Prijava
Registracija Pozabljeno geslo

Margity T

  • Margity T je komentiral/a članek Recept: slastne in zdrave čokoladne energijske kroglice.

   8. mar 2017 11:39
   Nujno je pa razumeti tudi prevaro z energijo. Premnoge ženske se je namreč ne zavedajo. Energijo nosimo na sebi, na oziroma v svojem telesu in jo imamo vedno s seboj. Telo namreč energijo skladišči v obliki maščobe. Kot vemo, je pri tem na žalost mnogih tudi zelo uspešno. Medtem ko nam maščobne zaloge seveda niso všeč, so pa telesu všeč, ker se je razvilo v milijonih let pomanjkanja hrane in se zato z nekaj zalogicami počuti varno. Naši geni še niso dojeli, da je trgovina za vogalom in imamo zato hrano (beri: energijo) vedno na voljo, doma pa tudi hladilnik in zamrzovalnik ...

   Toda energije nimajo le energetično malce obložene ženske. Tudi vitke ženske imajo v telesu na voljo precej energije. Vitka ženska, recimo da ima 170 cm in 60 kil in 20 % telesne maščobe, nosi v sebi (zelo grobo izračunano 12 kg maščobe (20 % od 60 kil je 12). 1 gram maščob je 9 kalorij, 12 kg maščobe torej 108000 kalorij. Če potrebujete na dan recimo 1.800 kalorij, pomeni, da lahko s temi zalogami mirno živite 2 meseca, ne da bi sploh jedli. In vam energije ne bi zmanjkalo.

   Seveda ne priporočam, da naj bi 2 meseca nič ne jedli, še zlasti, ker telo ne potrbuje samo kalorij, ampak tudi hranila (vitamine, minerale, aminokisline, encime, polifenole itd.).Hočem samo pokazati, da ne potrebujemo vsakih 5 minut (ali vsake 3 ure) nekaj jesti za energijo. Za energijo nam sploh nikoli ni treba jesti, treba je jesti samo za zdravje, potem bo pa energija že prišla. To je super zamisel, saj nas pogosto hranjenje in prizgrizovanje v času med obroki, POSTARA.

   Zelo jasno je, da gornji recept, napisan po formuli cuker + cuker + cuker, ne bo prinesel nobene energije. Od cukra energija vsekakor nikoli ne pride, prav nasprotno, po uživanju takšne kopice cukra bo energija zelo znatno hitro upadla.
   0
  • Margity T je komentiral/a članek Recept: slastne in zdrave čokoladne energijske kroglice.

   8. mar 2017 11:13
   Žal te kroglice tudi pod razno niso zdrave. Razlogov za to je več:

   1. Oves je žito, žita pa niso zdrava (tudi če so polnozrnata in vsebujejo tu pa tam par vitaminov ali mineralov). Priporočanje žit v prehrani je težka prevara, ki nas dela bolne -ene več, druge manj, pa vendarle. Poleg tega oves ni brezglutensko žito, kot ga napačno reklamirajo. Oves vsebuje avenin, ki je ena od vrst glutena, torej praktično ista stvar. Oves je dober za kopeli, to pa je tudi vse.
   2. Med je cuker. Cuker je pa cuker. Koncentriranega cukra naši predniki niso nikoli jedli, milijone let ga niso jedli. Naši geni so pa še vedno isti, torej koncentriran cuker ni hrana za nas. Saj sploh ni hrana! Stevia je v redu, toda to ne pomaga, ko pa so tudi druge sestavine problematične. Ne zaupajte nikomur, ki vas bo prepričeval, da je cuker zdrav, ker je "naraven". Med res pride iz narave, toda današnji med je problem, še večji problem pa je, da je danes zlahka dostopen in ba posledično mečemo vase v velikih količinah, kot na primer v temle receptu.
   3. Noben recept, ki vsebuje visoko procesirano umetno sestavino, ni zdrav in sorry, nikoli ne bo zdrav. Čokoladni čips in vse ostalo iz čokolade je pa visoko procesirana umetna packarija. V naravi še nismo videli, da bi kje rastel čokoladni čips (ali čokolada). Pride iz tovarne, in kar je najpomembneje: je prehransko uničen, ker se tam kuha več ur in je zato mrtev. Še huje, vsebuje tudi visok odstotek sladkorja. Ne pustite se prepričati prehranskim nestrokovnjakom, da če ima umetna brozga iz tovarne 60 ali pa 80 % kakava, da je potem to zdravo. Ta kakav je mrtev, zato je vseeno, koliko odstotkov ga je, preostali odstotek je pa (skoraj v celoti) cuker. Kar je zdravo - pa tudi to ne za vsakega, je kakav, seveda surov. Ne pa prekuhani in procesirani izdelki prehranske industrije.

   Prej ko bomo ta dejstva sprejeli, prej se nam bo odprla možnost, da (p)ostanemo v resnici zdravi in vitalni.
   0
  • Margity T je napisal/a na forum v temo Električne zobne ščetke: Oral B ali Sonicare?.

   25. dec 2016 22:33

   Z Oral B nimam izkušenj, ampak Sonicare pa zelo priporočam. Kjerkoli že ščetko kupiš, se izplača počakati na akcijo in popuste, ker jaz sem najdražji model dobila za ceno 120€, v kompletu pa sta bili kar dve ščetki in še vse, kar omenjaš. Tudi UZ čistilec (ki ga ne uporabljam). Tako da če dodatne ščetke ne rabiš za partnerja, jo lahko imaš za rezervo zase, lahko jo pa tudi prodaš ali podariš (s čistilcem vred).

   Bi pa svetovala, da ščetko po uporabi vedno odložiš nekam vodoravno, ne pa navpično na polnilec, saj če ti bo voda tekla navzdol po ščetki, se ta lahko hitro pokvari. Na polnilec jo postavi, ko se posuši.

   Ne priporočam, da na menjavo ščetkine glave čakaš 4 mesece. Menjaj jo na dva, najpozneje pa na tri mesece, saj ko je zguljena, ne deluje več brezhibno.

   40
  • Margity T je komentiral/a članek Takole so nam oprali možgane, da je zajtrk nujen obrok.

   20. dec 2016 2:20
   Škoda pa, ker imate na desni takoj zraven članek, da je treba jesti petkrat na dan ... Tudi ta nasvet je nastal na podlagi izmišljenih trditv, ki niso bile nikoli dokazane, in želji prehranske industrije, da bi prodajal čimveč hrane.
   0
 • Margity T je všečkal/a članek Takole so nam oprali možgane, da je zajtrk nujen obrok.

  20. dec 2016 2:16
  2
  • Margity T je komentiral/a članek To je vadba, ki pokuri veliko več kalorij kot tek.

   20. nov 2016 20:08
   Vsi, ki bi radi shujšali, naj predvsem ne berejo takšnih neumnih nasvetov, kot je tale zgoraj. Namreč prav nič važno ni, koliko kalorij pokurite med tekom (in drugo vadbo). Te kalorije namreč v ničemer niso povezane s hujšanjem, in to osnovnošolsko poznavanje biologije bi vendar lahko obvladali, preden tukaj nakladate v tri krasne in na veliko zavajate ljudi.

   Med tekom in drugo vadbo pokurjene kalorije gredo iz krvnega sladkorja, ne pa iz maščobnih zalog. Ko vam krvni sladkor zaradi vadbe pade, postanete lačni in jeste, zaradi obroka pa se krvni sladkor spet poviša nazaj. Tako ste vse, kar ste pokurili, dobili takoj nazaj, ali pa še malo več.

   Če zaradi vzrvratnega teka pokurite več kalorij kot bi jih z navadnim tekom, je edina posledica to, da postanete prej in bolj lačni. Medtem ko hujšanja tukaj ni bilo nobenega. Preberite kakšno knjigo, res vam ne bi škodovalo.

   A ja, pa še to: kurjenje maščob, povezano s hujšanjem, se pa dogaja samo ponoči. Torej je vseeno, koliko čez dan telovadite in katera vadba je to bila. Ta vadba nas samo naredi bolj lačne. Vsekakor pa za hujšanje mišična koristi mišična vadba (pa zopet ne zaradi kalorij, pokurjenih med samo vadbo). Mišična vadba poveča mišično maso, slednja pa potem ponoči kuri več maščob, saj se je naš bazalni metabolizem povečal.
   0
  • Margity T je komentiral/a članek Takole stres uničuje vašo kožo.

   21. avg 2016 20:32
   Zanimivo, izobražujete ženske o stresu in koži ... pri tem pa ne omenite, da so stres prav tako vsi ti pudri in sranja, ki jih reklamirate, in da tudi oni uničujejo kožo (pa še kaj drugega tudi). Pa laki za nohte, pa topila za odstranjevanje laka, parfumi, barve za lase, maskare in kopica drugih strupenih kemikalij. Ve to je za telo stres!
   0
  • Margity T je komentiral/a novico Je treba sadje res jesti le samostojno?.

   17. avg 2016 20:34
   Ni res, da ni "nobenega dvoma, da je sadje zelo zdravo in koristno". Sadje je zaradi večstoletne hibridizacije polno vode in sladkorja (fruktoze, ki redi), zato sadje ni niti najmanj zdravo. Je le malce boljša slaščica od tistih, ki so narejene v tovarni.

   Tudi bi laho že nehali poveličevati vse, kar nam "daje energijo". To, kar daje energije, je namreč cuker. In cuker redi. Vlaknine pa dobimo iz zelenjave. Zelenjava je nujna, sadje ni. Sadje tudi ni noben omembe vreden vir vitaminov, vsaj v primerjvi s sladkorjem ne. Vsebnost vitaminov v sadju pada iz ure v uro po odtrganju, sadje pa na prodajnih policah leži tedne, včasih tudi mesece.

   Tole o neki previdnosti, kdaj in s čim naj bi sadje jedli, je pa sploh en lari fari. Ali mislite, da so naši prediki iz pradavnine imeli ta luksuz, da so se lahko izmišljevali "zdaj pa sadja ne bom jedel, ker še ni 4 ure po odboku"??? Jedli so ga vedno in povsod, kadarkoli so ga le našli, in tako je bilo milijone let. (Seveda pa so ga našli poredko, in to bi morali posnemati tudi mi.)
   0
  • Margity T je komentiral/a novico .

   24. jul 2016 13:43
   No, prebrali smo butast članek, sedaj pa nekaj resnih in strokovno podkovanih misli.

   Najprej se je treba vprašati, ali telo brokolija, peterilja, paradižnika in jabolk ne dojema kot tujke? So namreč še veliko bolj drugačnejši od našega telesa kot pa meso.

   Če bi veljalo, da mora telo uživati čimbolj "enake" stvari, potem bi ljudje morali biti ljudožrci. Prosim nehajte klatiti traprije.

   Drugič, treba se je vprašati, ali butasti znanstveniki morda ne vedo, da se meso v prebavilih razgradi v aminokisline, te pa so seveda enake kot tiste, ki jih v telesu že imamo. Telo zaužite hrane ne presoja po tem, ali mu je "čimbolj enaka", pač pa po tem, kaj lahko organizmu koristi.

   Tretjič, vitamini, minerali, antioksidanti, bioflavonoidi, izotiocianati itd. niso telesu niti najmanj podobni. Pa vendar niso rakotvorni. In tudi jih telo ne zavrača, čeprav so "tujek". Vsaka hrana je za telo tujek, pa vendar hrano potrebujemo. Zelo!

   Četrtič, ali niste mogli najti še kakšnega bolj butastega izraza kot je "strupen" odziv imunskega sistema? Strupen odziv imunskega sistema ne obstaja.

   Petič, rdeče meso seveda ne povzroča raka in ga tudi nikoli ni povzročalo. Kaj takšnega lahko trdijo samo nesposobni (in verjetno nepismeni) kreteni. Namreč ko se je človek kot vrsta še razvijal, so naši predniki na milijone let jedli pretežno samo meso, in to rdeče meso. To meso je tudi pomagalo, da smo razvili svoje današnje možgane homo sapiensa. Kljub temu nikjer ni bilo nobenega raka. Kar pa na veliko povzroča raka, so karcinogene maščobe, na katerih meso pripravljamo (t.j. rafinirana, procesirana beljena olja v plastenkah, inmenovana tudi tekoča plastika - sončnično, repično, sojino in koruzno) ter škodljive visokoglikemične priloge (krompir, testernine, riž, koruza in izdelki iz njih). Tudi ljudje, ki kuhajo na olivnem olju in si domišljajo, da je to zdravo, delajo velikansko napako. Če bi lahko kuhali na njem, potem bi bilo odveč, da ga hladno stiskamo (in za to plačujemo).
   0
  • Margity T je komentiral/a novico Kako dozoreti avokado v le 10 minutah?.

   2. maj 2016 14:01
   Upajmo, da nihče ne bo tako butast, da bo upošteval tako butast nasvet.

   Avokado je zdrav, če ga zaužijemo surovega. Kuhan oziroma pečen ... no, to je pa tako, kot da ste denar v celoti vrgli stran in avokada sploh niste pojedli.
   0
  • Margity T je komentiral/a članek 8 ključnih pravil za hujšanje, da bo uspešno in trajno.

   10. mar 2016 20:41
   Članek vsebuje nekaj dobrih pravil in nasvetov in nekaj popolnoma napačnih. Dajmo ločiti zrnje od plev – sicer ne boste nikoli shujšali:

   Res je, ni treba, da je hujšanje odrekanje. Potrebno je malo zdrave pameti in veliko pravilnih informacij 

   1. točka: je v celoti pravilna. Treba je spremeniti življenjski slog, trajno. Treba je tudi izločiti sladkor ter umetna sladila, ker slednja medejo možgane in vsebujejo kemične “kalorije”, ki so lahko še bolj škodljive kot kalorije v obliki nezdravih jedi.
   Kaj manjka: treba je izločiti še moko, ker je tudi moka sladkor, ter procesirana bela olja v plastenkah. Ta redijo še bolj kot sladkor, pa tudi pospešujejo staranje. Stran z njimi! Za tiste, ki težko shujšajo ali se hitro zredijo nazaj, velja tudi, da je treba izločiti tudi polnozrnata žita, saj za težo niso dosti boljša od prečiščenih. Nadomestite jih z zelenjavo.

   2. točka: ne pozabite na gibanje: gibanje je zdravo in nujno potrebno, ne pomaga pa kaj dosti pri hujšanju. O tem obstaja na kupe knjig in še več študij, samo prebrati jih je treba. Če ste oseba, ki je že sicer v stresu, in stres kot vemo redi, bo vsako povečanje gibanja za telo dodaten stres in vam bo težo povečalo. In ne poznam skoraj nikogar, ki danes ni v stresu! Kdor vsaj malo ve o delovanju in učinkih povišanega kortizola, zelo pomembnega stresnega hormona, ta vam ne bo nikoli v tri krasne svetoval, da se morate za znižanje teže več gibati, saj bo to le še dodatno povišalo kortizol, v telesu ki je že itak kronično preobremenjeno.
   In trdim, da je vsaka oseba, ki ima preveč kg, že zaradi teh kg v stresu. Kilogrami obremenjujejo telo, potem se ta oseba čustveno obremenjuje zaradi videza še sama. To je dvojni stres. In če se dodatno morda obremenjuje še, ker ni uspešna na področju hujšanja in si teže ne more urediti, je to še tretji stres. Četrti stres pa je seveda, če ima oseba morda še kakšno bolezen, bodisi zaradi debelosti bodisi zaradi česa drugega. da redi, stres (skupaj s kortizolom) povzroča tudi nespečnost in to je še četrti stres. Pri tem pa nespečnost tudi sama po sebi redi …
   Skratka, razvajajte se, sproščajte in se razbremenjujte stresa. Telovadbo naj zamenja hoja, saj je to sproščanje, ki znižuje kortizol. Ne nalagajte si dodatnega stresa, ko ga najmanj potrebujete. To je ena najpogostejših napak vseh, ki se trudijo shujšati. Telovadbo pa pustite za takrat, ko boste že malo shujšali in boste manj pod stresom. V prvi vasi pa pomaga le neshujševalna telovadba – raztezanje, joga itd.
   Razen tega se telo na telovadbo žal odziva tako, da hitro začne “šparati” kalorije, zmanjša porabo in poveča lakoto. In potem moraš telovaditi več, telo se spet adaptira, telovaditi moraš še več … in nazadnje prideš do točke, ko je potrebno toliko telovadbe, da tega nihče ne zmore. Razen mogoče filmske zvezde z vojsko asistentov, trenerjev, terapevtov, kuharjev itd. Telo ni kamen ampak je visoko odziven organizem, ki budno spremlja, kaj se z njim dogaja in se potem tudi odzove. Ni možno, da bi človek znižal kalorije ali povečal porabo kalorij z vadbo, telo pa se na to ne bi odzvalo.

   3. točka: je OK, vendar pa če se hujšanja lotimo pravilno, napadov lakote ne bo. Ne odrekajte si kalorij, čeprav je na prvi pogled to mikavna metoda za hujšanje. Veliko bolj pomaga, če kakovost kalorij povečate. Potem boste sami od sebe, brez lakote, pojedli manj (ker telo, ki je dobro oskrbljeno s kakovostnimi hranili, napadov lakote navadno ne pozna).
   Problem je lahko le leptinska rezistenca (neodzivnost možganov na hormon leptin, ki ga sicer izločajo maščobne celice in možganom sporoča “stnje zalog”. Če je maščobnih celic veliko, je v krvi tudi veliko leptina in možgani se modro odzovejo tako, da
   a) povečajo občutek sitosti in
   b) povečajo željo za gibanjem (ne mislim samo na hojo, ampak tudi na gibanje, ki ni vadba – recimo pospravljanje, vrtnarjenje, premikanje sem ter tja po stanovanju)
   Zato so nesmiselni običajni dietni nasveti, da naj pred obrokom pijemo vodo, da naj povečamo vnos vlaknin, ker nam bo to napolnilo želodec, da naj porcije serviramo na manjše krožnike, ker bo potem izgledalo, kot da je hrane več, kot jo je v resnici … Možgani točno vejo, ali je želodec poln zaradi vode ali pa zaradi hrane, ki bo telo oskrbela z nujno potrebnimi mikronutrienti. Možgani niso butasti, butasti so le tisti, ki predlagajo takšne diletantske metode.
   Kako pride do leptinske rezistence? Običajno je povezana z insulinsko rezistenco – neodzivnostjo celic na insulin. Povzročitelji obeh rezistenc (=neodzivnosti) so: večje število majhnih obrokov na dan, prenizek vnos maščob in previsok vnos ogljikovih hidratov, predolgo obdobje hranjenja čez dan, preveliki obroki, nenehno grizljanje raznih prigrizkov, vnos prikritih sladkorjev, denimo polnozrnatih žit, stročnic in drugih relativno praznih hran, ter uživanje procesirane hrane.
   Kako odpraviti obe rezistenci (kar moramo resnično nujno storiti, saj obe rezistenci onemogočata uspešno hujšanje): izogibamo se vsega, kar je našteto v prejšnjem odstavku. Predvsem pa zmanjšamo število obrokov in imamo le 1 do 2, največ pa 3 glavne obroke na dan, nobenih prigrizkov, nobenih procesiranih živil in žit, pa če so polnozrnata ali ne, ter omejimo okno hranjenja za 4 do 8 ur na dan. V nasprotju z vsemi pričakovanji bo to omejilo in NE povečalo lakoto.

   4. točka: večinoma zelo zelo drži. Vendar kot že omenjeno so škodljive vse procesirane hrane, tudi če niso bele. Nikakor nas ne ubija samo bela moka, tudi polnozrnata nas uniči, včasih pa še bolj kot bela. Dodati pa je treba še sol, ker če je rafinirana, je strup, če pa je neprečiščena, je pa zaželena, saj pomaga med drugim zmanjševati stres in uravnati delovanje adrenalnih žlez.
   Odličen nasvet je tudi, da se je treba v celoti posvetiti hrani, saj to ne le izboljša prebavo ampak tudi zmanjša stres. Na to se navezuje še točka 6, ki prav tako poudarja posvečanje hrani pred seboj. Nobenega multitaskinga – branja med obrokom, gledanja televizije itd.
   Študije so pokazale še, da pri hujšanju pomagajo družinski obroki/obredi – se pravi, da jemo skupaj in s tem dobimo občutek varnosti in povezanosti, ter temeljito in dolgotrajno žvečenje. Nobenega goltanja, vsak grižnjaj je treba požvečiti od 30 do 40x. Večkrat je, bolje je.

   5. točka Ja!!!! Potrebne so zdrave beljakovine, zelenjava in zdrave maščobe. Če jeste eko, bo telo potrebovalo manj hrane, saj je ta hrana bistveno bolj bogata s hranilnimi snovmi in boste zato prej siti. Torej brez pritožb, da je eko hrana predraga, saj boste prihranili pri količini, pa še shujšali boste.
   Vseeno ne pretiravajte z beljakovinami, saj se do 58 % zaužitih beljakovin žal lahko spremeni v sladkor. In ravno pri ljudeh, ki imajo že težave s težo, sse bo to najhitreje zgodilo. Beljakovin potrebujemo zelo malo, je pa dobro, da so res visoko kakovostne in da so tu pa tam tudi surove (ali delno surove, manj zapečene, nepasterizirane in podobno). In pa, stročnice so nekakovostne beljakovine, ki jih ne moremo zaužiti surove, pač pa le močno skuhane, v primeru tofuja tudi procesirane. Ne nasedajte nestrokovnim nasvetom, da je soja zdrava. Zares nasitile in dobro izgradile nas bodo le beljakovine, ki jih v skrajnem primeru lahko zaužijemo surove. Namreč, beljakovin ne potrebujemo samo za mišice, pač pa tudi za nevrotransmiterje, encime in razne druge sporočilne molekule. Teh molekul si nihče ne želi imeti iz prekuhanih in zapečenih beljakovin.
   Da so zdrave maščobe le rastlinskega izvora, je pa laž. Kakšnih 5 milijonov let smo jedli pretežno le maščobe živalskega izvora in smo bili veliko bolj zdravi, kot smo sedaj. Rastlinska olja v plastenkah vrzite v kanto za smeti, to je vse rakotvorno in pospešuje staranje in zgodnjo smrt. Tudi vse, kar ima oznako “Za zdravo srce”, brez holesterola in podobno, zanemarite. To je vse kupčija – firme si take oznake kupijo, razna društva pa mastno služijo. Na račun vašega zdravja. In teže.

   6. točka: OK

   7. točka: OK. Verjetno bo pa mnogim zanimiv še podatek, da lahko hormon leptin lepo zvišamo tudi s kratkim postom, ki traja del dneva. Torej ne, zajtrk NI kralj in preskakovanje zajtrka je izjemno koristno. Ponoči imamo že itak post, če ga lahko za nekaj ur podaljšamo v dopoldan ali celo do 12h, če nismo lačni, pa še toliko bolje. Če že od jutra dalje ne prebavljamo kar naprej neke hrane, se nam poveča koncentracija, kreativnost, bistrina misli, sposobnost za povezovanje idej in podobno. Vsi vemo, da med prebavo gre kri v prebavila, če je v prebavilih, pa ne more biti istočasno v zadostni meri še v možganih, zato med prebavljanjem postanemo zaspani. Visok leptin tudi poveča našo željo po gibanju, zato je dobro ohranjati visok leptin s tem kratkim postom v delu dneva in pa s triki, naštetimi po mojo točko 3.

   8. točka in trening s težo: ta trening je koristen, vendar le kratek čas. Namreč za uspešno pridobivanje mišične mase mora biti trening progresiven. Če delaš samo s težo lastnega telesa, pa ne moreš biti progresiven, saj je teža vedno enaka. Z lasto težo torej lahko treniraš nekaj časa, dosežeš okrepitev mišic, potem pa napredovanja več ne bo, če si vaj na nek način ne otežiš. Pa še nekaj: ključ je majhno število ponovitev, torej kratke serije, in visoka (=čim višja) obremenitev, ki mora biti, da bi napredovali, seveda progresivna. Brez progresivnosti se bodo mišice okrepile le za omejen odstotek. (Pri vajah s težo lastnega telesa pa obremenitve in povečevanja obremenitve tudi ne moreš meriti.)

   Če boste upoštevali pravilne nasvete, ki temeljijo na zadnjih znanstvenih dognanjih, se ne boste znašli v situaciji, da “ne deluje”.
   0
  • Margity T je komentiral/a članek 5 najboljših prehranskih dopolnil za vaše zdravje.

   20. dec 2015 21:49
   Radi bi učili druge, pa sami ne poznate osnov! Kalcija ni treba jemati, ker ga imamo v telesu že vsi dovolj. In kalcij zlepa ne odide ven, ko je enkrat notri (razen če imate diabetes ...). Še zlasti pa kalcij ni dober za srčno zdravje, prav nasprotno. Jemanje kalcija srcu škoduje, prav tao pa žilam in možganom. Taka so najnovejša znanstvena spoznanja.

   Tudi je očitno težko napisati ravilne odmerke za dopolnila, ki so res potrebna. Kako naj si pa tiste, ki se ne spoznajo na pravilne odmerke (in to je večina) s takim medlim člankom kaj pomagajo??
   In pa: če jemlješ cink, je smiselno zraven jemati še selen, saj najbolje učinkujeta skupaj. Pri dolgotrajnem jemanju cinka telo tudi preveč porablja baker, zato je treba dodajati še tega, pa čeprav samo minimalno (1-3 mg na dan).

   Pri probiotikih so pomembni sevi in seveda količine, ampak zdi se, da čim bolj ste nejasni, tem bolj vam je všeč. Ni dober kar vsak in ne moreš ga jemati kar na slepo. Dober probiotik vsebuje najmanj 50-60 milijard kolonizirajočih enot (CFU) ob času polnjenja, pa najmanj 8 do 10 različnih sevov, če jih je več, pa toliko bolje. In seveda ne sme biti samo laktobacillus, biti mora vsaj polovica bifidobakterij, ki so bolj koristne od laktobacillusov.

   Prebavni encimi, to je pa za tam po 40., 50. letu in naprej, ko prebava že znastno opeša, ne pa za mlado publiko, katera bere takšno spletno stran.
   0
  • Margity T je komentiral/a novico Grozljive posledice uživanja mesa in mlečnih izdelkov na zdravje in okolje.

   12. nov 2015 0:45
   Imam prošnjo: a bi lahko bili vsaj za kanček samokritični in ne bi pisali o stvareh, ki jih ne razumete? Ker očitno niti iz teh virov, iz katerih ste prepisovali, niste dojeli poante.

   Če pogledate lastne vire, tam piše "pollution from livestock farms" ne pa "pollution from livestock". Ali vi ne zmorete razbrati razlike??? Očitno ne. Z mesom ni nič narobe. jedli smo ga na milijone let, pa tudi z nami ni bilo nič narobe. Ampak ja, na to dejstvo vi prikladno pozabite, ker vam ne ustreza. Kot prvo, ne enačiti mesa kot takega (tisto, kar zraste v naravi) z mesnimi izdelki, ki so odpadni produkti mesne industrije, polni kemije. Praktično nič od tega ni hrana. Drugič, pomembno je, kako meso zraste. Je to naravna prosta paša - ker ta namreč ne povzroča nobenega onesnaževanja, to razbere še šestletni otrok, še traktorja ne rabiš, saj gre krava preprosto na pašnik, za ostalo pa poskrbi trava, pa sonce pa dež, kako lahko torej tule pridete s slaboumno trditvijo, da za en zrezek porabimo toliko vode, energije ali česarkoli kot za 50 skodelic žitaric???!!? - ali pa množična strupena in nehumana reja na gigantskih farmah, kjer krave (ali druga živina oz. perjad) nikoli ne vidijo belega dne in so obravnavane kot industrijsko blago na tekočem traku, ne pa kot živa bitja. Pri naravni reji in prosti paši tudi ni hormonov, soje, žitaric, antibiotikov itd. Pa umetnih gnojil in pesticidov in ostale struene kemije. Če pa meso vsebuje kaj od naštetega, potem vsekakor bežite stran, saj to ni več hrana. Podobno velja tudi za mleko.

   Problem je torej v pohlepu velerejcev (navadno so vsi že del Big Food-a, torej teh par monopolnih gigantskih megakorporacij, tem pa itak ni mar ne za človeka ne za okolje). Ko je vsak imel svojo kravico in par kokoši, o onesnaževanju ni bilo ne duha ne sluiha. Ampak ne, danes je treba v službe, da si lahko v potrošniški blaznosti kupujemo stvari, katerih ne potrebujemo in smo brez njih lahko krasno živeli vseh teh pet milijonov let ... Da imamo vsaj to, kar imajo sosedi, če ne več. Pa vsak otrok mobitel, pa vsak v sobi svojo TV, itd. itd. Ampak kaj bi to vam razlagala, ko pa tudi vi mislite, da ženska ne bo srečna, če ne bo imela idealne maskare in seruma proti gubicam in se ne bo znala v 3 minutah skoraj profesionalno naličiti …

   In zakaj je potrošnja mesa porastla? Tudi odgovora za to ni treba daleč iskati: v meso dajejo sladkor, sladkor povzroča odvisnost in potem ljudje, ki dosti tega pojejo, zlasti izdelkov teh industrij, postanejo odvisni. Tudi kemikalije v tej umetno vzrejeni in nasploh umetni hrani prispevajo svoje. Kriva je torej nenaravna reja, nepravilna prehrana teh živali, pohlep in povsem napačen in zgrešen pristop do okolja in do prehrane. Ne pa meso, ali pa uživanje mesa. (Da se tem korporacijam tak zgrešen pristop do okolja dovoli, poskrbijo kar same z lobiranjem, beri s podkupovanjem. Uspešne so bile po vsem svetu in povsod jim je zakonodaja pisana na kožo.)

   Če se povrnem k tistim 50 skodelicam žitaric: prvič, žitarice sploh niso hrana. Tako da če vam nekdo priporoča žitarice kot da je to hrana, vedite, da je nesposoben nestrokovnjak, ki ni naredil svoje domače naloge. So strup, to je dokazalo že nešteto znanstvenih študij, in ko je človeštvo uvedlo žitarice, so se začele bolezni, kot so diabetes, rak, srčnožilna obolenja, zobna gniloba in vse ostalo. Prej pa človeštvo tega ni poznalo. Žitarice so anti-hrana, tudi če so polnozrnate, bio, večzrnate, integralne in ne vem kaj. In tudi če so brez glutena. Nad 90 % ljudi pa je na žitarice tudi intolerantnih. To pomeni, da jim uživanje žitaric neopazno, a vztrajno izpodkopava zdravje. Vse to se dogaja subklinično, t.j. se navzven nič ne vidi in ne čuti, dokler niso hude bolezni tu. Od depresije, anksioznosti, paničnih motenj, obsesivno kompulzivnih motenj, socialnih fobij, možganske megle, sindroma kronične utrujenosti itd., do srčnožilnih bolezni, metabolnega sindroma, diabetesa, infarkta, možganske kapi, alergij, avtoimunskih bolezni, pa do raka. In še vse, kar je vmes. Da prebavnih bolezni in motenj, kot so disbioza, preveč prepustno črevo, endotoksemija, divertikulitis, sindrom razdraženega črevesja in podobno niti ne začenjam naštevati. To povzročajo prav ta žita, ki jih vi priporočate. Ampak, vsak se bo sam odločil, ali jih bo užival ali ne, zato raje poglejmo, kako je s tisto veliko lažjo o energiji. Žita se ne zasejejo sama, kajne? Za veliko proizvodnjo monokultur, kar se danes megakorporacijam edino izplača, saj ne kupujejo ogromne mašinerije samo za eno njivico, potrebuješ industrijo (se pravi, onesnaževanje okolja, izčrpavanje virov, recimo nafte za traktorje ...). Tudi trakotrji se ne naredijo sami. Izdeluje jih težka industrija, ki onesnažuje vse okrog sebe, da je joj. To je ogromno, orgomno energije, ki pa v zgornji goljufivi računici NI UPOŠTEVANA. Potem je treba ta velikanska polja monokultur okopavati, pleti, gnojiti – z umetnimi gnojili (spet nafta!!) itd. Pa posipati s pesticidi, herbicidi, fungicidi in insekticidi. Tudi izdelava vse te kemije potrebuje nafto in onesnažuje okolje. No, pa tudi vse delo na polju se opravlja s traktorji in zato dobesedno golta nafto brez konca in kraja. Da o zasranem in zapackanem okolju zaradi vsega tega zopet niti ne govorimo. Velika, velika razlika od kravice, ki se pase na zelenem travniku in si ga sama sproti pognoji. Za pridelavo mesa obstaja naraven način ali pa škodljiv način, ki uničuje planet. Vi in vaši viri ste opisali samo škodljivega in se pretvarjate, da obstaja samo ta. Ko pa pogledamo poljedelstvo, če naj bi slednje nahranilo sveto, potem imamo eno samo izbiro: umazano, strupeno, kemično intenzivno poljedelstvo in drugega nič. Naraven način poljedelstva sploh ni mogoč, ne samo količinsko ampak tudi zato, ker rastlinska hrana daje tudi premalo kalorij …

   Ta uničujoči, strupeni, umazani in agresivni način pridelave pogoltne toliko energije, da je en zrezek pašne kravice okoli 50.000-krat manj potraten. Če je pisec seveda iskren in se na to kaj spozna.

   Poleg tega se zastavlja vprašanje, ampak indoktrinirani fanatiki, ki zasledujejo samo svoj cilj in jim resnice ni mar, se na to seveda ne ozirajo: kaj boste ukrenili glede rodovitne prsti, če mislite hraniti človeštvo z rastlinami. Kje jo boste dobili? Namreč, prst na našem planetu je čedalje bolj prazna in izčrpana, poleg tega pa je je tudi čedalje manj. Naš planet zaradi vetra, erozije in drugih vplivov, v veliki meri prav zaradi nenormalnega in čezmernega izčrpavanja z okolju škodljivim pridelovanjem monokultur, vsako leto izgubi 7 % rodovitne prsti. In toliko je izgubi sedaj, ko lahko z rastlinami prehranimo do največ 20 % človeštva, v primeru, da bi vsi jedli samo rastline. Kaj boste storili, če ta odstotek (zaradi vaše neresnične in tendenciozno zavajajoče propagande) naraste? Kako boste zaustavili izgubo prsti? In kje boste pridelovali svoja butasta žita in sojo in koruzo in stročnice in ostale nezdrave antihrane (ki je niti zaužiti ne moreš, ne da bi jo skuhal, in že to o njeni domnevni “zdravosti” pove vse), ko te prsti ne bo več? Tega seveda niste preučili, vaši viri pa ravno tako ne. Pa vam povem jaz, saj sem se v to zelo natančno poglobila: rodno prst se vrača in oživlja s pašno živino - z živalmi proste paše so recimo v puščavi vzpostavili nazaj naravno floro in favno, tako da je puščava ozelenela. O tem lahko več izveste naprimer tule: https://www.ted.com/talks/allan_savory_how_to_green_the_world_s_deserts_and_reverse_climate_change?language=en Kot boste izvedeli iz tega pretresljivega kratkega predavanja, se desertifikacija (spreminjanje planeta v puščave) že dogaja, in to kar na dveh tretjinah planeta! Toda, pašna živina prinaša rešitev. Naravno, učinkovito rešitev, ki ne vključuje kemije ali tehnologije ali nafte … Znova oživlja zemljo in jo znova dela rodovitno. In da bo stvar še lepša, sprememba puščave s pomočjo pašnih živali v rodovitno zeleno ravan hkrati spremeni tudi podnebje na bolje.

   Se pravi: paša živali v nasprotju s splošnim prepričanjem ozelenjuje puščavo (in izboljšuje ter odpravlja klimatske težave), medtem ko brezobzirno pridelovanje monokultur na čedalje večjih površinah nepovratno uničuje rodovitno prst in iz nje dela puščavo. Da so ljudje s tem vse premalo seznanjeni, gre zahvala bistrim glavam, ki pišejo članke, kot je zgornji, ter se pri tem pretvarjajo, kot da v resnici nekaj vedo ...

   Do demoniziranja mesa (kar vi žal slepo in nekritično, brez slehernega poznavanja ali razumevanja, kopirate), pa prihaja zato, ker želijo te iste firme, ki nam že prodajajo meso iz netrajnostne, strupene in onesnažujoče kemične pridelave ter še slabše mesne izdelke iz tega istega mesa, še več zaslužiti in ljudi že desetletja usmerjajo proti rastlinski hrani, katere pridelava je zanje še cenejša, bolj avtomatizirana in bolj obvladljiva s kemijo kakor pa "pridelava" živalske hrane, kot sta mleko in meso. Pri živalih moraš vendarle vložiti vsaj nekaj truda, jih nekaj časa hraniti n rediti, plačevati veterinarja, čistiti za njimi in še kaj; pri rastlinah to ni potrebno. In s tehnikami, ki sem jih navedla zgoraj - kemija, velike površine, avtomatizacija ter neetično in nezajezeno izčrpavanje zemeljskih virov, kot je nafta, voda in tako naprej – lahko pridelaš takšno rastlinsko hrano, s katero boš ustvaril še veliko večjo razliko med vložkom časa in denarja ter doseženo končno ceno. Pa še ekologi ter ljubitelji planeta na splošno se ne bodo več spravljali nate, saj so s takšnimi in podobnimi članki zavedeni v prepričanje, da če nekdo prideluje rastline, potem je pa za planet to super.
   0
 • Margity T se je registriral.

  12. nov 2015 0:21
  • Za objavo kometarjev moraš biti prijavljen/a.
  0
Kozmetometer
Zadnje ocene
Zadnji izdelki
 • Tanja 19. mar 2023 20:52
  RES slabo, meni izsušuje kožo
 • Tanja 21. feb 2023 18:20
  Izvrsten, najboljši
 • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:25
  Svaljka se
 • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:05
  Ne preprečuje vonjav
 • [*jag0da*] 19. feb 2023 11:57
  Ne neguje
Forum
Zadnje objave
Najbolj brano
Trenutno dogaja
Izpostavljamo
Ali vas zastrupljajo vaši tamponi? Ugotovitve študije so pokazale 16 kovin v široko dostopnih blagovnih znamkah tamponov.