mishika je napisal/a @mishika
1. Kako veš, da se v telesu ne nalagajo? Zakaj je pa čedalje več raka?
2. A veš, da testi na živalih ne povedo ničesar, saj so pri njih smrtne doze in odziv na takšne snovi povsem drugačne, kot pri ljudeh?
3. Omenjš vit. C - tu govorimo o zelo škodljivih dodatkih, ne o dodatkih vsepovprek.
4. Ne boš verjela, ampak raje bi šla vsak dan po svež kruh/jogurt/karkoli, če bi bil brez dodanih packarij!
5. Ne vem, zakaj imam občutek, da sama, ali kdo, ki ti je blizu, dela na tem področju in ga zato zagovarjaš...? Sicer pa ne bi bilo prvič, da nekdo pravi ljudem, da nekaj ni nevarno, sam se pa tega izogiba...
1. Natančnega izvora raka (no, vsaj za določene vrste) še vedno niso ugotovili. Po moje je krivo veliko več, kot samo ti aditivi. Tudi ne zbolijo vsi za rakom, ki živijo "nezdravo" (uživajo hrano z aditivi v tem primeru) in niso vsi, ki zbolijo za rakom, živeli nezdravo (hmmm... komplicirano, priznam ). Poleg dednih zasnov je tu še kup drugih faktorjev...
2.Testi na živalih... Vedno kočljiva tema, priznam. žal je tako, da so te živalce med vsemi organizmi, ki se jih da na hitro "gojit" (no, na hitro vzgajat) še najbolj podobne človeku in v veliki večini reagirajo (telesno oz. kar se mutagenosti in kancerogenosti tiče) enako kot bi reagiral človek. žal. Za živalce, seveda. Za človeka: na srečo (tako kruto kot to morda zveni). Odziv je torej sigurno podoben (vsaj glede na vsa raziskovanja doslej - pri tem mislim na neodvisne inštitucije). Kar se pa doz tiče... O tem ne bi mogla razpravljati, ker mi tu manjka teoretičnega in praktičnega znanja. Recimo da verjamem znanstvenikom, ki se s tem ukvarjajo...
3. C-vitamin (E300) omenjam samo iz enega razloga. Zato, ker me moti, ko vsi pišejo, da so E-ji tako škodljivi. In laik bo vse E-je vrgel v isti koš. Samo da vidi napis E in je že škodljivo. To me moti. In zato sem hotela samo poudariti, da je potrebno malo razmisliti, ko se pogovarjamo o "zloglasnih" E-jih.
4. No, lahko si srečna: nisi tipičen potrošnik. Tipičen potrošnik pogleda rok trajanja in vzame tisto, kar traja dlje. Da pa tu ni niti izbire... Ni res. Hrano si v končni fazi lahko pripraviš tudi sam doma .
5. Sama ne delam na tem področju, niti noben od bližnjih. Res. Je pa to del mojega študija... Študija, ki je precej kritičen, neodvisen od multinacionalk in hvalabogu tudi neodvisen od medijev...
A bo v redu?
Lp, mishika
Ja, bo v redu. Jaz zeloooo pazim na zdravo življenje, tudi pri prehrani in se izogibam tako slabim E-jem, kot tudi tras nasičenim maščobnim kislinam, pa še marsičemu... Se mi pa ne zdi fer, ko slišiš za primere, ko nekdo res zelo zdravo živi, pa pri 40-ih (ali celo še prej) faše raka, medtem, ko nekdo drug take počne, da se čudiš, da je sploh še živ, pa jih brez kakšnih hujših težav (bolezni) doživi 90...