Nobene nenasičene maščobe niso primerne za segrevanje. Omega 9, ki jih vsebuje olivno, so malenkost bolj primerne kot npr. sončnično, ki vsebuje pretežno omega 6, vendar to še vedno ne pomeni, da so primerne, kot se rado poudarja. Enako velja za arašidovo. Pri rafiniranem arašidovem olju so trans maščobe prisotne že zaradi samega rafiniranja, torej itak odpade (kot vsako drugo rafinirano olje), nerafnirano arašidovo olje ima 48 % omega 9 maščobnih kislin (to so maščobe, ki jih najdemo v olivnem) in kar 32% omega 6 maščob (kot jih najdemo v večini ostalih rastlinskih olj). Torej je arašidovo olje, kar se segrevanja tiče, stabilno podobno kot ostala rastlinska - oksidira približno enako hitro (torej nepriporočljivo za uporabo pri visokih temperaturah).
MCT olje je po sestavi podobno kokosovemu maslu. Je precej drago. Jaz ga ne uporabljam, od kar vem, se da v trgovinah dobiti kokosovo maščobo.
Janjika, zdrava je tista hrana, ki je sestavljena iz kvalitetnih virov in pripravljena na kvaliteten način. Torej - čimmanj predelana živila, čimmanj segretih maščob, čimveč vlaknin, kar pa se hujšanja tiče, pa tudi čimmanj maščob in ogljikovih hidratov v istem obroku. Ajdova kaša je torej zdrava, repa do določene mere tudi (nisem šla preverjat sestave, ampak nekaj mi daje misliti, da vsebuje veliko sladkorja ...) Kako pa se reče repi v ang.? Bom kasneje preverila sestavo (zdaj grem pa na nočni sprehod ;))
Mecajek, težko rečem ... če mi napišeš kakšen recept za te jedi, bi ti lahko približno ocenila.