Prijava
Registracija Pozabljeno geslo

To je vadba, ki pokuri veliko več kalorij kot tek

4. nov 2016 12:29
2

Oglasno sporočilo
Vsi, ki bi radi shujšali in ki jih zanimajo novosti, koristne njihovemu zdravju in počutju, redno spremljajo novosti s tega področja in jih tudi preizkušajo. Najsi gre za diete; nove vrste vadbe; postenje ipd. A tale vadba pa je takšna, da vprašanje, koliko se jih bo opogumilo jo preizkusiti. Za kaj gre? Za tek vzvratno oz. 'ritensko' ali retro tek.
 


competitor.com

 
Gre za nadvse učinkovito in intenzivno aktivnost, ki je tradicionalna na Japonskem, sedaj pa se je razširila po Evropi in ZDA. Japonci so tekli in hodili vzvratno že stoletja kot del svoje vsakodnevne vadbe. V začetku preteklega stoletja so ga že trenirali nekateri atleti, med njimi boksar Gene Tunney in wrestling šampiona William Muldoon in Ed Schultz. Šele v 80-ih letih preteklega stoletja je tek vzvratno pridobil na splošni popularnosti, sedaj pa lahko 'ritenske' tekače čedalje pogosteje vidimo tudi drugod po svetu.
 
Profesor Barry Bates je bil eden prvih, ki je objavil izsledke koristi teka vzvratno, kasneje pa so sledili še raziskovalci univerze v Milanu leta 2011 ter univerze Cardiff leta 2015. Vsi so potrdili, da ima tek vzvratno številne prednosti in koristi.
 

Zakaj ljudje tečejo vzvratno?

Tek vzvratno ima 8 koristi.
 

1. Vzvratno lahko tečete četudi imate kako poškodbo

Za tekače skorajda ni hujšega kot je novica, da ne smejo teči zaradi bolečin. A tek vzvratno se lahko izvaja skorajda v vsakem primeru; tudi, če imate bolečine v kolenu, tetivi, tendonu ali poškodbo gležnja, pravijo poznavalci.
 

2. Izboljša vaše mišično ravnovesje

Tek vzvratno okrepi nasprotne mišične skupine od tistih, ki jih sicer trenirate, sploh pri teku. Klasični tek (torej naprej) zelo obremenjuje kolena in stegenske mišice – pri teku vzvratno pa boste okrepili meča, zadnje stegenske ter mišice na sprednjem spodnjem delu nog.
 

3. Porabili boste več kalorij

Nekateri trdijo celo, da je 100 korakov vzvratno ekvivalentno 1000 korakom naprej ter da tako porabimo vsaj za petino več kalorij. Tako ne le pospešimo hujšanje, temveč v krajšem času porabimo več kalorij, kar je še zlasti dobrodošlo za tiste, ki so na tesnem s časom in jim vsaka minuta šteje.
 

4. Izboljša hitrost nog in učinkovitost

Tek vzvratno zahteva precej več truda, kar se tiče koncentracije in gibanja, kar se odraža tudi v večji kardiovaskularni učinkovitosti in izboljšani vzdržljivosti. Tako vadba teka vzvratno izboljša vaše rezultate teka naprej.
 

5. Izboljša se vaša drža

Mnogi tekači se klub redni vadbi držijo ukrivljeno, puklasto, glavo imajo navzdol, rame naprej, pa tudi nagnjeni so preveč naprej. To je še zlasti očitno, ko so že utrujeni od tega, a ker se pogosto ponavlja, vodi v trajno slabo držo in bolečine v hrbtu. A tek vzvratno zahteva pokončno držo. Dodatni plus? S tem utrjujete tudi vse mišice trupa.
 

6. Izboljšajo se vaši čuti

Ker ne morete videti, kaj je pred vami, se morate zanašati tudi na ostale čute poleg oči – s tem pa jih seveda krepite. Izboljšala se vam bosta sluh in periferni vid.
 

7. Bolj se boste zabavali

Ja, res je – verjetno boste dobili kak začuden pogled, a tek ritensko bo dodal kar nekaj zabavnosti v vašo vadbeno rutino.
 

8. Koristi vašim možganom

Takšna drastična sprememba vadbene rutine in nasprotni način premikanja mišic, kar povzroči, da začnejo naši možgani reagirati in razmišljati drugače, na nove, inovativnejše načine.
 

Tveganja teka vzvratno

Čeprav je veliko razlogov za tek vzvratno, pa so tudi nekatera tveganja, ki jih morate upoštevati. Najbolj očiten je, da ne vidite dobro naprej, kaj je pred vami. Sicer se neprestano obračate in preverjate preko ramen, a to vas upočasnjuje in lahko vas malce zategne v vratu. Obstaja nevarnost, da se spotaknete in padete; stopite v kako luknjo; zadenete v mimoidočega ali kak objekt.
 
A ne glede na to – ne dovolite, da bi vas to odvrnilo od retro teka. Da boste kar se da varni – in drugi pred vasmi – upoštevajte spodnja 3 pravila.
 

1. Začnite nekje, kjer je ravna podlaga in ni ovir

Idealna je npr. tekaška proga na kakem stadionu; šolsko igrišče ipd. Najdite progo, ki je dobra, nima lukenj, prometa, ovir, kamnov, ipd., preko katerih lahko padete. Tako vam niti ne bo treba preverjati preko rame – le sledite tekaškim črtam.
 

2. Začnite s hojo

Ker je pomikanje ritensko precej zahtevno in terja nekaj vaje, preden ga obvladamo, začnite s hojo vzvratno. Ko boste bolj suvereni, začnite s počasnimi, kratkimi teki. 
 

3. Pazite na držo

V kolenih ne smete biti preveč upognjeni, noge morajo biti bolj ravne. Prav tako se ne nagibajte preveč nazaj, da ne izgubite ravnotežja in padete.
 

Boste poskusili?

2

Galerija

  loading...


  Preberi še


  Razvrsti po:
   • Margity T

   • 20. nov 2016 20:08

    Vsi, ki bi radi shujšali, naj predvsem ne berejo takšnih neumnih nasvetov, kot je tale zgoraj. Namreč prav nič važno ni, koliko kalorij pokurite med tekom (in drugo vadbo). Te kalorije namreč v ničemer niso povezane s hujšanjem, in to osnovnošolsko poznavanje biologije bi vendar lahko obvladali, preden tukaj nakladate v tri krasne in na veliko zavajate ljudi.

    Med tekom in drugo vadbo pokurjene kalorije gredo iz krvnega sladkorja, ne pa iz maščobnih zalog. Ko vam krvni sladkor zaradi vadbe pade, postanete lačni in jeste, zaradi obroka pa se krvni sladkor spet poviša nazaj. Tako ste vse, kar ste pokurili, dobili takoj nazaj, ali pa še malo več.

    Če zaradi vzrvratnega teka pokurite več kalorij kot bi jih z navadnim tekom, je edina posledica to, da postanete prej in bolj lačni. Medtem ko hujšanja tukaj ni bilo nobenega. Preberite kakšno knjigo, res vam ne bi škodovalo.

    A ja, pa še to: kurjenje maščob, povezano s hujšanjem, se pa dogaja samo ponoči. Torej je vseeno, koliko čez dan telovadite in katera vadba je to bila. Ta vadba nas samo naredi bolj lačne. Vsekakor pa za hujšanje mišična koristi mišična vadba (pa zopet ne zaradi kalorij, pokurjenih med samo vadbo). Mišična vadba poveča mišično maso, slednja pa potem ponoči kuri več maščob, saj se je naš bazalni metabolizem povečal.

   0
  • 0
  Kozmetometer
  Zadnje ocene
  Zadnji izdelki
  • [*jag0da*] 14. jul 2020 11:04
   Odlična formula
  • Tanja 15. apr 2020 13:56
   Pozitivno presenečenje :)
  • Tanja 25. mar 2020 19:31
   Uau! Totalno pozitivno presenečenje
  • numi 24. mar 2020 18:18
   zimski
  • numi 24. mar 2020 18:00
   Dobra ampak
  Forum
  Zadnje objave
  Najbolj brano
  Trenutno dogaja
   • Tjaška je komentiral/a članek NAGRADNA IGRA: Planet Lepote praznuje 17. rojstni dan!.

    pred 4 dnevi
    Čestitke PLANET LEPOTE Smile še leto do polnoletnosti Wink
    Všeč mi je barvitost in ličnost člankov in strani ... Pogrešam pa čase, ko še ni bilo toliko reklam da pridemo do člankov ... No pa saj vem, nekako je treba tudi zaslužiti Wink bomo ...
    0
   • VICKY je komentiral/a članek NAGRADNA IGRA: Planet Lepote praznuje 17. rojstni dan!.

    pred 4 dnevi
    Najprej čestitke PL za rojstni dan; spremljam vas že kar nekaj let, najbolj dragocena pa so nepristranska testiranja na Kozmetometru in vsaj zame - seznanitev s sestavinami kozmetičnih izdelkov, ki mi je odprla popolnoma nov pogled na kozmetiko. ...
    0
   • Vesna20 je komentiral/a članek NAGRADNA IGRA: Planet Lepote praznuje 17. rojstni dan!.

    pred 5 dnevi
    Na PL mi je najbolj všeč, da je zbranih veliko informacij na enem mestu, najdeš hitro, kar potrebuješ in veliko je povratnih informacij iz prakse, kar je najbolj pomembno. Ne pogrešam ničesar, vse je super, vse pohvale.
    0
   • sanda je komentiral/a članek NAGRADNA IGRA: Planet Lepote praznuje 17. rojstni dan!.

    pred 5 dnevi
    Ne glede na to, da sem bila včasih bolj aktivna članica na PL, tudi sedaj, ko pridem in iščem kakšno informacijo, jo vedno najdem, sploh kadar iščem kakšno kremico Wink Tako, da meni je uporabno vse, ne pogrešam ničesar.
    0
   • Travica je komentiral/a članek NAGRADNA IGRA: Planet Lepote praznuje 17. rojstni dan!.

    pred 5 dnevi
    Vse najboljše, planetek! Smile
    Najbolj všeč mi je, da ostaja PL zvest sam sebi in da ni sponzoriran od nikogar. Tako lahko zaupam člankom in nasvetom, ki jih najdem tukaj. Verjamem, da ostane takšen še vnaprej.
    0
  Izpostavljamo
  Kar nekaj podjetij tekmuje v pripravi cepiva za prehladno-gripozni virus, poimenovan COVID-19, saj so cepiva izjemen vir zaslužka farmacevtske industrije.