Prijava
Registracija Pozabljeno geslo

Fitnes prehrana - zdravje ali obsedenost?

Prehranjujte se zdravo

4. okt 2010 13:11 Tamara Smonker
3

Oglasno sporočilo

Kadar delamo za boljše počutje, bomo tudi izgledali dobro, kadar delamo samo za dober izgled, pa ni nujno, da se bomo boljše počutili. Nova moralna vrednota, ki bi bila smiselna v današnjem času, je vzajemnost telesa in duha. Kako to doseči? Naučiti se moramo živeti s tem, kar imamo in zadovoljiti telo s tistim, kar potrebuje. Vse ostalo je nepomemben balast, ki nudi trenutno zadovoljstvo, ko pa to mine, pa zopet želimo več in več.

fitnes_prehrana 


Vsakdo od nas ima globoko v sebi zasidrano naravno skrb po prehranjevanju. Ker v 20. stoletju največ šteje izgled, saj se je samo za ta pojem razvila posebna znanstvena veja, se ozrimo k splošno znanim dejstvom, ki ostajajo preprosta, nekomplicirana in realna. Ne pustimo, da nas tisoče in tisoče informacij o prehrani zmede na ta ali oni način, ne pustimo da nas zavaja izbira in obilnost, iščimo kakovost, ki ustreza našemu telesu. Naučimo se voditi svoje telo brez da ga prilagajamo obilnosti, saj tega dejansko ne potrebuje.

Če želimo biti aktivni na vseh področjih, potrebujemo kanček discipline, ščepec volje in kapljico truda. Ko te tri magične sestavine podpremo z dejstvi in teorijami in jih tudi upoštevamo, sta kakovost in rezultat zagotovljena.

Ko smo bili majhni, smo poslušali zgodbice o Pepelki, Rdeči kapici, Sneguljčici, sedaj ko smo veliki pa poslušamo zgodbice o prehrani. Pa obnovimo zgodbico: za uspešen, produktiven in aktiven dan potrebujemo gorivo. Gorivo v obliki hrane naj bi natakali na dve do tri ure. Za vse ljudi velja isto: vlaknine, sestavljeni ogljikovi hidrati, beljakovine in maščobe. Če se odločimo, da bomo to sestavo upoštevali, je dobro vedeti, kam spada katera vrsta hrane. Za to obstajajo različne prehrambene tabele, ki za vsako živilo opisujejo, koliko ima kalorij, beljakovin, maščob, vlaknin in ogljikovih hidratov.

fitnes_prehrana3 


Kot obstajajo različni življenjski slogi, obstojajo tudi različni načini prehranjevanja. Eden izmed najbolj kakovostnih načinov je prehranjevanje glede na krvno skupino (glej ostale članke na Planetu Lepote). Ja, res je, tudi tu je treba vložiti malce truda, da dosežemo pričakovano. Naučimo se prisluhniti telesu, kaj potrebuje in kdaj to potrebuje. Trend in zdravje ne gresta vedno z roko v roki. Smo v trendu, ko se zdravje propagira skozi fitnes in aerobiko, močen poudarek je na propagira, saj največkrat za tem pojmom stoji gospod zaslužek. Tako smo v poplavi izbire zopet omejeni na svojo lastno presojo. Po drugi strani pa imamo moč, da to obrnemo sebi v prid.

Pojdi na stran

3

Galerija

  Preberi še


  Razvrsti po:
   • spektakular

   • 25. avg 2009 13:16

    vse pohvale za zelo izviren članek!

   0
   • Smonker

   • 22. jul 2009 15:33

    Me veseli. Vsekakor sledi članek o kvaliteti prehranskih dopolnil. =)
    Mogoče še ena informacija: na Zavodu za transfuzijo RS, Šlajmerjeva ulica ( zgradba pred Leoniščem - nasproti stare porodnišnice) delajo analizo krvne skupine, vsak dan od 7. do 14. ure in stane 17. EURov., rezultat pa ti pošljejo v enem tednu po pošti. Greš v prvo nadstropje in se prijaviš.

   0
   • zba

   • 22. jul 2009 13:19

    Tamara, odličen članek! Očitno bom naslednjič pri zdravniku povprašal o krvni skupini. Kak članek o kvaliteti prehranskih dopolnil bi bil dobrodošel, da ga pokažem ljudjem, ki so 100% proti temu, čeprav so npr. sirotkine beljakovine enostavna in zdrava zadeva.

   0
  Kozmetometer
  Zadnje ocene
  Zadnji izdelki
  • Tanja 16. maj 2019 19:50
   Super, izpolnjuje vse kriterije!
  • Katrin 17. apr 2019 22:13
   Premalo za suho kožo
  • numi 19. mar 2019 22:29
   preprost
  • numi 19. mar 2019 22:23
   sladek in vesel
  • numi 17. feb 2019 10:29
   top 2
  Forum
  Zadnje objave
  Najbolj brano
  Trenutno dogaja
   • mijauuu je komentiral/a članek NAGRADNA IGRA: Planet Lepote vam podarja Beauty Box!.

    pred 2 dnevoma
    Posebnih priprav na poletje nimam, razen tega, da naredim malo reda med oblekami v omarah in preverim stanje sandalov Smile Glede kože pa obvezen spf 50, izogibanje namočnejšemu soncu (kakor se pač da), več vlaženja obraza Smile
    0
   • kisla je komentiral/a članek NAGRADNA IGRA: Planet Lepote vam podarja Beauty Box!.

    pred 3 dnevi
    Vse, kar spremenim, je malo več ukvarjanja z dlakami, kar pomeni, da pomladi bolj vestno uporabljam svojo Philips Lumeo Smile SPF uporabljam čez celo leto, pri negi pa poleti zadostuje kakšna lahkotnejša kremica kot v preostanku let ali pa serum ...
    0
   • teatime je komentiral/a članek NAGRADNA IGRA: Planet Lepote vam podarja Beauty Box!.

    pred 3 dnevi
    Poleti je obvezen spf, sploh če sem veliko zunaj. Uporabljam samo kreme z mineralnimi filtri. Letos je to Badger's Balm. Sicer pa izbiram bolj vlažilne kreme in serume. Na morju ne sme manjkati tudi aloe vera za pomiritev kože. Spijem veliko vode in ...
    0
   • Stephanie je komentiral/a članek NAGRADNA IGRA: Planet Lepote vam podarja Beauty Box!.

    pred 3 dnevi
    Nimam posebnih priprav na poletje. Ves čas se trudim, da jem čim bolj zdravo, domačo hrano, popijem dovolj vode in poskrbim za zadosten vnos vitaminov, mineralov in antioksidantov (ob povečanih obremenitvah ali stresu tudi s prehranskimi dopolnili). ...
    0
  Izpostavljamo
  Maščobe na točno določenem in samo na tistem delu telesa se ne da izgubiti.