Prijava
Registracija Pozabljeno geslo

Celulit: miti in resnice o nastanku ter kaj ga zares odpravi

19. jun 2017 18:27
0

 
O celulitu, tej nadležni, neestetski nadlogi, kroži veliko mitov in neresnic; od tega, kako in zakaj sploh nastane, do tega, kaj ga v resnici odpravi ali vsaj opazno zmanjša. Zato smo o vsem tem povprašali strokovnjaka, dermatologa dr. Sandija Lufta.
 

Koliko ljudi pri nas, verjetno predvsem žensk, ima težave s celulitom in kdaj to ni več estetski, temveč že zdravstveni problem? 

Uradnih podatkov ni, saj celulit ni bolezen, ampak stanje, ki ne vpliva na zdravje žensk. Slednjega zdravniki zato ne beležimo in zato tudi ni zanesljivih statističnih podatkov. Celulit vpliva predvsem na samopodobo in kakovost življenja, na splošno telesno zdravje pa nima vpliva. Ga je pa zanesljivo zelo veliko, saj vsakdo pozna vsaj nekaj žensk, ki javno govorijo o tem problemu, velika večina pa o tem molči. Nekatere ženske ga nimajo, vendar so v manjšini.
 

PREBERITE TUDI: kako sem se po 13 letih znebila melazme

 

Ali lahko hujšanje pomaga pri odpravi in odstranjevanju celulita?

Celulit ni neposredno povezan z debelostjo, saj ga imajo pogosto tudi suhe ženske, debele pa ga včasih nimajo. Pojav se namreč dogaja v maščobnem tkivu podkožja in ne v telesnem maščevju ter je v največji meri odvisen od genetike. Ženske imajo drugačno zgradbo podkožja kot moški in nekatere ženske, ki nikoli nimajo celulita.

Podkožno maščobno tkivo si najlažje predstavljamo kot satovje. Maščobne celice se nahajajo v skupkih v svetlini satovja, obdaja jih plast vezivnega tkiva, med katerim potekajo tudi žile, ki tvorijo steno satovja. Pri večini žensk so maščobne celice in obdajajoče vezivno tkivo v obliki satovja orientirani pravokotno proti površini kože, pri moških in ženskah brez celulita pa so položene poševno. V mladosti se med maščobnimi celicami in spodnjim delom kože nahaja debelejša plast veziva, ki preprečuje izbočenje maščobnih celic iz 'satovja' proti površini kože. Ravno slednje povzroči tipični videz celulita na površini kože, kar se izrazito zgodi pri ženskah, ki imajo satovje orientirano pravokotno proti površini kože.
 

Žensko (levo) in moško (desno) podkožje
 
S staranjem se plast veziva nad maščobnimi celicami stanjša, kar povzroči nastanek celulita. Ženske s povečano telesno težo imajo večje maščobne celice, ki dodatno pripomorejo k bolj vidnemu celulitu, kar je posledica pritiskanja proti površini kože in na steno vezivnega tkiva, kar okvari mikro-cirkulacijo maščobnega tkiva podkožja. Hujšanje in vzdrževanje telesne teže zmanjša njegov obseg, ne more pa ga popolnoma odpraviti. 
 

Kakšen vpliv ima na nastanek celulita in obliko telesa vrsta hrane, ki jo uživamo?

Na nastanek celulita ima velik vpliv genetika, nepravilna prehrana ga še poslabša. Vse, kar vpliva na povečanje maščobnih celic, vpliva tudi na bolj izražen celulit. To je hrana z visokim glikemičnim indeksom, ki ga imajo enostavni sladkorji v slaščicah, alkoholnih pijačah, sadju, bela moka in pekovski izdelki ipd. ter druga visoko kalorična hrana, kot so nezdrava (večkrat nasičena) olja in maščobe.
 

PREBERITE TUDI: Spoznajte glikemični indeks živil

 

Kako določiti kako 'hud' je že naš celulit, oz. katere stopnje je?

Obstaja lestvica štirih stopenj celulita po Nurnberg-Mullerju, s pomočjo katere lahko določimo stopnjo:
 
 • Stopnja 0: celulita ni pri stiskanju kožne gube, v stoječem in ležečem položaju.
 • Stopnja I: celulit je viden pri stiskanju kožne gube.
 • Stopnja II: celulit je viden pri stiskanju kožne gube in v stoječem položaju.
 • Stopnja III: celulit je viden pri stiskanju kožne gube, stoječem in ležečem položaju. 
   

Zakaj se vidnost celulita z leti povečuje?

Za povečanje vidnosti celulita z leti obstajata dva razloga: prvi je oslabitev plasti vezivnega tkiva v podkožju, ki preprečuje izbočenje maščobnih celic proti površini kože. Pogosto pa pride zaradi sedečega načina življenja in nepravilne prehrane do povečanje maščobnega tkiva na račun mišičevja, kar poveča obseg celulita, kar je drugi razlog. Povečane maščobne celice pritiskajo na žile v 'steni satovja', slednje povzroči zastoj cirkulacije krvi in limfe kar nato povzroči spremembe v vezivnem tkivu, ki se zadebeli in vodi v nastanek ti. fibroziranega celulita, ki je zelo odporen na vse neinvazivne terapije.
 

PREBERITE TUDI: Dermatologi izdali skrivnosti, zakaj se nekatere zvezdnice ne starajo

 

Kako si lahko pomagamo sami, da bo celulita čim manj?

Pomembno je vzdrževanje telesne teže, predvsem razmerja med mišično maso in maščobo, ki ga vzdržujemo z redno telesno aktivnostjo in s hrano z nizkim glikemičnim indeksom. Poleg tehtanja je pomembno občasno narediti tudi analizo med maščevjem in mišičevjem v telesu ter v primeru začetnega odstopanja ponovno izgraditi mišice. To je edino, kar lahko naredimo sami, ampak je zelo pomembno.
 

Kaj pa strokovni postopki in tretmaji – kaj je zares učinkovito?

Od strokovnih tretmajev pomaga večkratna limfna drenaža nog in trupa, ki vpliva na mikrocirkulacijo maščobnega tkiva podkožja, ki je ne moremo več delati sami. Estetska medicina pozna naprave, ki lahko v rokah izkušenih zdravnikov pomagajo k zmanjšanju vidnosti celulita. Postopke opravljamo z napravami, ki v sebi združujejo hkratno delovanje več pristopov. S pomočjo naprave, ki deluje po principu sočasnega delovanja vakuma, LED svetlobe, radiofrekvenčne energije in mehanske masaže, dosežemo pozitivne učinke na metabolizem ter mikrocirkulacijo maščobnih celic podkožja, zmanjšanje njihovega volumna in izboljšanje tonusa kože. Učinek treh terapij na zmanjšanje stopnje celulita traja 6 mesecev, nato je treba postopek ponoviti. Trajnega zmanjšanja celulita na neinvazivni način ni mogoče doseči.
 

 

Kateri tretma priporočate, s katerim imate najboljše izkušnje oz. rezultate?

Maščobno tkivo je dokaj občutljiv organ, saj lahko celice propadejo, če jih učinkovito segrejemo na določeno temperaturo ali zamrznemo. Eden od učinkovitih sistemov, ki ima dovolj veliko izhodno moč, je sistem VelaShape III, ki je prvi in vodilni sistem na svetu in ki omogoča neinvazivno medicinsko oblikovanje telesa ter zmanjševanje celulita na bokih, nogah, in zadnjici ter ima odobritev ameriške agencije FDA za zmanjševanje obsega na trebuhu. Metoda deluje s pomočjo tehnologije ELOS in združuje hkratno uporabo bipolarne radiofrekvence, LED svetlobe, vakuuma in mehanske masaže. Preizkušena tehnologija se lahko pohvali z več kot 10-letnimo tradicijo in s številnimi raziskavami, ki potrjujejo njeno učinkovitost pri oblikovanju telesa, zmanjševanju obsega trebuha in stegen.
 
 
Zaradi hkratnega delovanja različnih tehnologij je VelaShape III izredno učinkovita naprava, saj LED svetloba deluje na novotvorbo kolagena v plasti nad maščobnimi celicami, bipolarna radiofrekvenca tkivo segreva do globine 15 mm, kar deluje na zmanjšanja števila maščobnih celic, vakuum zagotavlja natančno dovajanje energije in tudi novotvorbo kolagena, masaža pa deluje na izboljšanje obtoka krvi in limfe. VelaShape III je bila razvita z namenom večjega delovanja na lokalne maščobne obloge, česar predhodne VelaShape naprave niso omogočale, saj so delovale izključno na izboljšanje tonusa kože in zmanjšanje stopnje celulita. Nova serija omogoča redukcijo vsaj 2 cm v manj kot treh tretmajih. Trajno segrevanje omogoča optimalne, ponovljive rezultate. 
 

VelaShape III
 

Lahko natančneje razložite, kako ta sistem deluje?

Kombinacija infrardeče svetlobe in vakuumske radiofrekvenčne tehnologije omogočata nadzorovano segrevanje maščobnih celic in vezivnega tkiva, ki jih obdaja. Učinkovito segrevanje maščobnih celic dosežemo z višjo izhodno močjo radiofrekvence. Optimalna konstrukcija elektrod in hkratna uporaba vakuuma omogoča globlje in hitrejše segrevanje podkožja. Po drugi strani to prinaša tudi pospeši limfni obtok in celični metabolizem ter krčenje obstoječih kolagenih vlaken in njihovo novotvorbo. Dodaten učinek je delovanje na del maščobnih celic podkožja, ki se v nekaj tednih postopno razgradijo. S samo eno terapijo lahko izgubite več kot 2 cm na trebuhu in več kot 1,5 cm na stegnih. 
 
S postopkom VelaShape III izboljšamo strukturo kože in njen tonus, zmanjšamo obseg in stopnjo celulita ter zmanjšamo število maščobnih celic v podkožju.
 
Terapijo z VelaShape III priporočamo ženskam in moškim, ki imajo indeks telesne teže od 20 do 30 (BMI = indeks telesne teže) ter vsem, ki imajo aktivni način življenja in uživajo hrano, ki ni energijsko gosta. Naprava ima certifikat ameriške agencije FDA za zmanjševanje obsega maščobnih oblogna trebuhu.
 
 
Metoda preoblikovanja telesa z VelaShape III je inovativna v svoji sodobnosti, neinvazivnosti in učinkovitosti, saj zaradi sinergije med optično in električno energijo zmanjšuje obseg na problematičnih delih telesa, izboljšuje tonus kože in zmanjšuje vidnost celulita. Terapija je tako napredna, da je ena terapija z VelaShape III enakovredna trem terapijam s predhodnico, VelaShape II. Sistem odlikuje odobritev ameriške agencije FDA, ki je napravi podelila certifikat za zmanjševanje obsega na trebuhu. Z združitvijo energij in globoke masaže tkiva telo spreminja obliko, koža pa postaja mehkejša ter bolj gladka. S terapijami izboljšamo strukturo kože, zmanjšamo obseg na obdelovanem delu telesa, zaradi izboljšane prekrvavite pa terapija spodbuja tudi lokalni metabolizem.
 
 

Kako pa je z jakostjo tovrstnih naprav – je pomembna, ima kakšen vpliv?

Za učinkovito delovanje naprav na kožo in podkožju telesa mora naprava imeti jakost nad 100 W, Velashape III pa ima jakost kar do 150 W. V nasprotnem primeru ne bo nobenega dolgoročnega učinka na tonus kože in maščobno tkivo. Vse naprave, ki imajo manjšo izhodno energijo, imajo začetni učinek, ki je viden takoj po postopku le zaradi limfne drenaže, če se postopki izvajajo z masiranjem za nastavkom. Ta VEDNO izgine po nekaj tednih v nasprotju z Velashape III, kjer je videti začetne učinke:
 
1. masaža učinek: limfna drenaža,
2. vakuum učinek: limfna drenaža,
3. radiofrekvenca učinek: takojšnja obnovitev tonusa kože.
 
ter dolgoročne učinke:
 
4. delovanje vakuuma: novotvorba kolagena,
5. radiofrekvenčna energija: novotvorba kolagena, propad maščobnih celic,
6. LED svetloba: novotvorba kolagena)po nekaj tednih zaradi zmanjšanja volumna maščobnih celic in novotvorbe kolagenih vlaken.
 
Ker je celulit genetski problem in posledica načina življenja, ni mogoča trajna rešitev z nobeno napravo. Velashape III je ena redkih naprav, ki izboljša stopnjo celulita za več mesecev, popravi tonus kože in / ali (odvisno od načina izvedbe) zmanjša obseg podkožnega maščobnega tkiva.
 

PREBERITE TUDI: Kriolipoliza, sodobna metoda za neinvazivno zmanjšanje maščobnih oblog na telesu

 

Če ste torej med tistimi, ki se ne morejo in ne želijo sprijazniti s to nadlogo in neželenimi maščobnimi oblogami, se obrnite na strokovnjake, ki vam bodo pomagali, da se boste na plažo odpravili ponosno in samozavestno; oblačila pa vam bodo spet pristajala kot ulita.

 

Kontakt

Derma center Maribor

Klasična in estetska dermatologija 
Poliklinika Spera
Aškerčeva ul. 7
2000 Maribor
 
M:  +386 (0)51 420 165
info@derma-mb.si

Derma center Rogaška  

Zdravljenje kože in estetska dermatologija
Zdraviliški trg 23
3250 Rogaška Slatina
 
T:  (0)590 2 58 90
info@derma-rogaska.si
 
 

 

0

Galerija

  Preberi še


  Razvrsti po:
  Kozmetometer
  Zadnje ocene
  Zadnji izdelki
  • Tanja 19. mar 2023 20:52
   RES slabo, meni izsušuje kožo
  • Tanja 21. feb 2023 18:20
   Izvrsten, najboljši
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:25
   Svaljka se
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:05
   Ne preprečuje vonjav
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 11:57
   Ne neguje
  Forum
  Zadnje objave
  Najbolj brano
  Trenutno dogaja
  Izpostavljamo
  Ali vas zastrupljajo vaši tamponi? Ugotovitve študije so pokazale 16 kovin v široko dostopnih blagovnih znamkah tamponov.