Prijava
Registracija Pozabljeno geslo

12 znakov, da je vaš 'moški' nezrel (moški-otrok)

23. sep 2016 13:45
0

Ideja nebogljenega moškega, ki nikoli ne odraste, je bila v zadnjih nekaj desetletjih v zahodnjaški kulturi idealizirana, spremljal pa jo je rek "Ah, moški so večni otroci!" ali pa "Taki pač so". Veliko so k temu doprinesli tudi odšli očetje, ki so ženske pustili same z otroki, te pa so se pri vzgoji znašle, kot so se vedele in znale. Tem fant(k)om je tako pogosto manjkala moška figura, po drugi strani pa so matere pretirano in predolgo skrbele za njih in jim dajale potuho. Rezultat: nebogljen, neresen in nezrel moški, ki ne zna prevzeti odgovornosti in poskrbeti niti zase, kaj šele za koga drugega.

RyanMcGuire / Pixabay

Posledica so cele generacije nezrelih moških (ne, nikakor ne pravimo, da so vsi takšni – jih je pa veliko), a tiste, ki za to plačujejo visoko ceno, so žal ženske, saj imajo tako 'na pukli' še enega otroka, za katerega morajo skrbeti, hkrati pa se nanj ne morejo zanesti in z njim razviti globokega, povezanega odnosa – intime.

Verjetno je tudi to eden izmed razlogov, da je že več raziskav pokazalo, da so partnerske oz. zakonske zveze za moške zelo dobre oz. predvsem veliko boljše kot za ženske. Skratka, moški več pridobijo: med drugim so bolj srečni; bolj zdravi; bolj urejeni; pa tudi premožnejši od svojih samskih kolegov.

Ženske pa, po drugi strani, pogosto ne dobijo taistih ugodnosti povrnjenih. Raziskave vztrajno kažejo, da je sreča ženske v zvezi odvisna od kakovosti zveze, torej na prvem mestu odnosa njenega partnerja. In če nosi breme nezrelega partnerja, si lahko mislimo, koliko je lahko srečna, zdrava in zadovoljna.

PREBERITE TUDI: Inteligentne ženske pogosteje ostanejo samske
 

Zatorej če se vam dozdeva, da vas tudi vaš moški še najbolj spominja na sošolce iz osnovne ali srednje šole, ki pa ste jo zapustili pred 10 ali 20 leti, dobro premislite, ali se vam splača vztrajati v zvezi. Zelo verjetno je namreč, da boste na koncu ostale razočarane, sam(sk)e in čustveno izpraznjene. Zadnje, kar potrebujete, je poleg službe, gospodinjstva, financ, nakupov in otrok skrbeti še za dodatnega velikega otroka.

Velik problem predstavlja tudi dejstvo, da je odnos vedno dinamičen in bolj, kot bo on nezrel in nezanesljiv, bolj materinsko se boste obnašali, bolj boste skrbeli za vse in prevzemali (tudi njegove) obveznosti. S tem ustvarite začaran krog, iz katerega je težko oditi, ga prekiniti. Hkrati je za žensko zavedanje, da se ne morete zanesti na partnerja in ima še dodatne skrbi zanj oz. z njim, namesto, da bi vam jih malo odvzel, to izjemno težko breme. Prej ko slej pripelje do razpada odnosa ali otopelosti: ko sta fizično skupaj, a partnerskega odnosa (povezanosti, intime) v resnici ni več.

Spodnjih 12 znakov nakazuje, da imate verjetno opraviti z nezrelim moškim oz. moškim-otrokom. Seveda to ne pomeni, da mora imeti vse te lastnosti, zadostuje jih le nekaj.
 

1. Ne želi vas izgubiti, a se ne bo boril za vas

Misel na to, da bi vas izgubil, ga straši do občutka ohromelosti, saj vas ima iskreno rad – a ko boste odšle, bo natanko tak tudi postal – ohromel. Pustil vas bo oditi, ne bo se boril za vas in vajin odnos. Prav tako se ne bo potrudil tega preprečiti. Razlogov zato je lahko več: lahko preprosto ne ve, kaj mora narediti; morda ga vodi ego; morda še ni pripravljen prevzeti odgovornosti resnega odnosa. Karkoli je – odidite in se ne obračajte. Potrebujete moškega, ne (še enega) otroka.

2. (Skoraj) nikoli mu ni jasno, zakaj ste jezni nanj

In to kljub temu, da ste mu že večkrat namignili ali celo direktno povedali, ko naredi kaj, kar vam ni všeč ali vas prizadene ali razočara. Svoja dejanja ponavlja in vas vsakič znova prizadene ali vsaj razočara.

3. Še vedno živi pri starših ali je nenormalno navezan na njih

In se nima namena v kratkem odseliti na svoje in osamosvojiti. Ker je pri mami ceneje (ali celo zastonj); ker je za vse poskrbljeno; ker je udobneje; ker tako več privarčuje za kasneje … naštel vam bo x razlogov, a spregledal bo bistvo: da je to, da se odseli, osamosvoji in nauči v celoti (po)skrbeti sam zase nujno, da odraste in postane samostojen, neodvisen moški, ki zna poskrbeti zase in za svojo prihodnjo družino.

Enako je, če je pretirano navezan na svojo družino, neprestano na vezi z njimi in za svoje odločitve potrebuje njihovo mnenje in odobritev. Ste mu bile čudovite, dokler mu oni niso povedali, kaj vs eje 'narobe' z vami? Pobegnite hitro, kolikor se le da! Opraviti imate namreč z moškim, ki še ni prerezal popkovine (in tudi ni rečeno, da jo kdaj bo).

PREBERITE TUDI: Kdo so sapioseksualci?
 

4. Njegova zanimanja, hobiji, interesi in humor sodijo v srednjo šolo

Video igrice? Avtomobili in motorji? Gledanje najstniških ali neumnih ameriških komedij, ki ob katerih gredo vam lasje pokonci, njemu pa se zdijo noro smešne? Vas ne zna predstaviti znancem ali vas celo sploh ne predstavi? Imate resen problem – moški, ki nikoli ne odrastejo, se nikoli ne naučijo ravnati z odraslimi, zrelimi ženskami in v resnih situacijah vsakič znova reagirajo neprimerno in nezrelo. Sicer radi obljubijo, da 'se bodo poboljšali', a ko pride na naslednje situacije, ko je treba res pokazati zrelost, spet ne vedo, kako in kaj.

Enako je pri humorju; zabavne in smešne so mu stvari, ki so bile frkavcem v srednji šoli. Ker ni napredoval on, tudi njegov smisel za humor ni. Smešno mu je, ko nekomu ponagajajo vetrovi; ko se nekdo spotakne, ko se mrtvo napije in pade pod mizo; ko se nekomu zatakne in začne kašljati. In medtem, ko je bilo v srednji šoli to morda še res smešno, je dejstvo, da mu je tudi sedaj, precej žalostno.

5. Pogovarja se lahko le o površinskih, nepomembnih stvareh oz. se ne zna pogovarjati

Zreli in čustveno inteligentni ljudje se povezujejo na globljih nivojih. Če se nimata o ničemer za pogovarjati, ker nima kaj dosti povedati o preteklih življenjskih izkušnjah (ki NE sodijo v srednjo šolo!); svojih strahovih; službeno-poslovnih dogodkih in napredovanjih; viziji prihodnosti; ciljih … skratka o vsem, kar pare povezuje na globlji ravni, se ne bo mogel nikoli povezati z vami na ustreznem nivoju – torej nikoli ne bosta mogla imeti zrelega, globokega odnosa.

Pogosto razmišlja, kaj naj pove naslednje, katero temo naj načne, in če ve ne boste poskrbele za to, bo pogosto tišina, saj mu manjka (zrelih) tem za pogovor. Ne razume, da vas ne zanimajo sestavljanje modelčkov, računalniške igrice ali motošporti.

6. Neprestano ga opozarjate, naj pospravi / pobere / počisti za sabo

Ali pa se celo vdate in to namesto njega počnete ve. Pri tem ni pomembno, za kaj gre; ali puščanje umazanega perila po tleh, kjerkoli v stanovanju pade od njega; ali odvrže oblačila in jih zmečkana pusti kjerkoli, da so popolnoma neprimerna za nadaljnje nošenje; ali pušča krožnike in kozarce, kjer poje ali jih le odloži na pult ali v korito; ali pa celo pozablja plačati položnice. Skratka, karkoli pozabi ali se mu ne da, ga vi rešujete in tako prevzemate njegovo odgovornost na svoja pleča.

Pri tem ga morda celo opravičujete 'je bil zelo utrujen' ali 'je pod stresom in je pozabil' – ampak – a ve pa niste? Ste, pa niste pozabile in ne živite v svinjaku, polnem navlake.

PREBERITE TUDI: Intima v partnerskem odnosu
 

7. Pogovor o skupni prihodnosti ga spravi v paniko

Ko sta nekaj časa skupaj in gredo stvari dobro, se odvijajo v pravo smer (vsaj tako se vam zdi), omenite prihodnost in morda družino, poroko. V tistem trenutku vidite, da je otrpnil, njegove oči pa izdajajo popolno paniko. Seveda okrivite sebe, da niste bile dovolj taktne in morate naslednjič omeniti bolj blago, postopoma. Ko to naslednjič omenite v šali, opazite enako paniko.

Zatorej če tudi po določenem času – recimo pol leta resnega razmerja – ne upate niti omeniti česa resnejšega kot so npr. nakup skupnega stanovanja ali otroci, vedite, da je vaš izbranec nezrel in torej neustrezen za resno zvezo.

8. Neprestano opominjate in opozarjate

Nekega trenutka, ko mu že n-tič poveste ali ga opozorite na isto stvar, ugotovite, da deluje, da non stop 'težite'. Dobite občutek, da če mu ne boste vsakič sproti povedale, kako in kaj naj naredi, bo spet naredil narobe, ali ne bo naredil ali bo pozabil. Skratka, zanj morate skrbeti kot za otroka. Ne glede na to, kako si želite nehati s tem, veste, da ne morete, če ne ne bo narejeno in boste na slabšem ve. Vsake toliko časa mu daste priložnost – a le zato, da ste ponovno razočarane.

Skratka, namesto, da bi mu postalo jasno, da je on tisti, na katerega se ne morete zanesti, trdi, da je težava v vas, ker 'težite'. Ne vidi pa, da 'težite', ker je tako neresen in nezanesljiv. Če bi se lahko zanesle nanj, pač ne bi imele na kaj opozarjati oz. 'težiti'. 'Teženje' je namreč v veliki večini primerov posledica tega, da nekdo ne zna poskrbeti zase in svoje obveznosti in obljube. Tudi najstnikom starši 'težijo', naj se učijo, pospravijo in naredijo domačo nalogo, ker je niso – sicer ne bi, mar ne?

Pogosto so njegove reakcije, ko ga na kaj opozorite, tudi najbolj očiten pokazatelj nezrelosti: ali iz tega naredi šalo; ali zamenja temo; se igra s telefonom; ali pa obrne krivdo na vas rekoč 'ti pa zadnjič (ni)si to in to'. Tako se praktično nikoli ne moreta pogovoriti o tem, kar dela narobe.

9. Njegova garderoba je enaka kot je bila v srednji šoli

Obleka naredi človeka. Pika. Če vam potem, ko mu namignete ali celo direktno poveste, da se pri 30-ih ali 40-ih pač ne oblači več tako kot v srednji šoli in ni pripravljen sprejeti vaše pomoči, da mu osvežite garderobo (možno je namreč tudi, da se ne spozna; ne ve, kaj je moderno; kaj mu pristaja in kako kombinirati – ampak takšen bo z veseljem sprejel stilske nasvete zrele ženske), je jasno, da imate opravka z nekom, ki nikakor noče odrasti. Skratka, srajca in lepe hlače ne pridejo v poštev – če pa vam z vztrajanjem uspe doseči, da to kupi, ne bo nikoli oblekel (vsaj ne samoiniciativno).

Obleka, srajca in čevlji, ki niso superge? Je mislil, da se šalite, kaj? Majice, kavbojke in superge – to je njegova garderoba.

PREBERITE TUDI: Zakaj ženske zapustijo moške, ki jih ljubijo
 

10. Nimajo ciljev in vizije, ampak le sanjarijo

Cilji imajo rok in način uresničitve in njim je to popolna neznanka. Oni bi ... in pri tem 'bi' ostaja. Leta, ker je vsako leto 'drugo leto'. Težko, če ne celo nemogoče, ga je motivirati. Če se končno nečesa loti ali dokonča, je verjetno zato, ker mu je nekdo (morda kar vi?) neprestano 'težil' in ga opominjal in še to le zato, da 'bo imel končno mir'. Prav tako stvari ne izpelje do konca, ali pa potrebuje celo večnost, saj odlaša, kadar le more. Npr. šolo je končal le, ker so mu starši 'težili'.

11. Ne pelje vas ven

Ker moški-otrok ni gotov v svoje sposobnosti in odločitve, vas ne bo nikoli nikamor povabil. Morda bo namignil, da bi lahko tega-in-tega dne, a ko bo prišlo do tega trenutka, se ne bo spomnil na to. Romantična večerja? Gledališče? Pozabite.

12. Njegovi prijatelji so kot on

Nikar ne pričakujte, da ga bo druženje s prijatelji naredilo bolj zrelega ali odraslega – so namreč na istem nivoju kot je on. Saj veste, da 'gliha vkup štriha', mar ne? Pogovor o življenjskih ciljih; napredovanju; izobraževanju; delu na sebi oz. osebnostni rasti so jim kot kitajščina; izobraženi moški z resnimi in odgovornimi službami pa dolgočasni, zategnjeni in zamorjeni.

PREBERITE TUDI: Zakaj je ostati v nesrečnem zakonu slabše kot ločitev
 

Je to vse?

Seveda pa to ni vse – obstaja še kar nekaj lastnosti, ki jih lahko posedujejo nezreli moški, med drugim: vseeno mu je, ali vas seksualno zadovolji, misli le nase; je sebičen; ne zna se vesti v odrasli družbi in vas sramoti; izdelano ima podobo idealne ženske (ki pa je povsem nerealna – ker pač živi v svojem otroškem svetu); na prvem mestu so njegovi prijatelji (in ta in ona tekma), ne vi; je čustveno nedostopen; ne zna izražati čustev; ne pokaže in ne pove vam, da vas ima rad; je zelo negotov vase in v svoje sposobnosti; ne zna sprejeti (konstruktivne in dobronamerne) kritike, odzove se z napadom ali užaljenostjo; obseden je z igračami ali adrenalinskimi športi; lahko vas celo ponižuje; je mamin sinko itd. itd.

Kaj narediti?

Če vam resen pogovor nikakor ne uspe ali če ugotovite, da se kljub vašemu trudu in dopovedovanju nič ne spremeni, potem je čas, da odidete. Zavedajte se namreč, da nikogar ne morete spremeniti, če se ne želi sam. Lahko ga le sprejmete – kar vam bo prej ko slej žal – ali ohranite živce, dostojanstvo in samospoštovanje in odidete. Če vam je zveza namenjena, se bo tudi zgodila – a tako kot je treba.

0

Galerija

  Preberi še


  Razvrsti po:
  Kozmetometer
  Zadnje ocene
  Zadnji izdelki
  • Tanja 19. mar 2023 20:52
   RES slabo, meni izsušuje kožo
  • Tanja 21. feb 2023 18:20
   Izvrsten, najboljši
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:25
   Svaljka se
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:05
   Ne preprečuje vonjav
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 11:57
   Ne neguje
  Forum
  Zadnje objave
  Najbolj brano
  Trenutno dogaja
  Izpostavljamo
  Gillian je bila stara komaj sedem let, vendar je bila njena prihodnost že ogrožena.