Prijava
Registracija Pozabljeno geslo

Depresija

Kaj sploh je depresija?

12. jan 2009 13:27 Adela Pislak Bali
6

Depresija je pogosta bolezen. Strokovnjaki pravijo, da v nekem obdobju svojega življenja trpi za depresijo šestina ljudi. Med njimi jih bo samo polovica poiskala strokovno pomoč in še precej manj jih bo ustrezno pomoč tudi prejelo.

Depresija je vzrok za 60 do 70 odstotkov vseh samomorov. Še vedno je stigmatizirana, v družbi označena kot nekaj sramotnega. Ljudje neradi govorijo o svojih težavah z depresijo, če opazijo pri sebi težave, pa jih pogosto zanikajo in se prepričujejo, da bodo minili. Za depresijo so trpeli mnogi znani ljudje, kot na primer Winston Churchill, Abraham Lincoln, princesa Diana, Brooke Shields, Emma Thompson, Harrison Ford, Heath Ledger, Hugh Laurie, Jim Carrey, Sting ... Ivan Cankar je o njej pisal takole: "Včasih leže človeku mrko in težko na dušo, tiha, nerazločna groza, ki mu vzame vso moč, vso radost, vse zaupanje."

 

­Hugh Laurie

Depresija sodi med motnje razpoloženja. Vsi se od časa do časa počutimo žalostni, potrti in obupani. Takšno razpoloženje ponavadi po nekaj dneh mine. Depresija pa je veliko več kot le žalost in obup, saj traja najmanj nekaj tednov in popolnoma prevzame vaše življenje. Nič se več ne zdi zanimivo ali zabavno. Pobitost je prisotna večino časa. Vse tiste stvari, ki bi vam ponavadi dvignile razpoloženje, kot je dobro kosilo, pogovor s prijateljem, celo spolnost, nimajo več tako pozitivnih učinkov kot nekoč. Vaš tek in vzorci spanja se bodo lahko spremenili. Lahko se počutite apatični in upočasnjeni ali vznemirjeni in nemirni. Pogosto se je izredno težko koncentrirati. Celo najmanjše odločitve vas lahko paralizirajo. Pri človeku, ki trpi za depresijo, se lahko spremeni način razmišljanja. Svet vidi drugače, ponavadi v zelo negativni luči. Depresija vpliva na družinsko in poklicno življenje ter lahko povzroči socialno izolacijo, človek se umakne iz družbe. Lahko je skrita za slabim telesnim počutjem, pogosto pa se prekriva z drugimi motnjami, kot je kronična tesnobnost ali motnje hranjenja.

Depresija

Za depresijo zbolijo ljudje iz vseh rasnih, etničnih, socio-ekonomskih in starostnih skupin, celo majhni otroci. Pri ženskah je približno dvakrat pogostejša kot pri moških. Najbolj ogroženi so bolniki z različnimi kroničnimi telesnimi boleznimi, med njimi je depresiven približno vsak tretji bolnik. Obstajajo številne oblike depresije. Nekateri jo delijo na blago, zmerno in hudo, lahko se pojavi kot enkratna epizoda, ki po ustreznem zdravljenju izzveni, lahko pa preide v kronično motnjo, ki se pojavlja še kasneje v življenju.

Pojdi na stran

6

Galerija

  Preberi še


  Razvrsti po:
   • romy

   • 24. jul 2008 12:47

    Hvala za članek:) Čisto premalo se govori o tem in ljudem je to še vedno nekakšen tabu. Velikokrat še osebni zdravniki ne pomislijo da bi te napotili do ustrezne pomoči. Žalostno res. Ko se da čudovito pomagat, pa ljudje ne vedo kako ali pa jih je sram da bi poiskali pomoč.

   0
   • Andy

   • 23. jul 2008 14:30

    Adela, k sreči se zdaj več, vendar se mi zdi vseeno premalo, govori o tem. Izgleda, da ljudje vseeno težko spregovorijo o tem in po prebranem bodo vedeli kam po pomoč.

   0
   • petka

   • 21. jul 2008 12:34

    Menim, da je razumevanje takega človeka zelo težko, kot njemu, ki je v tem stanju.
    Hvala, da nam vse to približaš!

   0
   • vixi

   • 20. jul 2008 7:59

    Hvala Adela, za preprosto odlično razložene in strnjene koristne informacije.

   0
   • SPA

   • 18. jul 2008 11:49

    Prav vesela sem, ko na PLju zagledam clanke, ki niso nujno povezani s kozmetiko in nego (pa ne da teh ne bi marala). Super, poucno in preprosto napisan clanek!

    Bravo Adela!

   0
   • gita

   • 18. jul 2008 8:40

    adela, odličen članek!

   0
  Kozmetometer
  Zadnje ocene
  Zadnji izdelki
  • Tanja 19. mar 2023 20:52
   RES slabo, meni izsušuje kožo
  • Tanja 21. feb 2023 18:20
   Izvrsten, najboljši
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:25
   Svaljka se
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:05
   Ne preprečuje vonjav
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 11:57
   Ne neguje
  Forum
  Zadnje objave
  Najbolj brano
  Trenutno dogaja
  Izpostavljamo
  Ali že na prvi pogled zaupate ljudem? Ali pa najprej analizirate njihov odnos, govorico telesa in vedenje, da bi jih bolje spoznali?