Prijava
Registracija Pozabljeno geslo

Nove smernice priporočajo dvojno priporočeno količino vitamina D za mladostnike

4. okt 2010 14:03
0

Oglasno sporočilo

... dojenčke, otroke in najstnike. Novo poročilo z naslovom ''Preprečitev rahitičnosti in pomanjkanje vitamina D pri dojenčkih, otrocih in najstnikih'' priporoča 400 IU vitamina D na dan za vse otroke, od prvih dne po rojstvu naprej.

Prejšnje priporočilo iz leta 2003 je določilo 200 IU na dan. Do spremembe je prišlo po pregledu novih kliničnih testiranj. Podatki kažejo, da 400 IU vitamina D na dan ne samo prepreči rahitičnost, ampak jo tudi zdravi. Ta bolezen, ki slabi okostje, lahko preprečimo z zadostno količino vitamina D, a so viri tega vitamina v prehrani omejeni, težko pa je določiti varno količino izpostavljenosti sončni svetlobi, ki sproži sintezo vitamina D v koži.

Zadostna količina vitamina D skozi otroštvo lahko morda zmanjša tveganje za osteoporozo. Obstajajo tudi novi dokazi, da ima vitamin D vlogo v imunskem sistemu in lahko pomaga preprečiti okužbe, avtoimunske bolezni, raka in sladkorno bolezen.

Avtorji poročila poudarjajo, da je dojenje sicer najboljši vir hranil za dojenčke. A ker obstaja pomanjkanje vitamina D v prehrani mater, ki vpliva na količino vitamina v mleku, je pomembno, da dojeni dojenčki dobijo vitamin D v obliki dodatkov. Prav tako je dodajanje vitamina D pomembno za otroke, saj ti ne morejo dobiti dovolj vitamina D samo s prehrano.

Nova priporočila vsebujejo:

 • dojeni in delno dojeni dojenčki bi morali dobili 400 IU vitamina D na dan;
 • vsi nedojeni dojenčki in tudi starejši otroci, ki zaužijejo manj kot četrtino vitamina D, bi morali dobiti dodatek 400 IU na dan;
 • najstniki, ki ne dobijo 400 IU vitamina D s hrano, morajo dobiti primerno količino dodanega vitamina;
 • otroci s povečanim tveganjem za pomanjkanje D vitamina, kot so npr. tisti, ki jemljejo določena zdravila, verjetno potrebujejo višje doze vitamina D.

AAP predlaga tudi, da bi začeli meriti nivo vitamina D pri nosečnicah, saj obstajajo dokazi, da je vitamin D pomemben za razvoj zarodka.

0

Galerija

  Preberi še


  Razvrsti po:
  Kozmetometer
  Zadnje ocene
  Zadnji izdelki
  • Tanja 19. mar 2023 20:52
   RES slabo, meni izsušuje kožo
  • Tanja 21. feb 2023 18:20
   Izvrsten, najboljši
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:25
   Svaljka se
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:05
   Ne preprečuje vonjav
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 11:57
   Ne neguje
  Forum
  Zadnje objave
  Najbolj brano
  Trenutno dogaja
  Izpostavljamo
  Zvezdnice, kot so Jennifer Lawrence, Kate Hudson, Serena Williams in Emma Stone so na rdeči preprogi zažarele v (kot) poročnih oblekah.