Prijava
Registracija Pozabljeno geslo

Trening s težo

Trening s težo je ena od treh nujnosti, če je vaš cilj zdravo oblikovano telo

6. okt 2009 14:56 Tamara Smonker
5

Oglasno sporočilo

Trening s težo je ena od treh nujnosti, če je vaš cilj zdravo oblikovano telo. Pravilen prehranjevalni sistem in kardio trening sta še druga dva timska povezovalca, ki pripeljeta k vzajemnosti telesa in duha. Tukaj je samo nekaj argumentov, zakaj je to edini zdrav način, kako doseči najvišjo stopničko sinergije svojega zdravja in izgleda.
 


Govorimo o obliki telesa ko je v njej še zdrav odstotek maščob. Preveč ne gre, premalo pa tudi ne. Da pridemo do pravega razmerja so potrebni treningi s težo. Obstaja kar nekaj različic takšnih treningov. Na primer: Body Pump – licenčni program, fitnes – trenažerji in proste uteži, pod vodstvom fitnes inštruktorja in nenazadnje tudi elastike – Freestyler.

Velika večina ženske populacije se izogiba treningom s težo, ker mislijo, da bodo postale preveč mišičaste in izgubile žensko obliko! Vsi vemo, da nobena ženska ne proizvaja moškega hormona imenovanega testosteron in ravno zaradi tega nobena ženska ne more zgraditi takšne mišične mase, kot jo imajo moški. Edina pot, da ženske mišice izgledajo tako kot moške, je vnos steroidov.

Pozitivni učinki treninga z utežmi

Trening s težo lahko prinese ogromno pozitivnih učinkov. Pa jih naštejmo nekaj:

 1. Osredotočanje na dele telesa, s katerimi imamo ženske največ problemov; najbrž ni potrebno posebej poudarjati, da gre za tonizacijo zadnjice, stegen, trebuha in tricepsov. Treningi s težo lahko pomagajo zgraditi skulpturo telesa ravno tam, kjer telo potrebuje največ pozornosti. Čeprav se posameznega dela ne da popolnoma izolirati, lahko absolutno izboljšamo mišični tonus na predelih, kjer se shranjuje največ maščobnih depojev.
   
 2. Drugi argument v dobro treningu s težo bi bil: veliko negotovosti se pojavi, ko se kar naenkrat znajdemo pred opremo, pa naj gre za proste uteži, trenažerje ali skupinsko vadbo. Ne pozabite, da so okrog vas ljudje, ki so usposobljeni za to, da pomagajo, uvedejo v sam proces in postavijo osnovno izhodišče. Ko boste enkrat pozitivno prepričani v vaje, ki jih boste izvajali, boste ugotovili, da se bo tudi telo začelo pozitivno odzivati. Dostikrat se zgodi, da gre za neprepričanje in zmedenost potem sledijo dvomi in dvomi vodijo v negativne misli in smo v začaranem krogu, kar presekamo tako, da odnehamo s celotnim programom in dobimo slab občutek o treniniranju.
   
 3. Še ena 'nesrečna zgodba', zakaj ženske ne izvajajo treninga z utežmi: ker je na področju, kjer so naprave s težo, tako veliko moškega testosterona (beri: moške populacije), da se ženske počutijo nelagodno. Občutek, da so opazovane ali da so napoti moškim, ki trenirajo, ponavadi prevlada. Včasih je tudi studio oziroma center tisti, ki nima pravega odnosa do žensk, ki trenirajo s težo. Zatorej pot pod prelestne nožice, raziskujte, ugotovite kateri center vam ustreza in kaj se govori o njem. Je ozračje prijazno, in sproščeno, kaj nudijo programi, vadbe …

Zato upoštevajmo zgoraj navedeno formulo in v zdrav prehranjevalni sistem poleg aerobnih aktivnosti vključimo še trening s težo in najboljši rezutati že trkajo na vrata. Z vztrajnostjo in voljo bo teža še dodatno oblikovala žensko formo, pa ne samo to, tudi kostno strukturo bo izboljšala in pomahala osteoporozi, da bo šla mimo nas. Tudi možnosti poškodb se zmanjšajo, ko v trening dodate različne vadbene programe s težo. Na koncu se boste zalotile, da uživate v vadbi, se počutite bolje in bolje, ko ugotavljate pravilno izvedbo in ste prepričane v gibe.

Še zadnjič na kratko in jedrnato: trening s težo kuri maščobe, tako postane telo bolje oblikovano, s tem, ko se kurijo maščobe in s telo oblikuje se ustvarja proces, ki pospešuje metabolizem, večji metabolizem pokuri več kalorij med počitkom, in kalorije, ki jih porabljate med počitkom so proporcionalne vsoti mišicam, ki jih nosite.

Zakomplicirano? Pojasnimo na primeru: recimo, da žensko telo tehta 60 kg, ima 25 % telesnih maščob in porabi 1500 kalorij na dan. Predpostavljajmo, da shujša in zmanjša telesne maščobe na 15 %, ima še vedno 60 kg in obdrži 15 % maščob. Telo bo na ta način delovalo z veliko hitrejšim metabolizmom in bo pokurilo 1680 kalorij na dan, kar je 180 kalorij več, brez kakršnegakoli dodatnega vadbenega programa! Kar pomeni, da se bo poraba kalorij povečala tudi če bo to žensko telo ležalo pred televizijo in počelo absolutno nič.
 

Topel nasvet za jesenske dni, ki se bližajo in se aktivnosti preselijo v notranjost: vključite v aerobno aktivnost še trening z utežmi in uspeh je zagotovljen. To ne pomeni, da je sedaj potrebno trenirati na vso moč, kot to počnejo bodybuilderji. Nasprotno, prisluhnite telesu in mu pomagajte, da skupaj z razumom pride do najvišje stopničke.

Se vidimo v telovadnici!

PREBERITE TUDI: Za izgubo maščobe okoli pasu morate trenirati z utežmi

5

Galerija

  loading...


  Preberi še


  Razvrsti po:
   • Pandica

   • 13. avg 2014 11:32

    Sicer super, da se vedno bolj spodbuja k vadbi z utežmi, predvsem ženske, ki se uteži navadno bojijo. Mi pa ni všeč zaključnih nekaj stavkov članka, namreč že nekaj časa kar precej "zares" treniram z utežmi in okrog sebe opažam veliko deklet, ki se lotijo treniranja z utežmi, ampak se enostavno ne trudijo dovolj oz. ko jim postane težko odnehajo, ali pa izvajajo veliko ponovitev z manjšimi težami in zato njihova vadba ni preveč učinkovita, poleg tega ne povečujejo delovnih tež iz treninga v trening, kar bi prineslo največ napredka. Velja tudi omeniti absolutno superiornost vaj s prostimi utežmi v primerjavi z vadbo na trenažerjih (ki je tudi v popolni izvedbi lahko nevarna, ker so gibi zelo omejeni in se ne prilagodi predispoziciji posameznika - pot po kateri breme potuje je za vse enaka), predvsem koristna pa je vadba z olimpijsko palico, brez katere se zelo težko trenira kvalitetno. Bistvene so torej osnovne vaje s kompleksnimi gibi, ki zelo pospešijo metabolizem (počep, mrtvi dvig, in razni potiski s prsi in potiski and glavo) in razvijajo zelo velik odstotek telesne mišičnine naenkrat. Kardio je pa seveda precenjen in veliko puncam bi koristilo, da bi kardio kar nadomestile z utežmi.

   0
   • Smonker

   • 27. mar 2010 14:42

    Barby, bravo, keep up the good work and results will follow, for sure!! =)

   0
   • barby800

   • 16. mar 2010 19:04

    Super članek! Jaz se že nekaj tednov trudim z utežmi kar doma (si jih sposodim od moža) in se res mnogo bolšje počutim. Upam, da bodo še vidni rezultati kmalu prišli Smile

   0
   • Smonker

   • 6. okt 2009 17:10

    No fino.... =)

   0
   • gita

   • 6. okt 2009 13:23

    super! se veselim nadaljevanja z opisom vaj Smile

   0
  Kozmetometer
  Zadnje ocene
  Zadnji izdelki
  • Dow* pred 21 h
   dobra
  • Dow* pred 1 dnevom
   super
  • Dow* pred 1 dnevom
   v redu
  • gakiko 19. avg 2021 21:40
   dober, neproblematičen
  • Sannnja5 22. jan 2021 11:52
   schauma šampon
  Forum
  Zadnje objave
  Najbolj brano
  Trenutno dogaja
  Izpostavljamo
  Zakaj je moral moj oče umreti na tako strahoten način?