V poletnih mesecih zaradi vročine že tako ali tako težko jemo, zato je izbira prave hrane in njena priprava precejšnjega pomena. To je čas, ko več posegamo po morskih dobrotah, perutnini, sveži zelenjavi in sadju. Tudi priprava hrane poleti temelji na hitrosti, saj želimo med visokimi temperaturami čim manj časa preživeti ob vročem štedilniku.
V poletni vročini, ko najraje poležavamo v senci in komaj čakamo na temperaturna olajšanja ob večerih, naše telo raje posega po hladnih, osvežilnih in hitro pripravljenih jedeh. Pripravili smo vam nekaj kulinaričnih predlogov za poletne dni:
Zelenjavni krožnik za predjed
Za začetek lahko gostom ponudimo zelenjavni krožnik. Vegetarijanci so navdušeni, jedi pa se ne branijo tudi tisti, ki radi jedo meso.
Potrebujemo:
- 1 skodelico stročjega fižola
- 1 skodelico narezanih paradižnikov
- 1 skodelico narezanega korenja
- 1 skodelico brokolija
- 1 skodelico majoneze
- 2 čajni žlički limonine lupine
- 1 in pol čajno žličko črnega popra
V manjši posodi zmešamo majonezo, limonino lupino in poper. Hladno omako ponudimo z zelenjavo.
Mesni cmočki za glavno jed
Pogumnim kuharjem priporočamo pripravo govejih in svinjskih mesnih cmočkov.
Potrebujemo:
- 1 kilogram mletega govejega mesa
- 1 kilogram mlete svinjine
- 1 skodelice krušnih drobtin
- 2 majhni sesekljani čebuli
- 2 jajci
- 1 litra paradižnikove omake
- 8 žemelj
- sir mozzarello
Kuhane mesne kroglice z omako in z mozzarello postrežemo na žemljah.
Testenine z brokolijem v solati
Za prilogo h glavni jedi se dobro podajo testenine z brokolijem v solati.
Potrebujemo:
Preliv:
- 1 skodelice lahke majoneze
- 1/3 skodelice mleka
- 1 žlico jabolčnega kisa
- 2 čajni žlički sladkorja
- 1 čajne žličke soli
Solata:
- 1 in pol skodelice testenin
- 8 rezin slanine
- 2 skodelici brokolija
- 1 skodelico cvetače
- 1 skodelice nasekljane rdeče čebule
- 1 skodelice rozin
- 3 žlice oluščenih sončničnih semen
V posodi zmešamo sestavine za preliv, ki ga nato postavimo v hladilnik.
Skuhamo testenine, ki jih kuhane speremo z mrzlo vodo in dobro odcedimo.
Rezine slanine na hitro popražimo na ponvi, da postanejo hrustljave. Nato jih odložimo na papirnat prtiček, da se znebimo odvečne maščobe. Nežno jih zdrobimo z roko.
V večji skledi zmešamo testenine, slanino in preostale sestavine solate. Prelijemo s prelivom in premešamo.
že pripravljeno solato pokrijemo in postavimo v hladilnik za najmanj pol ure, da se okusi pomešajo.
Za konec ponudim osvežilno jagodno sladico.
Potrebujemo:
- 1 skodelice sladkorja
- 2 čajni žlički koruznega zdroba
- 1 skodelice vode
- 1 čajne žličke naribane korenine ingverja
- 2 skodelici svežih jagod
- 1 čajne žličke naribane limonine lupine
- 1 žlico svežega limoninega soka
- 3 skodelice vanilijevega sladoleda
V ponvi na majhnem ognju pražimo sladkor in koruzni zdrob. Ko mešamo, počasi dolivamo vodo, da dobimo gladko zmes. Dodamo nariban ingver in pol skodelice svežih jagod. Zmes kuhamo in mešamo, dokler ne zavre. Ponev nato odstavimo in še naprej mešamo, da se jagode razpustijo. Tej zmesi dodamo še limonino lupino in preostanek jagod. Sladico ponudimo vročo ali hladno z vanilijevim sladoledom.
Vaša kuharica Špela Zupan