Prijava
Registracija Pozabljeno geslo

Forum

Palačinke

Pojdi na stran 1 , 2 , 3 , 4 , 5 , 6 , 7 , 8
Pegasus
Starost: 40Pridružen: 22. okt 2005Prispevkov: 13101Kraj: LitijaStatus:Offline
Objavljeno: 29. sep 2008 22:20
Povezava do prispevka
Mingica, žal te bom morala razočarat - tele zadevščine me ne ganejo niti pol toliko kot palačinke, sploh tiste s čokolado in svežim sadjem. In ne lažem sama sebi.
You have enemies? Good. That means you ve stood up for something, sometime in your life.
- Winston Churchill
0
Nazaj na vrh
Kiely
Starost: 38Pridružen: 7. feb 2007Prispevkov: 3384Kraj: KielywoodStatus:Offline
Objavljeno: 29. sep 2008 22:29
Povezava do prispevka
Nutella si vsekakor zasluži svojo temo. 
0
Nazaj na vrh
Pegasus
Starost: 40Pridružen: 22. okt 2005Prispevkov: 13101Kraj: LitijaStatus:Offline
Objavljeno: 1. okt 2008 14:22
Povezava do prispevka
No, toliko smo govorile o njih, da so pri meni danes padle namesto kosila - vseeno bolje ob enih popoldne kot ob enih ponoči Kombinacija je bila pa neka ekstra španska čokolada (dobila od prijateljice, njami, kar malo pudingasta je, ko je stopljena - po čokoladi lahko res sodiš, kdo te ima rad) z bananami, kivijem, mangom in rdečo pomarančo.
You have enemies? Good. That means you ve stood up for something, sometime in your life.
- Winston Churchill
0
Nazaj na vrh
ursYY
Starost: 35Pridružen: 26. jul 2007Prispevkov: 1819Kraj: ptuj-mbStatus:Offline
Objavljeno: 14. okt 2008 10:36
Povezava do prispevka
meni pa se palačinke skoro nikoli ne posrečijo, ali mi narazen padajo ali pa se naredijo luknjice ko jih dam pečt....

...tako da prosim za en fajni recept od mase za palačinke, jih bom danes delala verjetno...
0
Nazaj na vrh
romy
Starost: -14Pridružen: 26. jan 2006Prispevkov: 11066Kraj: n/aStatus:Offline
Objavljeno: 14. okt 2008 17:33
Povezava do prispevka
Če se naredijo luknjice to ponavadi pomeni da si maso preveč penasto zmešala.Ni pa to nič narobe, jaz včasih tudi za nalašč takšne penaste spečem. Drugače pa maso zelo narahlo zmešam (da se ne naredijo mehurčki tako kot pri recimo biskvitni masi), pustim kake 20 minut (če se mudi tudi ne), potem pa z žlico poberem "peno", ki se je nabrala na vrhu mase.

Za recept pa težko povem točne količine ker delam po občutku. Za cca 9 palačink dam eno jajce (lahko tudi 2), pa malo več kakor 1/2 litra mleka, malo posolim, lahko tudi malo (cca 2 žlički) sladkate (jaz kakor kdaj). Lepo premešam, kar na roko z metlico. potem dodajam moko in sproti mešam, da ne nastanejo grudice. Moke dam po občutku. Če je masa pregosta, so palačinke debele, če je preredka se bodo trgale. Masa se mora lepo razliti po ponvi. To je vsa umetnost. Simpl k pimpl.

Obstaja pa še en kup receptov  (npr. da dodaš mineralno vodo itd...).
0
Nazaj na vrh
ursYY
Starost: 35Pridružen: 26. jul 2007Prispevkov: 1819Kraj: ptuj-mbStatus:Offline
Objavljeno: 14. okt 2008 18:34
Povezava do prispevka
sem jih delala prej za kosilo, katastrofa kako so razpadale, prvo je bila masa pregosta, in ni šlo, potem sem naredila bolj čisto in opet nič...

...katero moko pa dodate??
0
Nazaj na vrh
romy
Starost: -14Pridružen: 26. jan 2006Prispevkov: 11066Kraj: n/aStatus:Offline
Objavljeno: 14. okt 2008 18:37
Povezava do prispevka
Jaz uporabljam univerzalno moko.

Daj opiši kako ti narediš maso (in iz česa)...
0
Nazaj na vrh
ursYY
Starost: 35Pridružen: 26. jul 2007Prispevkov: 1819Kraj: ptuj-mbStatus:Offline
Objavljeno: 14. okt 2008 19:16
Povezava do prispevka
prvo sem zmešala jajce in mleko, 3 jajce malo več kot pol litra mleka, malo soli, malo radensko, in potem dodajala moko, prvo mi je prišlo preveč gosto ( palačinka je razpadala  in naredilo se je ogromno luken, bolj je bila pečena več luken je bilo ), potem sem dodala malo mleka, da ni bilo tak gosto, in bilo je isto, spet so razpadale, tu pa tam se je ketera posrečila...masa je bila tudi zelo panasta...
0
Nazaj na vrh
romy
Starost: -14Pridružen: 26. jan 2006Prispevkov: 11066Kraj: n/aStatus:Offline
Objavljeno: 14. okt 2008 20:54
Povezava do prispevka
Jaz bi dala vsaj eno jajce manj in predvsem pazila kako mešam maso. 
0
Nazaj na vrh
LIVvy
Starost: 41Pridružen: 4. jan 2006Prispevkov: 4786Kraj: LjubljanaStatus:Offline
Objavljeno: 15. okt 2008 1:00
Povezava do prispevka
Palačinke so pa ena redkih sladic, ki jo jem. Namazane z v sladki smetani stopljeno grenko čokolado. Ker je bila to ena prvih jedi na sploh, ki sem jo do perfekcije izpilila že kot zelo majhna deklica, ni variante, da ne uspe pa če sem še tako šlampasta pri pripravi.

Jaz delam maso v Tupperwearjevem šejkerju prostornine 0,5 litra. In prav zaradi šejkanja v nasprotju z romy menim, da premočno mešanje nima dosti vpliva na kvaliteto mase. Meni je všeč, da so mali mehurčki, ker to pomeni, da bo palačinka bolj rahla. Včasih sem mešala tudi samo z vilico ali metlico, pri večjih količinah pa kar z mikserjem in vedno je bil končni rezultat enak ne glede na način mešanja.

Iz enega šejkerja naredim cca. 6 palačink (običajno manj, ker ne delam polnega šejkerja). Vse sestavine dam po občutku. Najprej jajce (eno mi zadošča), približno polovico šejkerja moke (običajno tip 500, čeprav tudi z ostro ni napačno), ščep pecilnega, ščep soli in do vrha zalijem z mlekom. Sladkorja ne dajem, ker mi ni všeč. Vse sšejkam (po potrebi dodam še mleko, če vidim, da je pregosto) in pustim stati nekje pol urce. Pečem v teflonski ponvi na zelo visoki temperaturi z malo olja (pri prvi dam malo več, pri naslednjih pa samo še po kapljicah).

Jaz prej opazim razliko v kvaliteti palačink glede na ponev, v kateri jih pečem. Včasih kje na morju v kakem apartmaju nimajo prave ponve in potem tudi palačinke ne uspejo, kot smo vajeni od doma. Na teflonu skoraj morajo uspeti. Litoželezna ponev tudi ni slaba, samo nekaj več olja potrebuje, da se ne primejo.
0
Nazaj na vrh
Pegasus
Starost: 40Pridružen: 22. okt 2005Prispevkov: 13101Kraj: LitijaStatus:Offline
Objavljeno: 15. okt 2008 9:14
Povezava do prispevka
Tudi jaz maso pripravim nekako tako kot LIVvy (ponavadi dve jajci, malo soli, nič sladkorja, nato pa mleko in moko kar po občutku, ker v posodi približno vem, do kod mora biti mase, da jo je dovolj za ca. 12 palačink), le da jo mešam kar z metlico in na koncu še s paličnim mešalnikom na metlico, da ni grudic moke. Tudi mene luknjice prav nič ne motijo, se mi zdi, da so za palačinke skoraj trademark lastnost, itak pa niso problem, mogoče samo malo čokolade uide skoznje. Pečem jih pa v litoželezni ponvi.

V bistvu mi sploh ni jasno, od česa naj bi palačinke prav razpadale, to se mi še ni zgodilo. Se je že zgodilo, da so bile nekoliko čudne, skoraj malo gumijaste, ampak je bila moka že dolgo odprta in je bilo najbrž krivo to, ker so naslednjič iz frišne moke spet bile super.

Moram pa preskusit tale nadev iz sladke smetane s st
opljeno temno čokolado
You have enemies? Good. That means you ve stood up for something, sometime in your life.
- Winston Churchill
0
Nazaj na vrh
Staša
Starost: n/aPridružen: 17. okt 2003Prispevkov: 8237Kraj: n/aStatus:Offline
Objavljeno: 15. okt 2008 10:40
Povezava do prispevka

Pegasus je napisal/a

Moram pa preskusit tale nadev iz sladke smetane s st
opljeno temno čokolado

 

Tole mora biti res božansko v palačinke

0
Nazaj na vrh
romy
Starost: -14Pridružen: 26. jan 2006Prispevkov: 11066Kraj: n/aStatus:Offline
Objavljeno: 15. okt 2008 10:46
Povezava do prispevka
Hm, jaz pa res ful vidim razliko kako zmešam maso. Mene tudi mehurčki in posledično puhaste palačinke ne motijo (sploh), ampak če želim brez, potem pa tako mešam, da ni zraka (mehurčkov) v masi.

Pa zadnjič sem ugotovila, da so se mi take velike luknje delale, ko sem dala peč (na teflon), ker je bila ponev čisto prevroča (pregreta).

LIVvy, ta nadev je fantastičen Jaz ta nadev še za torte uporabim. v sladki smetani stopim čokolado, fino ohladim in stepem. Za prste obliznit

0
Nazaj na vrh
LIVvy
Starost: 41Pridružen: 4. jan 2006Prispevkov: 4786Kraj: LjubljanaStatus:Offline
Objavljeno: 15. okt 2008 12:34
Povezava do prispevka
Ja, tole s sladko smetano in grenko čokolado se ponavadi za torte uporablja, meni je pa idealno za palačinke. Smetana, da je lepo kremasto in mazljivo, grenka čokolada pa da ni sladko, ker sladkega ne maram. Zato sladkosnede opozarjam, da si bodo morali najbrž sladkor v prahu čez posuti za potešitev okusa 
0
Nazaj na vrh
romy
Starost: -14Pridružen: 26. jan 2006Prispevkov: 11066Kraj: n/aStatus:Offline
Objavljeno: 15. okt 2008 12:39
Povezava do prispevka
Ali pa stopijo mlečno čokolado v smetani
0
Nazaj na vrh
Pojdi na:
Palačinke
Stran 3 od 9
Pojdi na stran 1 , 2 , 3 , 4 , 5 , 6 , 7 , 8
Pojdi na stran:
Kozmetometer
Zadnje ocene
Zadnji izdelki
  • Tanja 19. mar 2023 20:52
    RES slabo, meni izsušuje kožo
  • Tanja 21. feb 2023 18:20
    Izvrsten, najboljši
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:25
    Svaljka se
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:05
    Ne preprečuje vonjav
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 11:57
    Ne neguje
Forum
Zadnje objave
Najbolj brano
Trenutno dogaja
Izpostavljamo
S čokolado obloženi malinovi grižljaji z arašidovim maslom so božanska poslastica, ki bo potešila željo po sladkem.