Prijava
Registracija Pozabljeno geslo

Zakaj se moški bojijo močnih in uspešnih žensk?

29. mar 2017 14:21
0

Če bi jih vprašali, ali si želijo močno, neodvisno, samostojno in ponosno žensko, vam bo večina moških odgovorila, da vsekakor – natanko takšno si želijo. A v realnosti se dejstva izkažejo za precej drugačna.

 
Res je – močne in neodvisne ženske zvenijo moškim nadvse vabljive, privlačne, skorajda misteriozne – toliko bolj, če sami niso pretirano uspešni. A v njihovi podzavesti je, da naj bi bil moški tisti glavni skrbnik oz. 'glava' družine, zato jim začne takšna ženska, ki ima svojo voljo, kaj kmalu vzbujati neprijetne občutke neprimernosti in nesposobnosti. Kaj se zgodi?
 
Strokovnjakinja in terapevtka za partnerske odnose Hunt Ethridge pravi, da je tovrstna dinamika žalostna resničnost za mnogo uspešnih žensk. "Ravno sem imela srečanje, na katerem je bilo polno lepih, urejenih, lepo oblečenih, močnih, neodvisnih in uspešnih žensk, ki so bile vse samske in se pritoževale, kako težko sploh do zmenka pridejo, kaj šele kaj več," je razložila. "Ena je celo povedala zgodbo, kako jo je moški, ki ji je bil všeč, končno povabil ven – in ji na zmenku povedal, da ne more biti z njo, ker bi ga bilo preveč strah, da jo bo izgubil."
 

PREBERITE TUDI: Inteligentne ženske pogosteje ostanejo samske

 
Seveda pa poleg osebnih izkušenj obstajajo tudi dokazi, ki potrjujejo, da so uspešne ženske pogosteje samske in težje dobijo partnerja. Psihoterapevtka Ellen Boykin je razložila, da se s tem zelo pogosto srečuje pri svojem delu in opaža tudi v družbi na splošno. "Dejstvo je, da se moški niti ne bojijo toliko njihovega uspeha in samozavesti samih po sebi temveč bolj tega, kako to vpliva na njihov občutek moči, moškosti in uspeha v odnosu," je razložila.
 
Po njenih besedah moški potrebujejo občutek, da jih njihove ženske potrebujejo in če so one tako uspešne, samo-preskrbljene in samozavestne, tega občutka nimajo. "Tako sploh ne vedo, kakšna naj bi bila pravzaprav njihova vloga v odnosu."
 
Ženske pa seveda ta razlaga precej preseneti, saj ne potrebujemo moškega, da bi za nas poskrbel finančno, temveč predvsem čustveno. Ženske si želimo moškega, ki bo znal ne le poslušati, temveč predvsem slišati; ki bo znal stati ob strani ob težkih trenutkih; ki bo pripravljen z nami preživeti nevihte in orkane življenja. Ki nam bo pripravljen in sposoben nuditi ljubezen, oporo, se pogovarjati, čustveno poskrbeti za otroke.
 
 
"Na žalost večina moških že vedno ni vzgojena tako, da bi svojo vrednost videli preko teh atributov in ne le uspeha na delovnem mestu in zaslužka," je nadaljevala Boykin. "Problem je pravzaprav v dvomu, nezaupanju vase in svoje sposobnosti ter negotovosti glede svoje vloge v odnosu."
 
Ah, ja. Nič kaj vzpodbudno. Na srečo pa je Ethridge povedala, da kljub temu ni vse izgubljeno in brezupno za samozavestne in uspešne ženske. Treba je le najti način, da bodo delovale bolj dostopne, da bodo moški sploh imeli pogum pristopiti in se kasneje dobiti na zmenku ter se bodo hkrati počutili močne, pogumne in odločne.
 
"Nikakor ne namigujem, naj se ženske pretvarjajo, da so nebogljene, nesposobne ali neumne," pravi Ethridge. "A so načini, kako delovati bolj dostopno." Tako najprej svetuje ženskam, naj se na zmenkih ne rokujejo. "Držite prekrižane roke na prsih? Odstranite jih – to deluje nedostopno. Srečajte se z očmi, se nasmehnite, poglejte stran, nato poglejte nazaj." Zelo preprosto je, pravi in ni treba, da ima slab vpliv na vaš uspeh ali moč – le malce bolj dostopne vas bo naredilo za moške, ki imajo bolj krhke ege.
 

 

0

Galerija

  Preberi še


  Razvrsti po:
  Kozmetometer
  Zadnje ocene
  Zadnji izdelki
  • Tanja 19. mar 2023 20:52
   RES slabo, meni izsušuje kožo
  • Tanja 21. feb 2023 18:20
   Izvrsten, najboljši
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:25
   Svaljka se
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:05
   Ne preprečuje vonjav
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 11:57
   Ne neguje
  Forum
  Zadnje objave
  Najbolj brano
  Trenutno dogaja
  Izpostavljamo
  Žajbelj in menopavza: je to popolna zeliščna pomoč za vročinske oblive?