Prijava
Registracija Pozabljeno geslo

Presaditev las ni več edina rešitev za plešavost
Sponzoriran članek

21. maj 2018 15:10 Sandi Luft, dr. med., spec. dermatologije, Derma center Maribor in Rogaška
0

Med estetske postopke, ki v dobro pacientov izkoriščajo te prednosti narave, sodijo terapije s trombociti obogateno plazmo. V zadnjih letih se vrstijo primeri, ko s tem pristopom zdravniki uspešno zaustavljajo izpadanje las oziroma znova spodbujajo njihovo rast. Postopek, ki zahteva kar nekaj potrpljenja in ponovitev, lahko lasišče ponovno zgosti ali poskrbi za boljši obstanek presajenih las.

S trombociti obogatena plazma (ang. PRP, Platelet Rich Plasma) je proizvod iz krvi, ki nastane po centrifugiranju polne krvi. Ta je v 93 % sestavljena iz rdečih krvnih celic, eritrocitov, 1 % iz belih krvnih celic, 6 % iz krvnih ploščic, trombocitov, in plazme, ki je sestavljena iz vode, mineralov ter proteinov. Pri centrifugiranju se v epruveti na dnu naberejo eritrociti naberejo, od njih lažji trombociti in plazme pa na vrhu epruvete, od koder jih odvzamemo za terapije s PRP. Ta vsebuje samo 5 % eritrocitov in do 94 % trombocitov.

Sandi Luft, dr. med., spec. dermatologije, Derma center Maribor in Rogaška

V teh estetskih postopkih vedno uporabljamo avtologno plazma, torej takšno, ki je odvzeta eni osebi in se uporabi samo pri isti osebi. Ker prihaja iz lastnega telesa, je velika prednost terapij s PRP nična možnost prenosa okužb ali pojav alergije.

Izjemna moč trombocitov

Trombociti imajo pomembno funkcijo pri celjenju ran in strjevanju krvi. Po poškodbi stene žil se trombociti aktivirajo in ustvarijo čep, ki zaustavi krvavitev. Poleg tega imajo pomembno funkcijo pri skladiščenju in sproščanju molekul, t. i. rastnih faktorjev, ki signalizirajo, nadzorujejo in spodbujajo k rasti druge celice, ki so pomembne pri celjenju oziroma obnavljanju kože in drugih tkiv po poškodbi.

Rastni faktorji spodbujajo proces celjenja tako, da iz krvnega obtoka pritegnejo matične celice, ki se naselijo v poškodovanem tkivu in nato spodbudijo razmnoževanje celic. Poleg tega zmanjšajo sproščanje signalnih molekul, ki spodbujajo vnetje, in iz krvnega obtoka pritegnejo posebne celice, ki odstranijo okvarjeno tkivo. Na koncu spodbudijo rast novih kapilar in pospešujejo celjenje površine kože.

PREBERITE TUDI: Kako sem se po 13 letih znebila trdovratne melazme
 

Uporabnost v mnogih medicinskih postopkih

To njihovo sposobnost uporabljamo pri različnih terapijah, kot so celjenje kroničnih ran, za izboljšanje preživetja kožnih presadkov, po opeklinah prve in druge stopnje, površinskih poškodbah kože, vrezninah, kirurških ranah, obrabi sklepnega hrustanca, pri pomlajevanju kože za zmanjšanje gub in drugih znakov fotostaranja, pri izpadanju las zaradi androgena alopecije in pri brazgotinah po poškodbi, v kombinaciji z lastno maščobo in glajenjem površine kože z laserji.

V postopkih s trombociti obogateno plazmo vedno uporabljamo avtologno plazmo, torej takšno, ki je odvzeta eni osebi in se uporabi samo pri isti osebi. Ker prihaja iz lastnega telesa, je velika prednost terapij s PRP nična možnost prenosa okužb ali pojav alergije. 

Kako pripravimo s trombociti obogateno plazmo?

Iz vene na roki vzamemo od 10-20 mililitrov krvi. Epruvete namestimo v centrifugo, ki nekaj minut deluje po vnaprej določenem protokolu. Centrifugalna sila loči težje eritrocite od lažjih trombocitov ter plazme. Plazmo in trombocite nato z injekcijo odvzamemo iz epruvete. S tanko iglo nato takšno, s trombociti obogateno plazmo injiciramo v kožo in podkožje. Postopek priprave preparata poteka od 10-15 minut, samo injiciranje v kožo pa od 5 do 10 minut.

PREBERITE TUDI: Celulit: miti in resnice o nastanku ter kaj ga zares odpravi
 

Pomoč pri ponovni rasti las

Izpadanje las je zelo pogosto predstavlja velik problem in povzroča zaskrbljenost. Izpadanje pogosto spremlja slabša kakovost las, njihovo tanjšanje ali že gola področja na lasišču. Vzrokov je veliko. Čeprav je postavitev natančne diagnoze izpadanja las včasih zelo težka, lahko dermatolog s pomočjo podatkov o vzrokih in poteku izpadanja las ter s pregledom lasišča ugotovi vzrok in začne z zdravljenjem.

V zadnjih letih se pojavlja vedno več poročil o učinkovitosti s trombociti obogatene plazme pri zdravljenju androgene alopecije, ene od oblik izpadanja las. PRP spodbudi rast las, prepreči njihovo izpadanje, zveča gostoto las na lasišču, povzroči odebelitev lasnega stebla, ustvari lesk las in zmanjša njihovo lomljivost. Podaljša obdobje rasti las, zato postanejo daljši, s tem pa se poveča preživetje las po presaditvah.

Lasje se počasi vračajo v formo


Pred zdravljenjem in 3 mesece po dveh terapijah lasišča s PRP

Zdravljenje izpadanj las pri androgeni alopeciji je zahtevno in zahteva potrpljenje. Učinki so lahko vidni že nekaj tednov po prvi terapiji, včasih pa ni opaziti spremembe na bolje tudi po treh mesecih. Vsi protokoli terapij zdravljenja lasišča s trombociti obogateno plazmo predvidevajo vsaj tri ponovitve terapije v začetku, v razmiku 3 do 4 tednov, nato pa vzdrževanje po več kot letu dni.

Končni učinek neprekinjenega zdravljenja lahko pričakujemo po 2 letih redne terapije. V boju proti izpadanju las je pomembno ujeti pravi čas. Najboljši učinek je viden, če se zdravljenje začne dve ali tri leta potem, ko posameznik opazi redčenje lasišča. Po tem obdobju se v večini primerov ne pojavi popolna rast las, ampak se lasišče vrne v čas izpred dveh do treh let.

Kdaj ne moremo opraviti terapije?

Terapije s trombociti obogateno plazmo ne moremo opraviti pri pacientu, ki ima nizko število trombocitov in drugih faktorjev strjevanja v krvi, okužbo na mestu injiciranja, trenutno ali kronično sistemsko okužbo in če jemlje zdravila, ki vplivajo na redčenje krvi.

PREBERITE TUDI: S fotopomlajevanjem nad kožne nepravilnosti
 

Kontakt

Derma center Maribor

Klasična in estetska dermatologija
Poliklinika Spera
Aškerčeva ul. 7
2000 Maribor

M:  +386 (0)51 420 165
info@derma-mb.si
www.derma-mb.si

Derma center Rogaška  

Zdravljenje kože in estetska dermatologija
Zdraviliški trg 23
3250 Rogaška Slatina

T:  (0)590 2 58 90
info@derma-rogaska.si
www.derma-rogaska.si

 

 

 

0

Galerija

  Preberi še


  Razvrsti po:
  Kozmetometer
  Zadnje ocene
  Zadnji izdelki
  • mijauuu 14. sep 2018 14:41
   Super konsistenca
  • prue 12. sep 2018 19:37
   lep nanos
  • TP 10. sep 2018 21:08
   lip duo sculpt
  • Teena 6. sep 2018 13:53
   Najljubši
  • Akasha 26. avg 2018 16:07
   Super lahka konsistenca
  Forum
  Zadnje objave
  Najbolj brano
  Trenutno dogaja
   • VICKY je komentiral/a članek NAGRADNA IGRA: Planet Lepote praznuje 15. rojstni dan!.

    pred 2 dnevoma
    A tako dolgo je že? Vse najboljše moj najljubši lepotni portal :-)
    1. Na PL najraje spremljam članke o negi telesa in obraza, najbolj Kozmetometer, ki mi je pomagal pri številnih odločitvah
    2. Članek (ali več njih), ki mi je bil v vseh teh ...
    0
  • baba je všečkal/a forumski zapis Vložki & tamponi.

   pred 2 dnevoma
   0
  • baba je všečkal/a forumski zapis Vložki & tamponi.

   pred 2 dnevoma
   0
   • Alena je komentiral/a članek NAGRADNA IGRA: Planet Lepote praznuje 15. rojstni dan!.

    pred 3 dnevi
    Vse najboljše PL! Zadnje čase žal ni več toliko časa zate, a obljubim, da se bom poboljšala ;).
    1. Drugače pa najraje prebiram vsebine o negi kože (obraza), teme o dekorativi, zdravju, prehranskih dopolnilih.
    2. Življenje mi je spremenil oz. ...
    0
   • sedora je komentiral/a članek NAGRADNA IGRA: Planet Lepote praznuje 15. rojstni dan!.

    pred 3 dnevi
    Happy Birthday, PL! Wink
    1. Najraje spremljam Forum, Mesečne top izdelke, objave o modi (z veliko slikami) in ne-generične, realne, s strani dejanskih avtorjev spisane članke na katerokoli temo.
    2. Ne morem izpostaviti samo enega konkretnega članka ...
    0
  Izpostavljamo
  Danes pred 15 leti se je rodil prvi in največji ženski spletni portal Planet Lepote.