Prijava
Registracija Pozabljeno geslo

Zdrav napitek, ki zmanjšuje apetit in pospešuje hujšanje

29. maj 2018 12:22
0

Oglasno sporočilo

Znanstveniki z oddelka univerze za naravna rastlinska zdravila, University of Chicago's Tang Center for Herbal Medicine, so ugotovili, da sestavina, ki jo vsebuje zeleni čaj, močno pospeši hujšanje. Podgane, ki so jo dobivale, so izgubile kar do 21 odstotkov svoje telesne teže.

Sicer gre za sestavino epigallocatechin gallate (EGCG), ki je sicer tudi močan antioksidant, kar pomeni, da preprečuje poškodbe DNK in tako nastanek bolezni in zavira staranje. Podgane, ki so ga dobivale, so zaužile kar do 60 odstotkov manj hrane po 7 dneh vsakodnevnega prejemanja.

PREBERITE TUDI: Beli čaj proti debelosti
 

Zmanjšuje velikost tumorjev

Pretekle raziskave so že pokazale, da EGCG zmanjšuje velikost tumorjev na dojkah pri ženskah in prostati pri moških. Aktualna raziskava, objavljena v publikaciji Endocrinology, pa je pokazala tudi vpliv na endokrini sistem.

Podgane so po nekaj dneh imele močno spremenjeno količino hormonov, sploh leptina, v krvi – to pa je hormon lakote. Čeprav so vedeli, da leptin vpliva na apetit, od zelenega čaja niso pričakovali takega učinka.

Ko so podganam injicirali EGCG, jim je količina leptina močno upadla. To bi moralo povzročiti, da bi jedle več, a so pojedle mnogo manj. "Sumimo, da EGCG deluje na hormonski sistem po drugih kanalih in tako zavira apetit," so povedali raziskovalci.

PREBERITE TUDI: Zeleni čaj zmanjša nevarnost za nastanek raka pljuč
 

Apetit zmanjšuje tudi preko drugih mehanizmov

Zeleni čaj oz. ECGC pa zmanjšuje apetit tudi z vplivom na noradrenalin in dopamin. Ta dva peptidna hormona, znana kot kateholamina, aktivirata simpatetični živčni sistem, ki zmanjša željo po hrani. ECGC preprečuje razgradnjo encimov, ki bi sicer razgradili kateholamine.

Proizvodnja holecistokinina

Eden izmed načinov vplivanja ECGC na apetit pa je tudi proizvodnja holecistokinina. To je hormon, ki se sprošča v prebavilih po zaužitju obroka. Ta sporoči možganom, da je telo prejelo dovolj hrane in nehamo jesti. Sproščanje tega hormona tako takoj zavre apetit in uživanje zelenega čaja povzroči sproščanje holecistokinina.

PREBERITE TUDI: Zeleni čaj in njegovi nešteti pozitivni učinki na zdravje
 

Še drugi pozitivni učinki

Poleg tega, da so podgane pojedle veliko manj in shujšale, so imele tudi nižjo raven testosterona (70 odstotkov manj) in inzulina, ki ima največji vpliv na debelost in rejenje, dvignemo pa ga vsakič, ko uživajo ogljikove hidrate ali puste beljakovine (npr. beljakovinski napitek, ne da bi poleg zaužili maščobe, ki zavirajo absorpcijo).

Zaradi nižje ravni testosterona se je podganam zmanjšal tumor na pristati, nekaterim celo 70 odstotkov teže. Nižja raven testosterona namreč preprečuje povečanje prostate in razvoj raka prostate.

Ugotovili so še, da EGCG zmanjša količino maščobe okoli pasu in notranjih organov, ki je najbolj škodljiva in zdravju nevarna; ter količino maščob, glukoze in holesterola v krvi.

PREBERITE TUDI: Vse, kar morate vedeti o zelenem čaju
 

Pospešuje porabo maščob

Zmanjševanje apetita pa še ni vse – zeleni čaj tudi pospešuje porabo ali 'kurjenje' maščob. Polifenoli, ki jih vsebuje – med njimi tudi ECGC, vplivajo na termogenezo in tako porabljamo maščobe namesto beljakovin v telesu. V raziskavah so primerjali stopnjo porabe maščob skupine, ki je uživala zeleni čaj in skupine, ki ga ni in skupina z zelenim čajem je porabljala za 10 odstotkov več telesnih maščob.

Samo zdravje torej! Ste danes že popili svojo skodelico?
 

PREBERITE TUDI: 6 izjemnih učinkov zelenega čaja

0

Galerija

  Preberi še


  Razvrsti po:
  Kozmetometer
  Zadnje ocene
  Zadnji izdelki
  • mijauuu 14. sep 2018 14:41
   Super konsistenca
  • prue 12. sep 2018 19:37
   lep nanos
  • TP 10. sep 2018 21:08
   lip duo sculpt
  • Teena 6. sep 2018 13:53
   Najljubši
  • Akasha 26. avg 2018 16:07
   Super lahka konsistenca
  Forum
  Zadnje objave
  Najbolj brano
  Trenutno dogaja
   • VICKY je komentiral/a članek NAGRADNA IGRA: Planet Lepote praznuje 15. rojstni dan!.

    pred 2 dnevoma
    A tako dolgo je že? Vse najboljše moj najljubši lepotni portal :-)
    1. Na PL najraje spremljam članke o negi telesa in obraza, najbolj Kozmetometer, ki mi je pomagal pri številnih odločitvah
    2. Članek (ali več njih), ki mi je bil v vseh teh ...
    0
  • baba je všečkal/a forumski zapis Vložki & tamponi.

   pred 2 dnevoma
   0
  • baba je všečkal/a forumski zapis Vložki & tamponi.

   pred 2 dnevoma
   0
   • Alena je komentiral/a članek NAGRADNA IGRA: Planet Lepote praznuje 15. rojstni dan!.

    pred 3 dnevi
    Vse najboljše PL! Zadnje čase žal ni več toliko časa zate, a obljubim, da se bom poboljšala ;).
    1. Drugače pa najraje prebiram vsebine o negi kože (obraza), teme o dekorativi, zdravju, prehranskih dopolnilih.
    2. Življenje mi je spremenil oz. ...
    0
   • sedora je komentiral/a članek NAGRADNA IGRA: Planet Lepote praznuje 15. rojstni dan!.

    pred 3 dnevi
    Happy Birthday, PL! Wink
    1. Najraje spremljam Forum, Mesečne top izdelke, objave o modi (z veliko slikami) in ne-generične, realne, s strani dejanskih avtorjev spisane članke na katerokoli temo.
    2. Ne morem izpostaviti samo enega konkretnega članka ...
    0
  Izpostavljamo
  Danes pred 15 leti se je rodil prvi in največji ženski spletni portal Planet Lepote.