Če vam zmanjkuje idej za kosila sem napisala par super receptov.
Mediteranska rižota
Potrebujemo:
250g neoluščenega riža
2 stroka česna
5 srednje velikih paradižnikov
1 in pol konzerve tune (oz. ena velika in ena mala)
pest razkoščičenih oliv
origano,baziliko, sol
Paradižnike (lahko olupljene) narežite na majhne kose in jih skupaj s sesekljanim česnom nekaj minut dušite na olivnem olju. Nato dodajte tuno (brez olja), na koščke narezane olive, sol, baziliko in origano.
Posebej skuhajte riž, ga odcedite in vmešajte v pripravljeno omako.
Meni je tale rižota najboljša od vseh.
Zrezki z omako, zapečeni v pečici
Potrebujemo:
4 puranje ali piščančje zrezke (lahko so seveda tudi kakšni drugi)
100 g oliv
100g sira (šmarski rok, ementalec,..)
3 paradižnike
2 čebuli
1 jajce
1 zeleno papriko
1 strok česna
sol, poper
Čebulo drobno sesekljamo, paradižnike po želji olupimo, jim odstranimo semena in jih narežemo na majhne kocke. Papriko drobno nasekljamo. Na olju najprej dušimo čebulo, nato dodamo papriko in paradižnik, ter dušimo tako dolgo, da skoraj vsa tekočina izhlapi. Nato dodamo nariban sir. Posodo odstavimo z ognja in primešamo razžvrkljano jajce, sesekljan strok česna in drobno sesekljane olive. Začinimo s poprom in po okusu solimo.
Zrezke solimo in jih na vročem olju na obeh straneh hitro prepečemo. Damo jih na peki papir (da se ne primejo) in na pekač. Na debelo jih premažemo s pripravljeno gosto omako in pečemo 10 minut pri 250