Prijava
Registracija Pozabljeno geslo

Zeleni čaj

Skodelica, polna zdravja

17. feb 2008 0:00 Staša Nunič
11

"Bolje je biti tri dni brez hrane kot en dan brez čaja."
(star kitajski pregovor)

zeleni čaj


O zelenem čaju je bilo zapisanega že mnogo, prav tako so že več kot 4000 let znani njegovi pozitivni učinki na zdravje. Oglejmo si pobliže zdrave lastnosti te okusne pijače, ki jih Kitajci poznajo že vse od prve Dinastije naprej.

Lastnosti, ki so jih Kitajci že dolgo pripisovali zelenemu čaju, so potrdile tudi moderne znanstvene raziskave. Zeleni čaj namreč vsebuje nekatere sestavine, ki onemogočajo rast rakavih celic, ter tako zmanjšuje nevarnost različnih rakavih obolenj. Redno pitje zelenega čaja zmanjšuje vrednost skupnega holesterola v krvi, pri čemer izboljšuje razmerje med slabim (LDL) in dobrim (HDL) holesterolom, zmanjšuje krvni pritisk in pomaga pri zmanjševanju telesne teže. Poleg tega zmanjšuje škodo, ki jo v telesu povzročajo prosti radikali, saj telo očisti teh nevarnih spojin še preden sploh nastane škoda na celičnih membranah. Krepi tudi lase in nohte, poleg tega pa tudi preprečuje propadanje zob, saj uničuje bakterije, ki povzročajo karies in slab zadah.

Kaj je v zelenem čaju tako koristnega?

Zeleni čaj v visokem odstotku vsebuje zelo močan antioksidant 'epigallocatechin gallate' oziroma EGCG. Klinične študije so pokazale, da EGCG ne le zavira rast rakavih celic, temveč tudi uničuje nekatere obstoječe rakave celice ne da bi pri tem ranil normalne celice. Ta spojina naj bi tudi preprečevala oblikovanje krvnih strdkov, ki povzročajo trombozo, eno izmed glavnih vzrokov srčnih infarktov in kapi. Za primerjavo, antioksidanti, ki jih vsebuje zeleni čaj, so do 10x močnejši kot vitamin C, E in beta karoten.

Toda zakaj je tako zdrav le zeleni čaj, ne pa tudi oolong in črni čaj? Vse vrste pravega čaja so pridobljene iz iste rastline, to je čajevca (lat. Cammelia Sinensis), vendar pa je zeleni čaj drugače obdelan. Listke poparijo in zelo kmalu segrejejo, s čimer preprečijo oksidacijo. Črni in oolong čaji oksidirajo (v čajni industriji se uporablja izraz fermentirajo), kar povzroči spremembo EGCG - ta razpade v druge spojine, ki so daleč manj učinkovite od EGCG.

Stranski učinki

Dobra novica je, da je edini nezaželeni stranski pojav nespečnost zaradi vsebnosti kofeina. Vendar pa se kofein v zelenem čaju nahaja v veliko manjših količinah kot v drugih pravih čajih in kavi (30 do 60 mg kofeina v skodelici zelenega čaja; več kot 100 mg kofeina v skodelici kave), kar pozitivni učinki vsekakor odtehtajo. Zaradi vzporednega delovanja čreslovin, ki se prav tako nahajajo v zelenem čaju, pa je delovanje kofeina v pravih čajih povsem drugačno kot pri zaužitju skodelice kave. Zaradi čreslovin je namreč učinek kofeina blažji, bolj enakomeren in zato manj obremenilen za kardiovaskularni sistem, pri čemer so učinki kofeina na budnost in zbranost prisotni dlje.

Koliko skodelic dnevno zaužiti?

Priporočila se razlikujejo od vira do vira. Nekateri priporočajo 10 skodelic dnevno, drugi pravijo, da zadostujeta že dve ali tri skodelice. Glede na pogosto nasprotujoče si navedbe priporočamo pitje 4 do 5 skodelic dnevno, navdušenci nad to pijačo pa seveda mirne vesti pijejo tudi precej večje količine. Za tiste, ki jim je okus zelenega čaja tako nemogoč, da jim gre že ena sama skodelica izjemno težko po grlu, pa se na tržišču najdejo kapsule z izvlečki zelenega čaja.

pitje zelenega čaja

Pravilna priprava

Da se izognemo uničenju zdravilnih spojin, ki jih v današnjem času, ko preti toliko t. i. civilizacijskih bolezni, krepko potrebujemo, se je dobro držati sledečih navodil.

Vodo za čaj zavremo v posebni posodi in jo takoj, ko zavre, odstavimo z ognja. Odkrito posodo pustimo stati 5 minut, ker se v tem času voda ohladi na 70 do 80°C, kar je ravno pravšnja temperatura za pripravo zelenega čaja. Količina čajnih lističev je odvisna od čaja, ki ga pripravljamo in tudi okusa vsakega posameznika, v splošnem pa velja pravilo ena čajna žlička za eno skodelico čaja.

Pri močnejših vrstah zelenega čaja odmerimo manjšo količino, pri blažjih pa večjo. Čajne lističe namakamo v vodi od 2 do 5 minut, odvisno od okusa in želenih učinkov. Prvih nekaj minut se izloča predvsem kofein, šele po tretji minuti pa tudi čreslovine, ki ublažijo delovanje kofeina, a so hkrati odgovorne za bolj trpek okus čaja. Pripravljen napitek prelijemo v ogret čajnik (ogrejemo ga tako, da ga predhodno speremo z vročo vodo) in ga postrežemo.

Če pa se na okus zelenega čaja kljub trudu nikakor ne morete navaditi, lahko njegove koristne lastnosti vseeno uživate v obliki prehranskega dopolnila.

11

Galerija

  Preberi še


  Razvrsti po:
   • Tincaaa

   • 9. feb 2010 10:59

    Pegi, hvala za odgovor! Smile

   0
   • Pegasus

   • 29. jan 2010 18:11

    Tinca, natančnega odgovora ne vem. Predvidevam pa, da je zeleni bolj opevan izključno zato, ker se ga (predvsem na vzhodu) največ uporablja. Zeleni čaj je pač vsakdanji čaj, ki se ga spije v večjih količinah, beli pa je dragocenejši, ker se ga pridobiva na bolj zapleten način, zato je tudi dražji in se ga pije bolj ob posebnih priložnostih.
    Deklica, organske zelene (in druge) čaje dobiš v vseh trgovinah, kjer imajo vsaj en majhen del svoje ponudbe namenjen organski/ekološki prehrani. Pa tudi nabor ni slab. Po mojih izkušnjah je izbira v čajnicah še najslabša.

   0
   • Tincaaa

   • 16. jan 2010 16:08

    Super članek! Petka. Smile
    Me pa zanima, zakaj je zeleni čaj toliko bolj opevan kot beli? Beli bi naj bil namreč še bolj antioksidativen kot zeleni.
    Deklica, kolikor vem, ima Cha tudi nekaj bio čajev.

   0
   • deklica

   • 3. jan 2010 15:56

    Tudi jaz občasno pijem zeleni čaj, prav zaradi tega, ker naj bi bil tako zdrav. Me pa malo skrbi, ker sem brala, da je zeleni čaj zelo škropljen s pesticidi. In me zanima, če se je treba tega bati? In je treba izbrati bio čaj? To se mi pa zdi,da je malo težje-recimo v CHA so vsi zeleni čaji brez oznake bio in so lahko močno škropljeni?

   0
   • catwomen

   • 10. jun 2009 14:31

    Super članek...sedaj ga bom še raje pila Wink

   0
   • Sahara

   • 24. maj 2009 23:41

    Krasno napisano, sedaj moram še prakso izpopolnit in ne uničevati čaja z mlekom in sladkorjem. Petka, itak.

   0
   • densy

   • 12. feb 2009 13:07

    še ena odvisnica od zelenega čaja.
    Najrajši imam pinacolado in zeleno vanilijo. Vsakič pa v čajnici CHA vzamem še kakšen drug okus. Spijem ga okoli liter na dan, kavo sem čisto ukinila. Pijem nesladkanega, saj mi je sladkan ogaben in ga tudi požirek ne spravim po grlu. Nesladkan pa mi je po okusu noro dober.
    Eno skodelico dnevno pa popijem tudi črnega (z mlekom) - sedaj sem nora na karamelino okus .. da mi občutek sitosti in z mlekom je res okusen Smile

   0
   • Tinka

   • 26. feb 2008 11:44

    Še ena navdušenka nad zelenim čajem Smile Vsako dopoldne ga v službi spijem pribl. 4 dl (seveda brez sladkorja ali drugih sladil) in prav dobro dene. Še vedno pa je moj najljubši zeleni z jasminom, čeprav imam na zalogi več različnih in vsakič, ko kupujem, poskusim kaj novega.

   0
   • sasska

   • 19. feb 2008 13:44

    Še en stranski učinek, vsaj pri meni: po nekajdnevnem pitju vsaj 2 skodelic čaja se pojavijo bolečine v želodcu in preveč pospešena prebava. Tako da zelo pazim, da ga ne pijem preveč in vedno le takrat, ko je res nujno potrebno malo dvignit aktivnost možganskih celic.

   0
   • Tanja

   • 18. feb 2008 22:30

    Jep, zeleni čaj je zakon! Jaz si ga vsak dan naredim liter do dva in ga čez cel dan pijem - brez vsakršnih sladil. Smo skoraj ukinili (tudi 100 %) sokove in vse ostale pijače. Prava bomba zdravja! Smile 1

   0
   • Lai Ming

   • 18. feb 2008 13:25

    Staša, odličen članek!

   0
  Kozmetometer
  Zadnje ocene
  Zadnji izdelki
  • Tanja 19. mar 2023 20:52
   RES slabo, meni izsušuje kožo
  • Tanja 21. feb 2023 18:20
   Izvrsten, najboljši
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:25
   Svaljka se
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:05
   Ne preprečuje vonjav
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 11:57
   Ne neguje
  Forum
  Zadnje objave
  Najbolj brano
  Trenutno dogaja
  Izpostavljamo
  Ali vas zastrupljajo vaši tamponi? Ugotovitve študije so pokazale 16 kovin v široko dostopnih blagovnih znamkah tamponov.