Prijava
Registracija Pozabljeno geslo

Kontracepcijske tablete spremenijo spomin

13. sep 2011 14:47
0

Oglasno sporočilo

... tablete, občutno spremeni. Izboljša se njihova sposobnost, da si zapomnijo bistvo čustvenega dogodka, medtem ko si ženske, ki ne uporabljajo hormonske kontracepcije, bolje zapomnijo podrobnosti. Kontracepcijske tablete uporablja 100 milijonov žensk po vsem svetu, a raziskav, ki bi se ukvarjale z učinkom tablet na kognitivne sposobnosti, je zelo malo. Raziskovalci so poudarili, da tablete ne poškodujejo spomina, spremeni pa se tip informacij, ki si jih ženske zapomnijo.

oral_contraceptive1

howbirthcontrolworks.com

 V študiji sta sodelovali dve skupini žensk - ene na tabletkah, druge brez. Vsem so pokazali fotografije mame, sina in avtomobilske nesreče, glasovni opis dogodka pa je bil različen. Po enem tednu so jih raziskovalci presenetili s testom, v katerem so ženske morale povedati, kaj so si zapomnile. Tiste, ki so jemale hormonsko kontracepcijo so si bolje zapomnile glavne korake travmatičnega dogodka, tiste brez tablet pa so si zapomnile več podrobnosti.

Raziskava kaže, da ima estrogen pomembno vlogo pri tem, kako si ženske zapomnijo čustvene dogodke. Nadaljnje raziskave bodo morda pokazale, zakaj ženske večkrat trpijo zaradi posttravmatskega stresa in zakaj si moški stvari zapomnijo drugače kot ženske. Moški se namreč za shranjevanje spominov zanašajo na desno, ženske pa na levo polovico možganov.


0

Galerija

  loading...


  Preberi še


  Razvrsti po:
  Kozmetometer
  Zadnje ocene
  Zadnji izdelki
  • [*jag0da*] 14. jul 2020 11:04
   Odlična formula
  • Tanja 15. apr 2020 13:56
   Pozitivno presenečenje :)
  • Tanja 25. mar 2020 19:31
   Uau! Totalno pozitivno presenečenje
  • numi 24. mar 2020 18:18
   zimski
  • numi 24. mar 2020 18:00
   Dobra ampak
  Forum
  Zadnje objave
  Najbolj brano
  Trenutno dogaja
  Izpostavljamo
  Obstajajo modni trendi, ki pridejo in gredo. In obstaja večna klasika, ki je neminljiva in ženstvena. Nezgrešljiv nakup.