Glede na to, da imam sladkorno, kavo sladkam z natreenom (Natreen ali Schneekoppe - ker imata edina zame osebno spodoben okus). Porabim približno 6 - 8 tabletk na dan. Zame vsekakor bolj zdravo kot katerikoli sladkor. Doma večkrat uporabljam fruktozo - sadni saldkor, ki je za diabetike (in nasploh za telo) lažje prebavljiv oz. se počasneje izloča v kri in ne dela hitrih dvigov sladkorja v krvi.
Drugače pa aspartam kot tudi ostale sestavine sladil lahko prizadanejo žile, ledvice, oči bojda so tudi rakotvorne, vendar predvidevam da samo v velikih količinah. V večjih količinah deluje tudi odvajalno.
Menda je kar se sestave tiče najboljši na tržišču Equal in ima tudi okus najbolj podoben sladkorju- vendar je meni osebno ogaben.
Light izdelki so večinoma nateg, če imajo manj sladkorja ali celo sladila in fruktozo, na drugi strani vsebujejo precej maščobe - velja predvsem za mlečne izdelke. Najbolj zanesljivo je branje deklaracij in ne nasedanje embalaži. V Diti (revija za sladkorne bolnike) je bil nazadnje test jogurtov z light oznako - 0,1% maščobe. Vsi razen Vitalinee vsebujejo ogromno sladkorja.
Sama s prehrano krmarim nekje po sredini. Olivnega olja ne uporabljam za cvrtje in ko smo že ravno pri cvrtju - je nasplošno ne preveč zdravo. živalskih maščob ne maram kaj preveč (ovirki, maslo sploh ne). Na deklaracijah večinoma preverim ogljikove hidrate, sokov in gaziranih pijač itak ne pijem oz. zelo zelo redko, ker jih je en sam sladkor. Ravnotako kdaj pa kdaj jem svinjino, koline, zabeljen krompir in podobno. Umetno - naravno? Ne kompliciram okrog tega in se nerada spuščam v debate o tem. Marsikatera solata z domačega vrta pobere več svinca, kot tista iz holandskega steklenjaka.Ker vem da vitamini in minerali v pridelani hrani na splošno padajo, spijem kak umeten multivitamin, bolj zaradi občutka.