Prijava
Registracija Pozabljeno geslo

Prehranska dopolnila - vitamini

Osnovni podatki

13. nov 2008 0:00 Tanja Matko
20

Večina ljudi še vedno verjame, da lahko z uravnoteženo prehrano dobijo vse potrebne vitamine, minerale in ostale telesu koristne snovi ter da vitamini, minerali in ostala prehranska dopolnila niso potrebna. Še več, mnogi so celo prepričani, da so zavajanje in metanje denarja stran, nekateri pa celo, da je to 'škodljivo'.

Pa vendar so raziskave zadnjih nekaj let pokazale, da so dejstva povsem drugačna. Če k temu prištejemo še današnji nadvse stresni način življenja, visoko stopnjo onesnaženosti in škodljive, kancerogene in proste radikale sproščajoče snovi, ki nas obdajajo na vsakem koraku (mnogi pa jih celo zavedno in namenoma dodatno vnašajo – s kajenjem npr.), je odgovor na dlani. Za ohranjanje kar najboljše stopnje zdravja, vitalnosti in dobrega počutja, tako v fizičnem kot tudi mentalnem smislu, naše telo nujno potrebuje dodaten vnos snovi, ki mu dolgoročno koristijo. Te pa lahko v ustreznih količinah (to je toliko, da ima naše telo od njih dejansko koristi), dobimo le iz prehranskih dopolnil.

Ena izmed mnogih raziskav na to temo je npr. pokazala, da če bi vsak Američan od 65. leta dalje vsak dan vzel le eno multivitaminsko tableto, bi na račun zdravstvenih storitev privarčevali kar 1,6 bilijonov ameriških dolarjev na leto! Problem nastopi, ker se mnogih prehranskih dopolnil pri nas ne dobi, pri tistih, ki se, pa so vsebnosti tako nizke, da ima naše telo od jemanja bolj malo koristi, temveč samo po nepotrebnem in brez učinka praznimo denarnico.

prehranski dodatki

Ali ste vedeli, da je večina bolezni, ki jih pripisujejo starosti, rezultat oksidativne škode, ki bi jo lahko v veliki meri preprečili z jemanjem večjih količin antioksidantov? In ne, dnevni odmerki po priporočilih RDA niti slučajno ne zadoščajo za tovrstne učinke.

Pri tem se večini najverjetneje pojavi vprašanje: koliko in kaj moram vzeti, da bom dejansko imel korist od tega? In da ne bo česa preveč ali premalo? Si lahko škodujem?

Na kratko lahko postavimo eno osnovno vodilo: mirno lahko "pretiravate" (v primerjavi z bornimi in nikomur koristnimi RDA količinami) z vsemi vitamini, razen tistimi, ki so topni v maščobi. Prav tako lahko jemljete večje količine vseh rastlinskih antioksidantov in drugih telesu koristnih snovi. Več kot jih boste zaužili, več prostih radikalov, ki uničujejo vaše zdrave celice, boste uničili in onesposobili. Skratka: tu načelo "manj je več" zagotovo ne velja - ravno nasprotno.
Več in natančnejša priporočila pa v nadaljevanju.

Kaj je priporočljivo jemati?

To je v največji meri odvisno od tega, kaj želite doseči. Če je vaš cilj zelo dolgoročno in intenzivno anti-aging delovanje, bi morali vsaj ­uvesti vitamine, minerale, antioksidante in omega-3 maščobe.

prehranski dodatki­

V osnovi bi vse te snovi lahko delili na naslednje skupine:

 1. vitamini (A, B, C, D, E … skupaj jih je 13), ki se delijo na:
  1. topne v vodi: C, skupina vitaminov B (B kompleks);
  2. topne v maščobi: A, D, E, K.
    
 2. minerali (selen, kalcij, baker, jod, magnezij, mangan, molibden, fosfor, cink … skupaj jih je 17, ki so nujno potrebni za dobro funkcioniranje našega telesa);
   
 3. ostali antioksidantni dodatki (koencim Q10, alfa lipoična kislina, resveratrol, bioflavonoidi (likopen, lutein ...), proantocianidi (ekstrakt grozdnih pečk, picnogenol ...));
   
 4. esencialne maščobne kisline: linolejska in alfa-linolenska kislina, omega-3 maščobe.

Torej, priporočamo vam naslednja dopolnila in v navedenih količinah (koliko in katere boste jemali, je odvisno od vas, najverjetneje pa se bo ustavilo pri financah, saj se kar nabere, če želite uvesti v svoj vsakdan vse ali večino njih v zadostnih količinah).
Priporočamo vam, da vedno začnete z nižjimi odmerki in jih po potrebi postopoma višate.

Pojdi na stran

20

Galerija

  Preberi še


  Razvrsti po:
   • edward

   • 7. nov 2009 2:29

    Sama uporabljam Double X - vsebuje vitamine(23),minerale in fitohranila,tako ohranjam optimalen nivo hranil v krvi ves dan.Rastline pridelane na potrjeno organskih Nutriliteovih plantažah.Priporočam

   0
   • romy

   • 24. nov 2008 12:48

    Hvala Alena. Očitno sem spregledala Confused

   0
   • Alena

   • 24. nov 2008 8:24

    Romy je treba vedno sveže pripravit in spit, ker se C vit. uniči. Je bilo pa že na forumu o zdravju o tem govora, malo pobrskaj.

   0
   • Mašy

   • 20. nov 2008 11:45

    Tanja, tudi jaz sem zelo vesela, da si napisala tale članek, ker imam tako zbrane osnovne informacije na enem mestu! Sem pa tudi jaz hotela vprašat vse tukaj, katere firme uporabljate, priporočate? Sama že nekaj časa jemljem One A Day, pa bi mogoče malo zamenjala, samo ne vem s čim... Predlogi in izkušnje dobrodošle!!

   0
   • romy

   • 19. nov 2008 16:57

    Hvala za ta članek:) Drugače pa menim, da lahko vsak malo pobrska in vpraša strica googla kako pravilne so te informacje. Komaj čakam nadaljevanje.
    Jaz trenutno jemljem One a day (so že kake boljše na našem trgu?) in c vitamin (približno 900mg na dan). Ali si lahko c vitamin raztopim v plasteniki vode, ki jo nato pomalem pijem preko dneva? Je obstojen, ali izgubi svoj pomen?

   0
   • toopink

   • 15. nov 2008 15:30

    Tanja, super članek in koristne informacije.

   0
   • Tanja

   • 15. nov 2008 12:33

    Hvala, punce! Sonja, to mi je pa čudno - če vzameš multivit na poln želodec, po jedi, je enako? Si že probala različne znamke? Res bi bilo škoda, da ne bi mogla jemati, sploh pa vit. C je izjemen antioksidant. Q10 bi jaz razdelila na 3 dele, da se optimalno absorbira in izkoristi. LoKo im marymary - ne vem, v čem je problem: kogar to področje zanima, se bo že sam vrgel v raziskovanje in prišel do enakih zaključkov, poleg tega je namenoma navedeno, da so podatki informativne narave. Kdor ne verjame ali se ne strinja, naj seveda ne jemlje ničesar (še naprej). Vsaj naj počne, kot misli, da je zanj najboljše, pa če je to več 10 tablet na dan ali pa nič.

   0
   • Lai Ming

   • 15. nov 2008 0:25

    Odličen članek Tanja! Prišel je ravno ob pravem času, ker se ravno zadnje tedne ubadam z raznoraznimi dodatki in se mi počasi že meša od vseh možnih variacij na temo multivitaminov ipd. Članek mi bo v veliko pomoč ob sestavljanju "kolekcije" dodatkov. V pričakovanju še kakšnega takega članka ... Smile

   0
   • marymary

   • 14. nov 2008 8:15

    Zdi se mi, da je tale članek vseeno malo preveč prešerno napisan, saj imajo večje doze določenih dodatkov vseeno nekatere stranske učinke, kot na primer velike doze vitamina C, ki je povezan z nastankom ledvičnih kamnov.

    Poleg tega se mi zdi naravnost absurdno udrihati po nepreverjenih informacijah drugih avtorjev, glede na to, da je ta konkretni članek za nas bralce zaradi odsotnosti kakršnegakoli kredibilnega vira enako nepreverjena informacija. Če želi avtorica zaščititi svoje vire, naj jih pač ne uporablja! Če pa jih, naj jih objavi, saj se bo mogoče kateri od novinarjev, ki objavljajo informacije, ki jih preberejo na zloženkah za xy vitaminski dodatek dejansko pozanimal, objavil kredibilne informacije in s tem pomagal izobraževati vse ostale bralce.

   0
   • Veni

   • 14. nov 2008 0:37

    Več kot odličen članek in komaj čakam na nadaljevanje.

   0
   • Saska1

   • 13. nov 2008 22:35

    Čudovit, poučen in tudi z moje strani težko pričakovan članek! Končno imamo nekje na kupu informacije o dodatkih.

   0
   • Angellina

   • 13. nov 2008 19:13

    zelo poučno in prišlo bo zelo prav. hvala !!!

   0
   • Alena

   • 13. nov 2008 16:34

    Tanja ta članek sem pa res težko čakala. In super, da imam sedaj doze, ki delujejo črno na belem. Se že veselim nadaljevanja.

   0
   • LoKo

   • 13. nov 2008 15:21

    Zaradi nenehnih želja po večni lepoti in nesprijaznenosti s staranjem dandanes pozabimo, kaj je za nas dobro in škodljivo, ampak zgolj sledimo večinskemu mnenju družbe v kateri živimo. Glede na vplivnost, ki ga žanje PL (oz. njegovi ustvarjalci), bi se takih člankov lotevala z večjo previdnostjo in strokovnostjo (tudi s kakšnih navedkom virov raziskav, ki so omenjeni v začetku, da se sami lahko prepričamo od kod vsi podatki), sploh za to, ker ne zna vsak ločiti zrno od plevela oz. kaj je zanj dobro in kaj ne, ker smo tu le ljudje različnih značajev in razičnih znanj o navedenih podatkih. Navsezadnje gre le za naše življenje in naše zdravje. Res je, da se vsak posameznik sam odloča, kako in kaj obrača življenje, ampak vseeno po drugi strani včasih slepo sledimo ljudem, ki jim zaupamo in preferiramo.

   0
   • LIVvy

   • 13. nov 2008 13:25

    Težko pričakovani članek. Končno imam nekje črno na belem vse dnevne doze.

   0
   • markinnika

   • 13. nov 2008 13:10

    Tale članek je tudi zame koristen. Sem tudi sama pristaš prehrambenih dodatkov, a sem vseeno mislila, da moraš resnično vzeti 1 tableto na dan oz. kot piše na navodilih, bog ne daj preveč vzet.
    Moram nujno še možu pokazat čanek, ker pravi, da jem strupe.

   0
   • BibaXs

   • 13. nov 2008 12:31

    Tudi sama se strinjam z ugotovitvami in sem pristaš prehranskih dodatkov. Zlasti ker ne jem mesa, se na moji polički redno znajdejo B-kompleks in železo. Ampak bo očitno treba poiskati kaj novega z višjimi odmerki vitaminov in mineralov.

   0
   • .:sonja:.

   • 13. nov 2008 12:09

    Včeraj sem iz ZDA dobila Q10, doza je pa 400mg (z razliko od Q10, ki se dobi pri nas, ta pa je 30mg). Koliko je to priporočljivo?
    Sicer pa moj želodec ne prenese multivitaminskih tablet, ker mi ga določene snovi preveč dražijo (vitamin C, železo). Kakšna ideja še v tej smeri?

   0
   • Tinka

   • 13. nov 2008 11:31

    Super članek! Moram preveriti vsebnost vitaminov v mojih tabletah - gotovo čisto premajhna, bo treba povečati dozo.

   0
   • Stella Alex

   • 13. nov 2008 11:17

    Hvala Tanja. Čudovit članek, ki mi je razširil marsikateri pogled na vitaminčke - tu predvsem mislim na veliko večje dnevne odmerke...enkrat smo že govorili o tem, vendar sem se "zanašala" na RDA + kak % več...
    Super in hvala še enkrat za razsvetlitev!

   0
  Kozmetometer
  Zadnje ocene
  Zadnji izdelki
  • Tanja 19. mar 2023 20:52
   RES slabo, meni izsušuje kožo
  • Tanja 21. feb 2023 18:20
   Izvrsten, najboljši
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:25
   Svaljka se
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:05
   Ne preprečuje vonjav
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 11:57
   Ne neguje
  Forum
  Zadnje objave
  Najbolj brano
  Trenutno dogaja
  Izpostavljamo
  Uporabniki Tiktoka, stari okoli 40 let ali več, so z novim filtrom, ki jih vizualno vrne nazaj v najstniška leta, deležni nostalgije.