Špely,
jaz sem kar dobra prijateljica zelenjave, ker sem že 14 let vegetarijanka. Pri nas jo pripravljamo takole:
- čisto enostavno omako naredimo tako, da popražimo čebulo, nato dodamo zelenjavo, česen, začimbe (laho tofu) in dušimo
- v juho lahko dodaš miso (sojino pasto), dodaš jo, ko jo že odstaviš z ognja, vendar če misa še ne poznaš, najprej poskusi čisto malo, da ne bo premočno
- lahko narediš juho iz pšenice (kuhap jo približno 1 uro) + zelenjave
- curry: na olju popražiš malo klinčkov, cimetovih palčk in kardamoma v zrnju, na koncu dodaš še curryjev prah (pazi, da ne zažgeš), čebulo + zelenjavo + kurkumo, proti koncu kuhanja garam masalo, če ti je všeč. Začetno praženje začimb lahko poenostaviš in daš samo curry.
- cvetačo skuhaš na pari, nato jo daš v nepregorno posodo, zmešaš z omako, potreseš z naribanim sirom in gratiniraš v pečici. Kot omako lahko uporabiš kislo smetano ali pa narediš bešamel (v kozici razpustiš maslo, dodaš moko, pomešaš, dodaš mleko in energično mešaš, dokler se ne zgosti, lahko + muškatni orešček)
- na maslu popražiš + podušiš por in korenje, posebej skuhaš proseno kašo, vse skupaj zmešaš v nepregorni posodi, dodaš omako, ki jo zžvrkljaš iz ene kisle smetane, ene sladke smetane in jajca, potreseš s sirom in gratiniraš v pečici
- na olivnem olju čisto na hitro popražiš po dolžini narezan česen (samo da spusti aromo), dodaš sveže liste špinače, pokriješ in čez nekaj časa posoliš in premešaš. Špinača se lepo duši v lastnem soku in z njo skoraj nimaš več dela, lepo paše zraven krompirja v pečici
- špinačna rižota: posebej skuhaš riž (priporočam basmati ali jasmin), skuhaš špinačo, jo zmiksaš, jo popražiš na maslu in česnu, zmešaš in dodaš kislo smetano
- spohaš melancane ali bučke
- iz bučk imaš v nekaj minutah narejeno omako za testenine, tako da jih popražiš na olju in česnu (ali tudi brez česna)
No, po vseh teh receptih bo zdaj najbrž še drugim jasno, zakaj se me držita tisti dve kili, hehehe...
Drugače pa jem čisto normalno, seveda tudi kruh, testenine, krompir - se mi zdi, da pri kosilu v normalnih količinah to ne more rediti. Ni mi jasno, kako se nasitite, ne da bi jedle kaj od tega. Sladkarije jem zmerno, čokolade ne maram preveč, sploh pa ne same, ker mi je čisto preveč sladka in pocasta. Če že, zraven kakšnega grenkega pravega čaja. Seveda, babičine pite so pa druga stvar...