Jaz poznam. Mi uporabljamo katerikoli sir, najbolje edamec, laščan, livada... važno je, da ni trd (ementaler ni v redu). Zraven spadajo začimbe za sir. Sir se namreč v tistih posodicah raztopi in posuje z začimbami za raclette. Te se pri nas ne dobijo. Mi jih dobimo iz Švice www.coop.ch Gewurzmischung melange d epices miscela di spezie (ufff
) ali Dey s: Chas raclette gewurz. Iste se uporabljajo tudi za fondue.
Lesena strgalca smo mi dobili zraven AMC posode, kjer smo raclette posebej naročili. Ampak ni najboljši. Boljši je pekač, ki je v dveh nivojih. Na spodnjem se topi sir, na zgornji plošči pa se peče meso. Obvezen je "v oblicah" krompir, kamor se zlije stopljeni sir. Te lesene lopatke niso nič posebnega, mogoče jih dela kakšen ribničan, ne vem. Videla jih nisem nikjer. To je čudovita zadeva za pogostit veliko in lačno družbo. Pa solatke in omakce.. mnjami