Prijava
Registracija Pozabljeno geslo

Forum

Naša kranjska klobasa

irena
Starost: 20Pridružen: 14. okt 2003Prispevkov: 5210Kraj: n/aStatus:Offline
Objavljeno: 26. avg 2004 22:11
Povezava do prispevka


















Vrnimo ugled kranjski klobasi
Ljubljana | 25.8.2004 | V.Č.

Kranjska klobasa bo kmalu zaščitena kot lokalna specialiteta in živilo tradicionalnega ugleda. Prava kranjska mora biti kuhana in ne pečena.




.
spacer
spacer





Najvecja kranjska klobasa Vir: arvaj.com
Seveda imamo Slovenci tudi največjo kranjsko klobaso na svetu


Slovenci se v svetu radi pohvalimo tudi s svojimi kulinaričnimi dobrotami. Proizvajalci lahko od leta 91 imena lokalnih specialitet tudi zakonsko zavarujejo, vendar pa ima takšno pravno zaščito le nekaj slovenskih izdelkov. Kmalu bo kot živilo tradicionalnega ugleda zaščitena tudi kranjska klobasa, ki jo bodo morali v bodoče proizvajati po enem samem receptu.


Ko bo zaščitena, se bo moral vsak, ki bo želel proizvajati kranjsko klobaso, vključiti v združenje proizvajalcev kranjskih klobas in dovoliti nadzor nad proizvodnjo. Zaščitena bo kot živilo tradicionalnega ugleda. To pomeni, da bo tradicijo njene pridelave potrebno upoštevati na celotnem območju Slovenije, določiti recepturo in način proizvodnje, prabi Boris Jež iz Gospodarskega interesnega združenja Meso in izdelki. In čeprav zgodovina kranjske klobase ni natančno raziskana, kroži o njej precej zgodb.


Etnolog Janez Bogataj pravi: "V Naklu pri Kranju krožijo zgodbe kako se je v gostilni pri Marinšku ustavil avstrijski cesar Franc Jožef, si zaželel klobaso in so rekli: Imamo samo neko navadno domačo klobaso , ko jo je pa ugriznil je pa rekel, pa to ni navadna klobasa, to je vendar kranjska klobasa."


Prava kranjska klobasa, ki je začinjena le s soljo, poprom in česnom, mora biti kuhana in ne pečena, postrežena z gorčico, hrenom in žemljo. Strokovnjaki z biotehniške fakultete, ki sodelujejo pri zaščiti, najprej ocenijo hladno klobaso. Dr. Božidar žlender z Biotehniške fakultete pravi, da je predpisano, tudi, kakšno meso mora vsebovati kranjska klobasa. "Kranjska klobasa mora imeti tri do štiri deleže mesa na en delež slanine. Paziti je treba da meso ni pregrobo ali prefino zmleto. Videti moramo mozaik in paziti da je meso pravilno očiščeno, da ni kakšnih žil ali veziva."


Ko je klobasa narejena ocenijo še vonj ter okus, najpomembnejši lastnosti, ki ju mora imeti prava kranjska klobasa

0
Nazaj na vrh
Jenny
Starost: 41Pridružen: 29. maj 2004Prispevkov: 2693Kraj: lJUBLJANAStatus:Offline
Objavljeno: 27. avg 2004 1:36
Povezava do prispevka
še preveč smo jih pojedl u Bohin ...Pa da ne omenjam zaske, pa žgancov pa skute pa kisuga mleka...Zato sm pa mela skor 70kil...no ampak zej ni več krize, zej k sm u lublan me spretna kuharska roka moje stare mame ne doseže več toliko, sam takrat k sama rinem u Bohn...Ampak a ni čudno, zej mi pa že spet počas diši ta hrana...a ni ta svet ceu narobe...
0
Nazaj na vrh
irena
Starost: 20Pridružen: 14. okt 2003Prispevkov: 5210Kraj: n/aStatus:Offline
Objavljeno: 27. avg 2004 9:06
Povezava do prispevka

Jenny, ti pa znaš nardit, da se sline že zjutraj cedijo! Ja, babice, kje je že moja, kako spomin z leti zbledi. Tudi jaz se spominjam njene kuhinje, učile so jo nune v samostanu, njen sin in moj stric je imel pri njeni odlični kuhi povešen želodec, ker je menda pojedel po 30 češpljevih cmokov (pa ne majhnih)! Kar se pa vašega kislega mleka tiče je pa res mljas...

0
Nazaj na vrh
Pojdi na:
Naša kranjska klobasa
Stran 1 od 1
Pojdi na stran:
Kozmetometer
Zadnje ocene
Zadnji izdelki
  • Tanja 19. mar 2023 20:52
    RES slabo, meni izsušuje kožo
  • Tanja 21. feb 2023 18:20
    Izvrsten, najboljši
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:25
    Svaljka se
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:05
    Ne preprečuje vonjav
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 11:57
    Ne neguje
Forum
Zadnje objave
Najbolj brano
Trenutno dogaja
Izpostavljamo
S čokolado obloženi malinovi grižljaji z arašidovim maslom so božanska poslastica, ki bo potešila željo po sladkem.