9
  • keya je napisal/a na forum v temo Odkup las.

   6. jun 2014 13:15

   Obujam (pra)staro temo Smile

   Torej, mlajša sestra ima res dolge, goste in nebarvane lase (v dobrem stanju). Dolge lase ima že od malega, zdaj se je pa odločila da so ji že res predolgi in bi rada spremembo. Smile

   Ima katera kakšno info kako je s tem odkupom las (kje, kaj, koliko, .. karkoli)?
   Vsake informacije/ideje bi bila vesela, hvala! Smile

   8
Kozmetometer
Zadnje ocene
Zadnji izdelki
 • Tanja 9. maj 2022 18:38
  Slavospev poceni laku za nohte
 • Tanja 26. apr 2022 16:57
  Razočaranje
 • Tanja 26. apr 2022 15:39
  Odličen
 • Dow* 14. nov 2021 20:14
  super
 • Dow* 14. nov 2021 20:09
  še kar
Forum
Zadnje objave
Najbolj brano
Trenutno dogaja
Izpostavljamo
Zadnja leta smo priča zelo močnim make-upom tudi med 'navadnimi ...