Prijava
Registracija Pozabljeno geslo

Kateri so najpogostejši vzroki za prekomerno telesno težo?

Vzroki za prekomerno telesno težo

11. jun 2012 9:07 Tanja Matko
0

Fizična neaktivnost

Ljudje, ki živijo aktivno življenje, se bodo veliko težje zredili kot tisti, ki večino dneva zapravijo s posedanjem pred TV ekranom ali računalnikom. Če ste eden izmed slednjih, začnite razmišljati in delati v smeri, da spremenite življenjske navade, saj posledica neaktivnosti ni nujno debelost, temveč tudi slabše zdravstveno stanje na splošno. Gibanje ima neverjeno pozitiven vpliv na celotno telo in duha, zato naredite nekaj zase in spremenite življenjske navade.

gibanje
Dokazano je, da redna fizična aktivnost preprečuje
preveliko telesno težo in nastanek mnogih bolezni.
 
Prehranjevalne navade

Izjemnega pomena pa so seveda tudi naše prehranjevalne navade. Razvijemo jih v nekaj letih, največji vpliv na njih pa imajo naša zgodnja otroška leta. Te navade se potem nadalje utrjujejo skozi naše odraščanje, zato jih je tudi tako težko spremeniti - potrebni sta odločnost in močna volja.

Pogosto smo namreč navajeni zaužiti preveč kalorij in/ali hrano z visokim glikemičnim indeksom. Prepoznavanje teh navad in zamenjava z bolj zdravimi pa seveda vodi k bolj zdravi telesni teži, ta pa k boljšemu počutju, zdravju in vitalnosti na vseh področjih življenja.

Če ste npr. med gledanjem TV navajeni grizljati mastne ali sladke prigrizke, se raje zamotite s kakšno drugo aktivnostjo, od katere boste imeli tudi kakšne koristi ali vsaj zamenjajte prigrizke za kakšne manj kalorične in bolj zdrave (npr. sladkarije za sadje, pražene oreške za nepražene ipd.).


Prehrana

Ljudje, ki so navajeni jesti visoko kalorično nezdravo hrano, četudi v več manjših obrokih, se bodo bolj zredili kot tisti, ki so navajeni obilnih, a zdravih obrokov, četudi je teh manj. Zato bodite pozorni, kaj je na vaših krožnikih in zamenjajte nezdravo hrano (vse iz bele moke, vse, kar vsebuje sladkor, zelo mastna hrana z nezdravimi maščobami, hrana z visokim glikemičnim indeksom, krompir, oluščen riž ...) za bolj zdravo (zelenjava, sadje, pusto meso in ribe, nepraženi oreški, zdrava olja, otrobi ...).

zdrava prehrana je ključnega pomena za zdravo telesno težo in zdravje­


Vpliv čustev

Prenajedanje kot posledica ču­stvenega stresa je zelo pogosto in žal vse prepogosto tudi vodi v prekomerno telesno težo. Nekateri ljudje se v stresnih trenutkih, trenutkih žalosti ali ranljivosti zatečejo k (nezdravi) hrani ali alkoholu. Pogost vzrok pa je tudi dolgčas. Zato je zelo pomembno, da prepoznate vzroke za svoje prenajedanje, saj boste tako lahko spremenili svoje navade in reagirali drugače in bolj zdravo - npr. s športom, sprehodom v naravo, pogovorom s prijatelji ... in se tako izognili odvečnim kalorijam, ki vodijo v debelost in slabše zdravstveno stanje.

V veliko pomoč vam je lahko tudi dnevnik o hrani, ki jo zaužijete, saj boste tako lahko prepoznali situacije, ki vas vodijo v odvečne ali nezdrave obroke.

Pojdi na stran

0

Galerija

  Preberi še


  Razvrsti po:
  Kozmetometer
  Zadnje ocene
  Zadnji izdelki
  • Tanja 19. mar 2023 20:52
   RES slabo, meni izsušuje kožo
  • Tanja 21. feb 2023 18:20
   Izvrsten, najboljši
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:25
   Svaljka se
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:05
   Ne preprečuje vonjav
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 11:57
   Ne neguje
  Forum
  Zadnje objave
  Najbolj brano
  Trenutno dogaja
  Izpostavljamo
  Ali vas zastrupljajo vaši tamponi? Ugotovitve študije so pokazale 16 kovin v široko dostopnih blagovnih znamkah tamponov.