Prijava
Registracija Pozabljeno geslo

Rosacea, ta spregledana, a ozdravljiva nadloga
Sponzoriran članek

2. mar 2018 10:46
0

Derma center Maribor ~ specialisti za lepoto kože​

V dermatološki ambulantah imamo vsakodnevno opravka s pacienti, ki imajo bolezen v določeni fazi, oziroma jo opazimo tudi pri tistih, ki ne pridejo k nam zaradi nje. Prepoznamo jo po rdečini na licih, nosu, bradi in čelu, po razširjenih kapilarah in izpuščaji na teh mestih. Njeno stanje lahko poslabšajo določene vrste pekoče hrane, rdeče vino, izrazit psihični stres ali sonce. Pojav bolezni lahko omilimo s pravilno nego kože, samodisciplino, kjer izločimo vse moteče dejavnike, ki slabšajo stanje kože, in z estetskimi dermatološkimi postopki, kot so terapije s PDL laserjem in tehnologijo ELOS.
 
 
Navali rdečice v lica ob stresu, povečani fizični aktivnosti, pitju vročih pijač, alkohola, po obisku bazenov in savn, pri hitri menjavi vroče-hladnega okolja ali v visoki vročini poleti niso nič neobičajnega tudi za osebe, ki teh težav nimajo. Pri rosaceji so ti navali intenzivnejši in trajajo dalj časa. Njihova pogostost se z napredovanjem bolezni veča, nekega dne pa koža postane trajno rdeča na licih, spodnjem delu čela, bradi in nosu. Opazne so drobne žilice na teh mestih, občasen pojav drobnih rdečih bunkic pri nezdravljeni bolezni pa postane trajen. Napredovana in nezdravljena bolezen povzroči nastanek rinofime, povečanega nosu, ki nastane zaradi pomnožitve veziva v žlezah lojnicah. 
 

PREBERITE TUDI: Intervju dr. Sandi Luft: s fotopomlajevanjem nad kožne nepravilnosti

 

Poslabšanje stanja zaradi hrane?

Rosaceja se lahko pojavi v vseh starostnih skupinah, pogosteje pa pri svetlopoltih, svetlolasih osebah, ni pa to redka bolezen tudi pri vseh ostalih tipih kože. Kot omenjeno že prej, lahko določena hrana sproži naval rdečine v obraz, kar si bolnik dobro zapomni in se ponavadi izogne tem dražečim dejavnikom. Med njimi so: vroče pijače, določene začimbe, alkoholne pijače, še posebej rdeče vino. Za slednjega je splošno znano, da razširi žile, kar je pri tej kronični vnetni bolezni obraza zadosten razlog, da rdečina postane še izrazitejša. Sončni žarki širijo žile na obrazu, kar poslabša rosacejo. Zelo pomembna je vsakodnevna uporaba krem, ki imajo širokospektralni filter za zaščito pred soncem in izogibanje pregrevanju kože na soncu v poletnem času, pozimi pa izpostavljanja mrazu. 
 

Različne oblike zdravljenja

Rosaceja je bolezen mastne kože, katere vzrok ni pojasnjen. Na koži se dogaja kronično vnetje, ki z leti poškoduje kožo do te mere, da je konstantno pordela, prekrita z žilicami in zaradi tega zelo reagira na stresorje v okolju ali v telesu, ki povečajo pretok krvi v koži. Rosaceja je pogosta kožna bolezen, ki zahteva glede na fazo bolezni določen pristop k zdravljenju. Temu sledi faza vzdrževanja bolezni s spremembo življenjskega sloga, občasno uporabo zdravilnih krem in zdravil ter občasno izvedbo pobleditve kože obraza z barvilnim laserjem ali ELOS tehnologijo. Bolezen se lahko s vztrajno in pravilno terapijo v veliki večini primerov umiri in postane nemoteča. 
 
 

Pomoč s kozmetiko in zdravili

Bolezen ni ozdravljiva, mogoče pa jo je omejiti do te mere, da ni preveč moteča in opazna. Pobleditev rdečine ali izpuščaje je mogoče umiriti z redno uporabo kozmetičnih krem, ki so namenjene za blaženje rosaceje. V hujših primerih se bolezen zdravi z jemanjem tablet doksiciklin ali kapsul z vitaminom A. Zdravilne kreme, ki imajo azelainsko kislino in metronidazol pomagajo pomiriti vnetje. Novejše kreme delujejo na zaviranje razmnoževanja kožnih parazitov ali pa začasno krčijo žilice. Od pomladi do jeseni je zelo pomembno, da ima dnevna krema faktor 30 SPF ali več, saj lahko sončna svetloba zelo poslabša bolezen. Brez pokrival, ki preprečijo dostop toplote, tudi ne gre.
 

Učinkovito zdravljenje s PDL laserjem

Rdečine, ki ostane, razširjenih žilic in rinofime ni mogoče odstraniti z nobeno kremo ali zdravilom. Tukaj pomaga bolezen umiriti uporaba ELOS tehnologije in PDL laser. Rinofimo je mogoče zgladiti brez operacije z uporabo ablativnega laserja. PDL laser (ang. Pulsed Dye Laser, prevedeno v slovenščino barvilni laser) se uporablja za zdravljenje rosaceje že od zgodnjih devetdesetih let. Svetloba valovne dolžine 595 nm se selektivno absorbira v rdečem krvnem barvilu - hemoglobinu, ki se nahaja v številnih drobnih žilicah, povzroči njihovo nadzorovano pregrevanje in razpad. S spreminjanjem trajanja pulza svetlobe barvilni laser deluje na žile v različnih globinah.
 

Pred in po zdravljenju rosacea s kremami in žilnim laserjem
 
Toplotno spremenjene žilice se nato izločijo s pomočjo telesu lastnih mehanizmov. Med postopkom pacienti občutijo rahlo zbadanje, ki ga dodatno zmanjša delovanje same naprave s pomočjo pulza hladilnega plina pred laserskim pulzom in takoj po njem. Po posegu je koža blago pordela, kar hitro izgine. Takoj lahko uporabite tonirano ali svojo kremo. Navali rdečice se po posegu umirijo ali celo prekinejo. Vedno sta potrebni vsaj dve terapiji v razmiku nekaj tednov, vzdrževanje stanja pa nato po potrebi enkrat na leto. Po postopku je večinoma krajši čas vidna povečana rdečina, ki pa hitro izgine.
 
 

Novost pri zdravljenju - tehnologija ELOS 

Tehnologija ELOS je relativno novejša možnost zdravljenje rosaceje. Gre za kombinacijo delovanja nastavkov z intenzivno pulzirajočo svetlobo, valovne dolžine 480-900 nm, in radiofrekvenčenega toka, ki nekoliko manj selektivno delujeta na krvne žile. Prednost postopka je v delovanju svetlobe na žile v različnih globinah kože, sočasno pa pobledi še rjave lise in deluje na pomlajevanje kožo. Takoj po postopku je prisotna blaga rdečina na koži, ki hitro pobledi, izjemno redko se pojavi oteklina pod očmi. Rjave lise začasno potemnijo in se v nekaj dneh neopazno odluščijo. Koža postane enakomerno obarvana in sijoča.
 
Najbolj učinkovito zdravljenje rosaceje je kombinacija prilagoditve življenjskega sloga, ki upošteva izogibanje dejavnikov poslabšanja bolezni, uporaba krem, ki delujejo pomirjevalno proti vnetju kože, dnevnih krem z zaščitnim faktorjem in uporabo pokrival ter občasno izvedbe terapije z barvilnim laserjem in ELOS tehnologijo.
 
Več o zdravljenju rosacee si preberite TUKAJ.
 

Kontakt

Derma center Maribor

Klasična in estetska dermatologija 
Poliklinika Spera
Aškerčeva ul. 7
2000 Maribor
 
M:  +386 (0)51 420 165
info@derma-mb.si

Derma center Rogaška  

Zdravljenje kože in estetska dermatologija
Zdraviliški trg 23
3250 Rogaška Slatina
 
T:  (0)590 2 58 90
info@derma-rogaska.si
 
 

 

0

Galerija

  Preberi še


  Razvrsti po:
  Kozmetometer
  Zadnje ocene
  Zadnji izdelki
  • Tanja 19. mar 2023 20:52
   RES slabo, meni izsušuje kožo
  • Tanja 21. feb 2023 18:20
   Izvrsten, najboljši
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:25
   Svaljka se
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:05
   Ne preprečuje vonjav
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 11:57
   Ne neguje
  Forum
  Zadnje objave
  Najbolj brano
  Trenutno dogaja
  Izpostavljamo
  Ali vas zastrupljajo vaši tamponi? Ugotovitve študije so pokazale 16 kovin v široko dostopnih blagovnih znamkah tamponov.