Prijava
Registracija Pozabljeno geslo

Forum

Jabolčne poslastice

Pojdi na stran 1 , 2
I cukrcek I
Starost: 49Pridružen: 15. dec 2005Prispevkov: 1353Kraj: JeseniceStatus:Offline
Objavljeno: 20. jul 2006 18:56
Povezava do prispevka
Opozarajam, da so recepti od nekod prepisani, in  po moje prirejeni.
 
 
Seznam receptov:
1. JABOLČNI KOLAČ
2. DOMAČE JABOLČNE KREMŠNITE
3. PALAČINKE Z JABOLČNIM NADEVOM
4. JABOLČNA POGAČA
5. JABOLČNI ŠTRUDL
 
 
 
1.JABOLČNI KOLAČ
 
SESTAVINE:
25 dag moke
25 dag stopljenega masla
10 dag sladkorja
1 vanili sladkor
1 pecilni (lahko pa tudi samo 1/2)
4 jajca (ločimo)
7 žlic kakava ali kave, benka, nutele (nekaj čokoladnega)
10 dag mletih orehov (ni pa nujno) 
50 dag naribanih jabolk
 
POSTOPEK:
V moko damo pecilni in vanilni, ter premešamo (vsaka stvar s pecilnim, vam bo uspela, če pecilni dobro premešate po moki).
Ločimo rumenjake od beljakov in rumenjake dodamo moki. Nato počasi primešamo še zgoraj vse navedene sestavine, in lepo mešamo,(lahko pa uporabite multipraktik, da on za vas meša ).
Masa se vam bo zdela suha, vendar jabolka vsebujejo vodo, tako da bo masa sčasoma ratala bolj tekoča. Vzamemo še beljake, dodamo malček soli (sneg se hitreje naredi) in naredimo sneg ter ga dodamo masi. Sneg primešamo počasi.
Vzamemo pekač (npr. tisti, ki pride v pečici), ga namastimo z maslom in pomokamo ter vlijemo maso. Pečica se mora predhodno zagreti, pecivo pečemo cca 40  min.
 
2. DOMAČE JABOLČNE KREMŠNITE
 
TESTO:
10 dag moke
10 dag sladkorja
malček pecilnega
3 jajca (ločimo beljake od rumenjakov)
Zg. navedeno zmešamo, počasi dodamo sneg in spečemo. Ko odpiramo pečico, to delamo počasi, da nam vse skupaj ne pade.
Če se vam zdi masa pretrda, dodaš malo vode če je premehka, pa moke. V bistvu je to bolj navaden biskvit.
Če ne veš kdaj je pečeno testo - vzameš zobotrebec in pikneš v testo, če zobotrebec ni preveč vlažen potem je pečeno.
 
KREMA:
8 dl vode
1/2 kg jabolk
2 vanili pudinga
4 dl slatke smetane
malček limonine lupine
cimet (jabolka brez cimeta ne gresta vkup)
 
POSTOPEK:
Najprej skuhamo kompot. Jabolka olupimo in jih narežemo na krhlje, ter damo v lonec z vodo (zg. navedeno). Ko so jabolka kuhana, jih odcedimo, vendar vode iz jabolk ne vržemo proč. Jabolka zmiksamo. V ostali jabolčni vodi zakuhamo 2 vanili pudinga in mu dodamo zmiksana jabolka.
Zmes prelijemo prek testa.
Ko se pecivo ohladi, stepemo sladko smeteno in premažemo prek jabolčne kreme.
 
3. PALAČINKE Z JABOLČNIM NADEVOM
 
Naredimo palačinke - ta recept vsak zna.
 
NADEV:
2  - 3 jabolka (to je npr. za 2 osebi)
pest rozin (po želji)
cimet malo masla
sladkor
limonin sok
 
Olupimo jabolka in jih naribamo - po jabolkah posujemo malo limoninega soka, zato da jabolka ne porjavijo. Na koščku masla dušimo jabolk. Dodamo sladkor, cimet in mešamo, dokler ne dobimo mazljivo snov. Dušimo na lažji temp. in potem odstavimo. Vzamemo cedilnik in vsujemo jabolka, da se odcedijo.
Mažemo po palačinkah in jih postavljamo v pekač. Zagrejemo pečico in jih pečemo cca 20 minut. Ko je pečeno, vzamemo tekočo sladko smetano (za kuhanje) in polijemo po palačinkah. Stvar je zeeelo okusna - pohvala drugih. 
 
4. JABOLČNA POGAČA
 
SESTAVINE:
2 jogurtova lončka moke
1/2 pecilnega praška
1 vanilni sladkor
3-4 jajca
1 lonček mleka
malo masla
3 -4  jabolka (narezana na kockice)
 
Sestavine dobro premešamo. Vzamemo ta podolgovati ozki model (kaj manjšega), ga premažemo z maslom in pomokamo( da se ne zapeče). Zagrejemo pečico.
Polovico mase polijemo po modelu in pečemo, pečemo cca 8-10 minut (ravno toliko, da se masa malo skupaj prime), nato jo vzamemo ven iz pečice in položimo pripravljena narezana jabolka (ne pozabite - jabolka, cimet, malček sladkorja). Vzamamo preostalo maso (preostali masi lahko dodati kakšno žlico nutele ali kakava, kar bo prekrasno izgledalo, ko bo pecivo gotovo - barve se bodo mešale) in pečemo do konca (zg. del dobi lepo barvo - preverite lahko z zobotrebcem ta zg. del testa).
Pogačo serviramo ohlajeno. S tem receptem lahko uporabljate domišljijo - lahko namesto jabolk uporabite, borovnice, hruške, jagode..ai mešano sadje).
 
5. JABOLČNI ŠTRUDL
 
KVAŠENO TESTO (velja za štrudel, potico, krofe....)
1/2 kg moke
2 dl toplega mleka
2 žlici kisle smetane
2 rumenjaka
2 žlici stopljene margarine kvas (suhi ali v kocki - jaz delam s suhim, ker je lažje)
ščep soli
 
V moko dobro zamešam suhi kvas in dodam ostale sestavine. Testo pokrijem in OBVEZNO dam na toplo (ali pa zagreješ pečico, jo ugasneš in notri daš testo).
Ne držim se dobesedno recepta.
Pri uporabi suhega kvasa, testo naredim malo bolj tekoče (ne preveč tekoče), ker se mi zdi, da tako lažje vzhaja. Če ne želite okusa po kvasu v pecivu ali kruhu, dodate malček kisa ali medu.
Ko je testo vzhajano, se zčne mesene z rokami. Če je testo pretekoče, dodavamo moko, dokler ne dobimo lepo oblikovano, prožno bunko. Na pomokani površini (še bolje na prstu), vzamemo valjar in valjamo v obliki kocke. Če mislite, da je preveč testa, naredite 2 štrudla (npr. še enega s skuto...). Tako,in sedaj še nadev.
 
NADEV:
Tukaj lahko experimentirate z jabolki (naribane, na ploške, kot čežana...samo da je tekoče - ampak spet ne preveč tekoče)
 
5-6 olupljenih, naribanih jabolk (lahko tudi več...)
cimet
limonin sok
sladkor
3-4 žlice skute (ni pa nujno)
košček masla za ponev
 
V ponev damo košček masla in na njega naribana jabolka. Jabolkam dodamo ostale sestavine in dušimo, dokler ne dobimo željeno maso. Dušimo na manjšem ognju in ko je stvar končana, jo vzamemo z ognja in jabolka odcedimo - da ne bo teklo iz štrudla). Dobljeno maso premažemo po testu in s prtom zavihamo v rolo. Vzamemo podolgovat, ozek model, ki je obložen s peko papirjem (če je preširok se štrudel malo razleze) in ga nežno položimo v model. Pečica mora biti dobro segreta, preden damo štrudel peči. Še prej pa vzamemo 1 jajce, ga razžvrkljamo in dodamo malo mleka. Štrudel premažemo 3x. Prvič pred peko, drugič med peko in tretjič preden končamo s peko - s tem dosežemo mehko skorjico.
Pečemo cca 1 uro (odvisno od pečice). Barva mora biti temno rumeno-oranžna.
Ko je pečeno vzamemo krpo (pazite da ne bo krpa dišala po mehčalcu) in štrudl v njo zavijemo.
To bi bilo to za danes.
 
Z veseljem razložim karkoli - imam še receptov, samo resnično več ne morem pisati. Jutri še kaj dodam.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
En sam pogled, lahko ustvari vesolje...(Morgenstern)
0
Nazaj na vrh
Eni
Starost: 41Pridružen: 4. avg 2005Prispevkov: 621Kraj: n/aStatus:Offline
Objavljeno: 21. jul 2006 13:02
Povezava do prispevka
 
Joj ti sweetie, resnično si se potrudila in fuuul napisala!  Bomo med vikendom malo experimentirali (razem če se lubi na hitro spomni in me odpelje na morje) ampak to je bolj wishful thinking
0
Nazaj na vrh
I cukrcek I
Starost: 49Pridružen: 15. dec 2005Prispevkov: 1353Kraj: JeseniceStatus:Offline
Objavljeno: 21. jul 2006 14:32
Povezava do prispevka
Eni hvala ti, ker si me pohvalila. Poznajo me nekatere in vedo, da zelo težko sedim. Celo popoldne sem to pisala, pa malo ležala, pa spet pisala - trudila sem se...in kadarkoli sem pogledala, nihče ni niti mu napisal. Toliko receptev in trikov poznam, samo ne vem ali se sploh splača. Mislila, saem da se ful slabe recepte dala.
 
Eni verjemi mi, da se vse to enostavno naredi, če ti ne rata iz prve, ti bo iz druge. Jaz sem v Slo gradila "kariero", služba, študij. Kuhala sem ampka ne prav pogosto in sedaj ko sem tukaj  s svojim , in nimam kaj drugega za početi, kot zbirati in dodelovati recepte. Če boš še kaj rabila mi napiši, ker ni nekega odziva na vse to kar sem napsiala.
Jaz najraje uporabljam jabolka za pecivo in pa skuto....lahko tudi mešanico obojega, in cimet seveda hahahha.
 
Hvala ti, še enkrat, da si opazila moj trud.
Punce, samo, da ne bo sedaj, da sem jezna - samo pričakovala sem mogoče kakšen bravo - sorry.
En sam pogled, lahko ustvari vesolje...(Morgenstern)
0
Nazaj na vrh
ronza
Starost: n/aPridružen: 6. maj 2004Prispevkov: 3813Kraj: LjubljanaStatus:Offline
Objavljeno: 21. jul 2006 14:52
Povezava do prispevka
hm, cukrcek, bravo . jaz z veseljem preberem in sprobam recepte, edino teh z jabolki pa ne maram... jih moram mojemu ocetu sprintat, ker on bolj rad jabolcne pite pece... ce pa poznas kaksne nejabolcne (in ce se ti bo seveda ljubilo pisat), se pa priporocam.
0
Nazaj na vrh
Eni
Starost: 41Pridružen: 4. avg 2005Prispevkov: 621Kraj: n/aStatus:Offline
Objavljeno: 21. jul 2006 16:37
Povezava do prispevka
Cukrcek, šele zdaj vidim da pri tebi piše Francija - kje točno si pa bila en France?
0
Nazaj na vrh
sanda
Starost: 41Pridružen: 5. jun 2005Prispevkov: 4168Kraj: n/aStatus:Offline
Objavljeno: 21. jul 2006 16:42
Povezava do prispevka
Super recepti cukrček .

Pri nas imamo vsi strašno radi jabolka in s tem v povezavi tudi peciva z jabolki. Sama prakticiram tudi dva izmed tvojih receptov (domače jabolčne kremšnite in jabolčno pogačo) in moram reči, da sta zelo, zelo dobri stvari - zlasti jabolčne kremšnite (nihče se jim ne more upreti ). Ostale stvari bom pa ob prvi priliki (beri:manj vroče) tudi poskusila. Morda pa dodam še kakšen moj recept 

Lp
0
Nazaj na vrh
I cukrcek I
Starost: 49Pridružen: 15. dec 2005Prispevkov: 1353Kraj: JeseniceStatus:Offline
Objavljeno: 21. jul 2006 17:16
Povezava do prispevka
HVALA vam, sedaj je moj trud poplačan.
 
RONZA - to so recepti, ki jih lahko brez problemov nadomestiš z drugim sadjem. Sama čaram recepte in ugotovila sem, da je najbolše peči brez recepta. Napiši mi kaj imaš rada - skuta, pudingi, piškotki, kremaste zadeve....uživam v tem in rada bi to podelila z vami. Jaz imam ogromno časa trenutno in šele septembra se mi začne šola  (učenje francoščine). V to temo, pa lahko vpisujemo jabolčne zadeve, če ste za to.
 
ENI - Septembra bo 2 leti, kar živim tukaj. Zaročena sem in kmalu...se mislim poročiti. Lažje razumem brati francosko, kot pa govoriti, tako da vzamem kakšen recept.
Verjemite mi, da ni sladic čez slovensko - če bi tukaj poskusili potico...mmmmm, moj je bil čisto navdušen nad slovensko hrano (ni čisti francoz).
 
SANDA - zanima me kako ti delaš jabolčne kremšnite. Testo me zanima? Če imaš kakšen recept, ga tukaj napiši, da imamo vse na kupu. Jaz pečem pozno zvečer, ker je resnično vroče.
 
Razveselile ste me....grem še receptov iskat. Obvladam tudi slane zadeve ....
En sam pogled, lahko ustvari vesolje...(Morgenstern)
0
Nazaj na vrh
goga
Starost: 45Pridružen: 14. avg 2004Prispevkov: 8885Kraj: KranjStatus:Offline
Objavljeno: 21. jul 2006 17:18
Povezava do prispevka
Cukrček, jaz imam raje kakšne kremaste zadeve ali pa nekaj s skuto. Če
imaš recepte, mi prosim pošlji ali pa napiši, če ti ni odveč.

HVALA vnaprej!
0
Nazaj na vrh
Travica
Starost: 12Pridružen: 19. mar 2006Prispevkov: 7403Kraj: NeverlandStatus:Offline
Objavljeno: 21. jul 2006 20:57
Povezava do prispevka
Hvala za recepte, Cukrček! Pri nas imamo vsi radi jabolka in bodo prav prišli! Sploh te kremšnite me mikajo. Mislim, da bodo kmalu na mizi!
Jabolčni štrudelj (kot potica) pa poznam kakšnih 5 let. Recept zanj sem dobila v Puli, kjer smo bili v privat apartmajih in nam je lastnica postregla z njim. Zame čisto nov, svež okus, takoj sem prosila za recept. Poskusite ga tudi ostale, boste videle, da je lahko potica tudi poletno naravnana!
Tudi pot, dolga tisoč kilometrov, se začne z enim korakom.
0
Nazaj na vrh
sanda
Starost: 41Pridružen: 5. jun 2005Prispevkov: 4168Kraj: n/aStatus:Offline
Objavljeno: 21. jul 2006 21:38
Povezava do prispevka
cukrček moj recept za testo pri jabolčnih kremšnitah gre približno takole:

4 jajca, 8 žlic sladkorja, 2 žlici vode, 8 žlic moke, pol pecilnega.

Jajca (cela; rumenjake in beljake) umešaš počasi z sladkorjem (ne vse naenkrat), nato dodaš 2 žlici vode, nato pa še moko, presejano s pecilnim praškom. Jaz osebno dodam za boljši okus še malo limonine lupinice (čeprav pride kasneje tudi v nadev , ampak tako malo za vonj). To je to. Potem pa spečeš in upoštevaš navodila za biskvit.

Kremo delam enako in s smetano tudi enako. Res so božanske. Ostali jih morate poskusiti . Pri nas še nikoli niso zdržale cel dan
0
Nazaj na vrh
ronza
Starost: n/aPridružen: 6. maj 2004Prispevkov: 3813Kraj: LjubljanaStatus:Offline
Objavljeno: 21. jul 2006 22:12
Povezava do prispevka
cukrcek, vse pudingaste in kremaste zadeve bodo pri meni nadvse toplo sprejete
0
Nazaj na vrh
I cukrcek I
Starost: 49Pridružen: 15. dec 2005Prispevkov: 1353Kraj: JeseniceStatus:Offline
Objavljeno: 21. jul 2006 22:48
Povezava do prispevka
SANDA bom preizkusila tvoj recept - mislim, da kar te dni enkrat. Hvala.
 
RONZI tudi jaz imam rada kremaste poslastice, ti bom napisala kakšen recept.
 
Nazadnje urejeno 25. jul 2006 14:39; skupaj popravljeno 1 krat
En sam pogled, lahko ustvari vesolje...(Morgenstern)
0
Nazaj na vrh
*ela
Starost: 39Pridružen: 25. mar 2006Prispevkov: 371Kraj: KranjStatus:Offline
Objavljeno: 21. jul 2006 22:50
Povezava do prispevka
super...jest bom tud jutr nardila te kremšnite
0
Nazaj na vrh
suzuki
Starost: n/aPridružen: 28. jan 2006Prispevkov: 876Kraj: M.SobotaStatus:Offline
Objavljeno: 25. jul 2006 7:40
Povezava do prispevka
Cukrček bravo. Komaj sem prišla do računalnika,pa še to je danes službeni. Sedaj so dopusti in počitnice, pa dosti ljudi ni doma, zato ti kar pridno piši, kajti tudi jaz rada pečem, še rajši pa kaj sladkega pojem. Obožujem vse kar je sadno, čokoladno in kremasto, pa kakšen slasten keks tudi ni odveč, hehhe
Drugič, ko bom doma na PC, ti tudi jaz kakšen recept gor prepišem, povej samo kaj te veseli poskušati.
pozdravček,suzuki
0
Nazaj na vrh
I cukrcek I
Starost: 49Pridružen: 15. dec 2005Prispevkov: 1353Kraj: JeseniceStatus:Offline
Objavljeno: 25. jul 2006 14:41
Povezava do prispevka
Razmišljam, da bi si nekako organizirale peciva, npr. kremaste stvari posebaj, keksi posebaj....kaj mislijo moderatorji. Ali naj za vsak recept odpiram temo? Kaj mislite?
En sam pogled, lahko ustvari vesolje...(Morgenstern)
0
Nazaj na vrh
Pojdi na:
Jabolčne poslastice
Stran 1 od 2
Pojdi na stran 1 , 2
Pojdi na stran:
Kozmetometer
Zadnje ocene
Zadnji izdelki
  • Tanja 19. mar 2023 20:52
    RES slabo, meni izsušuje kožo
  • Tanja 21. feb 2023 18:20
    Izvrsten, najboljši
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:25
    Svaljka se
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:05
    Ne preprečuje vonjav
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 11:57
    Ne neguje
Forum
Zadnje objave
Najbolj brano
Trenutno dogaja
Izpostavljamo
S čokolado obloženi malinovi grižljaji z arašidovim maslom so božanska poslastica, ki bo potešila željo po sladkem.