Prijava
Registracija Pozabljeno geslo

Fitnes prehrana - zdravje ali obsedenost?

Prehranjujte se zdravo

4. okt 2010 13:11 Tamara Smonker
3

Oglasno sporočilo

Kadar delamo za boljše počutje, bomo tudi izgledali dobro, kadar delamo samo za dober izgled, pa ni nujno, da se bomo boljše počutili. Nova moralna vrednota, ki bi bila smiselna v današnjem času, je vzajemnost telesa in duha. Kako to doseči? Naučiti se moramo živeti s tem, kar imamo in zadovoljiti telo s tistim, kar potrebuje. Vse ostalo je nepomemben balast, ki nudi trenutno zadovoljstvo, ko pa to mine, pa zopet želimo več in več.

fitnes_prehrana 


Vsakdo od nas ima globoko v sebi zasidrano naravno skrb po prehranjevanju. Ker v 20. stoletju največ šteje izgled, saj se je samo za ta pojem razvila posebna znanstvena veja, se ozrimo k splošno znanim dejstvom, ki ostajajo preprosta, nekomplicirana in realna. Ne pustimo, da nas tisoče in tisoče informacij o prehrani zmede na ta ali oni način, ne pustimo da nas zavaja izbira in obilnost, iščimo kakovost, ki ustreza našemu telesu. Naučimo se voditi svoje telo brez da ga prilagajamo obilnosti, saj tega dejansko ne potrebuje.

Če želimo biti aktivni na vseh področjih, potrebujemo kanček discipline, ščepec volje in kapljico truda. Ko te tri magične sestavine podpremo z dejstvi in teorijami in jih tudi upoštevamo, sta kakovost in rezultat zagotovljena.

Ko smo bili majhni, smo poslušali zgodbice o Pepelki, Rdeči kapici, Sneguljčici, sedaj ko smo veliki pa poslušamo zgodbice o prehrani. Pa obnovimo zgodbico: za uspešen, produktiven in aktiven dan potrebujemo gorivo. Gorivo v obliki hrane naj bi natakali na dve do tri ure. Za vse ljudi velja isto: vlaknine, sestavljeni ogljikovi hidrati, beljakovine in maščobe. Če se odločimo, da bomo to sestavo upoštevali, je dobro vedeti, kam spada katera vrsta hrane. Za to obstajajo različne prehrambene tabele, ki za vsako živilo opisujejo, koliko ima kalorij, beljakovin, maščob, vlaknin in ogljikovih hidratov.

fitnes_prehrana3 


Kot obstajajo različni življenjski slogi, obstojajo tudi različni načini prehranjevanja. Eden izmed najbolj kakovostnih načinov je prehranjevanje glede na krvno skupino (glej ostale članke na Planetu Lepote). Ja, res je, tudi tu je treba vložiti malce truda, da dosežemo pričakovano. Naučimo se prisluhniti telesu, kaj potrebuje in kdaj to potrebuje. Trend in zdravje ne gresta vedno z roko v roki. Smo v trendu, ko se zdravje propagira skozi fitnes in aerobiko, močen poudarek je na propagira, saj največkrat za tem pojmom stoji gospod zaslužek. Tako smo v poplavi izbire zopet omejeni na svojo lastno presojo. Po drugi strani pa imamo moč, da to obrnemo sebi v prid.

Pojdi na stran

3

Galerija

  loading...


  Preberi še


  Razvrsti po:
   • spektakular

   • 25. avg 2009 13:16

    vse pohvale za zelo izviren članek!

   0
   • Smonker

   • 22. jul 2009 15:33

    Me veseli. Vsekakor sledi članek o kvaliteti prehranskih dopolnil. =)
    Mogoče še ena informacija: na Zavodu za transfuzijo RS, Šlajmerjeva ulica ( zgradba pred Leoniščem - nasproti stare porodnišnice) delajo analizo krvne skupine, vsak dan od 7. do 14. ure in stane 17. EURov., rezultat pa ti pošljejo v enem tednu po pošti. Greš v prvo nadstropje in se prijaviš.

   0
   • zba

   • 22. jul 2009 13:19

    Tamara, odličen članek! Očitno bom naslednjič pri zdravniku povprašal o krvni skupini. Kak članek o kvaliteti prehranskih dopolnil bi bil dobrodošel, da ga pokažem ljudjem, ki so 100% proti temu, čeprav so npr. sirotkine beljakovine enostavna in zdrava zadeva.

   0
  Kozmetometer
  Zadnje ocene
  Zadnji izdelki
  • Dow* 14. nov 2021 20:14
   super
  • Dow* 14. nov 2021 20:09
   še kar
  • Dow* 14. nov 2021 20:07
   v redu
  • Dow* 5. okt 2021 18:38
   v redu
  • Dow* 5. okt 2021 18:36
   še kar
  Forum
  Zadnje objave
  Najbolj brano
  Trenutno dogaja
  Izpostavljamo
  Čas je, da postavite meje in dvignete standarde, sicer boste vsakič znova izdani in prizadeti.