

Evo, ta je taka s španskim vetrcem (ali kakor koli se tem stepenim beljakom v slovenščini reče) na vrhu...
Ta je pa taka samo s kremo.
Mnjam, to pa je fuuuuul dobro. Jaz bi tudi imela recept.
LP
Limonina skutna torta
200 g polnozrnatih piškotov, 100 g masla, 9 lističev bele želatine, 350 ml smetane, 3 limone (neškropljene), 400 g skute, 225 g sladkorja, 3 žlice jedilnega škroba, 2 rumenjaka
Piškote dajte v vrečko za zamrzovanje in jih z valjarjem zdrobite. Maslo raztopite in ga razmešajte s piškotnimi drobtinami, porazdelite po s peki papirjem obloženem pekaču (premer 26 cm). Dobro pritisnite in postavite v hladilnik, da se strdi.
Namočite želatino in trdno stepite smetano. 1 limono dobro operite in naribajte limonino lupinico ter iztisnite sok. Oboje gladko zmešajte s skuto in 100 g sladkorja. želatino ožmite in raztopite. Odvzemite 4 žlice skutne kreme, jo gladko zmešajte z želatino in umešajte s preostalo kremo. Za približno 30 minut postavite v hladilnik. Ko se začne krema strjevati, primešajte trdo stepeno smetano in porazdelite po piškotnem dnu. Postavite v hladilnik za 4 ure.
Za preliv iztisnite sok iz preostalih limon. Prilijte toliko vode, da dobite 300 ml tekočine. Mešanico zavrite, dodajte 125 g sladkorja in ga raztopite. Jedilni škrob gladko zmešajte z vodo, dodajte k soku, zavrite in malce pokuhajte. Odstavite in delno ohladite. Umešajte rumenjake in popolnoma ohladite. Preliv razporedite po skutni kremi in pustite še približno 2 uri v hladilniku, da se popolnoma strdi. Okrasite z rezinami limone, s smetano in čokoladnimi ostružki.
En kos: približno 380 kcal, B 7 g, M 28 g, OH 27 g.
En kos: približno 380 kcal, B 7 g, M 28 g, OH 27 g.
Tole bi pa lahko izpustila.
Evo, recept:
Testo:
250 g moke
100 g zmehčanega masla (margarine)
1 jajce
100 g sladkorja
V posodi zmešajte maslo, moko, sladkor in jajce, da dobite gladko testo. Pustite počivati (recimo pol ure). Nato testo razvaljajte in ga položite v okrogel pekač z pite (to so tisti okrogli pekači, ki so visoki le kake 3 cm in imajo gladek ali nazobčan rob - tisti pekači za torte so ponavadi previsoki, ampak jaz sem ga tudi uporabljala, dokler si nisem pravega omislila). Testo "napikajte" z vilico, sicer se pri peki napihne.
Krema:
80 g sladkorja
3 jajca
150 g masla
4 velike limone s tanko lupino (po možnosti bio)
nekaj rezin kandirane limone (ali citronata)
(po želji lahko tudi malo vanilijeve arome ali arome pomarančevca)
Ko testo počiva, dobro operete limone, jih osušite in narežete na tanke rezine, Odstranite pečke in rezine sesekljajte v mešalniku (z lupino vred). Razstopite maslo. V posodi penasto vmešajte sladkor in jajca, dodajte seskljane limone, stopljeno maslo in eno žličko arome (po želji). Hitro dobro premešajte. Na testo v pekaču vlijte kremo in pecite pol ure na 180
Vzela si mi beseda z jezika!
Balea BEAUTY EXPERT kremni gel za telo vsebuje 5 ...
Šampon za lase Elseve Extraordinary Clay je ...
Intenzivno vlažilna in hranilna krema z ureo, ...
S 5 % UREA regeneratorja in učinkovine proti ...
Lahkoten gel serum za prefinjeno polt Z ...