Prijava
Registracija Pozabljeno geslo

Forum

Prigrizki

Pojdi na stran 1 , 2
Lumpa
Starost: 41Pridružen: 2. nov 2004Prispevkov: 7406Kraj: VrhnikaStatus:Offline
Objavljeno: 11. jan 2006 23:16
Povezava do prispevka
V soboto bomo mele kolegice t.i. babji žur, in da ne bi kuhala večerje bi naredila kakšne namaze, prigrizke, omakice (za tortilija čipse pomakat), obložene kruhke,kanapejčke..karkoli temu podobno. Tako da bi bila zelo vesela kakšnega recepta.
 
Hvala!
Spet se mi je na bolš poslabšal.
0
Nazaj na vrh
zdrava
Starost: 44Pridružen: 5. avg 2005Prispevkov: 273Kraj: n/aStatus:Offline
Objavljeno: 11. jan 2006 23:29
Povezava do prispevka
Pršut, dober sir, svež kruhek narezan na kockice, kakšna oliva ali kisla kumarica.
Od sladkega pa keksi domačica.
Pa dobro vino seveda!
 
 
0
Nazaj na vrh
Lumpa
Starost: 41Pridružen: 2. nov 2004Prispevkov: 7406Kraj: VrhnikaStatus:Offline
Objavljeno: 11. jan 2006 23:48
Povezava do prispevka
Zdrava, to je itak na sporedu pa torta in piškotki
 
Spet se mi je na bolš poslabšal.
0
Nazaj na vrh
filio
Starost: 38Pridružen: 30. okt 2005Prispevkov: 485Kraj: KRStatus:Offline
Objavljeno: 12. jan 2006 3:51
Povezava do prispevka
Jaz sem zelo rada pekla kruh Jamiea Oliverja s pršutom, pa se ne
spomnim recepta. Če imaš Kuhinjo do nazga ti ga priporočam. Drugače pa
ti recept posredujem, ko pridem domov-v petek, ker sem zdaj v LJ. Je pa
super zadeva, še kakšno vino manjka pa bo idealna zabava. 
0
Nazaj na vrh
Lumpa
Starost: 41Pridružen: 2. nov 2004Prispevkov: 7406Kraj: VrhnikaStatus:Offline
Objavljeno: 12. jan 2006 10:19
Povezava do prispevka
Sej res, hvala da si me spomnla Filio...mam to knjigo doma in bom pogledala
Spet se mi je na bolš poslabšal.
0
Nazaj na vrh
ronza
Starost: n/aPridružen: 6. maj 2004Prispevkov: 3813Kraj: LjubljanaStatus:Offline
Objavljeno: 12. jan 2006 14:56
Povezava do prispevka
prosim, daj se tukaj objavi recept! (js namrec nimam te knjige...)
0
Nazaj na vrh
Lumpa
Starost: 41Pridružen: 2. nov 2004Prispevkov: 7406Kraj: VrhnikaStatus:Offline
Objavljeno: 12. jan 2006 16:33
Povezava do prispevka
Hmm..imam to knjigo samo nisem zasledila notri kruha s pršutom
Spet se mi je na bolš poslabšal.
0
Nazaj na vrh
bambi
Starost: 45Pridružen: 27. jan 2005Prispevkov: 1610Kraj: Goriška stran SlovenijeStatus:Offline
Objavljeno: 12. jan 2006 19:15
Povezava do prispevka
Drugače lahko narediš nekaj, kar ne zahteva dosti dela - krompir narežeš na pol (kar z olupkom), daš malo putra gor in v pečico za eno uro. Ponavadi imajo vsi to radi, je kot en piknik. Lahko daš še nabodala pečt zraven. POleg ponudiš kumarice in podobno.

Bistvo je, da je manj dela kot z rezanjem kruha, sira in šunke za narezek.
0
Nazaj na vrh
filio
Starost: 38Pridružen: 30. okt 2005Prispevkov: 485Kraj: KRStatus:Offline
Objavljeno: 12. jan 2006 20:25
Povezava do prispevka
Mogoče sem se zmotila v naslovu knjige. Je pa ena Jamiejeva knjiga. Bom jutri popoldan, ko pridem domov recept prepisala.
0
Nazaj na vrh
alexa
Starost: n/aPridružen: 16. jan 2005Prispevkov: 6840Kraj: LjubljanaStatus:Offline
Objavljeno: 12. jan 2006 21:14
Povezava do prispevka
bambi dobra ideja Smile
0
Nazaj na vrh
filio
Starost: 38Pridružen: 30. okt 2005Prispevkov: 485Kraj: KRStatus:Offline
Objavljeno: 13. jan 2006 20:09
Povezava do prispevka
Evo recept iz knjige Jamiea Oliverja SREČNA KUHINJA (stupid me).

ZVITEK S PRŠUTOM, SIROM, JAJCI IN BAZILIKO

Sestavine: 1 osnovno testo za kruh (spodaj recept tudi za to), 10 rezin
pršuta, 8 velikih svežih jajc, ki smo jih 8 minut kuhali ni olupili,
400g naribanega sira (mešanica ementalerja, grojerja, parmezana ali pa
kateregakoli, ki je ostal v hladilniku in ga je treba porabiti), 2
pesti sveže bazilike, in če hočemo posušeni ali sveži paradižniki pa
oljke, ekstra deviško oljčno olje, sol in sveže mlet črn poper.

Testo pripravimo do 5. faze, nakar ga potresemo z moko in ga zvaljamo v
dolg, približno 1 cm debel pravokotnik. Ta naj bi v končni fazi meril
cca. 1m v dolžino in 20 cm v širino. Po sredini tega traku zdaj
razprostremo rezine pršuta, jajca, sir, baziliko in pradižnike in
oljke, če jih imamo. Vse skupaj prebrizgamo z oljčnim oljem in solimo
ter popramo. Testo potegnemo čez polnilo, tako da dobimo nekakšno polno
cev. Potem pa moramo en konec te cevi potegniti k drugemu, da ju
združimo. Oba konca dobro pritisnemo in zlepimo skupaj, da dobimo
hlebec v obliki venca. Preložimo v pomokan pekač, pustimo, da 15 minut
vzhaja, potresemo z moko in damo za 35 minut v pečico, razgreto na 180
stopinj, da lepo zlato zarumeni. Počakamo, da se ohladi, nato pa ali
odnesemo takoj na piknik in razkosamo tam ali pa lomomo kar doma.



OSNOVNI RECEPT ZA KRUH

Sestavine: 1kg ostre moke za kruh, dobrih 6 dl mlačne vode, 30 g
svežega kvasa ali tri vrečke suhega po 7g, 2 žlici sladkorja, 2 zvrhani
žlici soli, dodatna moka za posipanje površine.

1. faza: Naredimo jamico

Moko stresemo na čisto površino in v redini naredimo jamico. Vanjo
nalijemo pol vode, ki ji dodamo kvas, sladkor in sol in narahlo
premešamo z vilicami, da dobimo mlakico.

2. faza: Spravimo ga skupaj

Počasi, a brez strahu začnemo iz sredine jamice navznoter mesiti testo,
tako da cetripetalno vlečemo v mlakico čedalje več moke ( pazimo,da ne
podremo sten jamice, saj bi se tako voda razlila vsepovsod).
Nadaljujemo s primešavanjem moke v sredino, dokler ne dobimo težke in
kašaste mešanice-nakar v jamico dolijemo še preostanek vode. Spet
mešamo, dokler znova ne dobimo težke zmesi, potem pa se testa lahko
lotimo bolj odločno in zmešamo več moke, tako da postane zmes manj
lepljiva. Omokamo si roke in nazadnje zgnetemo testo še skupaj z vso
preostalo moko. (nekatere moke rabijo več, druge pa manj vode za isto
konsistenco, torej delamo malo po občutku)

3. faza: Mesimo!

Zavihamo rokave in maso kakih 5 minut enostavno porivamo, zvijamo,
zgibamo, tleskamo in rolamo naokrog, dokler ne dobimo gladkega in
prožnega testa.

4. faza: Prvo vzhajanje

Pomokamo vrhnji del testa. Damo ga v skledo, pokrijemo in ga pustimo
kake pol ure vzhajati, dokler ne naraste do dvakratne
velikosti-najbolje bo v toplem, vlažnem prostoru, kjer ni prepiha.
Vzhajanje bo izboljšalo okus in konsistenco našega testa.

5. faza: Drugo vzhajanje, dodelava in oblikovanje:

Ko je testo prvič vzhajalo, najprej iz njega izbijemo zrak, tako da ga
30 sekund tolčemo in tlačimo. Zdaj ga lahko oblikujemo ali začinimo,
kakor zahteva recept-razvaljamo, nadevamo, karkoli že-in ga pustimo, da
še enkrat vzhaja od 1/2 do 1 ure, da hlebec spet naraste do dvojne
velikosti. To je najbolj pomembna faza, kajti to drugo vzhajanje bo
kruhu dalo šele tisti zrak, ki se peče z njim in mu daje tisto res
rahlo in lahko konsistenco, zaradi katere se nam pri svežem kruhu
cedijo sline.

6. faza: Pečemo

Hlebec zelo narahlo položimo v pomokan pekač, tega pa v razgreto
pečico. Ne zaloputnite vratc, sicer boste izgubili zrak, ki ga
potrebujemo za peko. Pečemo toliko časa in na temperaturi, kot zahteva
posameznem recept. Če je pečeno lahko preverimo tako, da potolčemo po
dnu hlebca-če se sliši votlo, potem je, če ne, pa ga dajte še malo
nazaj v pečico. Ko je hlebček pečen, ga položimo na mrežico in tam naj
se najmanj 30 minut ohlaja.

PA DOBER TEK!


0
Nazaj na vrh
Mimi_M
Starost: 45Pridružen: 13. dec 2005Prispevkov: 2127Kraj: PrimorskaStatus:Offline
Objavljeno: 13. jan 2006 20:25
Povezava do prispevka
Jst mam ob kakih takih prilikah vedno rada zraven tudi namaz iz polenovke - bakala. Kok mi je pa to fino, njami!!
Kupim pa vedno od potujoče ribarnice.
"Odločimo se, da je nekaj mogoče in da hočemo to storiti, pa bomo našli tudi način."
(A. Lincoln)
0
Nazaj na vrh
*Vesna*
Starost: n/aPridružen: 7. jun 2005Prispevkov: 662Kraj: n/aStatus:Offline
Objavljeno: 14. jan 2006 16:06
Povezava do prispevka
meni je pa full dobra omakica iz skute, jogurta, različna zelišča, sol, poper ... jedla sem jo že tudi zraven krompirja pečenega v pečici 
0
Nazaj na vrh
kia
Starost: 37Pridružen: 16. feb 2005Prispevkov: 8808Kraj: ChickenlandStatus:Offline
Objavljeno: 14. jan 2006 17:41
Povezava do prispevka
Ena malo bolj italijanska ideja - spečeš slane piškote, na katere daš malo pesta in en košček parmezana, nato pa vse to zapečeš v pečici
Save the earth. It's the only planet with chocolate.
0
Nazaj na vrh
alexa
Starost: n/aPridružen: 16. jan 2005Prispevkov: 6840Kraj: LjubljanaStatus:Offline
Objavljeno: 21. jan 2006 10:06
Povezava do prispevka
Zelo dobro je tudi Question
-paradižnik narezan na kolobarje, čez to rezine mozarelle in kapljico olivnega olja in malo peteršilja.
-domač kruh ali pa kar ta po receptu J.Oliverja ;),
-piruške - lahko narediš, če ti ostane kaj testa od kruha, izrežeš krogce, nadevaš jih poljubno, npr. z mletim mesom, zapreš in na hitro ocvreš
- krompirjevi kroketi
- tortille in nacho sir
- pečen krompir z zeliščnim ali navadnim maslom
- sirov burek, npr. od Pečjaka
 
 
to je nekaj predlogov za malo drugačne "prigrizke" kot ponavadi... Wink
0
Nazaj na vrh
Pojdi na:
Prigrizki
Stran 1 od 2
Pojdi na stran 1 , 2
Pojdi na stran:
Kozmetometer
Zadnje ocene
Zadnji izdelki
  • Tanja 19. mar 2023 20:52
    RES slabo, meni izsušuje kožo
  • Tanja 21. feb 2023 18:20
    Izvrsten, najboljši
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:25
    Svaljka se
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:05
    Ne preprečuje vonjav
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 11:57
    Ne neguje
Forum
Zadnje objave
Najbolj brano
Trenutno dogaja
Izpostavljamo
Večina nas pozna koga, ki je prepričan, da je strokovnjak za vse, ne glede na svoje dejansko znanje.