Prijava
Registracija Pozabljeno geslo

Pomanjkanje vitamina D in depresija tesno povezana

3. dec 2014 15:18
0

Oglasno sporočilo

... pomanjkanja. Raziskave tudi kažejo, da ga potrebujemo precej več, kot so ugibali doslej, pomanjkanje pa ni škodljivo le za fizično, temveč tudi duševno zdravje; med drugim lahko povzroči depresijo, jesensko-zimsko oz. sezonsko depresijo (SAD), ki je delno posledica pomanjkanja sončne svetlobe. "Vitamin D ni le eden izmed faktorjev, temveč ima vodilno vlogo pri nastanku sezonske depresije," so povedali raziskovalci.

Raziskovalci so preučili več kot 100 najpomembnejših raziskav in odkrili jasno povezavo med pomanjkanjem vitamina D in sezonsko depresijo: "Sezonska depresije prizadene okoli 10 odstotkov ljudi in je povezana z lokacijo bivanja in letnimi časi. Ljudje, ki imajo SAD, imajo vsako leto enake simptome, ki se začnejo v jeseni in trajajo skozi zimo." Glede na podatke v raziskavah je pomanjkanje vitamina D velik faktor, ki pripomore k nastanku SAD. "Verjamemo, da je za to več vzrokov, vključno s tem, da količina vitamina D v telesu niha glede na letni čas, kar je neposredno povezano s sončno svetlobo. Tako so raziskave npr. pokazale, da je čas med upadom intenzivnosti sončne svetlobe in začetkom pojavljanja SAD 8 tednov, kar ustreza času, ki je potreben, da se UV sevanje v telesu pretvori in nastane vitamin D."

Vitamin D sodeluje tudi pri sintezi serotonina in dopamina v možganih, kar sta oba nevrotransmitorja, ki najbolj vplivata na razpoloženje – tudi raziskave so že potrdile, da so nizke stopnje serotonina in dopamina povezane z depresijo, poleg tega pa tudi, da imajo depresivni ljudje zelo nizke količine vitamina D. količina vitamina D pa je odvisna tudi od barve polti – bolj temnopolti ga imajo ponavadi manj, zato so lahko poleg tega pomanjkanja ogroženi tudi zaradi posledic pomanjkanja, kot so psihološke in psihiatrične težave. Strokovnjaki so na koncu opozorili še, da je vitamin D zelo pomemben za močne in zdrave kosti.

Vitamin D lahko dobite z rednim izpostavljanjem UV sevanju, nekatere hrane ali v obliki prehranskih dopolnil – nahaja se npr. v olju polenovke in krilovem olju, na voljo pa je tudi kot samostojno prehransko dopolnilo Vitamin D.

PREBERITE TUDI: Vse to so lahko posledice pomanjkanja vitamina D

0

Galerija

  loading...


  Preberi še


  Razvrsti po:
  Kozmetometer
  Zadnje ocene
  Zadnji izdelki
  • [*jag0da*] 14. jul 2020 11:04
   Odlična formula
  • Tanja 15. apr 2020 13:56
   Pozitivno presenečenje :)
  • Tanja 25. mar 2020 19:31
   Uau! Totalno pozitivno presenečenje
  • numi 24. mar 2020 18:18
   zimski
  • numi 24. mar 2020 18:00
   Dobra ampak
  Forum
  Zadnje objave
  Najbolj brano
  Trenutno dogaja
   • Tjaška je komentiral/a članek NAGRADNA IGRA: Planet Lepote praznuje 17. rojstni dan!.

    pred 2 dnevoma
    Čestitke PLANET LEPOTE Smile še leto do polnoletnosti Wink
    Všeč mi je barvitost in ličnost člankov in strani ... Pogrešam pa čase, ko še ni bilo toliko reklam da pridemo do člankov ... No pa saj vem, nekako je treba tudi zaslužiti Wink bomo ...
    0
   • VICKY je komentiral/a članek NAGRADNA IGRA: Planet Lepote praznuje 17. rojstni dan!.

    pred 3 dnevi
    Najprej čestitke PL za rojstni dan; spremljam vas že kar nekaj let, najbolj dragocena pa so nepristranska testiranja na Kozmetometru in vsaj zame - seznanitev s sestavinami kozmetičnih izdelkov, ki mi je odprla popolnoma nov pogled na kozmetiko. ...
    0
   • Vesna20 je komentiral/a članek NAGRADNA IGRA: Planet Lepote praznuje 17. rojstni dan!.

    pred 3 dnevi
    Na PL mi je najbolj všeč, da je zbranih veliko informacij na enem mestu, najdeš hitro, kar potrebuješ in veliko je povratnih informacij iz prakse, kar je najbolj pomembno. Ne pogrešam ničesar, vse je super, vse pohvale.
    0
   • sanda je komentiral/a članek NAGRADNA IGRA: Planet Lepote praznuje 17. rojstni dan!.

    pred 3 dnevi
    Ne glede na to, da sem bila včasih bolj aktivna članica na PL, tudi sedaj, ko pridem in iščem kakšno informacijo, jo vedno najdem, sploh kadar iščem kakšno kremico Wink Tako, da meni je uporabno vse, ne pogrešam ničesar.
    0
   • Travica je komentiral/a članek NAGRADNA IGRA: Planet Lepote praznuje 17. rojstni dan!.

    pred 4 dnevi
    Vse najboljše, planetek! Smile
    Najbolj všeč mi je, da ostaja PL zvest sam sebi in da ni sponzoriran od nikogar. Tako lahko zaupam člankom in nasvetom, ki jih najdem tukaj. Verjamem, da ostane takšen še vnaprej.
    0
  Izpostavljamo
  Kar nekaj podjetij tekmuje v pripravi cepiva za prehladno-gripozni virus, poimenovan COVID-19, saj so cepiva izjemen vir zaslužka farmacevtske industrije.