Prijava
Registracija Pozabljeno geslo

Forum

Moj nov experiment z jagodami :)

.Zala.
Starost: n/aPridružen: 27. feb 2005Prispevkov: 49Kraj: n/aStatus:Offline
Objavljeno: 19. jun 2005 14:28
Povezava do prispevka
Hojla!
V četrtek sem dobila nekaj kg jagod, in jih je bilo treba nekam spravit...ok, najboljše so same, in tako smo jih tudi največ pojedli, nekaj jih je šlo v skrinjo, ostalo pa v pecivo, ki je izpadlo nebeško dobro!! In še izgleda super, zato sem ga poimenovala kar Jagodni nebeški vrt :)))

No, pa še recept (dala sem ga tudi na Kulinariko, a še čaka na objavo, ap tudi na med.over.netu ga lahko najdete):

2,5 dcl smetane (živalske; jaz uporabljam tisto svetlo modro od pomurskih mlekarn)
500 g PASIRANE skute (najboljša je tista znamke mercator, ker je res neverjetno kremasta)
250 - 300 g navadnega tekočega jogurta
600 g lepih jagod

200 g sladkorja v prahu

2 jajci
ščep soli
1 zvrhana žlica pravega (grenkega!!) kakava
5 žlic vroče vode
3 zvrhane žlice moke
4 žlice mleka
1/4 žličke sode bikarbone


za navlažitev biskvita: mleko+cimet(segrejemo okoli 1,5 dcl mleka do vročega in dodamo kakšno 1/3 žličke cimeta)

po želji za okras: citronska melisa

za pekač okoli 35x22 cm

__________________________________________________________

Pečico segrejemo na 180 stopinj. V pekač položimo peki papir. Grenek kakav gladko zmešamo z vročo vodo in prihranimo.

Biskvit:

Ločimo beljake in rumenjake, nato beljake skupaj s ščepcem sladkorja stepemo v trd sneg, ki mu nato dodamo 5 polnih žlic mletega sladkorja. Stepamo kakšne 3 minute, da masa postane res kompaktna. Nato najprej primešamo 1 rumenjak in miksamo na najnižji stopnji hitrosti, takoj dodamo še drugi rumenjak in še miksamo, toliko da se sneg enakomerno pomeša z rumenjaki.
Na to mešanico presejemo moko s sodo, in ročno z metlico narahlo premešamo, nato počasi dodajamo raztopljen kakav in mleko. Maso predevamo v pekač in jo poravnamo. Pečemo 20 minut. Po peki odstranimo papir in položimo biskvit nazaj v pekač in ga ohladimo, nato ga napojimo s segretim mlekom s cimetom.

Krema:

Skuto in ves preostali sladkor ROČNO pretlačimo z žlico v večji skodelici (če miskamo, skuta zelo razvodeni in postane kot jogurt) . Zelo trdo stepemo sladko smetano v ozki in ohlajenii posodi, in ji nato dodamo pretlačeno sladko skuto in jogurt in dobro razmešamo z metlico.

30 srednje velikih jagod prihanimo za okras - operemo jih, nato jim odstanimo peclje in jih prerežemo na polovico.
Ostale očiščene jagode zrežemo na četrtine in jih vmešamo v kremo (več kot je jagod, boljše je).
Kremo polijemo po ohlajenem biskvitu in jo poravnamo. Na vrhu okrasimo z polovičkami jagod, tako da jih položimo ob krajši stranici pejača po 6 v vrsto, ob dajši stranici pekača pa po 10 v vrsto, tako da so raporejene lepo simetrično v vrstah. Dekoriramo z lističi citronske melise (izgledajo kot jagodni lističi).

Pecivo s pekačem postavimo v hladilnik na najnižjo možno temperaturo in ga priporočljivo čez noč pustimo v haldilnku, da se krema res dobro strdi.


Iz pekača navedene velikosti sem dobila 10 lepih pravokotnih kosov peciva (visoko okoli 6 cm), vsak je imel na vrhu po 6 jagodnih polovičk (v vrstah po 2x3 jagode).
Kot ste verjetno že opazili, je krema brez želatine, in se prav lepo sama od sebe strdi, le če je pecivo dovolj časa na hladnem (krema je potem res presenetljivo kompaktna!).


No, saj recept ni zahteven, le opisan je podrobno! Rezultat je pa boooožanski Smile

LP vsem na ta vroooč dan
Zala

Zala
0
Nazaj na vrh
mamy
Starost: -14Pridružen: 18. okt 2003Prispevkov: 3274Kraj: v raju na zemljiStatus:Offline
Objavljeno: 19. jun 2005 21:21
Povezava do prispevka
Zala, hvala za recept .  Izgleda zelo dobro. Ravno danes sem dobila jagode, jutri mi mogoče uspe preizkusiti recept. Bom poročala 
mamy od sina
0
Nazaj na vrh
Iry
Starost: 39Pridružen: 16. jun 2005Prispevkov: 792Kraj: Povsod me je dostStatus:Offline
Objavljeno: 20. jun 2005 18:56
Povezava do prispevka
Mjam...jaz sem pa to že jedla in res je bilo nebeško dobro Tongue
0
Nazaj na vrh
Ninja
Starost: n/aPridružen: 30. maj 2004Prispevkov: 838Kraj: n/aStatus:Offline
Objavljeno: 21. jun 2005 21:25
Povezava do prispevka
Zala... khm... mene pa zanima koliko mora bit približno visok tale biskvit (men je prišlo ven nekaj stašno čudno nizkega)
0
Nazaj na vrh
Sydney
Starost: 41Pridružen: 14. maj 2004Prispevkov: 6530Kraj: CeStatus:Offline
Objavljeno: 21. jun 2005 21:37
Povezava do prispevka
Ja sej pomoje kej visoko ne more bit, glede na 3 zlice moke Wink To je pomoje cisto nizek testo in veliiiko tiste kreme Smile
0
Nazaj na vrh
.Zala.
Starost: n/aPridružen: 27. feb 2005Prispevkov: 49Kraj: n/aStatus:Offline
Objavljeno: 22. jun 2005 15:10
Povezava do prispevka
Nemogoče, da bi prišel tako nizek biskvit! Jaz delam v pekaču okoli 35x22 cm (sem že pri receptu napisala), najprej stepem beljeke s sladkorjem in sojo, nato vmešam rumenjake in moko, kakav...Naj še enkart poudari, da pišer 3 ZVRHANE žLICE MOKE - kar pomeni kolikor lahko zabašeš moke z  žlico!.....moj biskvit je visok prb. dobra 2 cm....potem pa še krema kakšne 3 cm, torej vse skupaj malo čez 5 cm!...ne vem, kako ti je prišel tako nizek biskvit???? Si delala kako drugače??
 
LP
Zala
0
Nazaj na vrh
kia
Starost: 37Pridružen: 16. feb 2005Prispevkov: 8808Kraj: ChickenlandStatus:Offline
Objavljeno: 22. jun 2005 15:55
Povezava do prispevka
Ali si pa premalo sode bikarbone dala
Save the earth. It's the only planet with chocolate.
0
Nazaj na vrh
Sydney
Starost: 41Pridružen: 14. maj 2004Prispevkov: 6530Kraj: CeStatus:Offline
Objavljeno: 24. jun 2005 21:11
Povezava do prispevka
Evo...moja ocena. Vceraj sem delala tole pecivo. Biskvit je prisel
debel med 1 in 2 cm. Kremo pa sem naredila in dala vse skupaj cez noc v
hladilnik, da bi se strdilo, pa se ni. V glavnem, kar se tega tice ne
vem, zakaj se mi ni strdilo. Kar se tice pa okusa, pa lahko samo
potrdim tisti naslov: NEBESKO!! To pecivo je danes probalo vsaj 10
ljudi in nihce ga ni mogel prehvaliti!! Je res, da ni izgledalo ne vem
kako, ampak ponavadi je bolj pomembno, ce je okusno, kar definitivno
JE!! Sem ze dobila narocilo, da morem posredovat recept in tudi sama
bom tole definitivno se naredila Smile

Zala vsaka cast

P.S. Imas mogoce kako idejo zakaj se to ni strdilo?
0
Nazaj na vrh
.Zala.
Starost: n/aPridružen: 27. feb 2005Prispevkov: 49Kraj: n/aStatus:Offline
Objavljeno: 24. jun 2005 22:19
Povezava do prispevka
Sydney,
tudi jaz sem danes delala tole, ampak z višnjami  in je bilo tudi dobro, a je z jagodami še boljše! Delala sem čisto po receptu, tako kot sem napisala in se je krasno strdilo (sem ravno zdaj pojedla en mini košček in je bila krema trda bolj kot stepena smetana.....) Res ne vem, kaj je šlo pri tebi narobe! Hmmmm....če si delala točno tako kot piše, potem ne bi smelo bit tako! A si dala za doooolgo časa v hladilnik ???(res moraš kar dolgo pustit: kar čez noč-kar je še najbolje, ali pa vsaj kakšnih 6 ur.......)
In v kako velikem pekaču si delala? Jaz delam v tistem kot sem napisala in sem dobila biskvit visok okoli 2-3 cm......Mmmmm, ni je čez tole kremo
 
LP
Zala
0
Nazaj na vrh
Sydney
Starost: 41Pridružen: 14. maj 2004Prispevkov: 6530Kraj: CeStatus:Offline
Objavljeno: 24. jun 2005 23:27
Povezava do prispevka
Delala sem v takem pekacu, ker sem ga sla merit z ravnilom...in tudi po
receptu sem delala. Ne vem...mogoce je bilo s smetano kaj narobe. Bil
je pa cez noc v hladilniku, na koncu celo kako uro v zmrzovalniku...bom
se poiskusila pa bom drugic videla kako bo Wink
0
Nazaj na vrh
Sydney
Starost: 41Pridružen: 14. maj 2004Prispevkov: 6530Kraj: CeStatus:Offline
Objavljeno: 5. jul 2005 19:21
Povezava do prispevka
Ravnokar se v hladilniku hladi tole BBB pecivo. Upam samo, da bo tokrat uspelo malo bolj trdo Wink

Drugace pa priporocam vsem Smile
0
Nazaj na vrh
Sydney
Starost: 41Pridružen: 14. maj 2004Prispevkov: 6530Kraj: CeStatus:Offline
Objavljeno: 6. jul 2005 13:34
Povezava do prispevka
Kakoooooooooo
je dobro!! Ravnokar sem pojedla svoj koscek Wink Strdilo se je pa zdej
bolj, kot zadnjic...mogoce zaradi smetane, ki je bila vceraj bolj
"trda" Smile V glavnem...jaz sem navdusena in vsi ostali doma tudi Wink
0
Nazaj na vrh
Pojdi na:
Moj nov experiment z jagodami :)
Stran 1 od 1
Pojdi na stran:
Kozmetometer
Zadnje ocene
Zadnji izdelki
  • Tanja 19. mar 2023 20:52
    RES slabo, meni izsušuje kožo
  • Tanja 21. feb 2023 18:20
    Izvrsten, najboljši
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:25
    Svaljka se
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:05
    Ne preprečuje vonjav
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 11:57
    Ne neguje
Forum
Zadnje objave
Najbolj brano
Trenutno dogaja
Izpostavljamo
Gillian je bila stara komaj sedem let, vendar je bila njena prihodnost že ogrožena.