Za teatime in vse zainteresirane: Ajdova gibaniza s skuto (recept je iz kulinarike.net, videla sem ga že marsikje, tako da ne vem, kdo je avtor izvirnika - morda kaka tetica ali kuharska bukva - moj bo malo predelan - z opombami in pripombami).
Sestavine:
Testo:
80 g ajdove moke
120 g bele moke (pri moki je bolje, če količine zamenjaš - jaz dam raje 150 g ajdove moke, ki jo mešam z belo ali polnozrnato)
15 g svežega kvasa (zmeraj delam z vrečico suhega, ki se je izkazal kot ustrezen)
pol žličke sladkorja
pol žličke soli
voda (po potrebi, ravno toliko, da lepo zamesiš testo)
Nadev:
250 g nepasirane skute (500 g je prava količina, 250 g je občutno premalo!)
2 jajci (1 jajce je dovolj, zraven potresem še malo chia semen)
2 zavitka vanilijevega sladkorja (ne dam zraven, ker rata ogabno sladko, raje dam žlico meda)
2 žlici rjavega sladkorja
2 žlici pšeničnega zdroba
1 žlica smetane za kuhanje (sladka je mišljena)
Ajdovo moko poparimo z vrelo vodo, da dobimo gosto maso (to je nujno! malo tudi premešamo). Kvas raztopimo v malo mlačne vode, ki smo ji dodali pol žličke sladkorja. Ohlajeni ajdovi masi dodamo sol, belo moko in kvasec, po potrebi dodamo še vodo. Dobiti moramo prožno testo (no ja, dobimo poc, ki se ga po vzhajanju presipa v pekač), malo mehkejše kot za kruh. Vzhajati pustimo približno pol ure.
Medtem pripravimo nadev:
jajci penasto umešamo s sladkorjem in smetano, s kuhalnico ali žlico primešamo skuto in zdrob.
Namastimo pekač za pite ali drug primeren pekač, po njem enakomerno raztegnemo testo in pustimo malo roba, ki ga bomo zapognili preko nadeva. Preko testa vlijemo in poravnamo nadev, rob testa zapognemo.
Pečemo na 180 - 200 stopinj, približno pol ure, da nadev dobi zlatorjavo barvo (glede na mojo pečico - med 40 in 45 minut pečem na 200 stopinj, da rata zlatorumena; ko jo režeš, naj ne bo še vsa vodena).
Dober tek
EDIT: Pozabila sem na pomemben podatek - pečem v okroglem pekaču s premerom 30 cm (pravkar izmerjeno).