Prijava
Registracija Pozabljeno geslo

Kdo so sapioseksualci?

Sapioseksualnost: zakaj nekatere (najbolj) privlači inteligenca?

8. apr 2016 19:09
0

Verjeli ali ne, a sapioseksualci so veliko pogostejši, kot si mislite. Inteligenca je prav zares privlačna – zakaj, pa obstaja tudi znanstvena razlaga.

Po besedah ene izmed znanstvenic transpersonalne psihologije, dr. Diane Rabb, naj bi bilo takole: “Možgani so največji spolni organ. Tisti, ki priznavajo, da so sapioseksualci, bodo povedali, da jih vzburjajo možgani oz. vedenje in znanje drugih ljudi. Za predigro si sapioseksualec želi filozofsko, politično ali psihološko debato, ker ga oz. jo to vzburi.”

Privlačnost je sicer skupek več lastnosti pri človeku, a inteligenca je za sapioseksualce vsekakor ena izmed najpomembnejših. Skupna lastnost sapioseksualcev je, da lahko skoraj takoj zaznajo inteligenco pri ostalih ljudeh in ko jo, jim je to neznansko privlačno. Če damo primer: recimo, da berete neko znanstveno podkovano knjigo in vam pristopi nekdo in jo pokomentira.

Ta oseba ima dejansko neko znanje, vedenje o nečem, kar vas zanima in za sapioseksualca je to najbolj seksi scenarij, kar si ga lahko zamislite. Prav tako pa si verjetno lahko mislite, da ja v današnji družbi privlačnost zaradi inteligence dojemana vsaj kot 'čudna'. Kar je ob navdušenjih nad Kardashian klani ipd. pravzaprav precej žalostno.

Inteligenca je izpolnjujoča

Popolnoma jasno je, da nam mora biti oseba tudi fizično privlačna, a za razliko od videza je inteligenca nekaj, kar traja. Sapioseksualci vedo, da je kakovosten pogovor veliko bolj izpolnjujoč kot zgolj to, da nekdo gol dobro izgleda. Raziskovalci pravijo, da je veliko razlogov, ki dajejo razlago za razumevanje povezave med inteligenco in privlačnostjo, spet drugi pa so mnenja, da gre za samo bistvo – in po mnenju slednjih gre to bistvo zelo daleč. Zato so inteligentni ljudje radi in pogosto sami, ko pa se družijo, so zelo pazljivi in izbirčni, s kom.

PREBERITE TUDI: Inteligentne ženske pogosteje ostanejo samske
 

Višji IQ = večji libido?

Eden izmed največjih britanskih prodajalcev spolnih pripomočkov in igrač preko spleta trdi, da obstaja zelo velika povezava med inteligenco in libidom. Po njihovih podatkih naj bi bilo največ zanimanja za spolnost s strani med študenti elitne skupine univerz Russell Group (čeprav bi morda razlog lahko tičal tudi v tem, da več časa posvetijo zahtevnemu študiju in manj spolnosti in tako več razmišljajo o njej?). Prav tako to seveda ne pomeni, da se tudi sicer dejansko več spolno udejstvujejo.

Po drugi strani so v članku 'Intercourse and Intelligence' iz leta 2007 objavili podatke, da je imelo v ZDA do 19. leta starosti spolne odnose 80 % moških in 75 % žensk. A študenti na univerzah so javili takšne podatke: le 56 % na univerzi Princeton, 59 % na univerzi Harvard in 51 % MIT jih je že imelo spolne odnose. To torej prej nakazuje, da so bolj premišljeni in izbirčni, s kom in kdaj imajo spolni odnos.

Evolucijska zgodovina

Profesor Geoffrey Miller z univerze New Mexico je testiral inteligenco 400 moških in jih nato prosil še za vzorec sperme. Ugotovitev je bila nadvse zanimiva; tisti, ki so bili najbolj inteligentni, so imeli najbolj zdravo spermo. Prof. Miller verjame, da je kakovost možganov direktno povezana s kakovostjo sperme, da se lahko tako inteligenca najbolje prenaša v naslednje generacije. “Lastnosti kot so sposobnost govora, humor in inteligenca so se razvili pri obeh spolih, ker so spolno privlačni obema spoloma.”

Skratka, jezik oz. govor in smisel za humor kot znaka inteligence, naj bi se po njegovem tako razvila (tudi) zato, da nakazujeta, da gre za kakovostno spermo. Naši predniki naj bi si namreč želeli inteligentnega partnerja, ker so tako izboljšane možnosti za preživetje. Ne pretirano inteligenten partner bi pomenil manj možnosti za preživetje. Dandanes so stvari sicer malce drugačne, saj smo precej bolj razvita bitja, a dejstvo je, da je inteligenca še vedno temelj preživetja, poleg tega pa si ob sebi (večina) želimo inteligentne, zabavne in zanimive partnerje, saj nam to izboljša kakovost in polepša življenje.

PREBERITE TUDI: 11 znakov, ki dokazujejo, da ste demiseksualni

0

Galerija

  Preberi še


  Razvrsti po:
  Kozmetometer
  Zadnje ocene
  Zadnji izdelki
  • Tanja 19. mar 2023 20:52
   RES slabo, meni izsušuje kožo
  • Tanja 21. feb 2023 18:20
   Izvrsten, najboljši
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:25
   Svaljka se
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:05
   Ne preprečuje vonjav
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 11:57
   Ne neguje
  Forum
  Zadnje objave
  Najbolj brano
  Trenutno dogaja
  Izpostavljamo
  Žajbelj in menopavza: je to popolna zeliščna pomoč za vročinske oblive?