Iree,
v SLO ga še nisem videla, čeprav se ga menda da kupiti nekje v BTCju. jaz ga kupujem v Avstriji, kerj stane natanko 0,95 eur/250 g.
Silver,
odvisno od uporabe. Za segrevanje je boljše kokosovo maslo (na toploto odporna struktura, torej ne pride do tvorbe škodljivih trans maščob in drugih toksičnih substanc, kot se to dogaja pri segrevanju rastlinskih (beri: sončničnih, olivnih, arašidovih, ... olj), čeprav to seveda ne pomeni, da ni potrebno paziti na količino (saj imajo druge škodljive vplive - hoelsterol npr.). Za splošno zdravje pa so ne samo boljša, ampak tudi priporočljiva olja, kot so olivno, laneno in nekatera druga hladno stiskana rastlinska olja - zaradi nenasičenih maščob, ki jih vsebujejo (ugoden vpiv na srčno-žilni sestem). Ker pa so neobstojne na temperaturo, se ob toplotni obdelavi njihova struktura spreminja, zato jih čim manj segrevajmo. Še to bi opozotila - velikokrat sem kje prebrala, da je olivno olje primerno za segrevanje (v primerjavi z drugimi rastl. olji), kar pa ne bo držalo. Resda se pri olivnem olju pri isti temperaturi tvori manj toksinov kot pri sončničnem olju, vendar to ne pomeni, da se NE tvorijo. Lahko bi rekli, da je primernejši vir, nikakor pa ne PRIMEREN ali celo idealen. Nekaj podobnega sem marsikje prebrala tudi o arašidovem olju, a tudi ni res.
Da ne bo čiste zmede - pri pripravi je z maščobami najbolje čimbolj skopariti in jih uporabiti le takrat, ko je to nujno. Danes lahko kupimo tako kvalitetne posode, da še za palačinke ni potrebna dodana maščoba. Če že, ponev raje premažimo s tankim koščkom masla kot z olivnim ali drugim oljem. Le-ta olja pa uporabljajmo hladnostiskana kot končni dodatek k jedem (na solati, kot preliv preko pečene ribe ...).