Prijava
Registracija Pozabljeno geslo

Intervju dr. Sandi Luft: s fotopomlajevanjem nad kožne nepravilnosti

14. nov 2017 13:03
0

 

 
Že od nekdaj so si ljudje želeli ostati večno mladi. V ta namen so uporabljali najrazličnejše zvarke in metode; od zelišč do čudežnih vodic, katerih uživanje naj bi jim zagotovilo večno mladost in nesmrtnost. Skratka, ne glede na prepričanje mnogih je dandanašnja obsedenost z (večno) lepim in mladostnim videzom stara toliko kot je staro človeštvo.
 
Razlika je le v tem, da se danes o tem več govori; da je zaradi medijev večji pritisk glede tovrstnih pričakovanj (skorajda se zdi, kot da se je postarati in se malo porediti greh) in pa predvsem da imamo dandanes zahvaljujoč sodobni tehnologiji na voljo nešteto metod, ki dejansko delujejo.
 

O tem, natančneje o fotopomlajevanju, sem se pogovarjala z enim največjih strokovnjakov za ohranjanje mladostnega in zdravega videza kože, Sandijem Luftom, dr. med., spec. dermatologije, Derma center Rogaška in Maribor.

 
 

Dr. Luft, kaj pravzaprav sploh pomeni 'fotopomlajevanje'?

Fotopomlajevanje je estetska terapija s širokim naborom pozitivnih učinkov. Z njo odpravljamo znake fotostaranja, kot so naprimer sončne in starostne lise, rdečico ali žilice na obrazu ter zdravimo kožne bolezni – rosacejo, akne in Poikilodermo Civatte. Terapija tudi na splošno vpliva na izboljšanje površine kože in kar je zelo pomembno, ne zahteva okrevanja, saj je prijazna do kože in pacienta.
 

PREBERITE TUDI: Kako sem se po 13 letih znebila trdovratne melazme

 

Pri katerih težavah s kožo svetujete fotopomlajevanje?

Fotopomlajevanje je terapija, ki jo v estetski dermatologiji uporabljamo za odpravljanje težav s kožo na obrazu, vratu, prsnem košu in v nekaterih primerih tudi drugje po telesu. Učinkovita je pri posvetlitvi in odstranjevanju sončnih ter starostnih lis, zmanjšanju rdečice ter razširjenjih kapilar in pri zmanjšanju pogostosti navalov rdečice. Dobro deluje na izboljšanje površine kože, saj spodbuja nastanek novega kolagena in zmanjšuje velikost por, kar je posledica začasnega delovanja na zmanjšanje mastenja kože. Velika prednost fotopomlajevanja je, da za doseganje učinkov ne potrebujemo okrevanja. 
 

S kakšno tehnologijo izvajamo fotopomlajevanje?

Postopek fototerapije izvajamo z napravami IPL (ang. Intense Pulsed Light). To niso laserji, saj imajo IPL-i zvezni spekter valovnih dolžin (npr. od 480–000 nm), merjen v nanometrih (nm), laserji pa samo eno valovno dolžino svetlobe (npr. 595 nm; primer: t. i. barvilni laser, ang. Pulsed Dye Laser). Ko IPL naprava prek nastavka deluje s kombinacijo dveh tehnologij (svetlobe in radiofrekvenčne energije), takšno terapijo poimenujemo fotopomlajevanje s pomočjo tehnologije ELOS. Ta ima prednost pred terapijo le z IPL, saj zaradi vzajemnega delovanja obeh vrst energije dosežemo večji učinek na pomlajevanje kože.
 

Postopek fotopomlajevanja
 

Kako lahko s fotopomlajevanjem izboljšamo videz kože ter pobledimo razširjene kapilare, pigmentne madeže zaradi izpostavljanja soncu in neenakomerno barvo kože oziroma zdravimo rosacejo?

Naprava za fotopomlajevanje ima nastavek, ki oddaja pulze intenzivne bele svetlobe zveznega spektra valovnih dolžin. Svetloba se absorbira v kožnem pigmentu (v rjavih lisah, sončnih in starostnih lisah) in v krvnem barvilu hemoglobinu (v drobnih rdečih žilicah), kar povzroči poškodbo sten kapilar in razpad kožnega pigmenta v lisah. Celice imunskega sistema prepoznajo okvarjene celice v lisah in kapilarah ter jih postopoma razgradijo, tako, da izginejo.
 

Ali je fotopomljevaje boleče in kako dolgo traja posamezna terapija?

Terapija ni zelo boleča, prej neprijetna, saj boste občutili rahlo zbadanje. Prva terapija je najbolj neprijetna. Ko bo koža svetlejša, bodo ponovitve manj neprijetne. Pri terapiji bodo vidni bliski svetlobe, še posebej pri posegu v okolici oči. Ti niso škodljivi, saj to ni laserska svetloba. Poseg fotopomlajevanja ponavadi traja od 10 do 20 minut, na kar vpliva obseg in površina težav, ki jih odpravljamo.
 

PREBERITE TUDI: Kriolipoliza, sodobna metoda za neinvazivno zmanjšanje maščobnih oblog na telesu

 

Kolikrat je treba ponoviti postopke fotopomlajevanja?

Večinoma je treba narediti od 3 do 5 terapij v razmiku enega do treh tednov. Bolj kot je koža rdeča ali porjavela, več ponovitev postopka potrebuje pacient. Po vsakem posegu boste opazili izboljšanje stanja – zmanjšanje števila lis, obsega rdečine in kapilar ter pojav svetlejše, bolj sijoče in gladke kože.
 

Fotopomlajevanje: pred in po
 

Kako in kje se izvaja?

Fotopomlajevanje se izvaja v prostorih, ki so namenjeni za terapijo z laserji in drugimi viri svetlobnega sevanja. Medicinska sestra vam bo najprej odstranilo kremo in ličila. Nato vam bo nadela zaščitna očala in nanesla hladilni gel po površini, kjer bo potekal poseg. Dermatolog nato začne s terapijo, pri čemer bo s hlajenim nastavkom naprave večkrat potoval po istem področju, kjer poteka poseg, saj se učinek z več prehodi povečuje. Pri sprožitvi pulza svetlobe boste poleg bliska svetlobe občutili rahlo zbadanje. Na koncu posega vam bo medicinska sestra odstranila zaščitna očala in hladilni gel, po potrebi kožo ohladila z obkladkom in jo namazala s kremo z zaščitnim faktorjem. V primeru pojava blažje otekline vam bo kožo nekaj minut hladila z ledenim gelom.
 

Kako izgleda koža takoj po postopku in kako dolgo traja, da izginejo spremembe na koži?

Po prvem posegu lahko pričakujte nekaj rožnate obarvanosti kože na področju kapilar, potemnitev temnih lis in redkokdaj blago oteklino na licih. Takoj po posegu je mogoče kožo prekriti z obarvano kremo ali tekočim pudrom. Drobne kapilare bodo dva do pet dni rahlo pordele. Sončne pege in starostne lise bodo postale temnejše v 3 do 7 dneh. Redko je koža na teh mestih hrapava. Po prvi terapiji je videti največ potemnitev lis. Vsi ti pojavi izginejo v nekaj urah do največ v enem tednu. Koža postane po posegu bolj gladka in pridobi enakomeren ten. Rdečica, navali rdečice, sončne lise in drobne gube postopoma, z vsako terapijo, vedno bolj bledijo. Pri vsaki naslednji jih je manj in koža je vedno bolj svetla.
 

Fotopomlajevanje: pred in po
 

Koliko stane poseg fotopomlajevanja in kdo ga lahko izvaja?

Cena je pri nas v primerjavi s tujino precej ugodna. Ena terapija fotopomlajevanja na obrazu predstavlja približno 35 % cene 1 ml polnila iz hialuronske kisline, kar je ponavadi v tujini v razmerju 1:1. Razlog za slednje je nelojalna konkurenca pri ponudnikih izven zdravniških ordinacij, ki imajo naprave z manj izhodne moči od tistih pri zdravnikih.
 
Naprava IPL ali ELOS lahko v rokah neizkušenega izvajalca terapije povzroči resne opekline, ki jih je potrebno zdraviti. Do zapletov, poslabšanja stanja ali pojava novih lis lahko pride tudi, če postopek izvajamo na koži, ki je porjavela od sonca, če obravnavamo posebno vrsto prekomerne hiperpigmentacije, melazmo, ali ko pacient jemlje določena zdravila. Vse to lahko preprečimo, če poseg zaupamo strokovno usposobljenemu izvajalcu – zdravniku specialistu dermatologu, ki je za vse to usposobljen.
 
 

PREBERITE TUDI: Celulit: miti in resnice o nastanku ter kaj ga zares odpravi

 

Kako dolgo traja učinek fotopomlajevanja?

Učinek je v prvi vrsti odvisen od obsega izpostavljenosti kože soncu po posegu. Če ne uporabljate kreme z zaščitnim faktorjem in pokrival, se bodo rdečica, žilice in rjave lise hitro povrnile. Če pa redno in odgovorno skrbite za zaščito pred soncem, bo koža dobro izgledala tudi samo z eno ponovitvijo terapije vsako leto. Če želite povečati vsebnost kolagena v koži, zgladiti drobne linije in gube, priporočamo nekoliko pogostejše ponovitve fototerapij – vsaj dvakrat letno, torej nekje na 6 mesecev. Enako velja za zdravljenje žilic in rdečice.
 

Fotopomlajevanje pri dr. Sandiju Luftu:

 

Fotopomlajevanje: pred in po
 
 
 

Kako lahko fotopomlajevanje poveča vsebnost kolagena v koži?

Svetloba IPL prodre skozi vrhnjico in previdno segreje celice v globokem delu kože, kjer spodbudi nastanek novega kolagena, ki zgladi površino kože in drobne gube.
 

Bo koža po fotopomlajevanju bolj občutljiva na sonce?

Koža po posegu ne bo bolj občutljiva na sonce. Je pa porjavelost kontraindikacija za izvajanje terapije. Ta se lahko izvede na neporjaveli koži, kar je pri nas najpogosteje med oktobrom in junijem. Poleti namreč skoraj vsak nekoliko porjavi in učinek fotopomlajevanja ne bo dolgotrajen, če je nekdo močno porjavel. Vsakodnevna uporaba dnevne krem z zaščitnim faktorjem in nošnja pokrivala bo po postopku pozitivno vplivala na zmanjšanje rdečine, rjavih lis, gub in kožnega raka.
 

Kako naj se kandidati pripravijo na fotopomlajevanje?

Pri dermatologu boste pred posegom dobili vse potrebne informacije za pripravo kože na fotopomlajevanje in za njeno nego po posegu. Osnovna priporočila pa so:
 • Koža ne sme biti porjavela od sonca ali samoporjavitvenih krem. V večini primerov za začetek terapije zadostuje vsaj mesec dni od zadnje porjavitve kože.
 • Zdravniku naštejte vsa zdravila, ki jih jemljete. Nekatera so lahko fotosenzibilna in zato prehodno povečajo občutljivost kože na UV žarke. Same naprave za fotopomlajevanje jih sicer ne oddajajo UV žarkov, ampak vidno svetlobo.
 • Kožo vsakodnevno zaščitite pred soncem z uporabo krem z zaščitnim faktorjem 30 ali 50 + (v času visokega poletju).
 • Postopek ni primere za nosečnice in osebe s fotosenzitivno epilepsijo.


Fotopomlajevanje: pred in po

 

Kontakt

Derma center Maribor

Klasična in estetska dermatologija 
Poliklinika Spera
Aškerčeva ul. 7
2000 Maribor
 
M:  +386 (0)51 420 165
info@derma-mb.si

Derma center Rogaška  

Zdravljenje kože in estetska dermatologija
Zdraviliški trg 23
3250 Rogaška Slatina
 
T:  (0)590 2 58 90
info@derma-rogaska.si
 
 

 

0

Galerija

  Preberi še


  Razvrsti po:
  Kozmetometer
  Zadnje ocene
  Zadnji izdelki
  • Tanja 19. mar 2023 20:52
   RES slabo, meni izsušuje kožo
  • Tanja 21. feb 2023 18:20
   Izvrsten, najboljši
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:25
   Svaljka se
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:05
   Ne preprečuje vonjav
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 11:57
   Ne neguje
  Forum
  Zadnje objave
  Najbolj brano
  Trenutno dogaja
  Izpostavljamo
  Večina nas pozna koga, ki je prepričan, da je strokovnjak za vse, ne glede na svoje dejansko znanje.