Prijava
Registracija Pozabljeno geslo

Prehranska dopolnila - vitamini

Vitamini

13. nov 2008 0:00 Tanja Matko
20

Oglasno sporočilo

Vitamin C

Vitamin C je najboljši vodotopni vitamin z izjemnim antioksidantnim delovanjem. Preko te funkcije naj bi preprečeval srčno-žilne bolezni, dokazano pa deluje tudi proti določenim vrstam raka. Poleg relativno lahke dostopnosti in cenovne ugodnosti je njegova prednost tudi v tem, da nima negativnih stranskih učinkov niti v zelo visokih dozah. Edini možni stranki učinek, ki pa se mu lahko izognete s postopnim večanjem zaužite dnevne količine in več manjšimi odmerki skozi dan, je driska.

Vitamin C je zelo občutljiv na cigaretni dim in aspirin – oba ga ob inhaliranju oz. zaužitju pospešeno uničujeta, zato tudi priporočajo kadilcem še večje količine vitamina C. Pa vendar to ni smiselno, saj je cigaretni dim tako zelo škodljiv, da njegovih negativnih učinkov ne morejo izničiti niti absurdno visoke količine vitamina C. Poleg tega bi tako plačevali dvojno: najprej za smrdljivo in škodljivo razvado, nato še za enormne količine vitamina C – pa kljub temu ne bi imeli kaj dosti koristi.

Priporočen dnevni vnos je 80 mg, kar je pravzaprav pravi posmeh vsem raziskavam o vitaminu C in norčevanje iz osveščenih, naprednih in zdravja željnih potrošnikov. Omenjena količina namreč zadostuje le za to, da oseba ne zboli za skorbutom, kakršnih koli dodatnih koristi pa nikar ne pričakujte. Doslej so bili opravljeni testi, v katerih so posamezniki zaužili do 5000 (!) mg vitamina C dnevno – brez kakršnih koli stranskih učinkov, najbolj optimalna doza, od katere imate izjemne koristi in za katero so raziskave pokazale, da če zaužijete manj, so rezultati slabši, je 2000 mg na dan.

Vitamin A

Vitamin A zelo dobro vpliva na celjenje raznih poškodb kože, dihalnih poti in prebavnega trakta, izjemen vpliv pa ima tudi na naš imunski sistem, saj viša odpornost proti raznim okužbam. Nujno potreben je za rast in ohranjanje kosti in kože in esencialnega pomena za dobro funkcioniranje naših oči oz. vida. Poleg tega ima tudi antioksidantno delovanje, predvsem deluje proti prostim radikalom pri UV sevanju, ščiti kožo pred nastankom kožnega raka in videzi staranja (pigmentni madeži, gube ipd.). Priporočena vnos je 2.660 IU za ženske in 3.330 IU za moške, vendar če želite od vitamina A kaj več koristi kot ohranjanje najosnovnejših vitalnih funkcij, vam priporočamo med 5000 in 10000 IU.

Vitamin D

Vitamin D je ključnega pomena za ohranjanje zdravih in močnih kosti. Če ga telo ne dobi dovolj, imajo otroci lahko deformirane, mehke in hitro lomljive kosti ali rahitis (kar je posebej pogost pojav v deželah v razvoju, saj ni poskrbljeno niti za ustrezno in kakovostno prehrano, kaj šele za prehranska dopolnila), odraslim pa se lahko pojavita osteomalacija ali osteoporoza.

V študiji, opravljeni v Centru za zdravje v Minneapolisu, so ugotovili, da je imelo med 150 pacienti, ki so neprestano tožili zaradi nespecifičnih bolečin v mišicah in kosteh, kar 93 % veliko prenizke količine vitamina D v krvi.

Vitamin D telo lahko dobi iz prehrane ali z izpostavljanjem sončni svetlobi, kar povzroči, da telo samo ustvari vitamin D. Vendar ker je slednji način tesno povezan z nastankom kožnega raka, priporočamo ustrezno prehrano in/ali prehranska dopolnila. Ponavadi je priporočena količina med 200 in 600 IU, vendar večina izmed nas potrebuje več - nad 600 pa tudi do 1600 IU. Vendar ker gre za vitamin, topen le v maščobah, kar pomeni, da ima lahko strupene učinke, če ga je preveč, vam priporočamo zmernost.

Vitamin E

Vitamin E je izjemno močan antioksidant, ki skupaj z glutationom pomaga pri "recikliranju" vitamina C. Vitamin E ščiti naše telo pred mnogimi strupi in kancerogenimi snovmi, s katerimi smo danes obkroženi na vsakem koraku. Ščiti tudi srce in ožilje, deluje kot zdravilo proti arteriosklerozi, preprečuje nastajanje krvnih strdkov, izboljšuje pretok krvi, zvišuje dobri holesterol (HDL) in znižuje slabega ter ščiti pred nastankom raka, predvsem pljučnega, črevesnega in pred rakom dojke.

Raziskave so pokazale, da kar preko 80 % vseh odraslih ne dobi nujno potrebnih in priporočenih 30 IU vitamina E dnenvo. Zelo dobri viri vitamina E so rastlinska olja (seveda hladno stiskana), polnovredne žitarice, rjavi neoluščen riž, jajca, oreški (seveda nepraženi, sicer si boste naredili več škode kot koristi z zaužitjem izredno škodljivih in kancerogenih trans nasičenih maščobnih kislin) in zelenolistnata zelenjava, vendar je danes skoraj nemogoče, da bi samo iz prehrane dobili ustrezno količino vitamina E vsak dan. Zato če želite imeti od omenjenega vitamina dejansko koristi za svoje zdravje, poskrbite za prehranske dodatke, s katerimi boste dobili vsaj 400 pa do 1200 IU najbolje različnih oblik vitamina E (alfa-, beta-, delta- in gama-tokoferol).

Opozorilo: Če se večje količine vitamina E jemlje skupaj z aspirinom ali katero drugo učinkovino za redčenje krvi, lahko poslabša nagnjenost h krvavenju, zato se v tem primeru posvetujte z zdravnikom (čeprav naši zdravniki vam bodo najbrž dejali, da vse, kar potrebujete, dobite z ustrezno prehrano in dodatkov ne potrebujete, kar pa seveda ne drži).

Vitamini skupine B (B kompleks)

To skupino sestavlja kompleks enajstih vitaminov: B1 (tiamin), B2 (riboflavin), B3 (niacin in niacinamid), B5 (pantotenska kislina), B6 (piridoksin), B 12 (kobalamin), folna kislina, biotin, holin, inositol in PABA (paraaminobenzojska kislina). Vsi imajo podobne funkcije, pa tudi v naravi oz. hrani se jih pogosto najde skupaj. So izjemnega pomena za to, da naše telo iz hrane, ki jo zaužijemo, "potegne" energijo, ki jo naše telo potrebuje za življenje in delovanje, poleg tega pa so nujno potrebni tudi za pravilno delovanje prebavnega trakta, za zdrave živce, kožo, lase in oči.

Izjemen pomen imajo tudi v delovanju proti stresu, ki dandanes v večji ali manjši meri spremlja vsakogar od nas, vsak dan. Kakršen koli stres (na čustveni in fizični ravni) namreč zelo poveča potrebe telesa po vitaminih skupine B. B kompleks v veliki večini primerov vsebujejo vse ali vsaj večino vitaminov skupine B – in sicer vsakega po 50 mg ter po 50 mikrogramov vitamina B12, folne kisline in biotina. Ker so vodotopni in tako skorajda ni nevarnosti za kakšne negativne učinke, priporočamo naslednje količine posameznih vitaminov skupine B: B1 – 100 do 200 mg, B2 10 do 100 mg, B3 20 do 100 mg, B6 50 do 100 mg, B12 10 do 25 mcg, folna kislina 400 do 800 mcg.­

Ali so prehranska dopolnila nadomestek, s pomočjo katerega si lahko brez slabe vesti privoščimo škodljive razvade?

Nikakor! Nikar si ne domišljajte, da bo jemanje prehranskih dopolnil izničilo škodljive razvade, kot so npr. slaba, nezdrava ali neredna prehrana, sončenje (sploh v solarijih), kajenje, popivanje in podobno. Vsa prehranska dopolnila so le nadgradnja zdravega življenjskega sloga, ki vključuje zdravo in uravnoteženo prehrano, redno gibanje in izogibanje vsem škodljivim vplivom, ki se jim lahko izognemo (obiskovanju solarija in kajenju se lahko, poti v službo ob prometni cesti pa žal ne).

V naslednjih delih bomo obdelali še minerale in ostale prehranska dopolnila, ki vam bodo zagotovili zdravje in vitalnost tudi v pozna leta.

Izjava o odgovornosti/disclaimer: Vse informacije v članku so informativne narave. Avtor ne prevzema odgovornosti za kakršno koli uporabo teh informacij ali za posledice, ki bi izvirale iz uporabe teh informacij. Vaša odgovornost je, da preverite informacije, ki jih prejmete.

 

Pojdi na stran

20

Galerija

  loading...


  Preberi še


  Razvrsti po:
   • edward

   • 7. nov 2009 2:29

    Sama uporabljam Double X - vsebuje vitamine(23),minerale in fitohranila,tako ohranjam optimalen nivo hranil v krvi ves dan.Rastline pridelane na potrjeno organskih Nutriliteovih plantažah.Priporočam

   0
   • romy

   • 24. nov 2008 12:48

    Hvala Alena. Očitno sem spregledala Confused

   0
   • Alena

   • 24. nov 2008 8:24

    Romy je treba vedno sveže pripravit in spit, ker se C vit. uniči. Je bilo pa že na forumu o zdravju o tem govora, malo pobrskaj.

   0
   • Mašy

   • 20. nov 2008 11:45

    Tanja, tudi jaz sem zelo vesela, da si napisala tale članek, ker imam tako zbrane osnovne informacije na enem mestu! Sem pa tudi jaz hotela vprašat vse tukaj, katere firme uporabljate, priporočate? Sama že nekaj časa jemljem One A Day, pa bi mogoče malo zamenjala, samo ne vem s čim... Predlogi in izkušnje dobrodošle!!

   0
   • romy

   • 19. nov 2008 16:57

    Hvala za ta članek:) Drugače pa menim, da lahko vsak malo pobrska in vpraša strica googla kako pravilne so te informacje. Komaj čakam nadaljevanje.
    Jaz trenutno jemljem One a day (so že kake boljše na našem trgu?) in c vitamin (približno 900mg na dan). Ali si lahko c vitamin raztopim v plasteniki vode, ki jo nato pomalem pijem preko dneva? Je obstojen, ali izgubi svoj pomen?

   0
   • toopink

   • 15. nov 2008 15:30

    Tanja, super članek in koristne informacije.

   0
   • Tanja

   • 15. nov 2008 12:33

    Hvala, punce! Sonja, to mi je pa čudno - če vzameš multivit na poln želodec, po jedi, je enako? Si že probala različne znamke? Res bi bilo škoda, da ne bi mogla jemati, sploh pa vit. C je izjemen antioksidant. Q10 bi jaz razdelila na 3 dele, da se optimalno absorbira in izkoristi. LoKo im marymary - ne vem, v čem je problem: kogar to področje zanima, se bo že sam vrgel v raziskovanje in prišel do enakih zaključkov, poleg tega je namenoma navedeno, da so podatki informativne narave. Kdor ne verjame ali se ne strinja, naj seveda ne jemlje ničesar (še naprej). Vsaj naj počne, kot misli, da je zanj najboljše, pa če je to več 10 tablet na dan ali pa nič.

   0
   • Lai Ming

   • 15. nov 2008 0:25

    Odličen članek Tanja! Prišel je ravno ob pravem času, ker se ravno zadnje tedne ubadam z raznoraznimi dodatki in se mi počasi že meša od vseh možnih variacij na temo multivitaminov ipd. Članek mi bo v veliko pomoč ob sestavljanju "kolekcije" dodatkov. V pričakovanju še kakšnega takega članka ... Smile

   0
   • marymary

   • 14. nov 2008 8:15

    Zdi se mi, da je tale članek vseeno malo preveč prešerno napisan, saj imajo večje doze določenih dodatkov vseeno nekatere stranske učinke, kot na primer velike doze vitamina C, ki je povezan z nastankom ledvičnih kamnov.

    Poleg tega se mi zdi naravnost absurdno udrihati po nepreverjenih informacijah drugih avtorjev, glede na to, da je ta konkretni članek za nas bralce zaradi odsotnosti kakršnegakoli kredibilnega vira enako nepreverjena informacija. Če želi avtorica zaščititi svoje vire, naj jih pač ne uporablja! Če pa jih, naj jih objavi, saj se bo mogoče kateri od novinarjev, ki objavljajo informacije, ki jih preberejo na zloženkah za xy vitaminski dodatek dejansko pozanimal, objavil kredibilne informacije in s tem pomagal izobraževati vse ostale bralce.

   0
   • Veni

   • 14. nov 2008 0:37

    Več kot odličen članek in komaj čakam na nadaljevanje.

   0
   • Saska1

   • 13. nov 2008 22:35

    Čudovit, poučen in tudi z moje strani težko pričakovan članek! Končno imamo nekje na kupu informacije o dodatkih.

   0
   • Angellina

   • 13. nov 2008 19:13

    zelo poučno in prišlo bo zelo prav. hvala !!!

   0
   • Alena

   • 13. nov 2008 16:34

    Tanja ta članek sem pa res težko čakala. In super, da imam sedaj doze, ki delujejo črno na belem. Se že veselim nadaljevanja.

   0
   • LoKo

   • 13. nov 2008 15:21

    Zaradi nenehnih želja po večni lepoti in nesprijaznenosti s staranjem dandanes pozabimo, kaj je za nas dobro in škodljivo, ampak zgolj sledimo večinskemu mnenju družbe v kateri živimo. Glede na vplivnost, ki ga žanje PL (oz. njegovi ustvarjalci), bi se takih člankov lotevala z večjo previdnostjo in strokovnostjo (tudi s kakšnih navedkom virov raziskav, ki so omenjeni v začetku, da se sami lahko prepričamo od kod vsi podatki), sploh za to, ker ne zna vsak ločiti zrno od plevela oz. kaj je zanj dobro in kaj ne, ker smo tu le ljudje različnih značajev in razičnih znanj o navedenih podatkih. Navsezadnje gre le za naše življenje in naše zdravje. Res je, da se vsak posameznik sam odloča, kako in kaj obrača življenje, ampak vseeno po drugi strani včasih slepo sledimo ljudem, ki jim zaupamo in preferiramo.

   0
   • LIVvy

   • 13. nov 2008 13:25

    Težko pričakovani članek. Končno imam nekje črno na belem vse dnevne doze.

   0
   • markinnika

   • 13. nov 2008 13:10

    Tale članek je tudi zame koristen. Sem tudi sama pristaš prehrambenih dodatkov, a sem vseeno mislila, da moraš resnično vzeti 1 tableto na dan oz. kot piše na navodilih, bog ne daj preveč vzet.
    Moram nujno še možu pokazat čanek, ker pravi, da jem strupe.

   0
   • BibaXs

   • 13. nov 2008 12:31

    Tudi sama se strinjam z ugotovitvami in sem pristaš prehranskih dodatkov. Zlasti ker ne jem mesa, se na moji polički redno znajdejo B-kompleks in železo. Ampak bo očitno treba poiskati kaj novega z višjimi odmerki vitaminov in mineralov.

   0
   • .:sonja:.

   • 13. nov 2008 12:09

    Včeraj sem iz ZDA dobila Q10, doza je pa 400mg (z razliko od Q10, ki se dobi pri nas, ta pa je 30mg). Koliko je to priporočljivo?
    Sicer pa moj želodec ne prenese multivitaminskih tablet, ker mi ga določene snovi preveč dražijo (vitamin C, železo). Kakšna ideja še v tej smeri?

   0
   • Tinka

   • 13. nov 2008 11:31

    Super članek! Moram preveriti vsebnost vitaminov v mojih tabletah - gotovo čisto premajhna, bo treba povečati dozo.

   0
   • Stella Alex

   • 13. nov 2008 11:17

    Hvala Tanja. Čudovit članek, ki mi je razširil marsikateri pogled na vitaminčke - tu predvsem mislim na veliko večje dnevne odmerke...enkrat smo že govorili o tem, vendar sem se "zanašala" na RDA + kak % več...
    Super in hvala še enkrat za razsvetlitev!

   0
  Kozmetometer
  Zadnje ocene
  Zadnji izdelki
  • Sannnja5 pred 3 dnevi
   schauma šampon
  • Dow* pred 5 dnevi
   žal ukinjen
  • Dow* pred 5 dnevi
   dober
  • Dow* pred 5 dnevi
   žal ukinjena
  • Dow* pred 5 dnevi
   stalnica
  Forum
  Zadnje objave
  Najbolj brano
  Trenutno dogaja
  Izpostavljamo
  Predlagamo vam 7 stajliš kosov, v katerih boste tudi v legicah videti izjemno.