
Doma jo ima ati zelo rad, pa bi mu jo rada naredila za rojstni dan namesto torte


Vlečeno testo:
50 dkg moke
1 jajce
2 žlici olja
malo kisa ali limoninega soka
mlačna voda
ščepec soli
Makov nadev:
20 dkg zmletega maka
5 dkg sladkorja
1 vaniljev sladkor
približno 1 dl mleka ali smetane
1 jajce
Skutni nadev:
40 dkg skute
1 jajce
1 dl goste kisle smetane
5 dkg rozin
5 dkg sladkorja
Orehov nadev:
20 dkg zmletih orehov
5 dkg sladkorja
1 vaniljev sladkor
malo cimeta
1-2 dl mleka
Jabolčni nadev:
50 dkg jabolk
3 dkg sladkorja
limonina lupinica
malo cimeta
maščoba za pekač
maslo za pokapanje
smetana za polivanje
PRIPRAVA:
Prekmurska gibanica se pripravlja iz dveh vrst testa, iz krhkega, ki mu pravijo podplasto testo, in iz vlečenega. S podplatastim testom pokrijemo dno pekača, ker mora biti spodnje testo močnejše, saj je to težka gibanica. Vse sestavine, ki jih potrebujemo za podplatasto (krhko) testo, damo v primerno skledo, jih premešamo in zamesimo testo. Mesimo ga tako dolgo, da postane lepo gladko, in obdelanega postavimo za pol ure počivat. Medtem ko podplatasto testo počiva, zamesimo gladko mehko vlečeno testo iz vseh naštetih sestavin in ga prav tako postavimo za pol ure počivat. Naredimo več hlebčkov, da ga pozneje laže razvlečemo. Ko obe vrsti testa počivata, pripravimo vse štiri vrste nadeva. Makov nadev: mak zmeljemo, polijemo z vrelim mlekom, sladkamo in odišavimo z vaniljevim sladkorjem. Skutni nadev: mkuto razdrobimo z vilicami, ji primešamo jajce, smetano, očiščene in oprane rozine in sladkor. Vse skupaj dobro zmešamo. Orehov nadev: orehe zmeljemo, jih poparimo z mlekom, dodamo sladkor in cimet ter zmešamo. Nadev mora biti lepo mazav. Jabolčni nadev: jabolka olupimo, narežemo na tanke krhlje in jih napol zdušimo s sladkorjem. Odišavimo jih s cimetom in limonino lupinico. Spočito podplatasto testo razvaljamo za pol prsta na debelo in ga položimo na dno pomaščenega, najbolje lončenega pekača; testo naj sega na rob pekača. Spočito vlečeno testo previdno raztegnemo po z moko potresenem prtu in ga pustimo, da se rahlo osuši. Nato začnemo "sestavljati" gibanico. Po podplatastem testu namažemo makov nadev za slab centimeter na debelo, ga pokrijemo z listom vlečenega testa in poškropimo z maslom. Ta list testa namažemo s skutnim nadevom in ga pokrijemo z naslednjim listom testa. Testo spet poškropimo z maslom. Po njem namažemo orehov nadev, čez nadev položimo nov list vlečenega testa in ga poškropimo z raztopljenim maslom. Nato po testu potresemo jabolčni nadev. Tudi ta nadev pokrijemo z vlečenim testom in ga poškropimo z maslom. Nato ves postopek z nadevi ponovimo. Na vrh položimo še en ali dva lista vlečenega testa in oba poškropimo z maslom. Nazadnje zloženo gibanico prelijemo še s smetano. Pekač postavimo v ogreto pečico in pečemo približno 1 uro pri zmerni temperaturi.
Balea BEAUTY EXPERT kremni gel za telo vsebuje 5 ...
Šampon za lase Elseve Extraordinary Clay je ...
Intenzivno vlažilna in hranilna krema z ureo, ...
S 5 % UREA regeneratorja in učinkovine proti ...
Lahkoten gel serum za prefinjeno polt Z ...