Opozarajam, da so recepti od nekod prepisani, in po moje prirejeni.
Seznam receptov:
2. DOMAČE JABOLČNE KREMŠNITE
3. PALAČINKE Z JABOLČNIM NADEVOM
1.JABOLČNI KOLAČ
SESTAVINE:
25 dag moke
25 dag stopljenega masla
10 dag sladkorja
1 vanili sladkor
1 pecilni (lahko pa tudi samo 1/2)
4 jajca (ločimo)
7 žlic kakava ali kave, benka, nutele (nekaj čokoladnega)
10 dag mletih orehov (ni pa nujno)
50 dag naribanih jabolk
POSTOPEK:
V moko damo pecilni in vanilni, ter premešamo (vsaka stvar s pecilnim, vam bo uspela, če pecilni dobro premešate po moki).
Ločimo rumenjake od beljakov in rumenjake dodamo moki. Nato počasi primešamo še zgoraj vse navedene sestavine, in lepo mešamo,(lahko pa uporabite multipraktik, da on za vas meša
). Masa se vam bo zdela suha, vendar jabolka vsebujejo vodo, tako da bo masa sčasoma ratala bolj tekoča. Vzamemo še beljake, dodamo malček soli (sneg se hitreje naredi) in naredimo sneg ter ga dodamo masi. Sneg primešamo počasi.
Vzamemo pekač (npr. tisti, ki pride v pečici), ga namastimo z maslom in pomokamo ter vlijemo maso. Pečica se mora predhodno zagreti, pecivo pečemo cca 40 min.
2. DOMAČE JABOLČNE KREMŠNITE
TESTO:
10 dag moke
10 dag sladkorja
malček pecilnega
3 jajca (ločimo beljake od rumenjakov)
Zg. navedeno zmešamo, počasi dodamo sneg in spečemo. Ko odpiramo pečico, to delamo počasi, da nam vse skupaj ne pade.
Če se vam zdi masa pretrda, dodaš malo vode če je premehka, pa moke. V bistvu je to bolj navaden biskvit.
Če ne veš kdaj je pečeno testo - vzameš zobotrebec in pikneš v testo, če zobotrebec ni preveč vlažen potem je pečeno.
KREMA:
8 dl vode
1/2 kg jabolk
2 vanili pudinga
4 dl slatke smetane
malček limonine lupine
cimet (jabolka brez cimeta ne gresta vkup)
POSTOPEK:
Najprej skuhamo kompot. Jabolka olupimo in jih narežemo na krhlje, ter damo v lonec z vodo (zg. navedeno). Ko so jabolka kuhana, jih odcedimo, vendar vode iz jabolk ne vržemo proč. Jabolka zmiksamo. V ostali jabolčni vodi zakuhamo 2 vanili pudinga in mu dodamo zmiksana jabolka.
Zmes prelijemo prek testa.
Ko se pecivo ohladi, stepemo sladko smeteno in premažemo prek jabolčne kreme.
3. PALAČINKE Z JABOLČNIM NADEVOM
Naredimo palačinke - ta recept vsak zna.
NADEV:
2 - 3 jabolka (to je npr. za 2 osebi)
pest rozin (po želji)
cimet malo masla
sladkor
limonin sok
Olupimo jabolka in jih naribamo - po jabolkah posujemo malo limoninega soka, zato da jabolka ne porjavijo. Na koščku masla dušimo jabolk. Dodamo sladkor, cimet in mešamo, dokler ne dobimo mazljivo snov. Dušimo na lažji temp. in potem odstavimo. Vzamemo cedilnik in vsujemo jabolka, da se odcedijo.
Mažemo po palačinkah in jih postavljamo v pekač. Zagrejemo pečico in jih pečemo cca 20 minut. Ko je pečeno, vzamemo tekočo sladko smetano (za kuhanje) in polijemo po palačinkah. Stvar je zeeelo okusna - pohvala drugih.
4. JABOLČNA POGAČA
SESTAVINE:
2 jogurtova lončka moke
1/2 pecilnega praška
1 vanilni sladkor
3-4 jajca
1 lonček mleka
malo masla
3 -4 jabolka (narezana na kockice)
Sestavine dobro premešamo. Vzamemo ta podolgovati ozki model (kaj manjšega), ga premažemo z maslom in pomokamo( da se ne zapeče). Zagrejemo pečico.
Polovico mase polijemo po modelu in pečemo, pečemo cca 8-10 minut (ravno toliko, da se masa malo skupaj prime), nato jo vzamemo ven iz pečice in položimo pripravljena narezana jabolka (ne pozabite - jabolka, cimet, malček sladkorja). Vzamamo preostalo maso (preostali masi lahko dodati kakšno žlico nutele ali kakava, kar bo prekrasno izgledalo, ko bo pecivo gotovo - barve se bodo mešale) in pečemo do konca (zg. del dobi lepo barvo - preverite lahko z zobotrebcem ta zg. del testa).
Pogačo serviramo ohlajeno. S tem receptem lahko uporabljate domišljijo - lahko namesto jabolk uporabite, borovnice, hruške, jagode..ai mešano sadje).
5. JABOLČNI ŠTRUDL
KVAŠENO TESTO (velja za štrudel, potico, krofe....)
1/2 kg moke
2 dl toplega mleka
2 žlici kisle smetane
2 rumenjaka
2 žlici stopljene margarine kvas (suhi ali v kocki - jaz delam s suhim, ker je lažje)
ščep soli
V moko dobro zamešam suhi kvas in dodam ostale sestavine. Testo pokrijem in OBVEZNO dam na toplo (ali pa zagreješ pečico, jo ugasneš in notri daš testo).
Ne držim se dobesedno recepta.
Pri uporabi suhega kvasa, testo naredim malo bolj tekoče (ne preveč tekoče), ker se mi zdi, da tako lažje vzhaja. Če ne želite okusa po kvasu v pecivu ali kruhu, dodate malček kisa ali medu.
Ko je testo vzhajano, se zčne mesene z rokami. Če je testo pretekoče, dodavamo moko, dokler ne dobimo lepo oblikovano, prožno bunko. Na pomokani površini (še bolje na prstu), vzamemo valjar in valjamo v obliki kocke. Če mislite, da je preveč testa, naredite 2 štrudla (npr. še enega s skuto...). Tako,in sedaj še nadev.
NADEV:
Tukaj lahko experimentirate z jabolki (naribane, na ploške, kot čežana...samo da je tekoče - ampak spet ne preveč tekoče)
5-6 olupljenih, naribanih jabolk (lahko tudi več...)
cimet
limonin sok
sladkor
3-4 žlice skute (ni pa nujno)
košček masla za ponev
V ponev damo košček masla in na njega naribana jabolka. Jabolkam dodamo ostale sestavine in dušimo, dokler ne dobimo željeno maso. Dušimo na manjšem ognju in ko je stvar končana, jo vzamemo z ognja in jabolka odcedimo - da ne bo teklo iz štrudla). Dobljeno maso premažemo po testu in s prtom zavihamo v rolo. Vzamemo podolgovat, ozek model, ki je obložen s peko papirjem (če je preširok se štrudel malo razleze) in ga nežno položimo v model. Pečica mora biti dobro segreta, preden damo štrudel peči. Še prej pa vzamemo 1 jajce, ga razžvrkljamo in dodamo malo mleka. Štrudel premažemo 3x. Prvič pred peko, drugič med peko in tretjič preden končamo s peko - s tem dosežemo mehko skorjico.
Pečemo cca 1 uro (odvisno od pečice). Barva mora biti temno rumeno-oranžna.
Ko je pečeno vzamemo krpo (pazite da ne bo krpa dišala po mehčalcu) in štrudl v njo zavijemo.
To bi bilo to za danes.
Z veseljem razložim karkoli - imam še receptov, samo resnično več ne morem pisati. Jutri še kaj dodam.