Prijava
Registracija Pozabljeno geslo

Forum

Kefir: navodila za pripravo mlečnega kefirja

Pojdi na stran 1 , 2
sonda
Starost: 64Pridružen: 14. apr 2009Prispevkov: 7Kraj: n/aStatus:Offline
Objavljeno: 14. apr 2009 15:04
Povezava do prispevka
Že sedmo leto redno pripravljam mlečni kefir, ki ga trenutno pri nas poleg mene pije taše dva družinska člana. Ker sem se lahko osebno prepričal v izjemne zdravilne in preventivne učinke tega napitka, želim nekaj prispevati k temu, da mlečni kefir postane med Slovenci še bolj (pri)znan in razširjen.
Ker se zrnca, ki služijo za pridobivanje kefirja, neprestano razmnožujejo,  "presežke" sproti oddajam "vrejo" tistim, ki si jih želijo.

Mimogrede:tistim, ki želite hitro priti do kefirjevih zrnc za mlečni ali vodni kefir,priporočam bolho - seveda ne tisto v kožuhu hišnega ljubljenca, ampak tisto na spletu: bolha.com. V iskalno vrstico odtipkajte besedo "kefir" in izberite za vas najbolj ugodno ponudbo. Mnogi kefirjeva zrnca podarjajo, nekateri tudi prodajajo. Jaz jih ob osebnem prevzemu PODARIM, za pošiljanje po pošti pa pričakujem povračilo stroškov pakiranja in poštnine.

Pa na zdravje!

Dan Sonce

Navodila za pripravo kefirja

Za mlečni kefir so primerne vse vrste mleka, kar jih pozna svet - kravje, kozje, ovčje,konjsko, tudi sojino… Mleko je lahko sveže, kuhano, pasterizirano,homogenizirano, posneto, neposneto…

Priprava mlečnega kefirja je enostavna, za količino okrog 1. litra dnevno potrebujemo10-15 minut.

    * Za zorenje kefirja uporabimo posodo, ki naj ne bo kovinska, in naj bo v zgornjem delu čim bolj odprta, da bo pomivanje bolj enostavno, stresanje zrnc s cedila v posodo pa bolj priročno.
    * V posodo stresemo kefirjeva zrnca in jih prelijemo z mlekom (pozor: pred tem zrnc ni potrebno spirati z vodo, razen v primeru, če se onesnažijo). Priporočljivo razmerje med zrnci in mlekom je 1:4.
    * Posodo pokrijemo (a ne nepredušno) in položimo na ustrezno mesto, stran od toplotnih virov in nedosegljivo za sončne žarke.
    * Optimalna - ne pa tudi nujna - temperatura za pridobivanje kefirja je 22 stopinj Celzija. Pri tej temperaturi je kefir primerno zrel v 24. - 48. urah, kar pa je odvisno tudi od količine zrnc v mleku - več ko jih je, hitrejše je zorenje kefirja. Posodo lahko postavimo tudi v hladilnik. V tem primeru zorenje poteka pribl. 3 krat počasneje kot na sobni temperaturi.
    * Po približno 12. urah ali tudi pozneje (če nameravamo kefir zoreti več kot en dan) vsebino posode dobro premešamo. Priporočljiva je ponovitev čez naslednjih 12 ur.
    * Ko kefir dozori po našem okusu, ga še enkrat temeljito premešamo, nakar ga precedimo. Uporabimo cedilo s premerom vsaj 10 cm, z mrežico, ki ima luknjice premera 2-3 mm.
    * Kefirjev napitek je priporočljivo hraniti v hladilniku, kjer lahko počaka več dni, zrnca pa seveda takoj po precejanju romajo nazaj v posodo (ki jo seveda prej pomijemo). S tem pa se že vrnemo na začetek teh navodil…

O kefirju še to in ono

Beseda kefir prihaja iz turške besede "keif" - dobro počutje.

Po legendi so bila kefirjeva zrnca darilo Mohameda svojim vernikom, vendar dejanska starost kefirjeve kulture ni znana. Znano je le, da so ga bila ljudstva v področju Kavkaza uporabljala že stoletja, preden se je nato pojavil najprej v Rusiji in pozneje tudi drugod po svetu.

Kefirjeva zrnca, ki služijo za pridobivanje kefirja, sestavlja okrog 30 vrst bakterij in25 vrst kvasovk. Znanstveniki doslej še niso uspeli ugotoviti, kako je tako kompleksna, svojevrstna združba bakterij in kvasovk sploh nastala, to, da ostaja v glavnem nespremenjena že mnoga stoletja, pa je sploh nekaj izjemnega.

Doslej so neslavno propadli vsi poskusi, da bi kaj podobnega spravili skupaj umetno, v laboratorijskih pogojih. Kefirjeva kultura, imenovana tudi kefiran, tako še naprej ostaja eden od znanstveno nerazložljivih čudežev narave.

Po nekaterih bolj metafizičnih razlagah se je kefirjeva kultura skozi stoletja evolucijsko aktivno prilagajala človekovim potrebam, kar pomeni, da so se ljudem koristne bakterije in kvasovke uspešno razvijale v smeri večje učinkovitosti za človekovo zdravje, medtem ko tistim, ki bi delovale škodljivo, dostop in razvoj v kefiranu ni bil dovoljen.

Skratka,kefirjeva kultura je svojevrsten bakterijski planet v malem, ki že stoletja živi v globoki simbiozi s človekom.

O nespornih zdravilnih učinkih kefirja najdemo ogromno podatkov na internetu, veliko tudi v slovenščini, še več pa seveda v angleščini.

***

Ker organska kislina v kefirju rahlo električno reagira pri stiku s kovino, se pri delu s kefirjem izogibajmo uporabi kovinskih predmetov. Predvsem posoda za zorenje in posoda za shranjevanje (že precejenega) kefirja naj ne bosta iz kovine, medtem ko sta žlica za mešanje in cedilo časovno manj v stiku s kefirjem, zato ne bo hudega, če sta železni (za aluminij pa že nekaj časa velja, da ni ravno zdrav za uporabo v gospodinjstvu).

Če posodo, v kateri kefir zori, postavimo v hladilnik, se delovanje bakterij izrazito upočasni, kar pomeni, da tudi proces nastajanja kefirja poteka bolj počasi.Razmerje je približno 3:1 - kefir v hladilniku dozori v treh dneh toliko, kot venem dnevu na sobni temperaturi.

Dobro je vedeti tudi to, da temperatura, na kateri kefir zori, nekoliko vpliva na strukturo in okus kefirja. Zato doma pridobljen kefir ni vedno popolnoma enak po gostoti in okusu (razlika je predvsem v kislosti), kar pa ne vpliva na njegove pozitivne, zdravilne učinke.

Seveda je s higienske plati logično, da je posoda, v kateri pridobivamo kefir, pokrita.Dejstvo, ali jo zatesnimo nepredušno ali ne, tudi v določeni meri vpliva na strukturo in okus kefirja. (Ta razlika je vsekakor bolj opazna pri vodnem kefirju, saj se v zatesnjeni posodi ohrani precej več alkohola, kot v primeru,če posoda "diha".)

***

Vodni kefir pridobivamo tako, da v vodo poleg kefirjevih zrnc dodamo sadje (zelo primerne so recimo rozine v kombinaciji z limono) in sladkor. Tudi tak kefir vsebuje številne zdravilne učinkovine, a vsebuje tudi 2-4 % alkohola (toliko kot pivo!). Torej pazite, koliko vodnega kefirja ste popili, preden sedete za volan!

Kot osnovo za vodni kefir lahko uporabimo zrnca mlečnega kefirja (obstaja prehodno obdobje prilagoditve zrnc na novo okolje), obratno pa ne gre: zrnca, ki so nekaj časa bivala v vodnem kefirju, ne moremo več uporabiti za mlečni kefir.

Pri vodnem kefirju so zrnca navadno ves čas v vrečki iz bombažne tkanine, namočene vt ekočini - pripravku za kefir. Ko je vodni kefir zrel, preprosto odstranimo vrečko (podobno kot pri čaju v vrečkah).

Nasprotno pa morajo biti zrnca mlečnega kefirja vedno neposredno v samem mleku, iz zrelega kefirjevega napitka pa jih izločimo, kot rečeno, s precejanjem.

Pastirji na Kavkazu so kefir pridobivali v mehovih iz živalske kože. Meh so obesili ob vhodnih vratih, tako da je vsakič, ko je kdo odprl vrata, s tem tudi premešal kefir. Za nas, ki nismo tako prvinsko iznajdljivi, zadostuje, da kefir v procesu nastajanja vsaj dvakrat dobro premešamo kar z žlico.

***

Če je zrnc v mleku relativno veliko, bakterije učinkujejo bolj intenzivno in hitreje.Posledica tega je lahko, da pride do neenakomerne zgostitve, pri čemer se del mleka v obliki prozorne tekočine usede na dno, gostejši del pa se nabere na vrhu in pogosto, zaradi izločanja CO
Nazadnje urejeno 14. apr 2009 18:55; skupaj popravljeno 1 krat
0
Nazaj na vrh
tiash
Starost: 37Pridružen: 27. okt 2008Prispevkov: 590Kraj: ŠentjurStatus:Offline
Objavljeno: 14. apr 2009 15:31
Povezava do prispevka
Dober post!
Pri nas doma pa zdaj že kakšna dva meseca pijemo vodni kefir in je prav super! Jaz predvsem ker sem slabokrvna, pa sem rekla, da bom še to probala, ker mi nič ne pomaga...

Tako da dodajam navodilo za vodni kefir (3 literski kozarec):
- 6 žlic kefirjevih zrn
- 1 limona prerezana na pol (potrebno jih je oprati! najboljše da so organske(manj oz. nič škropiv), neorganske pa prej namočite v vodo za dve uri)
- 6 žlic sladkorja (jaz dam samo 2 žlici rjavega trsnega, se mi zdi dovolj)
- 2 suhi figi ali slivi ali marelici
- vse prelijemo z mrzlo vodo, pokrijemo s servetom in pustimo 48ur na svetlobi kje na pultu, vmes ga parkrat premešamo. (če ga pustimo le 24ur pomaga pri zaprtju)
- po 48urah ga precedimo skozi plastično cedilo in napitek je pripravljen. zrna pa speremo pod hladno vodo in postopek ponovimo.

Ko se nam količina zrn za dvakrat poveča, damo višek stran. Ta višek lahko shranimo v rahlo sladkani hladni vodi, tako zelo dolgo počaka.

Drugače pa tudi jaz podarim zrna,če bi jih kdo imel Smile


Rest if you must. But don't quit!
0
Nazaj na vrh
sonda
Starost: 64Pridružen: 14. apr 2009Prispevkov: 7Kraj: n/aStatus:Offline
Objavljeno: 14. apr 2009 18:38
Povezava do prispevka
tiash je napisal/a

Drugače pa tudi jaz podarim zrna,če bi jih kdo imel Smile



Hoj, tiash, hvala za tvoj prispevek!
Tudi jaz sem pred leti delal vodni kefir, ampak je v njem precej alkohola, ki se ga resno izogibam.
Jaz sem ga delal v glavnem z rozinami (plus vse ostalo, kot si naštela). Pri suhem sadju je treba pazit, da ni žveplano, ker to lahko škodi zrncem.
Ja, se strinjam, 6 žlic sladkorja je pa res prehuda. Kvečjemu 6 čajnih žličk. Smile

0
Nazaj na vrh
sonda
Starost: 64Pridružen: 14. apr 2009Prispevkov: 7Kraj: n/aStatus:Offline
Objavljeno: 14. apr 2009 18:48
Povezava do prispevka
Opravičujem se, ker je v tekstu moje objave manjkalo kar veliko presledkov med besedami. Sem že popravil.


0
Nazaj na vrh
tiash
Starost: 37Pridružen: 27. okt 2008Prispevkov: 590Kraj: ŠentjurStatus:Offline
Objavljeno: 14. apr 2009 20:35
Povezava do prispevka
Ja, kar se sladkorja tiče sem kar kmalu ugotovila, da je po navodilih dosti preveč...zrnca rabijo zelo malo, meni je pa tudi veliko bolj dober z manj sladkorja.
Suho sadje pa tudi kupujem bio, čeprav je drago, pa naj bo zaenkrat tako...

Drugače sem pa pred časom poskusila tudi mlečnega, pa mi je bil tako ogaben, da nisem mogla...sem se lažje navadla tega, pa čeprav se
mi je najprej zdelo, da ima okus po gnili limonadi
A mlečnega lahko naredim tudi kar iz teh zrnc, ki sem jih zdaj uporabljala pri vodnem? Saj so ista, ne...?
Rest if you must. But don't quit!
0
Nazaj na vrh
sonda
Starost: 64Pridružen: 14. apr 2009Prispevkov: 7Kraj: n/aStatus:Offline
Objavljeno: 14. apr 2009 21:31
Povezava do prispevka
Res, žal nekaterim okus mlečnega kefirja ne "sede". Jaz ga recimo ne maram preveč, če je na sobni temperaturi, ohlajen v hladilniku pa mi je OK. Ampak to je res od človeka do človeka drugače.
Je pa tudi res, da se okusa navadiš in ti je sčasoma vedno boljši.

Izvorni kefir, kakršen je prišel iz zakavkazja, je mlečni.

Zato je menda (sam nisem poskusil) možno "adaptirati" mlečna zrnca za
vodni kefir, ne pa tudi obratno. Baje v zrncih vodnega kefirja ni več
vseh tistih bakterij, ki so v zrncih mlečnega.

0
Nazaj na vrh
sonda
Starost: 64Pridružen: 14. apr 2009Prispevkov: 7Kraj: n/aStatus:Offline
Objavljeno: 14. apr 2009 21:45
Povezava do prispevka
Ravno danes sem na enem od forumov prebral hecno mnenje, da lahko kefir nekaterim ljudem celo škodi, ker povzroča prebavne motnje...


Vedeti je treba, da kefir naredi "malo revolucijo" v celotnem prebavnem sistemu. Bakterije, skupaj s snovmi v kefirju, na novo vzpostavijo ravnovesje v prebavilih, kar pa lahko pri tistih, ki imajo na tem področju  kaos, na začetku povzroči reakcijo v smislu izrazitih prebavnih težav. Po nekaj tednih, ko se red vzpostavi, pa teh težav zanesljivo ni več.
Drugo vprašanje pa je, ali je nekdo sploh pripravljen odpraviti kaos v svojem telesu, saj je ta praviloma povezan tudi z določeno mero kaosa v glavi... Smile

Dejansko bi lahko kefir bil "pretežak" kvečjemu kakšnemu veganu, ki že sto let ni poskusil nobene hrane živalskega izvora...
0
Nazaj na vrh
tiash
Starost: 37Pridružen: 27. okt 2008Prispevkov: 590Kraj: ŠentjurStatus:Offline
Objavljeno: 14. apr 2009 21:53
Povezava do prispevka
hehe, ta je pa res dobra! ja, no shit, da se začnejo spremembe dogajat, ko začneš redno pit neki kar je dejansko zelo zdravo, telo pa ni navajeno...
še kar se veganov tiče, se mi zdi, da bi imeli težave le zaradi preskoka v glavi, ko bi vedeli, da pijejo nekaj živalskega izvora...
Rest if you must. But don't quit!
0
Nazaj na vrh
sonda
Starost: 64Pridružen: 14. apr 2009Prispevkov: 7Kraj: n/aStatus:Offline
Objavljeno: 14. apr 2009 22:00
Povezava do prispevka
tiash je napisal/a
še kar se veganov tiče, se mi zdi, da bi imeli težave le zaradi preskoka v glavi, ko bi vedeli, da pijejo nekaj živalskega izvora...


Točno tako! Kefir zanje itak sploh ni opcija...
0
Nazaj na vrh
jinadaze
Starost: 35Pridružen: 2. mar 2008Prispevkov: 160Kraj: n/aStatus:Offline
Objavljeno: 14. apr 2009 22:23
Povezava do prispevka
U, jaz tudi obožujem kefir, skoraj obvezno zjutraj za zajtrk.
0
Nazaj na vrh
tiash
Starost: 37Pridružen: 27. okt 2008Prispevkov: 590Kraj: ŠentjurStatus:Offline
Objavljeno: 15. apr 2009 21:55
Povezava do prispevka
Kok dolg ga pa že ti piješ? ...predvidevam, da mlečnega? Kakšne spremembe opažaš?
Rest if you must. But don't quit!
0
Nazaj na vrh
jinadaze
Starost: 35Pridružen: 2. mar 2008Prispevkov: 160Kraj: n/aStatus:Offline
Objavljeno: 15. apr 2009 21:59
Povezava do prispevka
U, gotovo že par let. Pozitivni učinki na prebavo.
0
Nazaj na vrh
tiash
Starost: 37Pridružen: 27. okt 2008Prispevkov: 590Kraj: ŠentjurStatus:Offline
Objavljeno: 15. apr 2009 22:03
Povezava do prispevka
Ja, super zrihta prebavo, se strinjam. pa tudi nasplošno se mi zdi, da se bolje počutim...
Rest if you must. But don't quit!
0
Nazaj na vrh
elizee
Starost: 44Pridružen: 8. avg 2005Prispevkov: 213Kraj: n/aStatus:Offline
Objavljeno: 23. apr 2010 13:55
Povezava do prispevka
tudi sama ga pripravljam, in sem ga dobila na bolhi....sicer plačala pa vendar še vedno zelo zadovoljna, ker se obrestuje...pripraviš ga mnogo več kot bi ga kupila, pa še veliko bolj zdrav je.


uglavnem super je ...
Ne glej, kdo govori, temveč poslušaj, kaj govori.
0
Nazaj na vrh
Lenccy
Starost: 122Pridružen: 14. dec 2009Prispevkov: 1254Kraj: Maribor, KoperStatus:Offline
Objavljeno: 24. apr 2010 11:30
Povezava do prispevka
Tole je pa zelo zanimivo. Kje pa kupujete kefirjeva zrna (če lahko, kakšen link)? Imajo to tudi v kakih sprecializiranih prodajalnah? Jaz si želim napraviti vodni kefir.
Mlade oči so svetle luči, ki dolge noči spreminjajo v jutra
0
Nazaj na vrh
Pojdi na:
Kefir: navodila za pripravo mlečnega kefirja
Stran 1 od 2
Pojdi na stran 1 , 2
Pojdi na stran:
Kozmetometer
Zadnje ocene
Zadnji izdelki
  • Tanja 19. mar 2023 20:52
    RES slabo, meni izsušuje kožo
  • Tanja 21. feb 2023 18:20
    Izvrsten, najboljši
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:25
    Svaljka se
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:05
    Ne preprečuje vonjav
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 11:57
    Ne neguje
Forum
Zadnje objave
Najbolj brano
Trenutno dogaja
Izpostavljamo
Zvezdnice, kot so Jennifer Lawrence, Kate Hudson, Serena Williams in Emma Stone so na rdeči preprogi zažarele v (kot) poročnih oblekah.