Prijava
Registracija Pozabljeno geslo

Resnica o kozmetiki

Pravila, ki jih morate poznati pri nakupovanju kozmetike

25. nov 2009 13:23 Tanja Matko
133

kozmetika

Povprečna ženska vsak dan uporabi 12 različnih čistilnih, negovalnih in dekorativnih proizvodov. Vsak od teh proizvodov vsebuje v povprečju 20 sestavin, kar pomeni, da vsak dan na svojo kožo in lase nanesemo približno 240 različnih sestavin. Lahko torej le upamo na znanje in spretnost kozmetičnih kemikov, da bodo sestavili izdelke tako, da ne bomo dobile kakšne alergije ali druge reakcije kože.

Zelo malo je žensk, ki ne bi z veseljem kupovale in uporabljale kozmetike - ampak kako pri poplavi vseh izdelkov, ki nam jih danes ponujajo in svetujejo, vedeti, kateri je res pravi? Res je: zelo težko. Zato v nadaljevanju sledi nekaj osnovnih pravil, ki vam bodo olajšala nakupovanje in tudi privarčevala denar, predvsem pa omogočila boljšo in kakovostnejšo nego kože – in mislim, da bi jih morala poznati vsaka ženska.

Ne verjemite, da so dragi izdelki boljši in cenejši slabši

Prav gotovo vsaka izmed nas pozna kakšno žensko, ki uporablja le najdražjo kozmetiko, pa ima vseeno slabo kožo. In nasprotno: mnogo jih je vse življenje uporabljalo le 'modro Niveo', pa imajo lepo kožo. In gotovo je večina od nas že kupila drag izdelek, ki ni izpolnil pričakovanj in cenejšega, ki jih je presegel. Skratka, cena ni nobeno merilo za kakovost. Vsekakor bi morala biti, a žal ni tako.

Poleg tega smo po neštetokratnem preverjanju sestavin ugotovili, da ravno nekaj najdražjih kozmetičnih podjetij v svojih izdelkih ne uporablja sestavin, ki so nujno potrebne za zdravje kože: antioksidantov, anti-iritantov, ceramidov, glicerina, silikonov, alfa in beta hidroksi kislin ter zanesljivih UV filtrov. Ali pa jih vsebujejo v tako majhnih količinah, da nimajo več nobenega pozitivnega vpliva na našo kožo – pogosto so namreč navedeni celo za konzervansi …

In še to: kadar vas bodo prodajalke skušale prepričati, da ima izdelek posebej dobre sestavine – obstaja nekaj proizvajalcev sestavin, od katerih nabavlja večina kozmetičnih podjetij, kar pomeni, da je vitamin C v kremi za 10 eur enak tistemu v kremi za 100 eur ali več.


Ne verjemite v čudežne sestavine

Nekatera kozmetična podjetja se zelo rada sklicujejo na odkritje raznih čudežnih eksotičnih rastlin, ki bodo odpravile vse vaše težave s kožo – od gub do zamašenih por, pigmentnih madežev in še česa. Nič od tega ni res, kajti sestavine morajo biti preizkušene in če ima določena sestavina res tako izjemne učinke, so morali biti narejeni številni neodvisni testi, kar pomeni, da je ta sestavina na voljo tudi ostalim izdelovalcem. Če pa samo podjetje, ki uporablja to 'čudežno' sestavino, trdi, da je čudežna, potem se lahko zamislimo nad resničnostjo in objektivnostjo takšnih trditev. Sicer pa mislim, da jih je bolj malo, ki še ne bi imele izkušenj s 'čudežnimi' izdelki, ki pa niso prinesli ničesar, razen prazne denarnice.


Ne verjemite, da morate uporabljati vse izdelke od istega proizvajalca za dosego optimalnega rezultata

Gre le za zavajanje strank, da bi kupile vse izdelke od istega proizvajalca. Morda ima en proizvajalec zelo dobre kreme, a slaba čistila in tonike, spet drug proizvajalec pa ima morda nežna čistila, a povsem neuporabne kreme. Vedno izberite najboljše čistilno sredstvo, najboljši tonik in najboljšo kremo – ne glede na proizvajalca. Koža vam bo hvaležna, kajti proizvodi se med seboj ne morejo 'dopolnjevati', kot nas pogosto skušajo prepričati, temveč ima vsak svoje 'delo', ki ga naj kar najbolje opravi.


Ne verjemite, da je lepa koža neke znane osebe rezultat uporabe točno določene kozmetike

Kot prvo, ima lahko ta oseba že naravno lepo kožo, ne glede na izdelke, ki jih uporablja, in drugič: nobenega zagotovila ni, da bo ista kozmetika odgovarjala tudi vam – vsaka koža ima drugačne potrebe in probleme. Tretjič: sploh ni nujno res, da ta oseba uporablja kozmetiko, ki jo je omenila, kajti kozmetična podjetja zelo rada uporabljajo znane osebe za promocijo svojih izdelkov.

Zakaj? Zato, ker vedno znova deluje – po vsaki takšni promociji močno naraste prodaja teh proizvodov. Četrtič: pred snemanjem (kadar znano osebo najamejo za reklamiranje svojih proizvodov) imajo najprej približno tri ure dela profesionalni vizažisti in frizerji, nato naredijo stotine posnetkov in izberejo najboljših pet, nato pa še te računalniško obdelajo. Mislim, da bi moralo biti vsem jasno, da ima to bolj malo zveze z izdelki, ki naj bi se prodali.


Ne verjemite vsemu, kar vam o izdelkih trdijo prodajalke in kozmetičarke

Tam so zato, da prodajo svoje izdelke in lahko si mislite, da za noben izdelek ne bodo rekle, da je zanič (čeprav mnogi so in koži celo škodujejo). Poleg tega so le trgovke in nimajo izobrazbe, na podlagi katere bi se lahko spoznale na izdelke, ki jih prodajajo. Večinoma vedo le tisto, kar je navedeno na samih embalažah proizvodov in v katalogih – to pa je tudi vse. In dejstvo, da se neka kozmetika dobi le v kozmetičnih salonih ali lekarnah, ni nobeno zagotovilo ali merilo, da je bolj kakovostna.
 

Ne verjemite v izdelke proti gubam, za 'lifting' in podobno

Če bi bilo to možno, potem nobena ženska ne bi imela gub in plastični kirurgi bi bili brezposelni. Kreme lahko odpravijo le čisto površinske gubice, ki so nastale zaradi izsušenosti kože in še to le dokler kremo dejansko uporabljate – ko boste prenehale, bo stanje takšno kot prej. In 'raziskave', ki potrjujejo odpravo gub vedno prihajajo s strani podjetij, ki ta izdelek prodajajo, nikoli pa niso narejene raziskave neodvisnih inštitutov. Pa še v teh raziskavah kožo najprej očistijo z milom (ki zelo suši kožo in maši pore) ali celo alkoholom, nato na izbrani del nanesejo kremo. Jasno, da je koža s kremo boljša, vendar bila bi tudi po katerikoli drugi kremi ali navadnem jedilnem olju! Zakaj raje ne primerjajo svojega izdelka s konkurenčnim? Zato, ker potem ne bi bilo opaziti razlike.

Globoke gube, ki so predvsem rezultat vplivov iz okolja – UV sevanja, delovanja prostih radikalov in kajenja – pa lahko odpravijo le večji posegi na koži: kislinski pilingi v visokih koncentracijah, mikrodermoabrazija, laserji in kreme, ki se dobijo na recept in vsebujejo tretinoin (derivat vitamina A): Renova, Retin-A.

Naj vas ne zavede vsak nov proizvod, ki pride na tržišče (in v oglase)

Ne glede na obljube o čudežnem delovanju in čudežnih sestavinah se zelo poredko kaj dosti razlikuje od obstoječih.


Ne verjemite v kreme proti celulitu in za izgubo maščobe

Če bi bilo to res, bi sploh kakšna ženska bila debela in/ali celulitična? Seveda ne. In če bi res delovalo - kam bi šla 'stopljena' maščoba? V krvni obtok? Bi kapljala ven skozi kožo?


Ne verjemite, da mastna koža nujno potrebuje kreme

Kreme se uporablja za to, da se koži povrne, česar ji primanjkuje: vlago in lipide. Ker pa mastna koža že sama preveč izloča in se ji lahko že zaradi lastne proizvodnje maščob mašijo pore, ji z nanosom kreme stanje le poslabšamo in še dodatno obremenimo lojnice, ki se že tako težko čistijo, ker so preobremenjene že z lastno proizvodnjo. Seveda pa to ne pomeni, da je mastna koža lahko prikrajšana za dobrote, kot so antioksidanti, pomirjajoče in vlažilne sestavine ter seveda UV zaščita. Mastna koža lahko omenjeno dobi že z uporabo kakovostnega vlažilnega tonika z antioksidanti, UV zaščito pa ima vgrajenih že mnogo tekočih pudrov.


Ne verjemite, da so kreme za nego kože okoli oči res drugačne

Seveda vas bo kozmetična industrija v to še naprej prepričevala, ampak po mnogih preverjenih sestavinah krem za okoli oči in cel obraz smo prišli do ugotovitve, da se sestavine (skoraj) ne razlikujejo. Posebno kremo za okoli oči potrebujete le, če imate mastno kožo in uporabljate izdelke za mastno kožo, ker za okoli oči niso primerni, sicer pa ne, kajti vsaka krema za obraz je lahko tudi za okoli oči. Gre le za zaslužkarski namen kozmetične industrije, ki vam dejansko prodaja kreme za obraz v 15 ml embalažah in z napisom 'za okoli oči', mi pa plačamo za to količino kreme enako kot za 50 ml kreme za obraz.

In če vam bodo trdili, da so sestavine v kremi za nego kože okoli oči bolj kakovostne – le zakaj bi na preostalem obrazu uporabljali manj kakovostne izdelke? Kreme za obraz lahko uporabljate tudi okoli oči in nasprotno – kreme za okoli oči po celotnem obrazu (če se vam cenovno splača, seveda).


Nikoli ne kupujte kozmetičnih izdelkov glede na svojo starost

Zakaj ne? Ker je velika večina krem, namenjenih zreli koži le bolj mastnih. Pa je vsaka zrela koža tudi suha? Seveda ne, mnogo žensk v zrelih letih se bojuje tako z aknami kot tudi mastno kožo, kar pomeni, da bi uporaba kozmetike za zrelo kožo stanje le še poslabšala. In po drugi strani – ali imajo vsa mlada dekleta mastno kožo in mozolje? Daleč od tega. Kozmetični izdelki pa so velikokrat zasnovani prav tako, da vsebujejo izdelke za 'mlado in nečisto kožo' ter 'suho in zrelo'. In naj vas ne zavedejo izrazi, kot so 'lifting', 'anti wrinkle' in podobni. Nobena krema vam ne bo 'dvignila' niti ene kožne celice, ti izrazi ponavadi le nakazujejo, da krema vsebuje antioksidante in vitamine, katere potrebuje vsaka koža, da ostaja zdrava, ter morda kakšno sadno kislino. Če želite imeti še dolgo časa zdravo kožo s čim manj gub, potem nikar ne nasedajte prodajalkam in njihovim: "Ta krema vam bo premočna!". Če vam bo, vam bo kvečjemu premastna, razen seveda, če imate suho kožo.

In lepotni kirurgi imajo še vedno polne roke dela – kljub obljubam proizvajalcev kozmetičnih izdelkov, da bodo naravnost čudežno poskrbeli za prav vse vaše tegobe.


Ne verjemite v izraze kot so 'nekomedogen', 'hipoalergen' in 'dermatološko testiran'

Izdelki, ki nosijo izraze kot so 'hipoalergen', 'dermatološko testiran', 'nekomedogen' ipd., nam ne povedo ničesar in ne zagotavljajo ničesar. Zakaj? Ker ti izrazi niso zaščiteni in ni enotnega standarda, po katerem bi se presojali. Ali to pomeni, da lahko vsako podjetje napiše kakršenkoli izraz na svoje izdelke? V bistvu da. Noben izdelek ne more npr. 100 % zagotoviti, da ne bo povzročil alergije ali druge kožne reakcije, kajti toliko, kolikor je kozmetičnih sestavin, toliko je tudi potencialnih alergij. Enako velja za izraz nekomedogen ali dermatološko testiran; na mnogo komedogenih kremah piše, da so nekomedogene, poleg tega pa lahko pri posamezni koži tudi sestavine, ki niso opredeljene kot komedogene, povzročijo mašenje por – še zlasti pri uporabi krem na mastni koži. In tudi izdelek, ki je dermatološko testiran, ne zagotavlja kakovosti, niti tega, da bo vaši koži ustrezal.

Kaj pomeni (ne)komedogen? Nekomedogen pomeni, da naj izdelek oz. posamezna sestavina ne bi mašila por. In komedogen pomeni, da naj bi mašil pore – tega seveda nobeno podjetje ne bo napisalo na svoj izdelek. Komedogenost je, odkar sem jo prvič omenila, povzročila pravo obsedenost.

Kot že omenjeno, so komedogeni izdelki tisti, ki naj bi mašili pore. Vendar tudi to ni pravilo; lahko jih mašijo ali pa ne. Vse je odvisno od posamezne kože in izogibajo naj se jih le ženske, ki imajo kožo nagnjeno k ogrcem in ostalim nečistočam. Poleg tega imajo mnoge sestavine, ki so označene za komedogene, še mnoge druge funkcije: vlaženje in hranjenje kože, potrebne so, da držijo sestavine v kremah v homogeni masi, da se oljne in vodne faze ne ločijo, da je krema lepo mazljiva in navsezadnje tudi za zadrževanje kreme na/v koži. Torej niso le slabe, kot morda kaže prvi vtis, temveč so za suho kožo celo potrebne. Po drugi strani pa lahko tudi povsem nedolžne sestavine pri določeni koži povzročijo zamašitev por. Enotnega pravila torej ni in najbolje boste same ugotovile, kaj in kako deluje dobro ali slabo na vašo kožo.

V prvem delu 'Resnice o kozmetiki' ste izvedele za najpogostejše pasti, v katere pri nakupovanju kozmetike pade marsikatera ženska. Da pa boste znale same preceniti, ali je nek izdelek kakovosten in vreden svojega denarja ali ne in ali je sploh primeren za vaš tip kože, pa so v nadaljevanju naštete najpogostejše in najpomembnejše sestavine, ki imajo pomemben vpliv na kakovost izdelkov, povedo pa vam tudi, kaj lahko od določenega izdelka sploh pričakujete.

Komedogene sestavine

Najbolj pogoste sestavine, ki lahko (kar ne pomeni, da jih tudi bodo!) mašijo pore so: acetylated lanolin (alcohol), lauric acid, isopropyl isostearate, isopropyl myristate, isopropyl palmitate, isostearyl isostearate, isononyl isononanoate, myristyl lactate, myristyl myristate, stearyl heptanoate, cetearyl alcohol ceteareth20, laureth-4, oleth-3, cocoa butter, coconut butter, coconut oil, ethylhexyl palmitate, (poly)glyceryl-3-diisostearate, hexadecyl alcohol, isocetyl stearate, isodecyl oleate, octyl palmitate, octyl stearate, oleyl alcohol, steareth 10, stearyl heptanoate, caprylic/capric trigliceride.

Ponovno poudarjam: nikar se ne obremenjujte s temi sestavinami, če vaša koža ni nagnjena k nečistočam, kajti za suho kožo so te sestavine celo potrebne, saj kožo mehčajo, ji dajo svilen, gladek in zdrav občutek. Poleg tega so te sestavine 'nevarne' le, če so navedene na začetku spiska sestavin, ne pa proti sredini ali koncu, kajti manj jih izdelek vsebuje, manjša je verjetnost za vpliv na kožo.

Še nekaj absurdov, ki jih je skovala kozmetična industrija

Kreme s kisikom: so dokaz, kako absurdna je kozmetična industrija. Antioksidante (anti oxygen) naj bi uporabljali za nevtraliziranje delovanja prostih radikalov – in eden najhujših je molekula kisika, ki se pretvori v radikale. Kreme s kisikom pa naj bi vsebovale kisik, ki poleg prostih radikalov iz okolja še dodatno škoduje vaši koži! Neverjetno, vendar (žal) resnično. Toliko o tem, koliko lahko zaupate trditvam in obljubam kozmetičnih podjetij …

 

Izdelki za mešano kožo: naj bi vsebovali 'posebne sestavine', ki 'ugotovijo' (od kdaj pa imajo kreme možgane?), kaj in kje potrebuje vaša koža – torej kdaj in kje vlago oz. maščobo in kje matiranje. To je povsem nemogoče, kajti takšne sestavine se med seboj v večji meri izničijo. Sicer pa najbrž nobena še ni imela kreme, ki bi bila tega zmožna; suhi predeli še vedno vlečejo in mastni se še vedno svetijo. V takem primeru je idealno uporabljati izdelke za mastno kožo na predelih z mastno kožo in izdelke za normalno ali suho kožo na predelih s tako kožo.

 

Serumi: niso nujno drugačni od krem – razlika je le v tem, da večinoma ne vsebujejo toliko sredstev za zgostitev in je zato manj možnosti, da bi mašili pore. Praviloma naj bi sicer imeli aktivne učinkovine (torej takšne, ki koži koristijo, jo ohranjajo gladko, negovano, mladostno in sijočo), vendar ne le, da jih pogosto ne vsebujejo veliko, temveč jih mnogi sploh ne vsebujejo. Zato so idealni za nego mešane, mastne in normalne kože (razen, če so na oljni osnovi, seveda). V večini primerov pa niso nič posebnega v smislu sestave in učinka, kljub trditvam prodajalk in kozmetičark, da prodrejo globlje v kožo.

 

Tako kot za vse kozmetične izdelke, tudi za serume velja, da je njihov učinek oz. vpliv na kožo odvisen izključno od sestavin, ki jih vsebujejo.

 

Sestavine izdelkov

Sestavine (ingredients) so edini zanesljiv pokazatelj, kaj izdelek v resnici vsebuje in kaj lahko od njega pričakujemo, zato se nikar ne zanašajte na prazne obljube na embalažah ali v katalogih. Če torej izdelek proti nečistočam ne vsebuje vsaj ene izmed ustreznih učinkovin, nečistoč preprosto ne more odpraviti. Prav tako mora izdelek za suho in občutljivo kožo vsebovati sestavine, ki kožo pomirjajo in ji vračajo vlago in maščobo.

 

Krema proti gubam ne more delovati niti preventivno, če ne vsebuje antioksidantov, antiiritantov in hidroksi kislin in/ali retinoidov. Zato je pomembno, da ne glede na napise na škatlicah, ki vse prepogosto obljubljajo nemogoče, vedno preverite sestavine izdelka. Različne kože imajo različne potrebe, kar pomeni, da sestavine, ki bodo dobre za kožo z ogrci, morda niso ustrezne za suho in občutljivo kožo.

 

Sestavine so na embalaži izdelkov vedno navedene po vrsti – od tiste, ki jo je v izdelku največ (to je ponavadi voda) do tistih, ki jih vsebuje najmanj. To pomeni, da čeprav so spodaj našteti alkoholi škodljivi za kožo, lahko izdelek, ki jih vsebuje, vseeno kupimo, če niso navedeni na prvih nekaj mestih. Kasneje, kot je sestavina navedena na seznamu, manjši vpliv ima na kožo ali pa ga sploh nima. Enako velja za antioksidante in ostale sestavine – na izdelkih pogosto piše, katere antioksidante vsebujejo, ko pa preverimo pod iingredients', pa so navedeni čisto na koncu. V takem primeru naša koža od njih nima nič.

 

ANTIOKSIDANTI nevtralizirajo delovanje prostih radikalov, ki napadajo in uničujejo zdrave kožne celice in tako preprečujejo prezgodnje staranje (več o tem v članku o antioksidantih). Zato je to, da jih večinoma vsebujejo le kreme za zrelo kožo, neumno, saj bi jih morali vsebovati popolnoma vsi izdelki – tako tisti, ki so namenjeni otrokom, kot tudi izdelki, namenjeni odraslim vseh starosti in vseh tipov kože. Kajti lažje (in cenejše) je preprečiti (beri: uporabljati izdelke z antioksidanti), kot zdraviti (hoditi okoli dermatologov in kirurgov na laserske obdelave, kemične pilinge, liftinge ipd). Katere sestavine imajo antioksidantno delovanje, si lahko preberete v že omenjenem članku o antioksidantih.

VLAŽILNE SESTAVINE so ceramidi, hialuronska kislina, holesterol, maščobne kisline, trigliceridi, linoleic acid, glicerin, sodium PCA, kolagen, elastin itd. in delujejo tako, da kožo navlažijo in zadržujejo vlago v njej.

MAŠČOBE (LIPIDI), ki naj bi jih vsebovali le izdelki za suho kožo, so predvsem naravna olja (petrolatum, paraffinum liquidum, apricot, canola, peanut, almond, corn, jojoba, cocos, olive, safflower, sesame, mineral …, skratka vse, kar ima 'oil' v imenu) in voski ter ostale maščobe (jojoba wax, lanolin, shea butter …).

SLABI ALKOHOLI, ki jih kozmetični izdelki ne smejo vsebovati v večjih količinah, so sledeči: alcohol, alcohol denat., isopropyl alcohol, benzyl alcohol, ethanol, ethyl alcohol, methanol, alcohol SD. Vsi našteti alkoholi so zelo slabi za kožo, saj jo izsušujejo in dražijo, zato jih izdelki ne smejo vsebovati na prvih nekaj mestih pod 'ingredients'. Če so napisani 'kasneje', pomeni, da jih je v izdelku na srečo premalo, da bi imeli velik vpliv na kožo.

Suha koža

Ko so delali raziskave in primerjali vsebnost vode v normalni, mastni in suhi koži, so ugotovili, da niti ni bistvene razlike v vsebnosti vode, temveč v lipidih (maščobah). Problem suhe kože je tudi poškodovana struktura, zaradi česar ne more zadrževati vlage v sebi. Lahko gre za prirojeno 'napako', lahko pa je poškodba pridobljena zaradi izpostavljanja UV sevanju in/ali uporabe neprimerne kozmetike (agresivna čistila, kreme z agresivnimi ali izsušujočimi sestavinami …). Torej ne gre za pomanjkanje vlage, temveč za nesposobnost zadrževanja vlage v koži, zaradi česar je treba suhi koži dovajati tako maščobo kot tudi vlago in blažilne sestavine.

Stanje se lahko precej popravi tudi z uporabo alfa hidroksi kislin in lokalnih retinoidov, ker odstranijo zunanje poškodovane sloje kože in je koža po tem videti bolj zdrava, mladostna in sijoča. Izogibajte se agresivnim čistilom in predolgemu stiku z vodo (kopelim – raje se tuširajte), uporabljajte nežne izdelke, izdelke s hidroksi kislinami ali retinoidi in zanesljivimi UV filtri ter koži dovajajte dovolj maščob.

Več o negi suhe kože pa si lahko preberete tukaj.

Mastna koža

Že sama dovolj izloča in najslabše, kar lahko storimo je, da stanje še poslabšamo z uporabo preveč hranljivih krem. Za antioksidante, vlago, alfa in beta hidroksi kisline in anti-iritante uporabite tonik ali lahko gelno emulzijo ali losjon. Za zaščito pred UV žarki pa tekoči puder, namenjen mastni koži, ki naj vsebuje zanesljiv UVA filter, ali najlažjo emulzijo, kar jih morete dobiti. Mastna koža se namreč že zaradi lastne produkcije loja težje in slabše obnavlja in če nanesete čez še eno plast, to praktično onemogočite, ker nastane na koži debela plast, zaradi katere pore ne morejo več prosto izločati in posledica so zamašene pore in površinski mozolji, pusta in utrujena koža in celo ekcemi.

Razlika med kremami in toniki oz. lahkimi geli in emulzijami je (pod pogojem, da oboji vsebujejo antioksidante, vlažilne sestavine in ostale koži koristne sestavine) le v tem, da imajo kreme dodane še sestavine, ki kremo zgostijo in kožo hranijo – te pa ponavadi tudi mašijo pore in naredijo kožo še bolj mastno. Za čiščenje uporabljajte nežne čistilne gele, izogibajte se alkoholu v izdelkih (na prvih nekaj mestih pod 'ingredients') in uporabljajte izdelke s salicilno kislino, ki pomaga pri čiščenju por (topi maščobo v porah).

In nikar ne nanašajte preveč hranljivih krem. To vam bo najbrž sprva čudno, ker ste teko navajene in vas bodo prodajalke ob vsakem nakupu prepričevale v nasprotno, ampak - poizkusite. Dajte koži možnost, da zadiha, kajti, 'vgrajeno' ima lastno proizvodnjo maščob. V primeru ekstremno mastne kože pa pomagajo tudi določene tablete proti aknam, saj je to ponavadi znak nepravilnega delovanja hormonov.

Akne

Najpogosteje so posledica nepravilnega delovanja hormonov, kar pomeni, da se jih da najpogosteje omiliti ali odpraviti le z vplivom na hormone – torej od znotraj (nekatere kontracepcijske tablete in še kar nekaj zdravil, ki pa se seveda dobijo le na recept). Zelo pomagajo tudi nekatera zdravila za lokalno uporabo, ki se jih dobi na recept. Od krem, ki se dobijo v trgovinah ali pri kozmetičarkah pa dejanske odprave aken ne morete pričakovati. Pogosto pa stanje celo poslabšajo, saj velikokrat vsebujejo alkohol, ki kožo zelo draži in izsuši, za posledico pa imamo poleg aken še razdraženo in suho kožo.

Spet druga možnost je pospešeno mastenje kože, saj taki izdelki pogosto vsebujejo maščobe in komedogene sestavine, ki koži dajejo to, česar ima že sama preveč. Zelo pomembna je uporaba nežnih čistilnih sredstev, odstranjevanje odmrlih celic, ki lahko skupaj z odvečnim lojem mašijo pore (izdelki z alfa- in beta hidroksi kislinami in retinoidi), redno odstranjevanje (pivnanje z robčki) odvečne maščobe in seveda tablete (zdravila) na recept.

Več o tem, kako odpraviti akne, si preberite v tem članku.

Ogrci

Pojavijo se, če je koža nagnjena k mašenju por in ob uporabi krem, ki vsebujejo sestavine, ki lahko mašijo pore. Najpogosteje ima ogrce mastna koža, ker poleg tega, da se ji pore zamašijo že zaradi pretiranega izločanja lastne maščobe, mnoge to še poslabšajo z uporabo neprimernih izdelkov za nego kože, predvsem krem. Ogrce lahko očisti (iztisne) dobra kozmetičarka, stanje pa lahko izboljšate oz. vzdržujete tudi z uporabo izdelkov s salicilno kislino in izogibanjem kremam, če niso nujno potrebne.

Če pa se ogrci pojavijo pri suhi koži, je prav tako potrebna salicilna kislina in čiščenje pri kozmetičarki (lahko pa seveda tudi same, če znate – v pomoč vam bo članek 'Kako kožo pravilno očistimo nečistoč'), poleg tega pa uporaba krem, ki preprečijo vlečenje in luščenje kože ter alfa-hidroksi kisline, ki nežno odstranjujejo zgornje poškodovane sloje kože in skupaj s salicilno kislino povsem spremenijo izgled in stanje kože.

Še nekaj splošnih nasvetov

 1. Vedno bodite zelo nežni s svojo kožo; vsako agresivno ravnanje (vlečenje, drgnjenje …) ji škoduje, saj natrga kolagenska in elastinska vlakna.
 2. Uporabljajte nežne izdelke, brez alkohola na začetnih mestih, nežna čistila (naj ne vsebujejo čistilnega sredstva sodium lauryl sulfate, vsaj ne na začetku sestavin).
 3. Nikoli za čiščenje obraza ne uporabljajte mil, sindetov ali podobnih nadomestil; vsi so namreč zelo izsušujoči in sestavine, ki naredijo milo trdo, pogosto mašijo pore.
 4. Uporabljajte čim več vitaminov in antioksidantov, da vsaj malo preprečite poškodbe, ki jih na koži vsak dan puščajo prosti radikali – v kremah in v obliki prehranskih dopolnil.
 5. Ne kadite. Kajenje je največji sovražnik lepe in mladostne kože, saj jo uničuje od znotraj.
 6. Uporabljajte izdelke z zanesljivim UVA filtrom vsak dan – to je najboljša možna naložba v zdravje vaše kože, saj smo že ugotovili, da UV žarki povzročijo skoraj 90 % staranja kože!
 7. Na kožo vpliva mnogo dejavnikov: stres, vreme in letni časi, hormoni, sprememba teže … Vse to upoštevajte in nego in izdelke prilagajajte trenutnim potrebam vaše kože. Torej če v zrelih letih nenadoma dobite akne, nikar ne nadaljujte z uporabo kozmetike za zrelo kožo, ker je skorajda praviloma mastna in vam bo stanje le še poslabšala.

Upam, da ni preveč podatkov in da vam je vse razumljivo ter predvsem da vam bo v pomoč pri negi kože. Kajti, samo eno imate celo življenje, zato pazite nanjo in bodite nežne. Vse poškodbe se namreč kumulirajo in se prej ko slej pokažejo.

Pa še na nekaj je potrebno opozoriti: v članku velikokrat omenjam, da ne smete zaupati prodajalkam. S tem ni mišljeno da so neumne ali kaj podobnega, gre le za to, da tudi one vedo o kozmetiki le to, kar je navedeno na embalažah in v katalogih in se na njihove nasvete večinoma ne morete zanesti. Poleg tega je njihova služba, da prodajajo izdelke, zato ne morete pričakovati, da bodo za nek izdelek rekle, da je slab, četudi dejansko je – ker preprosto ne smejo. Zato je na vas, drage uporabnice, da se izobrazite o teh stvareh, kajti le tako boste lahko vedele, kaj lahko pričakujete od izdelkov in kaj v resnici sploh kupujete.

133

Galerija

  Preberi še


  Razvrsti po:
   • NeverBack

   • 17. apr 2016 14:44

    Živjo. Sem nova na forumu in prebrala sem ogromno člankov na temo mastne kože in ogrcev.
    Najbrž ni primerna tema, pod katero komentiram, ampak useeno. Imam zelo mastno kožo, najbolj na T predelu in na sredini lic, kjer se mi pojavljajo zoprni ogrci. Profesorica zdravstvene nege nam je zabičala, da je najprimernejša nega obraza z neodisavljenim milom. Sama že nekaj časa prakticiram to, pa ne zaleže. Uporabljam tudi tonik od afrodite (young&pure) ter si enkrat tedensko naredim aspirinsko masko. Stanje je konstanto isto, le kožo imam mehkejšo. Čez dan se mi vedno pojavljajo ogrci na nosu, ki jih lahko kar stržem, ker so praktično zunaj pore (imam hrapav, masten nos). Prosila bi za nasvete, točno kakšna naj bo moja nega čez cel dan/teden. Prosila bi tudi za priporočila za izdelke, njihovo ceno ter kje jih kupim. Če sem na napačni temi, se opravičujem. Linkov tem ne potrebujem, ker sem prebrala že vse, pa mi nobena ne uatreza Unhappy hvala za odgovore ze v naprej

   0
   • Connie

   • 7. apr 2008 20:19

    Zelo poučen članek! ;-) Lp, Connie

   0
   • Lubenica

   • 25. sep 2007 21:02

    Tole bi dala v roke VSAKI ženski, četudi niso vse strokovnjakinje za nego kože, toda najosnovnejše je vendarle treba vedeti. Članek pa ponuja ravno pravšnjo mero potrebnih informacij o tem.

   0
   • Silvana

   • 12. sep 2007 18:14

    Potrjuje vse, na cemer delam ze 30 let :-))

   0
   • laura2208

   • 2. sep 2007 11:59

    se je splačalo prebrat

   0
  • 0
  • 0
   • metika

   • 31. avg 2007 23:00

    ijaaao

   0
   • zdravkop

   • 31. avg 2007 22:48

    gube, večen problem

   0
   • Elena

   • 31. avg 2007 15:40

    Zelo poučno!

   0
   • armyBITCH

   • 31. avg 2007 13:40

    osnovna šola za vse, ki nam naša koža nekaj pomeni:)

   0
   • mety988

   • 31. avg 2007 13:11

    tnx, vredi nasveti

   0
   • tTeia

   • 30. avg 2007 20:01

    zanimivo, ni kaj...

   0
   • slavko

   • 29. avg 2007 15:53

    zelo zanimiv članek

   0
   • beyonce

   • 29. avg 2007 9:42

    Elow! Sem nova tukaj in že iščem zvezdice, vidim, da je prava euforija tule, hehe...redno berem tale forum samo ste me čisto premamile in sm se kar registrirala, si naredila seznam (nastajal je več kot teden dni) kje bi lahko bile in od prve našla vseh 5*...
    Kakorkoli s temle člankom sem strinjam je zelo dober, tudi nekaj resnice je noter morda ne čiiist vse, sam kar dosti no. Ma se moram še malo poučit o tem in onem ampak v glavnem je dober Big smile

   0
   • vesnagracner

   • 28. avg 2007 21:40

    zelo poucna zadevica Wink

   0
   • Tinčka

   • 28. avg 2007 20:56

    Zelo zanimivo!

   0
   • igor007

   • 28. avg 2007 10:30

    fantastičen članek

   0
   • Nessie007

   • 28. avg 2007 0:07

    Pa je res le in samo resnica?

   0
   • čola

   • 27. avg 2007 21:44

    super članek

   0
  Kozmetometer
  Zadnje ocene
  Zadnji izdelki
  • Tanja 19. mar 2023 20:52
   RES slabo, meni izsušuje kožo
  • Tanja 21. feb 2023 18:20
   Izvrsten, najboljši
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:25
   Svaljka se
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:05
   Ne preprečuje vonjav
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 11:57
   Ne neguje
  Forum
  Zadnje objave
  Najbolj brano
  Trenutno dogaja
  Izpostavljamo