Prijava
Registracija Pozabljeno geslo

Forum

Zdrav jedilnik pri težavah z želodcem in črevesjem

bubba
Starost: 33Pridružen: 31. jan 2014Prispevkov: 2Kraj: n/aStatus:Offline
Objavljeno: 31. jan 2014 19:42
Povezava do prispevka

Prosila bi pomoč pri sestavi jedilnika. Imam probleme z želodcem, rada pa bi izgubila tudi nekaj kg. Sedaj sem še v fazi ugotavljanja kaj mi ustreza in kaj ne (ne paše mi začinjena, preslana in pekoča hrana, mlečni izdelki razen namazov, jajca, razne mastne stvari npr. slanina, zaseka, losos, kislo zelje, kečap, kava, pica, sladke stvari razen sokov in čokolade, preveč sadja). Recimo tudi, da sem malo zbirčna tako, da mi je še težje naredit si nek zdrav jedilnik (ne jem raznih kanelonov, mletega mesa, klobas, paštet, hrenovk, morskih sadežev, kababa, hamburgerja, gorčice, majoneze, rozin, testenin z sirom, gaziranih pijač, oliv, marcipana, razne čebulne in česnove jedi mi ne teknejo, pa še kaj bi se našlo). Izogibam se tudi svinjini in govedini, čeprav jih jem, ampak bolj malo, od mesa jem skoraj samo piščanca. Po večji količini zelenjave oz. kakega brokolija se mi prebava poruši...

Sedaj moj jedilnik zgleda nekako takole:

za zajterk jem juho, navadno zelenjavno (vem, da se sliši čudno, ampak je to edino kaj mi zjutraj tekne, pa da ustreza mojemu želodcu)

za malico jem kako štručko ali rogljiček

za kosilo pojem kar pač pride (navadno kak kos mesa z zelenjavo, včasih kake testenine)

za večerjo pa ponavadi jem kruh z mlečnim namazom, kak kos sadja, juho, čokolado (predvsem, ko me boli želodec, takrat mi zelo zapaše)

Občasno imam še vedno probleme z želodcem, predvsem, če se zvečer preveč najem (kar je logično, se tega odvajam). Zanima me kaj naj še na zgornjem jedilniku spremenim? Pa ali je zgornja prehana vsaj približno uravnotežena? Kaj še naj spremenim, ker mi kg nikakor ne grejo dol? Pa aja, tudi kako se naj odvadim zvečer jest? Hrana bi vbistvu ne paše pred večerom, prej se silim jest, zvečer pa bi spraznila cel hladilnik....

Vesela bi bila res vsake pomoči smiley

 

0
Nazaj na vrh
alecia
Starost: 36Pridružen: 22. jul 2004Prispevkov: 701Kraj: okolica PtujaStatus:Offline
Objavljeno: 31. jan 2014 20:15
Povezava do prispevka

Bubba, imaš težave z želodcem tudi točno diagnosticirane od zdravnika ali so to do sedaj samo tvoja osebna opažanja? Pri takih težavah je zelo težko govoriti na pamet in na sploh, saj se lahko naredi več škode kot koristi. Je fino vedeti, v kakšnih okvirih ti naj svetujemo (sploh, če gre za primer bolezenskega stanja)  smiley

0
Nazaj na vrh
bubba
Starost: 33Pridružen: 31. jan 2014Prispevkov: 2Kraj: n/aStatus:Offline
Objavljeno: 31. jan 2014 22:46
Povezava do prispevka

K zdravniku zaradi želodca hodim že kako leto in pol, zadnje pol leta še sploh. Dal mi je dvojne tablete, čez čas pa mi že dvojna doza obeh ni pomagala. Takrat me je tako zgrabilo, da sem morala v bolnišnico, delali so mi rentgen, ultrazvok, preiskave krvi in urina. Odposlali so me z nekimi novimi tabletami (ki sicer delujejo) in z diagnozo, da je vse ok, samo črevesje je malo napihnjeno smiley . Po tem sem sicer še enkrat šla na preiskave pa ja, so ugotovili, da je z mano vse ok. Tako da ja, sedaj delam nekako na svoja opažanja, da vidim kaj mi ustreza in kaj ne, ker oni nič ne ugotovijo smiley . Bom pa vsekakor morala spet do mojega zdravnika in se naročit na gastroskopijo...

0
Nazaj na vrh
metikameti
Starost: 31Pridružen: 3. dec 2012Prispevkov: 179Kraj: Ljubljana okolicaStatus:Offline
Objavljeno: 1. feb 2014 13:55
Povezava do prispevka

Jaz sem imela pred 2 leti hude bolecine zaradi zelodca-shujsala sem 7kg v enem mesecu,nasli mi niso nic oziroma ze KAO zaceljen gastritis, filali so me 3 mesce z ultopi da se mi je ze zaradi tega unicil zelodec pomoje-govorim kar nekaj na blef, samo že to je bilo preveč so že v lekarni čudno gledali.

jaz svetujem ti pitje aloe vera ki sem ga jaz tudi pila in kupila na zdravoznaravo.si

Pitje kamiličnega čaja (sploh ob obroku),koprivin čaj je tudi super in mi pomaga.
jaz ne jem nobenih tablet več in odkar ne hodim 1 leto ze h zdravnikom, mi je veliko bolje-Ne rečem zate da ti bo, jaz nisem jedla 1 mesec nic-še juho sem komaj goltala take bolečine sem imela, objokana sem zaspala in kdaj bo to konec- pa ni bilo in ni bilo konca-začeli so si še zmišljevati ker niso vedeli kaj mi je,jaz nisem mogla gledati
ker me je tako bolela glava in nisem cutila niti nog ko sem hodila, bila sem čisto boga.ŠE vedno mislim
da sem staknila kakšno  infekcijo ,katere mi niso pozdravili,ali pa kaj takšnega.

izključila sem iz prehrane mlečne izdelke po katerih mi je slabo,mesa ne jem nič-razen perutnina,zajčki,piščanček in podobno.Pijem doma stisnene sokove ali pa kašn bezeg ko raste in drugače samo vodo,drugega čisto nič!
Jem pa vse kar sem prej,samo tega kar sem nastela ne in ne pohanja kar mi tudi ne odgovarja.Nič na maščobi kar se cvre ali poha.sem preden sem zbolela toliko tega prejedla da mi tudi na misel več ne pride.

Želodec me veliko manj boli,apetit se mi je vrnil tako,da jem 3-5x/dan, (5x pred menstruacijo ponavadi) drugačepa malo manj,sladkarije ne jem (razen kaksna cokolada in podobno pred menstruacijo)
drugače pa ...kakšne grisine ali kaj takega še prenesem,kakšne čipse,čokolade pa domače piškote pa nikakor ne ker s emi tako usede na želodec da brezveze Unhappy Pojem ogromno kruha pa ogromno testenin, samo potem je spet odvisno od cloveka na kaj more vse paziti. Jaz se ne zredim skoraj nic -vizualno se mogoče kaj-še to zelo malo,po kg pa ne,ker imam to po genih tako,da hvala bogu lahko jem saj kruha kolikor hočem(jem črnega,saj  se mi bel spet usede na zelodec in me zapre) pa testenin saj imam to najraje.

Uporabljala sem tudi detox oblize 30dni! drago ampak meni so oblizi tako smrdeli da brezveze govorit :/ hodila sem vsak dan na blato,zdaj spet manj odkar jih jemljem,hočem reči da mi je pomagalo da me je malo spucalo.
Želodčne težave in črevesne so lahko ...iz različnih dejavnikov-mene mislim da je in da me še vedno stres zelo zelo spravi na tla in me boli vse, da tudi apetita nimam in podobne stvari.Živci delajo svoje.

Opravila sem tudi kolonoskopijo saj imam tudi  s črevesjem težave pa so mi nasli okvaro in vnetje debelega črevesja-zdravil nisem dobila.
jaz imam ogromno tezav, naj pa povem odkar si sama poamgam mi je veliko bolje kot, ko sem hodila h zdravnikom.
Vse naravno kar se le da, od kozmetike,hrane do vsega, mehcalci za pranje perila ma vse vse.
Dobro za tiste ki imajo doma njivo da imajo take stvari lahko gor-hrano zdravo

za druge pa je to bolj k* ker je to zelo drago v trgovinah.Upam da sem ti s kašno stvarjo pomagala čeprav sem malo mešano pisala Smile Aja naj povem še da jemljem ze pol leta prehranska dopolnila z vitalie; vitamin c, ginko,svetlinovo olje,olje polenovke,krilovo olje,bergamot,kruhovec,ingver in pro/preibotike.Vsak dan! Drugo pa občasno ,seveda pa vsak dan pest mandeljnev da lazje odvajam saj sem kar zaprta ,pomoje zaradi kruha in ker prehitro jem,Pa po 5 uri  zvečer ne jem,da se mi v 2-3 urah čisto poleže,drugače ne morem zaspat saj me vsee boli.

 

0
Nazaj na vrh
alecia
Starost: 36Pridružen: 22. jul 2004Prispevkov: 701Kraj: okolica PtujaStatus:Offline
Objavljeno: 1. feb 2014 15:48
Povezava do prispevka

Vajini stanji pa res nista zavidljivi. Če ni diagnosticirano kakšno posebno stanje, je potrebno pač poslušati svoje telo, kaj mu odgovarja in kaj ne - in seveda v okvirih načela zdrave prehrane. To je seveda dolgotrajen proces, vendar drugače ne gre. Pa težiti zdravnikom, da naredijo čimveč možnih preiskav.

Obema bi svetovala, da izločita iz prehrane vsa izrazito predelana živila - hrenovke, paštete, salame, kupljene namaze, sokove, gazirane pijače, kakršnekoli sladkarije, kupljeno pekovsko pecivo ... in se osredotočita na osnovna, manj predelana živila. In seveda majhni obroki večkrat na dan - prenajedanje v takih primerih odpade.

V vajinih jedilnikih opazim, da pojesta premalo beljakovin. Pri težavah z želodcem je priporočljivo uživati predvsem belo meso - piščančje, in če vama ustreza, bolj pokuhano in podušeno, izogibajta se močno popečenim zrezkom, ker to dodatno bremeni želodec. Zajčje meso je tudi super izbira, če je možnost za to smiley

Torej, kaj jesti. Glede na težave z želodcem, je tudi nesmiselno se kar naenkrat podati v prehranjevanje polno vlaknin, visokovrednih beljakovin itd, ker je želodec že sedaj zelo obremenjen in nezmožem opravljati svojo primarno funkcijo. Kar trenutno rabi, je preprosta energija, ki ga ne obremeni preveč, kar pa niti približno ne pomeni uživanje junk food-a. Se pravi izogibanje pečenemu mesu - raje podušeno, namesto zelenjave na žaru - zopet kuhana/na pari, kruh - raje bolj v rangu belega kot pa takega s tisoč semeni. Izogibati se mlečnim izdelkom - zaradi laktoze.

Bubba, najprej bi bilo smiselno ugotoviti, za kakšne težave gre in ugotoviti, kaj ti ustreza jesti, šele potem pa delati na uzgubljanju teže, če je to tvoja želja. Tvoj jedilnik vsebuje preveč ogljikovih hidratov, zato te zvečer popade lakota. Če ješ piščanca, si ga pripravljaj bolj proti koncu dneva s kakšno zelenjavo, ki ti ne povzroča težav. Recimo zjutraj namesto juhe lahko poskusiš kakšen smoothie z zelenjavo, kaj podobnega lahko potem tudi malicaš smiley

0
Nazaj na vrh
narava
Starost: 48Pridružen: 12. sep 2014Prispevkov: 16Kraj: n/aStatus:Offline
Objavljeno: 19. sep 2014 9:21
Povezava do prispevka

Bubba, zelo, zelo vam priporočam, da začnete jesti izključno polnovredno rastlinsko hrano (največ sadja, potem zelenjava, stročnice, nekaj semen, oreščkov), kajti takšna prehrana vam bo zagotovila idealno prebavo do konca življenja. Najhujše, kar je za prebavo in črevesje, so živila živalskega izvora.

Za motivacijo nekaj odlomkov iz knjige "Tekma za življenje":

"Ko sem začela z vegansko prehrano z malo maščobami, sem ugotovila, da je moja prebava prvič v življenju takšna, kot bi morala biti. Ker so mi tako dejali zdravniki, sem mislila, da je iztrebljanje dvakrat ali trikrat na teden zame verjetno »normalno«. Dan po tem, ko sem spremenila svojo prehrano, sem odkrila, kaj naj bi pomenilo »normalno« Pri rastlinski hrani je čas od zaužitja do iztrebljanja nekajkrat krajši kot pri živalski prehrani: Če bi stehtala in izmerila stólice drugih kultur, kot je to naredil dr. med. Denis Burkitt, bi ugotovila, da je stólica večine teh ljudi velika, debela in mehka, da se pomika brez težav in pogosto, in da je njen tranzitni čas (čas potovanja od ust do anusa) osem ur ali manj, za razliko od šestintridesetih do dvainpetdesetih ur, zabeleženih v Ameriki in Angliji, v katerih je Denis Burkitt izvedel svojo pionirsko raziskavo.

In še odlomek iz knjige Meso je problem!:

Ob rastlinski hrani boste praznili črevesje tako redno kot vozijo švicarski vlaki:

Enostavno in zabavno je izbirati hrano iz nepregledne palete živil, v vseh mavričnih barvah, polnih vode, vlaknin, vitaminov, mineralov, fitokemičnih snovi, karotenoidov in antioksidantov, ki prispevajo k izjemnemu zdravju, obilici energije in vitalnosti – ob tem pa praznite črevesje tako redno kot vozijo švicarski vlaki. Tako je. Izredno enostavno se je prehranjevati z močjo rastlin, razen če ste jamski človek, živeč tisoče kilometrov daleč od trgovin in brez dostopa do svetovnega spleta.

Kar zadeva prebavo, so resnične dobrobiti rastlinske hrane njena masa, voda in vlaknine. Resnični problem živalskih živil je odsotnost vlaknin v njih. Vlaknine in voda ustvarijo voluminozno stolico, ki pritiska na črevesne stene in povzroča peristaltiko. To pomeni, da se črevo potem krči in potiska stolico naprej. To je vzorec: širjenje, krčenje, pomik. Brez vlaknin in vode, ki ustvarijo zadostno maso, je stolica trda in majhna in ne omogoča peristaltike. Zato mora človek potem posedati na školjki, potiskati in stokati, da se zadeva pomakne navzdol.

0
Nazaj na vrh
Pojdi na:
Zdrav jedilnik pri težavah z želodcem in črevesjem
Stran 1 od 1
Pojdi na stran:
Kozmetometer
Zadnje ocene
Zadnji izdelki
  • Tanja 19. mar 2023 20:52
    RES slabo, meni izsušuje kožo
  • Tanja 21. feb 2023 18:20
    Izvrsten, najboljši
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:25
    Svaljka se
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:05
    Ne preprečuje vonjav
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 11:57
    Ne neguje
Forum
Zadnje objave
Najbolj brano
Trenutno dogaja
Izpostavljamo
Usnjena krila obožujejo tudi zvezdnice – od Meghan Markle do Olivie Palermo.